Nagehan Alçı 23 Nisan şarkısını Milli Eğitim'e şikayet etti

Hayyal

Doruk♥
Pro Üye
4 Temmuz 2008
5.767
14.790
773
Nagehan Alçı 23 Nisan şarkısını Milli Eğitim'e şikayet etti
FacebookTwitterGoogle+LinkedInWhatsAppEmailPrint

25.04.2016 11:21

Yandaş Nagehan Alçı, "Bu gün 23 Nisan / Hep neşeyle doluyor insan..." sözleriyle hatırlanan çocuk şarkısını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya şikayet etti.

Milliyet gazetesi yazarı Nagehan Alçı, "Bu şarkı sözleri bize yakışıyor mu?" başlıklı yazısında çocuklarını okula götürdüğü ve orada 23 Nisan şarkısını dinlediğini söyleyerek şunları yazdı:

“Doğrusu ilk kez sözlerini dikkatle dinledim. Hepiniz bilirsiniz aslında bu şarkıyı, şöyle başlar: ‘Sanki her tarafta var bir düğün / Çünkü en şerefli, en mutlu gün / Bu gün 23 Nisan / Hep neşeyle doluyor insan...’ Şarkının devamında ise şunlar var: ‘İşte bu gün bir meclis kuruldu / Sonra hemen padişah kovuldu / Bugün 23 Nisan / Neşe doluyor insan...’ 23 Nisan hakikaten güzel bir gün. Bir milletin farklı görüşlerden vekillerle meclis kurması, işgal altındaki vatanına sahip çıkan direnişi taçlandırması, bu günün daha sonra Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmesi... Son derece olumlu, mutlu bir gün 23 Nisan. Böyle bir günü anlatırken ‘padişah kovuldu’ ifadesi kullanmak, üstelik bunu minicik çocuklara söyletmek büyük bir yanlış değil mi?”

'BÖYLE ŞARKILAR NEDEN HÂLÂ SÖYLETİLİYOR?'

23 Nisan şarkısındaki “Padişah kovuldu” sözlerinin “hatalı” olduğunu savunan Nagehan Alçı, şöyle devam etti:

“Padişah Vahdettin hemen yani 1920’de ‘kovulmadı’ ki. (Büyük bir imparatorluğun temsilcilerine yönelik bu yanlış üslubu aynen göstermek için bu kelimeyi kullanıyorum) 1922’de bir gemiye bindirilerek Malta’ya gitti. Geri kalan saltanat üyeleri de 24’te gönderildi. Bu gün bu hamaset dilinin yanlış olduğundan bahseden, yeni Türkiye’ye işaret eden, Osmanlı saltanatının hayattaki üyelerini yeniden kazanmak isteyen Ak Parti iktidarının Milli Eğitim Bakanlığı bu şarkının sözlerinin farkında değil mi? Böyle şarkılar neden hâlâ söyletiliyor? Neden bir müfredat değişikliğine gidilmiyor?”
http://www.birgun.net/haber-detay/n...isini-milli-egitim-e-sikayet-etti-110040.html

hiç dikkatimi çekmemişti bu haberi okuyana kadar nasıl bir algıda seçicilikse....

O ve kocası iktidara yakınlığı ile bilinmektedirler
Tozdan nem kapmaya devam
Durmak yola devamıydı orjinali

Hangi marsi soyletelim nagehan ??

Dombra li gucunu milletten alan reeeceeppp tayyippp erdogaannnn olur mu ?
Çok anlamlı şarki kabul edelim. Ne kadar dokundugundan belli baksana
Alakaya maydanoz yorum yaptırıyor.

Merak etmesin baskanlik sistemine gecersek padisahlik geri gelmis kadar olacak. Gerçi su anda da farkli bir durum yok gibi. Surekli Osmanli yi gözümüze sokmalarindan belli.

Su yoruma göre kafanı bir cariyelige çalışıyor demekki. Fikir zikir meselesi..
Heh siz de şu yorumu yaparak sütten çıkma ak kaşık oldunuz.

Ayrıca bilip bilmeden konuşmayalım. O şarkı ne gibi bir ortamda yazıldı, neyin gereğiydi bilelim sonra ağzımızı açalım. O dönemde çocuklara çok önem veriliyordu, onların eğitimi, fikir yaşantısı çok mühimdi. Neden mi? Ülkede yetişkin erkek kalmamıştı neredeyse! Cephede hepimizin bugünleri için öldü hepsi, öldü! Sana bugünki cumhuriyeti hediye etmek için, dönmeyeceklerini bile bile yürüdüler. Elde kadınlar, çocuklar, yaşlılar kalınca cumhuriyet de onların üzerine temellendirildi. O zaman yazılan romanlara bakın, hepsinde çocuk teması vardır. Hepsinde vatan, millet sevgisi işlenmiştir. Siz bir yeniliği nasıl benimsetirsiniz? Sosyal hayatınıza yayarsınız, edebiyatınıza, sanatınıza yansıtırsınız ki her kanaldan birilerine ulaşsın. Bu şarkı da öyle bir dönemin ürünüdür. 21. Yüzyıl Türkiye'sinde konuşmak kolay tabi, bir de o zamanı düşünmek lazım. O şarkıda ne diyor, 23 nisan günü sevinçlidir bizim için, meclis kuruldu, cumhuriyet geldi, biz çocuklar mutluyuz, gelecek bizim eserimiz olacak diyor. O dönemde çok yeni bir devletiz henüz, ilerleyebilmek için milli unsurlarımız öne çıkarılıyor. O padişah meselesine hele hiç girmeyeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…