MÜHENDİSLİK KIZLARA UYGUN DEĞİLMİŞMİŞ...

hangi üniversite bu merak ettim. en iyi en zor üniversitelerde dahi böyle şeyler duymadım. çoğu kişi gayet hazırlık hariç 4 yılda bitirebiliyor. ayrıca derslerin yapılamamasının kadın olmakla ne alakası var ki demek ki onların elektroniğe ilgisi yokmuş. kaldı ki ben de erkek bölümü diye geçen bölümlerden birinden mezunum hiç öyle stajlarda falan sorun yaşamadım. sırf erkeklerin çalıştığı birimlerde de staj yaptım. herkes gayet iyi davranıyordu. hatta kız olduğunuz için daha kibar bile davranıyorlar. kimsenin horladığı olmadı.

elbette yer yer alan kısıtlamaları oluyor. üretimde bakım onarımda erkekleri tercih ediyorlar. yine kadından mühendis olmaz diye bakan zihniyetlerle karşılaşırsanız elbette bazı durumlarda zorluk olabilir. ya da kimi firmalar kadın mühendis hiç almaz. ama gerçekten ilgisi olan bir kişi bence tercih etmeli. hangi mesleği seçersek seçelim nasıl insanlarla ve durumlarla karşılaşırız bilemiyoruz. öğretmen olursun yıllarca atanamazsın, tıp okursun tus u geçemezsin, eczane açarsın batarsın. hayatın hiç bir garantisi yok ki.
Mesleklerde kadın-erkek ayrımı konusunda sizinle zaten hem fikirim. Dikkatinizi çekerim yorumumda kız arkadaşımın ve diğer arkadaşlarımın yaşadıklarından bizzat kesitler verdim sadece. Malum ülkemizde her ne kadar kadın erkek olayı-ayrımı bu mesleklerde yok-olmamalı desekte bunun aksini düşünen mevcut ve gerçekten yıldırıcı zihniyetler söz konusu. Bahsi geçen üniversite Sakarya üniversitesi. Eğitimde oldukça iyi olmasına rağmen mühendislik fakültelerinde okuyan arkadaşlarımız oldukça sıkıntılı süreçler yaşadıklarını her daim dile getirmekteydiler. sizinde dediğiniz gibi bölümden bölüme üniversite tercihi çok önemli.

canım ben de bir mühendis olarak sana tavsiye ederim eğer istiyorsan neden olmasın. önemli olan ne kadar faydalı olabildiğin. kadına uygun değil deyip geçme kadın erkek ayrımı yapanlar başka mesleklerde de yapıyor zaten için rahat olsun sadece mühendislik değil. benim çocuğumda mühendis olmak istese sonuna kadar desteklerim ve çok mutlu olurum, ben öğretmen olsam kızlarımızı mühendislik gibi güzel bir mesleğe yönlendirirdim.

Mesleklerde kadın-erkek ayrımı konusunda sizinle zaten hem fikirim. Dikkatinizi çekerim yorumumda kız arkadaşımın ve diğer arkadaşlarımın yaşadıklarından bizzat kesitler verdim sadece. Malum ülkemizde her ne kadar kadın erkek olayı-ayrımı bu mesleklerde yok-olmamalı desekte bunun aksini düşünen mevcut ve gerçekten yıldırıcı zihniyetler söz konusu. Bahsi geçen üniversite Sakarya üniversitesi. Eğitimde oldukça iyi olmasına rağmen mühendislik fakültelerinde okuyan arkadaşlarımız oldukça sıkıntılı süreçler yaşadıklarını her daim dile getirmekteydiler. sizinde dediğiniz gibi bölümden bölüme üniversite tercihi çok önemli.

Haklısınız. Fakat mesele de o zihniyetlere rağmen bunu başarabilmek değil midir?

Verdiğiniz örnekler de gayet yerinde oldu. Gerçekten de üniversitenin getirdiği katkıyı ispatlar nitelikte. Her üniversitede aynı eğitim ve yüreklendirme yok maalesef.

Kadın mühendis olmak kolay değildir, erkek zihniyetiyle uğraşmak hiç kolay değildir.
Ama savaşmazsak yenemeyiz.
İnsan yaptığı mesleği sevince tüm ayrımcılıkları yenebiliyor.

Şunu söyleyebilirim. Benim maden mühendisi olmama hemcinslerimden daha çok tepki geldi. Şu zihniyeti yıkmak için birbirimize destek olacağımıza köstek oluyoruz. Kadın kadının düşmanıdır derler ya o mesele.

benim ablamin bi arkadasi var. Erciyes Üniversitesinde elektrik Elektronik Mühendisliği okudu. yuzde doksan besi erkekdi. ikinci yilinda birakti okulu. bence hoxan bunu kastetmistir. yanls anlama ama bende bu şekilde düşünüyorum. inşaat mühendisliği okuyan bi kiz mezun olunca santiyede napacak.

