• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mutfakta beceriksizim... :( :( :D

myskybeatsyours

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
24 Haziran 2016
1.404
3.641
33
Ya kızlar... 26 yaşındayım ve hala yaptığım yemeklerin bir lezzeti yok!

Evet kendime karşı objektif davranıyorum, kesinlikle yemeklerim güzel değil.

Bir kaç aydır yalnız yaşamaya başladım, ama bu durumdan önce de yemek yapıyordum ve mutfağa giriyordum çünkü ablamla birlikteydik. Bazen o bazen ben.

Akşamları saat 8'de eve geliyorum (iş yerim evime uzak) ve kendimi aşırı derece de yorgun hissediyorum bu yüzden çoğu zaman yemek yapmıyorum.

Ev temizliğimi ve kişisel bakımımı hiç bir zaman aksatmam (rutin olarak evimi temizlerim ve her pazar evimde saç ve cilt bakımı yapıyorum) fakat yapsam bir yere kadar çünkü güzelliğin ve sağlığın beslenme ile alakalı olduğunu inanlardanım.

Hafta sonu eğer dışarı çıkmayacaksam da evde ya makarna yada kızartma yapıyorum bazen de mercimek çorbası ile geçiştiriyorum kendimi.

Bünye olarak zayıf bir insanım, midem küçük. Oldum olası beslenmemi her zaman aksatırım. Ve rahmetli babaannem de benim gibiydi ne yazık ki vefat etmeden önce çok acı çekti. Tüm sağlık sorunları beslenmesini aksattığı için.

Hanımlar, özelikle çalışan hanımlar bana bir kaç taktik verseniz, siz akşamları eve geldiğinizde nasıl yemekler yapıyorsunuz. Pratik ve sağlıklı yemekler ? Kendinizi nasıl motive ediyorsunuz ?

En büyük sorunum zaten motivasyon... aman boşver bu akşam da yeme diyorum... sonra bir baktım her akşam aynı cümleyi kullanıyorum.

Motivasyon taktikleri, sağlıklı ve kolay yapılacak pratik yemekler tarifleri istiyorum.

Vallahi eğer evlensem eşim beni boşar :D :D O kadar beceriksizim. :(
Zaten hayalimde İtalyan aşçı ile evlenmek var yıllardır. Kendimi bildim bileli hiç haz etmem yemek yapmaktan... :(

üff nasıl aşıcam bu sorunu...

konuyu takipteyim her akşam eve gitmeden dışarda ayılar gibi yemekten ciğerim soldu...

Valla ben de mutfağa uğrayan bir insan değilim ama bugün internette tarifini bularak şehriyeli pilav yaptım ilk defa. Mutfağa yıllarını vermiş olanların elinden çıkanlarla yarışabilecek cinsten oldu. :)

Zeytinyağlı yemekler gayet pratik oluyor, kolay da üstelik. Mesela, bugün mutfağa girip yarın için zeytinyağlı fasulye yapabilirsiniz. :)

Ben yıllarca öğrenip yemek yaptımda noldu. Evleneceğim adam ben ev yemekleri sevmem hergun disarda yeriz dio :işsiz:
Pazar günü yemek yap iki gün ye yada bisürü yap buzluğa at. Mealprep yaz instagramda bak orda yapıyorlar tüm hafta icin ve 3 4 öğün. Internetden kolay tarifler yaz onlari yap. Elin alistikca gozunde buyumeyecek. Bende geceye kadar çalışırım ama eve gelip 2 saat yemek yaparim. Stres atıyorum öyle :D

Evlendikten sonra yemek yapmayı öğrendim.tarife göre değil de kendi damak zevkime göre ekleme falan yapıyorum.ilk defa yaptığım bir yemek olsa bile eşim çok beğenir.pratiklik de zamanla oluştu.malzeme olduktan sonra kolayca yaparim her yemeği

Bir tarif ; 1 soğanı kiymayla kavur. 1 tatlı kaşığı salça ekle. Üstüne iri iri patlıcan/kabak/ fasulye , patates doğra birer tane. 1.5 su bardağı su ekle pişirmeye bırak.
Diğer taraftanda pirinç ya da bulgur yap.

En hızlı sağlıklı yemeklerden biri.

Sebzelerden istediğinizi kullanabilirsiniz.

