ne olur yorum yapın ikili test sonucu

• Konu Sahibi Konu Sahibi ademir
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
ademir cok geçmiş olsun bende hafta sonu yaptırtıcam ikili testi ama haftalardır rüyalarımda sürekli
karmakarışık şeyler görüyorum cok heycenlıyım inşallah hayırlısı olur tekrar cok gecmiş olsun allahım bir daha yaşatmasın canım........................

Anladım peki bu değerlere baktığın zaman görünürdeki sonuç sencede normal dimi?(sui)

2,li testın dogruluk payı 3,lü teste gore daha fazlaymıs galıba buyuzden 3,lü teste doktorlar bıle pek guvenmıyor

Hüzüncüm bugün gittiğimiz doktorda bizde dediki.ikili testinde bişey yok.ama rutin olarak üçlü testte yapalım yani 1 ay sonra muayne verdi.kafan çok karışık yaptırmak istemiyorum aslında sizce ne yapayım.onca şey yaşadım tekrar aynı sıkıntıları çekmekten korkuyorum.gerek varmı diğer teste sonuçta 2 li testim güzel çıkmış.

canım 2li testın guzel cıktıysa kesınlıkle 3lü testı yaptırma rahat rahat gecır hamılelıgını

CRL: 75.9 MM
HCGB: 35.739 MG/ML 1.17 MOM
PAPP-A: 1767.5 MU/L 0.53
NT: 1.3 MM 0.75

DOWN SENDROMU: T21 1:8300 YAŞ RİSKİ 1:1500
T18 1:10 0000 YAŞ RİSKİ:13000
T21 BİYOKİMYA 1:1600 YAş riski 1:1500
T18 BİYOKİMYA 1:99000 YAŞ RİSKİ 1:13000

Basitçe açıklamaya çalışayım sonuçlarını, CRL testin yapıldığı gün bebeğinin baş-popo mesafesi, bu ölçüme göre testin yaklaşık gebeliğin hangi gününde yapıldığı istatistik değerlerine katılıyor. 11-14. haftalar arasında yaptırmışsındır zaten tahminim.

Kandaki hBCG değeri'nin değer olarak çok bir önemi yok, ama 50'nin üstüyse kız derler (bu bilimsel bir gerçek değildir, öylesine bir rivayet sadece. Bakalım seninki erkek mi, 35 çıkmış) Burada önemli olan MoM değerleri, senin genel ortalamaya göre nerede olduğunu gösteriyor. Senin bHCG MoM değerin 1.17, ortalamanın çok azıcık üstünde (Ortalama 1 alınıyor bildiğim kadarıyla). Eğer bu HCG çok yüksek çıkarsa (2'nin, 2.5'ların üstünde mesela), o zaman down sendromu riskin artar, test de bu riski gösterir. Sende HCG için endişelenecek bir şey yok.

PAPP-A kandaki bir başka hormon, bunun da ortalamadan düşük olması down sendromu riskini arttırır. Sende bu biraz düşük (0,53), ama endişelenme. Önemli olan HCG ve PAPP-A'nın birlikte değerlendirilmesi, yani HCG'nin yüksekken aynı anda, PAPP-A'nın düşük olması riski arttırır.

NT ense kalınlığı ölçümün, onu da daha önce açıklamıştım, 3 mm'den yüksek çıkınca endişelenmeye başlar doktorlar, sende de bu gayet iyi, ölçümün yapıldığı gün 1.3 mm çıkmış ki, ortalamanın da altında.

Sonra bu verilerin hepsi bilgisayara giriyor, bilgisayar da bu üç veriyi birleştirip bir risk hesabı yapıyor. Aslında bir çok doktor yukarıda anlattığım şeylere bakmaz bile, onlar sadece sonda çıkan rakama bakarlar, o da down sendromu için 1:8300. T21 down sendromu demektir, çünkü down sendromunda 21. kromozomda problem oluyor. T18 ise çok daha az görülen Edwards sendromu diye bir sendrom, o da 18. kromozomda. T21 ve T18 diye gösteriyorlar o yüzden.

