• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mutfak alışverişi yetişmiyor!!!!

Bu ay ki elektrik faturasını görünce aklıma sen geldin Bizim 100 TL civarında olan fatura bu ay 180 TL gelmiş 😅 henüz kışa giriş yapmamış halimiz bu. Size fazla geliyor laflarımı geri alıyorum efendim. 🤦
166 TL de bana gelmiş. bide gecikmeye girecek bu ay ödeyemem gibi. çok dertliyimm

166 TL de bana gelmiş. bide gecikmeye girecek bu ay ödeyemem gibi. çok dertliyimm
Konu başından beri anlatmak istediğimiz gerçek yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
40 60 gelenlerin 100, 100 gelenlerin 150 160 olacağı yönde.
Dün su faturam geldi 40 tl, sadece soğuk su o.
Yani bulaşık ve çamaşır makinası kullanımının suyu, sıcak geldiğinde 100 olacak yine.

Konu başından beri anlatmak istediğimiz gerçek yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
40 60 gelenlerin 100, 100 gelenlerin 150 160 olacağı yönde.
Dün su faturam geldi 40 tl, sadece soğuk su o.
Yani bulaşık ve çamaşır makinası kullanımının suyu, sıcak geldiğinde 100 olacak yine.
aynen öyle ama hala bunu anlamayan insanlar var görmezden gelincek bir durum değil oysaki.

Ben aylık market alışverişime belli bir bütçe veriyorum onu gecmemeye calısıyorum, tek yasadıgım icin kafama gore canım istediğinde gerekli gereksiz bir sürü seye para harcıyordum, bir gün oturup bu gereksiz seylere ne kadar fazla para doktugumu fark edince oturup excelde bi gelir gider tablosu olusturdum olusan bu tablo sonrası aklımı basıma topladım cıkan sonuc dehsetti, her gun markete gidip ıvır zıvıra odediğim parayla ben simdiye baya bi birikim yapabilirdim bana o cıkan meblağ tokat gibi carptı, o günden beri aylık temel gıda alısverisine belli bi bütce ayırdım bu temel gıdanın icinde et tavuk peynir salca sut kahvaltılık gibi temel besin maddeleri ve eğer o ay bitmişse baklagiler ve yağlar var, tek oldugum icin baklagil, yağ ve salca kalemleri 3 aya kadar gidiyor bende, sebze tüketimini fazla tuttugum ve bunu da taze tüketmek gerektiği icin haftalık sebze alıyorum, bunu da su sekilde yapıyorum 4 hafta boyunca sebze ve ekstra cıkan ihityaclara (mesela su, ekmek, domates vs gibi tüketimler) ayırabileceğin maksimum gider 100 tl diyorum ve bunun haricinde başka harcama yapmayacaksın diye not dusuyorum, 1 hafta icin 25 tl harcamam gerekiyor daha fazlası olmamalı, sebzeleri diğer rakiplerine ve alternatiflerine gore daha uyguna satan bi marketten kilogramına ve tanesine cok daha az odeyerek alıyorum, suyu şoktan temin ediyorum, kalan parayı sonra evde bi yere koyup ihtiyacım oldukca ordan harcıyorum cunku cuzdanımda durdugunda elimin altında param var diyip o an cıkarıp sacma biseye verebiliyorum. Ama tabi insanız arada canımız baska seyler cekebiliyo mesela cikolata almak istiyorum o 100 tlnin icinden cuzi miktarda harcıyorum cunku diğer gıdalar daha onemli daha fazla almamalısın diyorum.
Bunun dısında aylık alısverisimde aldıgım et ve tavuğu alıp parcalara ayırıp buzluğa atıyorum. Yazın domates alıp kıs icin konservesini hazırlıyorum. Peyniri bir seferinde fazla alıp yine parçalara ayırıp buzluğa atıyorum. Tereyağını da o şekilde yapıyorum ve baya ekonomik oluyor.
Buzluğa atılabilecek sebzeleri de yine sonradan kullanmak uzere alıp doğrayıp atıyorum yine baya ekonomik oluyor.
Gelir gider kalemlerinizi aylık olarak tuttuğunuzda cidden cok gereksiz seylere cok ciddi paralar odediğimiz ortaya çıkıyor. Gıda icin bu sekilde düzenliyorum elektrik, su, doğalgazın ne kadar dikkat edersek edelim son yapılan zamlarla faturaya daha da fazla yansıyacağı aşikar o yuzden diğer kalemleri yani bu gereksiz harcamalar yaptığımız kalemleri kontrol altına aldığımızda biraz daha ekonomik bi tablo olustururuz gibime geliyor. Benim uygulamam sonucu cıkan miktarlar bunu gosteriyor.