Vejeteryan değilseniz bir kilo küçük doğranmış kuşbaşı et ve bir kilo kıyma yaptırıp haftasonu pişirin güzelce. Soğuyunca küçük porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetleriyle küçük küçük derin dondurucuya atın. Yine bir hafta sonu bir gece önceden islattiginiz kuru nohut ve kuru fasulyeyi haşlayıp soğutup aynı şekilde kaldırın derin dondurucuya.
Bunlarla neler yapılır.
Hemen soğanı kavurun, salçayı ekleyin bir patetes doğrayın, porsiyonladiginiz kusbasini buzluktan çıkarıp içine koyun, tuzunu baharatını ekleyip sıcak suyunu da koyun üstten. Yarim saate ustunuzu soyunana kadar hazır yemeğiniz.
Bunu her türlü sebze veya haşlama nohut fasulyeyle yapabilirsiniz. Böylece iki günlük yemeğiniz çıkar. Yanına biraz salata yoğurt yeterli. Yani ben de az yediğim için bir çeşit sizi doyurur diye düşünüyorum.
Yetmez derseniz ertesi güne kolay bir çorba o da iki gün yetecek kadar. Böylece birgün yemek yaparsınız bir gün çorba yahut makarna, pilav ama iki cesitiniz hazır olur.

Salata malzemelerinizi de haftasonundan yıkayıp kurutup buzdolabına koyarsanız hazır ve pratik olur.

Kıyma da aynı şekilde sebze yemeklerine ya da kahvaltıda pratik kıymalı yumurta olarak hemen elinizin altında olur.

Bu çeşit beslenmeyle hem vitamin hem protein almış olursunuz gün içinde..

Taze sebze yemeklerinizi haftasonu pişirin derim. Böylece gayet dengeli ve pratik olur diye düşünüyorum.

Sebze yemekleri hepsi aynı mantık. Soğanı kavurun. Pembeleşince Salça katıp onu da bir kaç dakika kavurun. Üzerine hangi sebze isterseniz onu koyup üzerine su ekleyip tuz atıp kapağını kapatın. Hemen pisiyor zaten. Yanına bulgur pilavı ya da tam buğday makarna.
Hem kolay hem sağlıklı.
Hafta sonu yapıp buzluga atıp hafta içi ısıtıp ısıtıp yiyebilirsiniz. Arada baklagil ve et yemekleriyle protein yönünden ihtiyacınızı tamamlayın. yemeğin yanına salata yapın ya da bir kase yoğurt koyun.
Hiç gözde büyütülecek mesele değil yemek yapmak. Eliniz alışsın yeter.

Sulu yemek biliyorum ama yapmıyorum. Öğlenleri yediğim için gerek görmüyorum çünkü.

En büyük kurtarıcım yumurta. Hem herşeyle yakışıyor, hem tok tutuyor, hem sağlıklı çok kilo aldırmıyor. Ya da et alıyorum. Köfte, böbrek, biftek vs. Yanına basit bir salata.

Yemeklerin neden lezzeti olmaz?
Harlı ateşte birden pişen yemeğin lezzeti olmaz. Kısık ateşte pişmeli.
Soğan ve sarımsak koymaktan imtina ediyorsanız, sulu yemeklere domates koymuyor salça yeter diyorsanız lezzet olmaz.
Baharattan kaçınıyorsanız yine aynı şekilde.
Tuzu yemeğe erkenden atmayın. Pişmeye yakın atacaksınız.
Kaliteli yağ kullanmalısınız. Zeytinyağı ve tereyağı. Yağı az koyarsanız yine lezzetsiz olur. Bir yemeğe lezzeti veren başlıca malzeme yağdır. Mesela kıytırık bir esnaf lokantasında yersiniz. Ama çok lezzetlidir. Evde ne yapsanız oranınki gibi olmaz. Neden? Çünkü esnaf lokantaları yağı çok koyar.
Aklaıma gelen püf noktaları bunlar.

M myskybeatsyours ,
el lezzeti bende de yoktu yakın zamana kadar, kimi doğuştan aşçı doğuyor, ne yapsa lezzetli, ne yapsa güzel oluyor, kimileri de benim gibi el lezzeti olmayan yemek mi yemek dedirtecek şeyler yapıyor.
Yemek yemeyi sevmekte lazım galiba o lezzeti verebilmek için, bir istatistik yapmış gibi genelleme yapmış olmayayım ama yemeği lezzetli olanların büyük bir kısmı yemek yemeyi de seven insanlar bence.

