"Derdini sevmek" diye bir söyleyiş var.. Bazen bazı çözümler buradan başlar hatta..
Uyanmak gibidir bu.. Derdinin ne olduğunu bilir ve kabullenirsin.. Takılıp kalmazsın ki, hayatını yönetmesin..
Tüm konularına göz gezdirdim... Kız kardeşinin sözünü sana haber vermemeleri çok çirkin.. Burada bir yanlışlık yoktur umarım. Söz değildi belki, öyle bir tanıştılar, laf arasında oldu bittiye gelindi ve asıl tören nişanda yapıldı? böyle olabilir mi bilemiyorum? Kardeşinle aranız zaten kötü olduğu için haber vermemiş olabilir. Sizin gelişiniz de bir kaç gün sonradır, o zaman haber verilmiştir yüzyüze. İletişim sıklığınızı bilmiyorum ailenizle.. Sanırım çok değilmiş o zamanlar.. Bir konunuzda okudum..
Benim genel algım, sorunları çok fazla büyüttüğünüz ve bazı şeyleri, hayatta kötü gittiğine inandığınız her şey için bahane olarak kullanmanız. Aile sizi kardeşlere örnek göstermiş, örnek olmanızı istemiş olabilir.. Ne var bunda bilemiyorum? Kısıtlamış dahi olabilir.. Farketmeseniz de bazen diğer kardeşlerin de üzerinde o esnada başka baskılar vardır mutlaka.. Ama karakterleri boyun eğmeye müsait olmadığı için dişlerini geçirememişlerdir.. Bunun her zaman aile ile ilgisi yok..
Kız kardeşin düğününe gitmemek için ben herhangi bir bahane bulamıyorum. Bu nasıl fevri ve çirkin bir hareket anlatamam.. üstelik neden, bir yerde MSN konuşmasını yakalamak.. Bir yerde tanıdıkların sizi sıkıştırıp bir şeyler sormasına engel olmak, neden evlenmedin gibi? Karar verin.. Bir konuda bir bahaneye tutunacaksanız, tutarlı olsun.. Ruhunuzu yaralarsınız böyle her şeye sanık ararsanız.. Sorumlulukları üzerine almak, yeni bir yol çizmeniz için yeterli..
Mesela..
Kardeşimi kıskandım... Yaşım ondan büyük olduğu için, insanların gereksiz laf sokmalarını dinlemek istemedim ve düğüne gitmemeyi tercih ettim.. Bu benim seçimimdi.. Yanlış yaptım, hayatta bir kez olan bir şey için kardeşimi yalnız bıraktım.. Bunun sorumluluğunu almalıyım... gibi..
Uzun uzun belki her sorun için yazılabilir ama beni duyabilir misiniz bilmiyorum..
Sosyal bir çevre edinmeye çalışın.. 30 üstü yaş korkunç bir yaş değil.. Gayet de olgun olardbilmenin yaşı.. Gayet de doğru kararlar alabilmenin yaşı... Bırakın 10'lu 20'li yaşların çocukça sorun ve takıntılarını.. Hayata yeniden başlayın..
Bu olay ne zaman oldu? yillar once olmus basit bi meseleyi dun olmus gibi anlatman sorunlu. Okb falan var mi sende? Ya da tanisi konulmus baska bir psikolojik rahatsizlik?
Benim kardeslerim benden önce evlenseydi asla bana sirani veriyor musun diye sorulmasini istemezdim.Cok komik dogrusu..Ama bana haber verilmemesine gücenebilirdim.Ikisi bambaska seyler..
Ayrica bu Kadar kin tutmaya gerek yok. Cünkü kin insanin kendisini hasta eder..Yillar sonra konu acmaniza bakilirsa...
Hafizayla alakali bir sey degil. Seni uzen basit bir olay yillardir tazelegini surduruyosa takintidir. Sana acil psikiyatr ziyareti oneriyorum bu tavsiyemi dinle iyi degilsinHafızam iyidir. Önemsediğim ya da bazen önemsemediğim olayları bazen olay anı görüntüsüyle hatırlarım.