siz gerçek örnekler verdiniz muhakkak da o kadar lisans okudum, yüksek lisans yapıyorum. çeşitli hocalardan dersler aldım. tez danışmanlarım oldu ki çoğu erkekti bunların. iş amaçlı farklı ortamlarda bulundum. böyle olaylarla karşılaşmadım. gerçekten üniversite önemliymiş demek ki. hocalardan cinsiyet ayrımına yönelik en ufak şey duymadım. daha çok yaşlı teyzeler erkek mesleği derler ya da arada mesleğine şaşıran olur ama o kadar.kadınlar bu işi yapamaz tarzı bir yaklaşımla hiç karşılaşmadım ondan şaşırdım.

acaba iş görüşmelerinde falan içten içe böyle düşünen olmuş mudur diye merak ettim ne biliyim. gerçi hiç öyle bir tavırları olmadı.

bir de bölümlerde az kız olması bölümleri kızlara uygun değil yapmıyor aslında. kızların ilgi alanı olmadığı için seçmiyorlar. mesela elektronik araçlar birçok kızın ilgi alanına girmiyor. okulu bırakanlar da bence bu yüzden bırakıyorlardır. yoksa sınıfta az kız varsa ne olmuş ki artık kız sayısı artıyor zaten.

bir de elektronik kadın erkek ayrımının cidden en az olacağı mühendislik dallarından. bakım-onarım mühendisliği hariç kadın erkek farkı olacak bir bölüm değil ki.

• Beğen
Reactions: K_G
Canim su an elektrik elektronik muhendisligi okuyorum. Hocan çok dogru soylemis gercekten kizlara gore değil. Bölümümü seviyorum ama cok zorlaniyorum. Erkekler ve kizlarin yaratılıştan gelen bazi yetenekleri var. Bunu mutlaka goz onunde bulundur. Lisedeki rlc devreleri ile alakasi yokmus bölümün.

Ben Bilgisayar Mühendisligi okudum. Baslarda bende bu önyargilari duydum, ama onlara en iyi cevap, bu bölümü okuyup onlari önyargilariyla köselerinde birakmak.

Haa sunu söylemem gerekiyor, baya zorlandim. Erkekler cocukluklarindan beri hep ellerinde tornavidalarla dolastiklari icin daha cok önbilgileri oluyor. Benim hobilerim elektrik aletlerini parcalamak olmadigi icin bu önbilgileri sonradan ögrenmem gerekti ve bu yönden zorlandim.
Eger ilgin varsa kimsenin sözünü dinleme, hayalinin pesinden kos.

Not: Elektrik Mühendisleri ile 4-5. Sömestere kadar ayni derslerimiz vardi.

benim ablamin bi arkadasi var. Erciyes Üniversitesinde elektrik Elektronik Mühendisliği okudu. yuzde doksan besi erkekdi. ikinci yilinda birakti okulu. bence hoxan bunu kastetmistir. yanls anlama ama bende bu şekilde düşünüyorum. inşaat mühendisliği okuyan bi kiz mezun olunca santiyede napacak.
Ben inşaat mühendisiyim, ofiste iki ay çalışabildim ancak ofis bana göre değil.
Şuan şantiye istiyorum deli gibi, çünkü bunun hayaliyle yaşadım ben bu işi yaparsam mutlu olacağım dedim ve gerçekten de öyle.
Şantiyede erkek mühendis ne yapıyorsa biz de onu yapıyoruz bu arada..

Elektrik elektronik mühendisi olup endüstri meslekte hocalık yapmak nedir :) nasıl bir vizyonunuz var allah aşkına ya , güldürdünüz

Makina ya da inşaat gibi saha/ fabrika odaklı çalışmak zorunda değilsiniz, ilginiz varsa tercih edin.
Mühendislik okuyup mühendislik yapamazsanız şayet görüşelim bu benim vizyonum değil iş istihdamı ve eğitim sistemimizin vizyonu..asıl sizler dünden beri çok guldurdunuz beni..

MERHABA ABLALARIM,KIZLAR
BEN ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ OKUMAK İSTİYORUM AMA BUGUN REHBERLİK HOCAMLA GÖRÜŞTÜM BAYANLARA UYGUN BİR MÜHENDİSLİK DEĞİLMİŞMİŞ...
ALLAHIM YA SANKİ HANGİSİ BAYANLARA UYGUN İNŞAATTA MI MAKİNE Mİ MORALİM ALTÜST OLDU ...
CİNSİYETE GÖRE MESLEK Mİ SEÇECEM BEN YANİ .
ABLALARIM HEM SİNİRLİYİM HEM ÜZGÜNÜM HEMDE CANIM SIKKIN TERCİH DÖNEMİ ZATEN STRES,SIKINTI ...
YARDIM EDİN LUTFEN GÜZEL ŞEYLER DUYMAYA İHTİYACIM VAR ÇOK MU ZORLANIRIM OKURKEN ?

Rehberlik hocasına neymiş. Onun görevi seni yönlendirmek değil ne istediğini anlamaya çalışmak!!!!!

bir kere bayan kelimesini kullanan bir öğretmenden ne kadar güncel düşünmesini bekliyorsun ki?

