dan alıntıdır;
Nazar boncuğu inancı İslamiyet öncesi Türk geleneklerinden kalmadır.
Genelde nazar boncukları göz şeklinde olur. Göze aynı zamanda boncuk da denmektedir. Bu bağlamda bakıldığında kişinin dünyaya açılan penceresi gözdür ve göz her türlü, iyi ve kötü, düşüncelerin ilk çıkış noktası olarak kabul edilir. Bu yüzden bakışlardan, kötü gözlerden korunmak amacıyla emici özelliği olduğuna inanılan mavi renkli taşlar eskiden beri kullanıla gelmiştir. Ve son halni günümüzdeki çeşit çeşit nazar boncukları olarak almıştır. Şu an, gerek inanç gerek gelenek, gerekse de süs eşyası olarak pek çok kişi nazar boncuğunu günlük yaşantısında çok sık kullandığı yerlerde bulundurmaktadır.
adlı siteden alıntıdır:
MURAT KAYAN / Nazar Boncuğu Tüccarı
" Bir insana baktığınızda eğer boynunda nazar boncuğu bir kolye varsa kolyedeki boncuğa ilk bakışınız yoğunlaşıyor ki, o bakıştaki enerji direkt olarak boncuğa yöneliyor. Halk arasında renkli gözlerin daha çok, renkli gözlere sahip olan kişilerin nazara karşı etkili olduğu biliniyor. Hatta bir keresinde mavi gözleri olan bir bayan müşteri gelmişti, bir boncuk istedi ve ben daha boncuğa yönelmeden boncuk orada kırıldı, hatta elimi kesti hiç unutmuyorum. Daha sonra müşterim espri yaptı. "isterseniz ben buradan ayrılayım, size ve boncuklara daha fazla zarar vermeden diyerek "
Prof.Dr. NUSRET KAYA / Psikiyatrist
" Gözü biz eskiye doğru araştırdığımızda, bundan beş bin yıl önceki Mısır inançlarına gidiyoruz Osiris'in simgesi,GÖZ !..Alt beyin sistemi gözlerle iletişim kurar.. Yani alt beyinden gelen bir nevrotik enerjinin, güçlü bir nevrotik enerjinin karşı tarafın alt beynini etkilemesidir. ..Ve aşırı nevrotik enerji sirayet edici bir enerji olduğu için, irite edici - rahatsızlık verici bir enerji olduğu için hastalık yapabilir. Nazar Boncuklarında da örneğin mavi renk kullanmışlar. Gözden yayılan nazara,mavi renkli gözü simgeleyen nazar boncuğu kullanarak karşı durma..İkisinde de göz var ! "