Hafizayla alakali bir sey degil. Seni uzen basit bir olay yillardir tazelegini surduruyosa takintidir. Sana acil psikiyatr ziyareti oneriyorum bu tavsiyemi dinle iyi degilsin
Valla sana burdan yardim edebilecek seyi yaziyorum derdim varin manasi bu yani cozum uretmek. Senin psikiyatr tedavisine ihtiyacin var tum konularini okudum ruh halin anormalBurası bir derdim var mı yoksa bir dert edinebilir myiim yeri mi. Yıllar önceki olayları bile hatırlıyorum diyorum.
Arkadaşlar derdimi anlatmak istiyorum.. Biz 4 kardeşiz en büyükleri benim.. El kadar çocukluktan beri, sen ablasın örnek olacaksın.. Şu olacaksın örnek olacaksın.. Diye diye çocukluğumu da yaşamadım, gençliğimi de.. İlk çocuk olunca tüm tecrübesizlikler bende denendi .. Hiçbir zaman mutlu bir çocul ve genç olamadım. Ailede bu kadar sorun olunca ve annem de çok genç evlenmiş olunca, bana.. Büyük harflerle EVLENMEYİİNN.. diye söylerdi.. Ben de aşılandım mı yoksa içimde mi yoktu evlenmeye yakın biri olmadım.. Öyle biriyle de karşılaşmadım.. Benden 3 yaş küçük kız kardeşim evlenmeye hep yakın biriydi.. Okuldan biriyle tanıştırmışlar
( eski olayı anlatıyorum) Bunlar 2 yıl filan çıkmışlardı.. O ara da benim de ciddi bişeylerin c harfi bile yoktu. Yaşadığımız yerde görücü usulu adet olarak anneler kız bakarlar.. Buradaki kızların da çok görücüsü olur. Ben de öyle filan evlenirim herhalde diye düşünüyodum.. Bizim okuldaki arkadaşlıklar hiç ciddi bişeylerle sonuçlanmadığından ve evlenmenin öyle kolay bişey olmadığını düşündüğümden, kardeşimin de sevgilisi vardı ya o zaman, bir konusu geçince nasılsa hemen evlenmezler diye, babannem bana evlenmek hakkında mı ne konuşuyordu neydi ( evlenip mutlu olduğumu görmek isterdi) Ben okul bitmeden kılımı da kıpırdatmam, mürüvet istiyorsanız diye kardeşimi gösterdim.. Ama gerçekten de öyle şıp diye evleneceklerini filan hiç zannetmiyordum.. Ben öyle demişim diye sanki benim her dediğimi yaparlarmış gibi işlerine geldi.. Bana ne bir sormadan, ne sen büyüksün sıranı kardeşin alsın mı ya da insan bir haber bile etmeden ben memlekete dönmeeden kardeşimi istemişler, verilmiş bitmiş... Ben otogarden indim eve babam eve getiriyor.. Bana kardeşini de verdik dedi.. Ya.. Ben evlenmeyi o anda düşünmüyordum.. Ama öyle tepeden inme, bana hiç bi telefonda bile söylemeden, bana nezaketen resmi olarak sormadan onu sözlemeleri beni o anda üzdü.. Bu daha sonraki günlerde karşılaşacağım sorunların sadece başlangıcıydı... Kimin kısmeti önceyse o evlenir.. Ama sen bir sor.. Madem ablasın örnek olacaksın diye çocukluktan beri beni kalkan olarak kullan.. İşine gelince de istediğin gibi hareket et... Bununla da bitmedii.. Kardeşim sözlüyken, o zaman msn vardı.. Ortak bilgisayar kullanıyoduk.. Benim de tanıdığım bir arkadaşıyla msn den benim dedikodumu yapmış.. yazdıkları da gerçek olmayan şeyler... Tartışmada saçına filan yapıştım.. Sonradan pişman olup hakkını helal et dedi ama affedilecek bişey değil arkadaşlar.. Esas bu nedenle ve başka nedenlerle de ben bunun düğününe gitmedim.. Ben büyük olduğum için, beni her gören ama her gören iyi ya da kötü bişey söylüyordu. Ve ben herkese bişey söylemek durumunda oluyordum.. Ve bu hareketler beni mutsuz ettiğinden mutsuzken mutluymuşum gibi numara yapmak mutsuz olmaktan daha zordu.. Pişman değilim. Ben o sıkınıtıyı çekecekmişim o da gidip msn den benim gerçek de olmayan dedikodumu yapacakmış.. Hayat böyle işte.. Böyle bişeyi ancak yaşayan bilir.. Çok zor bi şey..
