Ne güzel bir fargman:Mustafa toplamış yeniçerileri nasılda tam güvenmişler şehzadeye yeniçeriler güvenmişte kanı canı babası güvenememiş.Ah ah Kanuni Osmanlıyı sen yıktın canım Şehzadeye oğluna canına insan taht uğruna kıyarmı.Evladının başarısını,askerlerin ona sevgisini görüp gurulanacağına,kendi bencilliğine yenilmiş ölene kadar Padişah benim inadını tuturmuşsun.
Filmi izlemiyorum.
Katledilen şehzadeler- Erdoğan Tokmakçıoğlu ' nun kitabında , Şehzade Mustafa nın katli sırasında Cihangir'inde orada olduğu ve üzüntüsünden kısa süre sonra hastalanıp öldüğü yazıyordu.
'' Mustafa 4 sene boyunca babasını görmemiştir.içinde bi özlemle belki babamda beni özlemiştir düşüncesiyle içinde tamamen bi baba sevdasıyla çadıra doğru yol alır.mustafa yı uzun süredir görmeyen yeniçeriler celallenir.. ve padişah mustafa çok yaşa gibisinden tezahurat tutmuşlardır.bunu duyan kanuni mektubun gerçek olduğunu düşünerek bi karar alır... padişahın özel cellatları vardır.. bu osmanlı tarihinin gerçeğidir.bu celatlar dilsizdir .. isimsizdir.. öldüklerinde kara bi mezar taşının altına gömülürler... mustafa çadırı aralar ve içeri girer... devasa çadırın sonuna doğru yürür.3 tane cellat onu beklemektedir...
Mustafa durumu anlar.3 tane cellatla cebelleşir.dışarı çıkmaya çalışır.yavaş yavaş güreşe güreşe ilerler. cellatlar gerilir.çünkü dışarda bi yeniçeri ordusu mustafaya aşık kapıda beklemektedir ve hala tezahurat etmektedirler... kanuni perdenin arkasından çıkar ve cellatlara bu işi yapamazsanız hepimizin kellesi gider der... oğlunun yakasından tutar ve çadırın içine fırlatır... dirayetli padişah.
Mustafa babasına karşı gelmeyecektir.cellatlar mustafayı diz çöktürürler. belki mustafa bunlara dayanıp çadırdan çıkıp bit tarih değiştirecekti ama sadece diz çöker bir özlem duygusuyla babasının gözlerinin içine bakar..cellatlar boğazına urganı dolar ve sıkmaya başlarlar.Mustafa boğulana kadar babasının gözlerinin içine bakar..padişahta oğluna..gözlerinde merhamet olmayacak ve ölümünü izleyecektir oğlunun... ve ölüm gelir mustafayı alır götürür... ''
Belki böyle oldu belki daha farklı şekilde bilemiyorum ama bildiğim bir şey var bu padişahlar falan vicdansız insanlarmış çok..
İnsan hırsları uğruna oğlunu öldürtür mü ya ! üstelik sadece oğlunu değil torunu bile boğdurtmuş..
Yok şanslı tarih, yok şanslı padişahlar falan filan diyoruz ama bunlar bildiğin katil işte.. hem de evlat, torun, kardeş katili çoğu..
Gözlerini kırpmadan taht uğruna kendi kanlarına kıyan insanlar..
Aslını tarihi inceleyince çokta matah bir geçmişimizin olmadığını görüyoruz..
Kusura bakmayın diziyle alakasız ama yazmadan duramadım. Öğrendiğimden beri aklımdan çıkmayan ve çok ama çok üzüldüğüm olayı paylaşmak istedim sadece.
27 Ocak 1595 tarihinde 13. Osmanlı padişahı ııı.Mehmet , ölen 12.padişah ıı. Murad' ın yerine tahta geçti.
Ve 28 Ocak 1595 te ise Osmanlı tarihinin en büyük ve en feci şehzade katliamı sonunda bir gece önce öldürülen tam 19 şehzadenin de cenaze törenleri düzenlendi .Şehzadelerin dördü yetişkin , onbeşi ise çocuk ve bebeklerden oluşuyordu.
Bir kaç gün sonra ise valide Safiye Sultan oğlunun karşısına ilerde başka şehzade çıkma riskine karşı ,padişah ıı.Murad ın hamile olan 10 cariyesi de Topkapı sarayından alınarak , ayaklarına ağırlık bağlanması suretiyle boğaz sularında boğduruldu.
kaynak:Erdoğan Tokmakçıoğlu/Osmanlı tarihinde katledilen şehzadeler
ben burdayım canım,hürremi tutuyorum hala,ama artık yaptıklarını yaşlılığına veriyorum ve mustafaya çok üzülüyorum...Hürremciler meryemle beraber kaybolduhürremci değil meryemciymişler meğer
şşşşttttt....niye şimdi hürremciler -mustafacılar diye ayırdın ki galyana getiroyrsun milletibu arada hürremcileri iyi pıstırdık bu sezon sesleri çıkmadı gariplerimin ...
KÖSEM SULTAN ahh onunda dizisi olsun ya,çok merak ediyorum..hastasıyımmm...ah o Safiye yok mu zaten anlatılanlara göre hurrem×2 + nurbanu×2.
Hürrem, Safiye, Nurbanu Kösem in yanında melek kalır...
Hürrem cadısı,gittiğin yerden döneme inşallah
Mihrimah aynı ananın yolundan ilerliyorsun devam et güzelim bitli kocanı hala koru sen olurmu
Cihangir düştün gözümden artık anan için abini sattın varya
Sülüman hiç mıstık sana karşı isyan da bulunurmu,nasılda tırstın demi tüm cengaverlerini hazır ola getirttin
Mıstık aslanım koçum benim dayan biraz daha diyecemde bu bitli ve ekibi arkandan kuyunu kazıyorlar,elimizden gelse seni çekip alacaz diziden yanımızda saklayıp kollayacazda olmuyor işte.
Huricihan ve Bayezıt yapmayın annem ya ne aşkı bu böyle siz kuzensiniz,teammülleri bilmiyormusunuz
Selim ayyaşı buldun gene birini başladın içmeye baban görmesin o fıçının içinde boğar seni varya
Yeniçeri ağası seni gözüm tuttu mıstığa karşı gelmedin :13:
Sokulluyu çözemedim hangi taraf işine geliyorsa o tarafa kayıyor
Atmaca ne ettiler sana yafrum dayan biraz fazla konuşma
O kadar yani
Kösem ayaklanmada öldürülen değil miydi ?
Tarih ne kanlı öyle 19 şehzademi? çoğuda çocuk
Hele cariyelerin ayağına ağırlık bağlamaokurken tüylerim diken diken oldu
Dairesinde basılarak boğduruldu...