Kısaca ense kalınlığı ölçümüyle birlikte bakılınca down sendromu riskin 8300'de 1, gayet iyi. Varsay ki ense kalınlığı ölçümünü yanlış yaptılar, onu hiç hesaba katmayıp sadece kan tahlili sonucuna göre bile baksan 1600'de 1. Her iki durumda bile, zaten yaşın dolayısıyla olan riskten çok çok daha iyi tahlil sonuçların.

Biraz bilimsel açıklamanın ucunu kaçırmış olabilirim, kusura bakma. Ben böyle her şeyi ıncığına kadar bilmek isteyen bir insanım, o yüzden de anlatmaya başlayınca böyle oluyor.

Hüzüncüm bugün gittiğimiz doktorda bizde dediki.ikili testinde bişey yok.ama rutin olarak üçlü testte yapalım yani 1 ay sonra muayne verdi.kafan çok karışık yaptırmak istemiyorum aslında sizce ne yapayım.onca şey yaşadım tekrar aynı sıkıntıları çekmekten korkuyorum.gerek varmı diğer teste sonuçta 2 li testim güzel çıkmış.

Üçlü test meselesine gelince. Şimdi bazı doktorlar ikili test sonucu iyi çıkınca başka bir test istemiyorlar. Bazıları ise istiyorlar. Bu doktorun kendi başına ne kadar insiyatif almak istediğiyle ilgili açıkçası. Hiç risk almak istemeyen doktorlar sağlam tahta diye iki testi de isterler.

İkili test iyi çıktıysa neden üçlü test? Çünkü bütün testlerin bir down sendromunu bulamama ihtimali var. İkili testte bu oran %15-20 civarında. Yani eğer çocuk down ise, yüzde 15 ihtimalle bunu kaçırıyor, %80-85 oranında da yakalıyor demek bu.

Eğer ikili testin üstüne bir başka test daha yaptırırsan o zaman toplam yakalama yüzdesini arttırmış oluyorsun. Bunu şöyle düşün, bir teleferik var ve iki halatla bağlı. Her bir halatın kopma ihtimali %1 olsun. İki halatın aynı anda kopma ihtimali %1x%1 diye hesaplanır, yani iki halatın birden kopma ihtimali onbinde birdir. Dolayısıyla iki test yaptırırsan down sendromunu kaçırma ihtimalini ÇOK ÇOK ÇOK küçük bir orana indirgersin.

Eğer ikili+üçlü yaptırısan, down sendromunu yakalama ihtimaliniz %94'e çıkar (Sadece ikilide bu 80-85 civarındadır yazmıştım). Ama üçlü testin bir problemi var, o da yanlış pozitif verme ihtimali de çok yüksek bu testin. Yani eğer bebekte hiç bir şey yoksa bile, hala %15 oranında "bebekte bir şeyler var" diyebiliyor. O zaman da anne ve doktor panik olup amniyosenteze gidiyorlar, bu da biliyorsun riskli bir işlem.

Eğer bir ikinci test yaptıracaksan, benim tavsiyem üçlü değil de, yeni çıkan dörtlü test diye bir test var onu yaptır. Üçlü testle aynı zamanda, aynı şekilde yapılıyor, tek farkı üç kan değerine değil de dört kan değerine bakıyor. Zaten adı bu yüzden dörtlü test. İkili+Dörtlü test %96 oranında down sendromunu yakalar, ve bunu yaparken bahsettiğim yanlış pozitif ihtimali daha düşüktür. Yani sizi boşu boşuna panik yapma konusunda üçlü testten çok çok daha iyidir. Dediğim gibi yeni bir test, fiyat olarak üçlü testle üç aşağı beş yukarı aynı, yalnız bunu yaptırırsanız cepten ödüyorsunuz, çünkü henüz sigortalar karşılamıyor.