Onların yapacağı şey sadece sormaktı. O kadarını herkes hak eder. Hak etmiyor diyen de bana hiç bakmasın.
Sorun benim onun düğününe gitmemiş olmam değil. Yaşadığım olayı anlatıyorum.
Edit: sorun bana sormamış olmaları.. Sorsalar ben hayırr. olmaz öyle şey demiyecektim tabi ki..
Edit 2. Bu msn olayıyla düğün arasında kısa bir zaman var.. Kardeşm evleneli çok oluyor.. Evlendikten sonra yiğenimin ilk doğum günü diye ilk kez evlerine gidecektik.. Başka şehirde yaşıyorlar. Yiğenimi çok özlüyordum.. Gittiğime pişman etti. Ve bir daha da evlerine gitmek istemiyorum. Aklıma geldi işte..
Açık sözlülüğünüz için teşekkür ederim. Dürüst bir insan yetiştirmiş aileniz ve bence "örnek olmak" adına bu çok önemli bir kriter.. Bu durumda aileniz gayet öz, merak etmeyin.. Aynısı benim de başıma geldi.. Önemli olan asıl merasimde orada bulunmak.. Hele bizim gibi biraz okumaya hırslı insanların kaybedecek vakitleri yoksa..
Dedikodunun maiyetini paylaşma ihtimaliniz var mı?
Bu düğüne gidip gitmeme durumunuzu hafifletmez.. Ama sarıldığınız bahanenin, ruhunuza neden yeterli gelmediğini ve bu suçluluk duygusu yüzünden aslında sadece "kendinizi" kötü hissettiğinizi anlatır.. Hem bize.. hem size.. Belki o zaman değerli arkadaşlar çok daha fazlasını yapabilir sizin için..
Suan bir şeyler mi oldu ki geçmişte yaşanan olay tekrardan sizi bu kadar etkileyici üzdü ?
Valla sana burdan yardim edebilecek seyi yaziyorum derdimazı varin manasi bu yani cozum uretmek. Senin psikiyatr tedavisine ihtiyacin var tum konularini okudum ruh halin anormal
seninle kardeşin arasında düğün durumlarından dolayı bir uçurum olmuş artık isteseniz de kapatamazsınızSuçluluk hissetmiyorum.. O nedenle açmış değilim konuyu. Bu konuyu açma nedenim, ben kardeşim evlendikten sonra yiğenim 1 yaş doğum günü olacağında, farklı şehirde yaşıyorlardı. çok özlediğimden daha ilk kez evlerine gittik.. Beni gittiğime pişman etti. 2 gün sonra bilet alıp dönmeyi filan düşündüm. Şİmdi kendi hatalarını da biliyor.. Beni sne niye gelmedin diye filan suçlamıyor. Şöyle yaptın filan demiyor. Hatalarını biliyor. Ben ilk kez evlerine gittim ve beni pişman etti.. o olay aklıma gelmişti ve bütün bu olaylar. Konuyu o yüzden açtım, anlattım..
Bakın..
