MÜHENDİSLİK KIZLARA UYGUN DEĞİLMİŞMİŞ...

Ben yapabilirsiniz ama çok fedakarlık yapmanız gerekecek diyenlerdenim.
7 - 8 yıl sonrada böyle düşünecekmisiniz iyi ölçün biçin düşünün.
Ben bir ilçe belediyesinde çalışıyorum.
İnşaat mühendisi ve harita mühendisi arkadaşlarım var.
İnşaat mühendisi olan çok zorluk çekti en son çocuğu annesinin kıyafetlerine sarılıp ağlaya ağlaya uyuyunca işi bıraktı.
O arada süresi dolmuştu ve denetçi belgesi alarak çok rahat kısa süreli bir işe geçti. Bir çok erkekten sağlamdı koca ilçeye karşı tek başına durdu siyasal baskılara hiç birşeye yenilmedi ama çocuğunun haline kıyamadı ve emek verdiği düzen tam oturduğu anda hiç düşünmeden bıraktı.
Diğerinin eşi de harita mühendisi ve kendi de der saha ağırlıklı bir işte tek başına çalışamazdım zor arazi şartları kadınlara uygun değil, anne olunca çocuğuma yeterince vakit ayıramam vs.. Kurumda ise cinsiyetten dolayı problem yaşamadı. Zaman zaman büyük kurumlardan gelen mühendisler oluyor, kurum uzun süreli il dışı göreve gönderiyor ve hepsi pişman mühendis oldukları için.
Başka bir arkadaşım Ankarada elektrik mühendisi idi, özel firmada çok zorlandı ve kpps çalışıp atandı şu anda rahat.
Sadece okumayı değil, sonrasındaki süreci de düşünmelisiniz. Çünkü şu an yapacağınız tercih tüm hayatınızı etkileyecek.
Not: Ben hiç bir zaman okulda başarılı olayım, iş, kariyer diye kendimi öldürmedim. Şu anda istediğim gibi yaşıyorum geziyorum kafam rahat ve işin hep hayatımda ikinci planda kalması taraftarıyım. Siz önceliklerinizi belirleyip ona göre tercih yapın.
 
Makine muhendisligi okuyorum. Yani en az kiza sahip bolumlerden biri. Hic de kiz meslegi falan degil diye bisey yok. Boyle soylemek kadinlarin zekasina hakarettir. Bana da demislerdi dinlemedim iyi ki dinlememisim.
 
Sınıfta az kız olmasına yönelik bir ikazda bulunmadım. Sınıfta bulunan iki kız arkadaşın maruz kaldığı durumdan bahsettim. Kızsın seçme- Az kız var seçme- gibi bir vurgu yapmadım. Dikkatinizi çekerim.
Ayrıca ikinci bölüm olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzmanlığı(erkeklere uygun bir meslek olarak görülüyor-DU ) okudum. Elimizde arazi makineleri yağmur, kar, çamur demeden sabahtan akşama kadar arazi makineleri koşturup durduk. Bundan bir kaç yıl önce ilk başladığım yıllarda kadınların o koca aletlerle arazilerde ne işi var diyen insanlar mezcut idi. Şuan bakıyorum da bu bölümde sınıfların yarısından çoğu bayan. CBS de kadın erkek yargısı istisnai durumlar hariç kırılmış durumda. Bu meslek bilişimden çok çok yeni bir bölüm. Kuruluşunun 6.-7. yılında tüm ön yargılarını kırdı.
Elektrik ya da Mekatronik gibi varlığı çok daha eskiye dayanan mesleklerdeki ön yargılarında kırılması dileğiyle. Umarım konu sahibi arkadaş bu başarıyı gösteren, pes etmeyip sonuna kadar gidenlerden olur.
 
Benim zamanımda da kızlardan yazılımcı mı olur? diyen cahiller doluydu etrafım.
Oldum! Şimdi onu diyenler çocuklarına beni örnek veriyorlar..

İlk yazılımcı Ada Lovelace, bir bayan. Her zaman gurur ve hayranlık duymuşumdur.
 
Bana da tercih yaparken inşaat mühendisliği yazma demişti hocalar ki deli gibi istiyordum, yazmadım. Kankam dinlemedi yazdı İnşaat Mühendisi oldu çok mutlu :)

Sonra ben de metalürji malzeme mühendisliği yazdım, kazandım okudum. Hem de çok iyi bir üniversitede. Aslında tam erkek egemen meslek yani okuyan sayısı olarak. Ama emin ol bu mesleklerde hep üretimde vs çalışmıyorsun, ARGE, Lab, kalite vs ayağında bayanlar tercih ediliyor artık. Kaldı ki ben çalıştığım iki yerde tek bayandım ve bana bağlı çalışanlarda yöneticilerim de erkekti. Çok huzurlu ve mutluydum. Kadınsal dertler, çekememezlik, sıkıntı, vıdı vıdı yoktu :) Sonra kadınlar geldi başladı dedikodu ama bende doğum nedeniyle çıktım işten

Neyse yani ben hep kalite, yönetim vs işleri yaptım. Yani bu işler için erkeklerden çok bayanlar tercih ediliyor. Kadınlar daha disiplinli ve çalışkan. Bir de kadınlar daha sebat ediyor, erkekler kendini geliştirip kaçıyor.