Evet, fatura geldi taze taze bu sabah:)
Bu konudan sonra aşırı aşırı dikkat etmeme, makineleri eko programlarında çalıştırmama rağmen durum bu.
Abarttığımı söyleyenler, nerede hata var siz deyin bana.
Birim fiyat karşılaştırması yapmak için sizlerin de görsellerini bekliyorum.

Eklentiler

• 937DA3C8-DB08-4D2E-927E-87D233830B80.jpeg
    937DA3C8-DB08-4D2E-927E-87D233830B80.jpeg
    168,2 KB · Görüntüleme: 160
Bize de 225 TL geldi Ankara'da oturuyorum ve bizimde mutfak masrafı çok oluyor enflasyon düşük güya ama ne hikmetse bize yansımıyor.
1 ay önce konuda, ikinci sayfada yorumum var 220 tl geldi diye, abartı bulundu hatta inandırıcılık sıkıntısı da yaşadım diyebilirim.
Ama belli ki zamlar ilk bizim evden başlamış😂
Bu ay herkesin aynı düzeyde geliyor, stabil hatta daha da tasarruflu kullanmamıza rağmen.

1 ay önce konuda, ikinci sayfada yorumum var 220 tl geldi diye, abartı bulundu hatta inandırıcılık sıkıntısı da yaşadım diyebilirim.
Bu ay herkesin aynı düzeyde geliyor, stabil hatta daha da tasarruflu kullanmamıza rağmen.
bizede yarin gelcekti sanirim bekliyoruz hayirlisi

Hastayım zaten burda bize az geliyor siz tasarruf bilmiyorsunuz diyenlere. Biz paramızı har vurup harman savurmayı çok seviyoruz çünkü.

Gerçi burda bir zamanlar öğretmen maaşıyla süper lüks villa alan, asgari ücretle dolabı et dolu olan ablalarımız vardı bir zamanlar.

Hastayım zaten burda bize az geliyor siz tasarruf bilmiyorsunuz diyenlere. Biz paramızı har vurup harman savurmayı çok seviyoruz çünkü.

Gerçi burda bir zamanlar öğretmen maaşıyla süper lüks villa alan, asgari ücretle dolabı et dolu olan ablalarımız vardı bir zamanlar.
Fi tarihi olsa gerek.
Para falan yoksa o dönemlerde, maaşlar boşa çıkıyordur tabi.
Ya da bakış açısı pollyannadır, ruhsat alınan gecekondu süper lüks villa oluvermiştir😂

Ben 1 ayda 10 tl tasarruf etmişim diyeceğim tam, aklıma geliyor ki yol çalışmasından zırp pırt elektriğimiz kesiliyor, net gidiyor, hatta sabaha kadar öyle oturduğumuz gece oldu.
O da benden değil yani😂

Allah yüzünüzü kara çıkarmasın.
Faturalara resmen alacaklı baskın yapıyor gibi muamele yapmamız da ağlanacak halimize gülüyoruz dedirtiyor bana😂

bu gecen ay gelen dogalgaz faturasi 3-4 gun falan yaktik.yeni faturada ilk 10 gun falan yakmadik 13 unde gelcek fatura bi 250 bekliyorum:(

Eklentiler

• IMG_20191202_150403.jpg
    IMG_20191202_150403.jpg
    119,9 KB · Görüntüleme: 79
bu gecen ay gelen dogalgaz faturasi 3-4 gun falan yaktik.yeni faturada ilk 10 gun falan yakmadik 13 unde gelcek fatura bi 250 bekliyorum:KK43:

Ay doğalgaz faturasını düşündükçe hasta oluyorum resmen. Biz son üç beş gündür akşamları yakıyoruz henüz. İzmirdeyiz, evimiz yalıtımlı, kombinin ustasıyım doğalgaz tasarrufunu iyi beceriyorum geçen sene 180-220 bandında takıldık. Bu sene 400'ü görürüz diyorum.