Suçluluk hissetmediğinizi söylüyorsunuz.. Söylüyor ama yazmıyorsunuz.. Yazdıklarınızda çünkü şundan, çünkü bundan nedenleri var.. Çünkü'ler, bir hatanın neden yapıldığını söylemek içindir en çok.. Ama gibidir.. Fakat gibidir bazen... Önce şunu bir kabul edelim, siz kız kardeşinizin içini bilemezsiniz... Kesinlikle bilemezsiniz... Şu an fazla empati kuruyor olabilir sizinle ilgili.. Hatta ne kadar yalnız kaldığınızı düşünüp, arada affediyor da olabilir.. Ama siz onu çok özel bir gününde yalnız bıraktınız.. Neden? Saçma sapan insanlar saçma sapan şeyler söyleyecekler diye.. Bu ne gururdur? O sıralar bunu bu kadar takıyor olduğunuza göre bazı tavırlarınızda tuhaf gelmiş olabilir kız kardeşinize.. Bazen "süperim" sandığımız zamanlaer görda, bazı şeyleri ne çok taktığımızı tavır ve üslubumuz biz istemeden karşı tarafa anlatır.. Aranızda zaten yakınlık yokmuş, kendisine yakın gördüğü birine kuşkularını anlatmış da olabilir.. Çok gururlusunuz.. Çok..
Evinize gittiğinde ne yaptı bilmiyorum.. Ama bu şekilde devam etmemelisiniz..
Hatalae rınızın sorumluluğunu aldığınız an, bana inanın her şey çok daha iyiye gidecek....
Yapabilirseniz..
seninle kardeşin arasında düğün durumlarından dolayı bir uçurum olmuş artık isteseniz de kapatamazsınız
bir de yazdıklarınızdan anladığım anne babanıza olan öfkenizi de düğünde ortaya çıkarmışsınız bana hep kısıtladılar hep örnek ol dediler diğerlerine daha iyi davrandılar gibi
kardeşinizin yaptığı yanlış bile olsa senin o düğüne gitmen gerekirdi
birbirinin düğününe gitmeyen kardeşler çok çok büyük olaylar yaşamış artık yüz yüze görüşemeyecek kıvama gelenler de olur
bu bir doğum günü değil seneye kutladığında gideyim diyesin ayrıca doğum gün kutlaması bile olsa aynı evin içinde doğum günüme gelmeyen ablama sinirlenirdim
bir de merak ettim bu düğün olurken annen baban nerdeydi ? barıştırmaya çalışmadılar mı ?
senın haberın olması gerekırdı evet ama kardesının dugunune gıtmemen cok yalnış, cok fazla dolmuşsun oldukca kafana takıyorsun , unutursam fısılda fılmını kesınlıkle ızle böyle yaparak mutlu olamazsın . geçmişı dusunup durmaman lazım annen baban yanlıs yapmıstır sen yapmazsn kinlenmen yalnış dunyaya kac kere gelıceksın ? filmi kesınlıkle ızlemelısınArkadaşlar derdimi anlatmak istiyorum.. Biz 4 kardeşiz en büyükleri benim.. El kadar çocukluktan beri, sen ablasın örnek olacaksın.. Şu olacaksın örnek olacaksın.. Diye diye çocukluğumu da yaşamadım, gençliğimi de.. İlk çocuk olunca tüm tecrübesizlikler bende denendi .. Hiçbir zaman mutlu bir çocul ve genç olamadım. Ailede bu kadar sorun olunca ve annem de çok genç evlenmiş olunca, bana.. Büyük harflerle EVLENMEYİİNN.. diye söylerdi.. Ben de aşılandım mı yoksa içimde mi yoktu evlenmeye yakın biri olmadım.. Öyle biriyle de karşılaşmadım.. Benden 3 yaş küçük kız kardeşim evlenmeye hep yakın biriydi.. Okuldan biriyle tanıştırmışlar
