Nasıl birikim yapıyorsunuz?

Ben inanamadım ya nedense.
Şuan aylık net harcamam 3000'i buluyor. Ekstra bu ay kartımdan telefon aldım bir 3000de oraya borcum var. Ben çok mu savurganım elimde para tutmayı mı bilmiyorum anlayamadım. Ama kimsenin 2000 lirayla 200 TL birikim yaptığına da inanamam, hele ki ülkece zam üstüne zam yiyorken. Bir kirazın kilosu 20 TL, bir patatesin kilosu 7 TL. Nasıl geçiniyorsunuz merak ediyorum. Annem bir kişi bir de küçük kardeşim var, 500 lira taş çatlasın 2 hafta yetiyor ona.
Canım şöyle düşün asgari ücretle kira ödeyip borç ödeyen veya çocuk büyüten insanlar var biz 2 kişiyiz kiramiz yok sadece 500 TL borç 200 TL artirmam normal degilmi

Farkındayım çünkü ikinci çocuk benim en az 3 sene çalışmamam demek. Şimdi oğluma bakan kv ikinciye bakamaz. Gün gelir gözümü karartırmıyım bilemem.

96₺ bir tatlı için ciddi bir lüks şu anda. İnsanın içi acır ya..

Oğlum markette ekstradan bir şey istese alamamak benim ağrıma gider. Mutlaka isteklerine sınır koyuyoruz ama o an ne düşüneceğimi biliyorum ben.
Eğitim amaçlı sınır koymakla, kuruş kuruş hesaplamak zorunda olan mecburiyet çok farklı şeyler.

Sorsan her şey para değil derler. Parasız ne katabileceksin o çocuğa?
Kızıma bir aktivite , 2 tane normal çocuk kitabı sipariş verdim 95 TL tuttu, gerçekten herşeyin ucu paraya dokunuyor.

mutfak nasıl 500 ya?
Bizim 6 yıldr erzak almışlığımız yok eve,3 ayda bir esimin fabrikadan erzağı gelır.
Ona rğmen haftada 100 tl pazarda gidiyor.
kahvaltlık v.s için.artıyor bu rakam
ve benim haftalık abur cubur masrfım (kuruyemiş vs,yada acıl temizlik urunu)100 tl
ayda 400 de böyle gidiydr:KK43:
Çocuk yok,2 kisiyz.
Siz bize tüyo verin valla
:KK14:

Kızıma bir aktivite , 2 tane normal çocuk kitabı sipariş verdim 95 TL tuttu, gerçekten herşeyin ucu paraya dokunuyor.

Sorma.
Geçen bir set kitap, el becerisi için oyun, bir etkinlik kitabı aldım 170₺ tuttu..
Daha ileride tiyatrosu, oyun grubu, kreşi vs. olacak..
Bir avm nin oyun alanı en az 35₺
Bunlardan uzak tutmak mümkün değil ki artık..

Canım şöyle düşün asgari ücretle kira ödeyip borç ödeyen veya çocuk büyüten insanlar var biz 2 kişiyiz kiramiz yok sadece 500 TL borç 200 TL artirmam normal degilmi
Bence normal değil.
Çünkü kusura bakmayın ama bunun adı yaşamak değil. Bu hayat pahalılığında asgari ücretle 200 TL artıranlara şaşırıyorum. Ben öğrenciyim bütün herşeyimi ailem ödüyor yine de aylık 3000 binden aşağı masrafı olmuyor, çünkü yetmiyor. Eli yüzü düzgün bir restorana yemek tabağının fiyatı 40-50'den başlıyor. E bunun beslenmesi var, eti var sütü var organiği var.
Mesela annem haftada 2 gün tavuk, 1 gün balık 1 de kıymalı köfte tarzı şeyler yapar. Her sabah kahvaltıda peynir süt bal eksik olmaz. Küçük çocuk sonuçta gelişimi önemli. Buna rağmen hiçbir extra harcaması olmamasına rağmen market en az 1000 tutuyor, meyvesiyle sebzesini hiç katıyorum bile. Soğanın kilosu olmuş 6 lira, akşama güzel bir yemek yapmak için en aşağı 60 lirayı gözden çıkarmak lazım, salçası yağı ıvırı zıvırı zam üstüne zam geliyor yani.
Bana normal gelmiyor, ha bende yokluktan geldim evde bozuk para aradığımız günleri bilirim ama yien de yok normal gelmiyor.
Tanıdığım bir aile 6 çocuğuyla 1.500 lirayla geçiniyor, şaşırıyorum hergün makarna çorba yiyerek ömür mü geçer.
Ayrıca konu sahibi siz değilsiniz ki bu sizin 2. Üyeliğiniz mi anlamadım?