Ünv. de ev arkadaşım da elektrik elektronik mühendisliği okudu. Çok mutlu. Şimdi ciddi paralar kazanıyor. Hem yazılımda hem donanımda kendisini geliştirdi. Yüksek lisans yaptı. ARGE işinde. Bayan mühendis dolu işyerinde.

Yani kendimde dahil 3 erkek mesleği denilen ama alakası olmayan örnek verdim sana. Hepimiz de mutluyduk. Ben şimdi işimi yapmıyorum ama umarım yine yaparım. yüksek lisans dahil 7 sene okudum ahh ahhh çocukla kariyer aynı anda olmadı
 
zaten arkadaşlar yazdıklarımızı ,bizim yazdığımız şekilde anlasalar burda mini dahi olsa polemiğe girilmeyecek
 
sen gerçekten yapabileceğine inanıyorsan bu işi, mesleği oku derim. cinsiyete takılma. ben de inşaat teknikeriyim ofisde oluyorum genelde şantiyeye ye gidiyorum işçiler erkek. tek bayan benim. ona rağmen hiçbir zorluk çekmiyorum. çünkü işimi seviyorum. sen de severek yapacağına inanıyorsan sevdiğin istediğin bölümü okuyup sevdiğin işi yapmanı tavsiye edeceğim.
 
Calistigim yere gida muhendisi araniyordu. Bu personelle kadin muhendis bas edemez diye erkek muhendis aldilar.

Gida muhendisi,kadina en cok yakisan muhendisliklerden halbuki.
 
zaten arkadaşlar yazdıklarımızı ,bizim yazdığımız şekilde anlasalar burda mini dahi olsa polemiğe girilmeyecek

Var olan zihniyetin kadın-erkek ayrımına yönelik yaşattıkları ve yaşanan sıkıntıdan bahsediyoruz. Gelin görün ki bahsettiğimiz sıkıntıların içindeki cinsiyet meselesi biz bayanların hassas olduğu bir konu olduğu için diğer yorumcu arkadaşlar ''cinsiyet''ve '' yaşatılan sıkıntı'' kısmını alarak sanki olacak olan bu- olması geren bu demişiz gibi tartışma ortamına giriyorlar. Oysa ki konu sahibinin durumu için herkes düşünce ve tecrübelerini paylaşmalı. Bu görüş ve düşünceler birbirinden çok zıt olabilir ki böyle olması konu sahibi açısından çok daha iyi. en azından bu mesleğin eksilerini artılarını çok farklı bakış açılarıyla da görmüş olarak ilerde karşılaşabileceği her duruma hazırlıklı olup, olaylar hakkında realist düşünceye sahip olacak. :)
 
Elektrik elektronik mühendisiyim.Şuanda kurumsal bir firmada iyi bir maaşla çalışıyorum.Ama bir daha dünyaya gelsem hayatta bu mesleği seçmezdim.Bir bayan için özel sektör ve mühendislik çok yorucu.Bunu bekarken anlamıyorsun ama evlenince işin rengi değişiyor.Ev işleri yemek çocuk eş derken binbir parçaya ayrılmak insanı çok yoruyor.Öğretmenlik okumadığıma bin pişmanım.Öğretmenler de mevcut şartlarından çok şikayetçi ancak en azından çalışma saatleri az.Saat ücretine vurduğunuzda bugün bir öğretmen üst düzey bir yöneticinin saat ücreti ile aynı düzeyde ücret alıyorAh kafam ah ben yandım sen yanma öğretmen ol.
 
Hocanız halt etmiş, kadın yapmak istedikten sonra altından kalkamayacağı hiçbir şey yoktur. Sadece benim size tavsiyem meslek seçiminde ülkedeki iş koşullarını değerlendirin. Çünkü kariyeriniz bütün hayatınızı şekillendirecek. Okul bittikten sonra üniversite mezunu işsiz ordusunun arasına katılmayın.
 
en önemlisi insanın karakterine yapısına uygun mesleği seçebilmesidir. Bu konuda da en iyi seni tanıyan ailen yardımcı olabilir. Mesele bence kadın-erkek ayrımı değil ama şu da bir gerçek, kadın ve erkeğin doğası farklıdır . Erkeklerin yapabildiği çoğu seyi kadınlar da yapabilir ama bu kadına mutluluk getirir mi ya da kadınların yapabildiklerini erkekler de yapabilir ama bu erkeğe mutluluk getirir mi önce bunları düşünmek gerekiyor. Mutlu olabilecek insanlar elbet vardır ama azınlık olduğunu düşünüyorum. Hırs insanın içini kemirir, heleki birilerine bir şeyler kanıtlamak için yapamayacağını düşündüğün bir şeye asla başlama çünkü tercih yaptıktan sonra geri dönüş pek kolay olmuyor. (son cümlem soruyla ilgili değil ama bu ayrıntı çok önemli olduğu için belirtmek istedim).
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…