Off, gazamız mübarek ola.
Kasım ayı sert geçti, soğuk vurdu.
Kim bilir neler neler gelecek, pi sayısı gibi faturalar kapıda bizi bekliyor.
gecen seneye gore faturam 80 se 120 ye cikti dogalgaz 300 se 400 e cikio hesapladigim kadariyla ama enflasyon masallah baya dusmus maaslarada cok az zam olmucak yukselen faturalara bile yetmicek.yazik

Ay doğalgaz faturasını düşündükçe hasta oluyorum resmen. Biz son üç beş gündür akşamları yakıyoruz henüz. İzmirdeyiz, evimiz yalıtımlı, kombinin ustasıyım doğalgaz tasarrufunu iyi beceriyorum geçen sene 180-220 bandında takıldık. Bu sene 400'ü görürüz diyorum.
aynen canim odanin birini kapadim daha kıs gelmeden salondaki 2 petegin 1ini kapadim.gunduz kapamioz da ben azicik dusuruyom 38 e falan gece 40 larda suan hergun ne kadar yakmisim bakip yaziom onuda atabilirim istersen ozelden.ipin ucu kactimi hesap kitap zor olur hep bi tasarruflu yasamaya calisma cabasi...

aynen canim odanin birini kapadim daha kıs gelmeden salondaki 2 petegin 1ini kapadim.gunduz kapamioz da ben azicik dusuruyom 38 e falan gece 40 larda suan hergun ne kadar yakmisim bakip yaziom onuda atabilirim istersen ozelden.ipin ucu kactimi hesap kitap zor olur hep bi tasarruflu yasamaya calisma cabasi...

Kombinin mucidi denen firmada çalıştım ben uzun yıllar, o yüzden baya yetkinim bu konuda. Petek kapatmak malesef tasarruf sağlamaz genelde. Tasarruf için ortalama 110-130 metrekare evde en az 7 metre petek ısınmalı. Ama en çok tasarrufu oda termostatı sağlar. Bir kereliğine 200-250 lira verirsiniz ama şu şartlarda en az ayda40-50 lira tasarruf sağlar. Kombiden su sıcaklığı ayarlamak çok artırıyor sarfiyatı. Kombiyi kış başında açarım ben 70 derecede, sonrası termostatta. 18.00'da 22 derecede çalışmaya başlar 23.30'da 19 dereceye geçer. Bütün petekler de çalışır. Yıllardır böyle gidiyor bir facia yaşamadık. Bir de kombi çok önemli tabi. İyi marka ve bakımları aksatılmayan kombi tasarruflu kombidir.
Geçen yıl hesaplıyordum ben de, 1.5 liraydı metreküp fiyatı bu sene ne oldu bilmiyorum. Bi bakayım.

gecen seneye gore faturam 80 se 120 ye cikti dogalgaz 300 se 400 e cikio hesapladigim kadariyla ama enflasyon masallah baya dusmus maaslarada cok az zam olmucak yukselen faturalara bile yetmicek.yazik
Ben anlamıyorum millet nasıl yetiriyor, nasıl bizleri itham ediyor müsriflikle.
Az önce marketten geldim, sadece akşam yemeği için eksiğimi aldım.
1 paket tavuk ızgara 25 tl, 4 tane çarliston biber, 2 paket krema ve 6 paket noodle aldım.
Burada tek lüks noodle diyelim, akşama yeğenim bende kalacak, seviyor diye yapacağım da o sebeple, keza paketi 1.40 zaten.
Bunların hepsi 50 küsür mü ne tuttu.
Daha evden kullanacağım malzemeler yok içinde, çorbası pilavı salatası yok.
3 kişilik akşam yemeği hesabı 80 tl ve üzerine çıkıyor, millet ayda 500 bile fazla diyor.
Benim kafa allak bullak.

Ben anlamıyorum millet nasıl yetiriyor, nasıl bizleri itham ediyor müsriflikle.
Az önce marketten geldim, sadece akşam yemeği için eksiğimi aldım.
1 paket tavuk ızgara 25 tl, 4 tane çarliston biber, 2 paket krema ve 6 paket noodle aldım.
Burada tek lüks noodle diyelim, akşama yeğenim bende kalacak, seviyor diye yapacağım da o sebeple, keza paketi 1.40 zaten.
Bunların hepsi 50 küsür mü ne tuttu.
Daha evden kullanacağım malzemeler yok içinde, çorbası pilavı salatası yok.
3 kişilik akşam yemeği hesabı 80 tl ve üzerine çıkıyor, millet ayda 500 bile fazla diyor.
Benim kafa allak bullak.

dışardan yemek söylemek bana artık daha mantıklı geliyor
eksikler için markete girince zararlı çıkıyosun
şöyle yakınlarda ev yemeği yapan esnaf lokantası tarzı bi yer bulsam anlaşacam akşam yemeği için yemin ediyorum

Back