Evlenip mutfak masrafini bile ailesine yıkıp sonra da,

asgari ucretle gül gibi yasiyoruz,

hiiicbi seyimizden kısmıyoruz,

Canimiz ne isterse alıyoruz,

Kiyafete,yemeye,icmeye çok düşkünüz,

Çok şükür paramız bereketli gibi normal insanlarin akliyla alay etmeye calisan konulardan sıkıldım.

Muhtemelen temel ihtiyaclarinizi aileler karsiliyor, siz de asgari ucretle gül gibi gecindiginizi zannedip hicbi seyimden kismam gibi gercek hayatla bagdasmayan yorum yapma cüretini buluyorsunuz kendinizde.
Aslında tam tersini anlatmak istedim 500 TL masraf iki kişi için çok fazla yeni evlendigimzde patatesin kilosu 75kurustu şuanda almış başını gidiyor. Aslına bakarsan asgari ücretle kira ödeyip çocuk büyüten insanlar var benim en az 150 TL atmam normal çünkü atmak zorundayım kimi zaman 5 parasız dimdizlak kalıyoruz bende zor günler için böyle bi çözüm buldum ama birikim için bu bile az 200 TL'nin değeri şuan da 50 TL yine bir güvencemiz yok. Allah yardım etsin hepimize

Farkındayım çünkü ikinci çocuk benim en az 3 sene çalışmamam demek. Şimdi oğluma bakan kv ikinciye bakamaz. Gün gelir gözümü karartırmıyım bilemem.

96₺ bir tatlı için ciddi bir lüks şu anda. İnsanın içi acır ya..

Oğlum markette ekstradan bir şey istese alamamak benim ağrıma gider. Mutlaka isteklerine sınır koyuyoruz ama o an ne düşüneceğimi biliyorum ben.
Eğitim amaçlı sınır koymakla, kuruş kuruş hesaplamak zorunda olan mecburiyet çok farklı şeyler.

Sorsan her şey para değil derler. Parasız ne katabileceksin o çocuğa?
Benimde fiyat canımı sıktı.
İşte yemekli misafirliğe giderken şekerpare de almak istemedim.Ki o bile 40 tl.Yani sadece hamur tatlısı 20 küsür lira yarım kilosu.

Parasız çocuk yetişmez.Evet maneviyatta önemli ama kitapsız, oyuncaksız, kreşsiz çocuk sağlıklı gelişemez.
Burada kaç konu okudum.Asgari ücretli kadın durumu yok 3.çocuğunu yapmış.Mama alamıyoruz para yok.Pirinç lapası versem mi diye yazmıştı.
Yahu o çocuğun ya anne sütüne ya da devam mamasına ihtiyacı var.Bir de bazı üyeler bizde öyle büyüdük ne olacak yazmıştı çok şaşırmıştım.
Daha temel tüketimini karşılayamayacaksan doğurmayacaksın.

Gönül ister herkes çocuğunu varlıkla büyütsün ama maalesef bir de gerçekler var.

Gayet konu sahibi gibi cevap veriyorsunuz hâlbuki.
Canm şöyle düşün asgari ücretle çocuk büyütüp kira ödeyen insanlar var 200 TL artırmak normal. Tabi buna rahat yaşamak denilmez ama 2kisi için normal bizimde aylık en fazla mutfak masrafimiz 700 tl ailem sağolsun destek çıkıyor

X