Çok uzattığımın farkındayım ama umarım faydalı olmuştur. Bundan sonra canınızı sıkmayın hiç, sağlıklı mutlu gebelikler.

benimde ikili testim baya iyi çıktı .
1: 31040
ama dr 3 lü yaptırdı bgn hiç istemediğim halde .inş o da temiz çıkar .bu testler resmen psikolojikmen etkliyior insanı

Inan sizi tebrik ediyorum.daha ne deyim siz bu konuda usta olmuşsunuz.valla bi derdim olunca ilk senin kapına koşarım çok teşekkür ederim ya

Ilsu bırak etkilemeyi insanın hayatını berbat ediyor.insan doğmamış çocuğu için endişeye kapılıp yok yere hem onu hemde kendini perişan ediyor.ben yaşadım inan kimsenin yaşamasını istemem.o yüzden korktuğum için 3 lü test yaptırmak istemiyorum.hatta kafam çok karışık.sui arkadaşım çok güzel açıklama yapmış bilmiyorum takip ettinmi.artık kimseye güvenilmiyor.sanki annelerimiz bize zeka testimi yaptırmış.mesela ben evde kendi odamda doğmuşum.düşünsenize bir doktor bile yok sadce ebe ile.şimdi teknoloji ilerledikçe insanın kafasını iyice karıştırıyorlar.tamam belki çok iyi bişey doğmadan önlem alabiliyosun.bebeğinin sağlığını öğrenebiliyosun.ama yalan yanlış olmadığı sürece.ben çok üzdüm kendimi.bu yüzden korkuyorum başka testler.allahın izniyle içimi ferah tutarım diyorum hayırlısıyla alırım bebeğimi kucağıma.uğraşmayım diğer testlerle diyorum.3lü testinin sonucunu alınca bildir olurmu?

aynen canım acaba içimiziden birine annelerimiz yaptırmış mı birde dr lar bu konuda malesef çok acımasız fazla acıklma bile yapma gereği duymuyorlar
cumartesi alacağım sonucumu buraya yazarım güzelim

Tamam canım umarım sonuçların aynı 2 li gibi çıkar.ayrıca dediğin gibi doktorlar çok acımasız.ben ilk 2li test yağtırdığım yerdeki doktor hiç açıklama bile yapmadı sadece diğer test sonuçlarından sonra yorum yapıcaz dedi.bu zaten kurt düşürdü içime ve gidip başka yerde yaptırma ihtiyacında bulundum.bide gittiğim bu ikinci doktor kendi bünyesindeki labaratuara güvenmediği için özel bi labaratuara gönderdi beni.mecidiyeköyde düzen labaratuarı diye biyer.türkiyede tek denilecek kadar güzel biyermiş.

Tamam canım umarım sonuçların aynı 2 li gibi çıkar.ayrıca dediğin gibi doktorlar çok acımasız.ben ilk 2li test yağtırdığım yerdeki doktor hiç açıklama bile yapmadı sadece diğer test sonuçlarından sonra yorum yapıcaz dedi.bu zaten kurt düşürdü içime ve gidip başka yerde yaptırma ihtiyacında bulundum.bide gittiğim bu ikinci doktor kendi bünyesindeki labaratuara güvenmediği için özel bi labaratuara gönderdi beni.mecidiyeköyde düzen labaratuarı diye biyer.türkiyede tek denilecek kadar güzel biyermiş.

İkinci testin Düzen labda yapıldıysa hiç endişen olmasın, çünkü orası Türkiye'de bu testi en fazla yapan yer, bütün şehirlerden oraya ikili, üçlü test gidiyor, dolayısıyla ellerindeki veri çok iyi. Benim testlerim de oraya gitmişti.

Doktorlar acımasız demek istemiyorum, sadece korkuyorlar. Bu son zamanlarda down sendromlu doğum yaptıkları için doktorlara dava açan bir çok kişi oldu, "doktor bizi uyarmadı, gerekli testleri yaptırmadı" diye, dolayısıyla doktorlar da risk almak istemiyorlar, ne yapılabiliyorsa yaptırılsın istiyorlar. Ama anlattığım ve sizin (ve aslında benim de) yaşadığım gibi, bu kadar test yapılınca insan ister istemez paranoyak oluyor. Bir de testlerin yanlış pozitiflik meseleleri söz konusu olunca, bir sürü gereksiz ve tehlikeli işlem yapılabiliyor.