( eski olayı anlatıyorum) Bunlar 2 yıl filan çıkmışlardı.. O ara da benim de ciddi bişeylerin c harfi bile yoktu. Yaşadığımız yerde görücü usulu adet olarak anneler kız bakarlar.. Buradaki kızların da çok görücüsü olur. Ben de öyle filan evlenirim herhalde diye düşünüyodum.. Bizim okuldaki arkadaşlıklar hiç ciddi bişeylerle sonuçlanmadığından ve evlenmenin öyle kolay bişey olmadığını düşündüğümden, kardeşimin de sevgilisi vardı ya o zaman, bir konusu geçince nasılsa hemen evlenmezler diye, babannem bana evlenmek hakkında mı ne konuşuyordu neydi ( evlenip mutlu olduğumu görmek isterdi) Ben okul bitmeden kılımı da kıpırdatmam, mürüvet istiyorsanız diye kardeşimi gösterdim.. Ama gerçekten de öyle şıp diye evleneceklerini filan hiç zannetmiyordum.. Ben öyle demişim diye sanki benim her dediğimi yaparlarmış gibi işlerine geldi.. Bana ne bir sormadan, ne sen büyüksün sıranı kardeşin alsın mı ya da insan bir haber bile etmeden ben memlekete dönmeeden kardeşimi istemişler, verilmiş bitmiş... Ben otogarden indim eve babam eve getiriyor.. Bana kardeşini de verdik dedi.. Ya.. Ben evlenmeyi o anda düşünmüyordum.. Ama öyle tepeden inme, bana hiç bi telefonda bile söylemeden, bana nezaketen resmi olarak sormadan onu sözlemeleri beni o anda üzdü.. Bu daha sonraki günlerde karşılaşacağım sorunların sadece başlangıcıydı... Kimin kısmeti önceyse o evlenir.. Ama sen bir sor.. Madem ablasın örnek olacaksın diye çocukluktan beri beni kalkan olarak kullan.. İşine gelince de istediğin gibi hareket et... Bununla da bitmedii.. Kardeşim sözlüyken, o zaman msn vardı.. Ortak bilgisayar kullanıyoduk.. Benim de tanıdığım bir arkadaşıyla msn den benim dedikodumu yapmış.. yazdıkları da gerçek olmayan şeyler... Tartışmada saçına filan yapıştım.. Sonradan pişman olup hakkını helal et dedi ama affedilecek bişey değil arkadaşlar.. Esas bu nedenle ve başka nedenlerle de ben bunun düğününe gitmedim.. Ben büyük olduğum için, beni her gören ama her gören iyi ya da kötü bişey söylüyordu. Ve ben herkese bişey söylemek durumunda oluyordum.. Ve bu hareketler beni mutsuz ettiğinden mutsuzken mutluymuşum gibi numara yapmak mutsuz olmaktan daha zordu.. Pişman değilim. Ben o sıkınıtıyı çekecekmişim o da gidip msn den benim gerçek de olmayan dedikodumu yapacakmış.. Hayat böyle işte.. Böyle bişeyi ancak yaşayan bilir.. Çok zor bi şey..
Onların yapacağı şey sadece sormaktı. O kadarını herkes hak eder. Hak etmiyor diyen de bana hiç bakmasın.
Sorun benim onun düğününe gitmemiş olmam değil. Yaşadığım olayı anlatıyorum.
Edit: sorun bana sormamış olmaları.. Sorsalar ben hayırr. olmaz öyle şey demiyecektim tabi ki..
Edit 2. Bu msn olayıyla düğün arasında kısa bir zaman var.. Kardeşm evleneli çok oluyor.. Evlendikten sonra yiğenimin ilk doğum günü diye ilk kez evlerine gidecektik.. Başka şehirde yaşıyorlar. Yiğenimi çok özlüyordum.. Gittiğime pişman etti. Ve bir daha da evlerine gitmek istemiyorum. Aklıma geldi işte..
senın haberın olması gerekırdı evet ama kardesının dugunune gıtmemen cok yalnış, cok fazla dolmuşsun oldukca kafana takıyorsun , unutursam fısılda fılmını kesınlıkle ızle böyle yaparak mutlu olamazsın . geçmişı dusunup durmaman lazım annen baban yanlıs yapmıstır sen yapmazsn kinlenmen yalnış dunyaya kac kere gelıceksın ? filmi kesınlıkle ızlemelısın