Ben öğün geçsincilerdenim, evde tek olsam yemek yapmam, o kadar üşenirim yemek yapmaya da yemeye de ama eş ve çocuk olunca el mahkum:)) öfff yemek yapmam lazım deyip oflaya poflaya yaptığım yemek berbat birşey oluyor.
Uzun zamandır yaptığım el alışkanlığım olan, göz kararımı tutturduğum yemeklerim lezzetlidir ama, sanırım yapa yapa bir lezzet oturttum:)))

Sizde zamanla o lezzeti yakalarsınız bana kalırsa;)

Bir patlıcanlı tarifte benden gelsin, vereceğim tarifi zeytinyağlı olarak soğuk tüketebilirsiniz, birkaç gün yiyeyim derseniz 3-4 patlıcanla yapmanızı tavsiye ederim ama tek öğünlük olsun derseniz malzemeleri yarı yarıya azaltarak yapın.

Malzemeler:
4 tane patlıcan
4 tane sivri veya çarliston biber
3 tane orta boy domates
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığının ucuyla salça
Sıvıyağ
Tuz

Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı soyun, halka halka doğrayın tuzlu suda bekletin, soğanları yemeklik küp küp kesin, domatesleri yıkayın, kabuklarını soyun onları da halka halka doğrayın, biberleri de yıkadıktan sonra iri iri doğrayın.

Yapılışı:
Bir tencereye göz kararı sıvı yağınızı dökün, küp küp doğradığınız soğanları pembeleşene kadar kavurun, sonra salçasını ekleyin salça sopan ve yağla bütünleşene kadar karıştırın, üstüne bir miktar patlıcan koyun, sonra bir miktar domates, domateslerin üzerine biber, yine patlıcan koyun, ardından domates, peşine biber, bu sıralamayla malzemeleriniz bitene kadar tencereyi doldurun, tuzunu ilave edin, malzemelerin üzerini geçmeyecek kadar şekilde su ilave edin, suyunu çok kaçırmamaya özen gösterin çünkü domates dahil tüm malzemeler kendince su salar, aşırı sulu yemek lezzetli olmaz.

30-40 dakika sonra yemek pişmiş olur, pişip pişmediğini patlıcanlara bakarak kontrol ettikten sonra altını kapatın, soğumaya bırakın, soğuyunca benim damak zevkime göre gayet güzel bir yemek çıkıyor ortaya, bu yemeğin yanına bulgur pilavı da gider pirinç pilavı da.

Hafta sonları da üşenmeyin bir gece önceden 2'şer su bardağı nohut, kuru fasulye, barbunya ıslatın ve ertesi günü haşlayın, haşlanıp soğuduklarında birer öğünlük olacak şekilde buzdolabı poşetlerine bölüp buzluğa atın, ne pişirsem diye düşündüğünüz zamanlarda elinize gelir, haşlanan nohut, k. fasulye ve barbunyayı yemeğe dönüştürmek 15-20 dakikanızı alır en fazla.
Zaten bu 3 bakliyatında pişirme mantığı aynı, yağı tencereye dök, soğanı kavur, kıyma veya et koyacaksan ekle kavurmaya devam et, (biraz biber doğra, biraz domates tabii bu ikisi isteğe bağlı) salçasını ekle, bakliyatı içine boca et, suyunu tuzunu koy, 20 dakika sonra midende:))))

Soğan vb doğramaya üşeniyorum diyorsanız rondo alın hemen, yemeklik soğan doğrarken epey faydası oluyor, hatta birgün oturun size en azından bir hafta yetecek kadar yemeklik soğan doğrayın rondoyla, ki siz tek kişisiniz 4-5 orta boy soğan işinizi görür bir haftalık yemek menüsü için, doğradığınız soğanları birer yemeklik poşetleyip buzluğa koyun.

Mutfakta beceriksizsiniz diye kimse kimseyi bosamaz siz asci misiniz temel seyleri ogrenirsiniz olmadi ufak capli bir kursa katilirsiniz artik bir makarna bir kofte tavuk salata cikarirsiniz yeri gelir kahvalti yapilir yeri gelir disarida yenir yeri gelir mukellef bir sofra kurulur rahat olun :)

Back
X