Ne doğru ne yanlış söyleyebilmek çok güç gerçekten.

zaten doktorumda bana düzen lab. için türküyede tek demişti.hatta orası risk yok diyorsa yoktur falan dedi.diğer yerlerin kaç katı fazla inceleme yapılıyormuş.peki eğer doktor benden ısrarla 3 lü test yapalım derse.ben hastane bünyesindemi yaptırayım yoksa.düzendemi yaptırayım yada yaptırmayımmı?

zaten doktorumda bana düzen lab. için türküyede tek demişti.hatta orası risk yok diyorsa yoktur falan dedi.diğer yerlerin kaç katı fazla inceleme yapılıyormuş.peki eğer doktor benden ısrarla 3 lü test yapalım derse.ben hastane bünyesindemi yaptırayım yoksa.düzendemi yaptırayım yada yaptırmayımmı?

Ben tavsiye vermektense kendi ne yaptığımı söyleyeyim, üçlü değil dörtlü test istiyorum dedim, formu onun için doldurdular (zaten aynı şekilde kan alınıyor, sadece forma üçlü değil de dörtlü test isteği işleniyor) ve düzende bakıldı. Üçlü teste güvenmiyorum, güvenilmemesi konusunda çok fazla şey okudum.

ewt haklısın bende biraz araştırdım.2li bile ondan daha iyi sonuç veriyomuş.onda risk çıkma olasılığı yani yalancı risk çıkması daha çok oluyomuş.aslında konuyu şöyle açmak gerekirse.dün ben doktora şöyle dedim.ikili testimin sonucu güzel olduğuna göre diğer testlere gerek yok değilmi? dedim.doktor en başta ben ayrıntılı ultrasyonda bakıcam ilerleyen dönemlerde zaten dedi.sonra ben ısrarla testler hakında soru sornca.doktorda bilmiyorum işi ticaretemi döktü anlamadım.bana dediki 3lü yaparız 1 ay sonra dedi.tek sana değil herkeseyapıyorum falan dedi.bu yüzden kafan karıştı.mesela benim bazı arkadaşlarımda hamile onların ikili testleri olumlu gelince doktorları istememişler diğer testleri

arkadaşlar hani demiştim ya başka hastaneye gittim ordada ikili test yaptırdım diye.ordaki sonuçlarım iyi çıktı çok şükür.doktor ilk gittiğim hastaneden için büyük bir hata bu dedi.benim 1 hafta psikolojimi bozdular.inanın kuş gibi hafifim.

benimde aynen öyle olmuıştu..daha sonra dr um dörtlü usg de baktı.. çok şükür herşey yolunda... labratuvardan labratuvara çok fark ediyor.. kalibre meeselesi. gözünadyın cnaım..

Sağol armağancım demekki çok sık görülen olaylardan biri.bize tecrübe oldu ohalde

Sevindim canım sonucun iyi olmasına, ilerleyen zamanlarda bu 2 li - 3 lü hepsi kalkacakmış, doğruluk payı içermiyormuş ve anneler boşu boşuna endişeye kapılıyorlar. Bizim komşumuzun test sonuçlarına hep iyi demiş doktor çocuk down sendromlu doğunca doktoru öldürecekti neredeyse kayınpaderi sen bana neden yalan söyledin diye.
Allah'a dua etmekten başka bişey gelmez elimizden, Rabbim hepimizin bebelerini sağ salim kucağımıza almayı nasip etsin.

Inanmıyorum ya test sonuçlarına iyi deyipte böyle şeylerde çıkabiliyor öylemi?ya bu doktorlar nasıl olurda anlamazki.ya hiç olmazsa anne karınında farklı bişeyler sezer ve söyler.allahım dediğin gibi sağ sağlim kucağımıza almayı nasip eder inşallah.böyle sonuçlar çıktığı içinmi testler kalkıcakmış?

benimde 3lü test sonuçlarımda 1. 270 yazıyor resmen kafayı yiyorum drum bu durumda ya amniyosentez öneriyoruz yada detaylı usg ben detaylı usg istedim dahada 15 gün var gitmeme delireceğim resmen 2 sefer tüp bebek yaptık olmadı 5 ay sonra kendiliğinden hamile kaldım 11 sene sonra benim için ne kadar değerli olduğunu düşünün artık gerçi herkesin bebepi kendine değerli ama ben çok zor elde ettiğim için inşallah hiçbişeycik olmuyacak sağlıklı bebeğim doğacak inşallah allah hepimizin bebeklerini korusun inşallah

Back
X