Uçak mühendisiyim ben de. Teknik üni mezunuyum. Çok konuşmasın o. İyi peki rehber öğretmen olayım senin işin gibi. Ne güzel bağyanlara uygun işin deseydin. Tövbe yarabbm. O daha kendi görevinin sınırlarını öğrenememiş. Senin yapacağın mühendislikten ne anlar?

Mühendislik okuyup mühendislik yapamazsanız şayet görüşelim bu benim vizyonum değil iş istihdamı ve eğitim sistemimizin vizyonu..asıl sizler dünden beri çok guldurdunuz beni..

Canım benim türkiyede elektronik mühendislernin istihdam edildiği bir arge sektörü var. Bilmem farkında mısın? Nerde yaşıyorsunuz allah aşkına? Gebze de koskoca teknopark elektronik mühendisi kaynıyor. Abb netaş vs vs Ankara da tai havelsan tübitak aselsan roketsan. Arçelik vestel savunma sanayisine girdi. Eskişehirde tei. Ve bir çok havacılık firması. Daha aklıma gelmeyen dolu var. Sektörün içindeyim. Bilmeden konuşmayın.

Ben inşaat mühendisiyim, ofiste iki ay çalışabildim ancak ofis bana göre değil.
Şuan şantiye istiyorum deli gibi, çünkü bunun hayaliyle yaşadım ben bu işi yaparsam mutlu olacağım dedim ve gerçekten de öyle.
Şantiyede erkek mühendis ne yapıyorsa biz de onu yapıyoruz bu arada..

E yani. Taş taşıtmıyolar heralde erkek mühendise de.

MERHABA ABLALARIM,KIZLAR
BEN ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ OKUMAK İSTİYORUM AMA BUGUN REHBERLİK HOCAMLA GÖRÜŞTÜM BAYANLARA UYGUN BİR MÜHENDİSLİK DEĞİLMİŞMİŞ...
ALLAHIM YA SANKİ HANGİSİ BAYANLARA UYGUN İNŞAATTA MI MAKİNE Mİ MORALİM ALTÜST OLDU ...
CİNSİYETE GÖRE MESLEK Mİ SEÇECEM BEN YANİ .
ABLALARIM HEM SİNİRLİYİM HEM ÜZGÜNÜM HEMDE CANIM SIKKIN TERCİH DÖNEMİ ZATEN STRES,SIKINTI ...
YARDIM EDİN LUTFEN GÜZEL ŞEYLER DUYMAYA İHTİYACIM VAR ÇOK MU ZORLANIRIM OKURKEN ?
Hoca seni yönlendirebilir, faydan için fikir bildirebilir ama kıslara uygun değil diye bir yorum yapmamalı yani en azından normal bir eğitimci bunu yapmamalı. Geçen gün Eyüp Devlet Hastanesi'nde 15 yaşında çocuğa nikah düşer, abdestim kaçar, erkek bu ben bakmam diyen bir doktor kadın vardı nedense aklıma bunun eğitimci versiyonu geldi. Tey Allah'ım yaa.

Bende rehber öğretmenim daha bir öğrenciye bile bu şekilde yönlendirmede bulunmadım bulunmam. Eğer çocuk o bölümü istiyorsa eksi ve artı yönleri anlatılır kişiliğine uygun olup olmadığı konuşulur gerisi kişiye bırakılır.

Bence kadınlar isterse her mesleği yapabilir yeter ki başarmak istesin.

Canım benim türkiyede elektronik mühendislernin istihdam edildiği bir arge sektörü var. Bilmem farkında mısın? Nerde yaşıyorsunuz allah aşkına? Gebze de koskoca teknopark elektronik mühendisi kaynıyor. Abb netaş vs vs Ankara da tai havelsan tübitak aselsan roketsan. Arçelik vestel savunma sanayisine girdi. Eskişehirde tei. Ve bir çok havacılık firması. Daha aklıma gelmeyen dolu var. Sektörün içindeyim. Bilmeden konuşmayın.
yalnız dünden beri algılanmayan bir şey var ben bunları yapamaz demedim dediğiniz sektörleri bende saydım bir üyenin yazımı kesip bir kısmını kopyalamasıyla nasıl buraya geldik algılayamadım bizim tartıştığımız mevzu elektrik elektronik mühendisi öğretmenlik yapar mı yapmaz mı ona döndü birden..makas yorumlarla tartışmaya girmeyelim rica ediyorum..yoksa elektrik elektronik mühendisi bir eşim olduğundan sektör analizini bende yapabiliyorum..siz bana neyin çıkışını yapıyorsunuz..rica ediyorum son kez söylüyorum madem iyi okuyabiliyorsunuz ilk yaptığım yoruma bir bakın ben öğretmene kızdım ve en kötü ihtimalle bölümü okursa EN KÖTÜ İHTİMALLE öğretmenlik yapabileceğini söyledim..

lütfen anladınız mı evet ya da hayır deyin.:KK53:

yalnız dünden beri algılanmayan bir şey var ben bunları yapamaz demedim dediğiniz sektörleri bende saydım bir üyenin yazımı kesip bir kısmını kopyalamasıyla nasıl buraya geldik algılayamadım bizim tartıştığımız mevzu elektrik elektronik mühendisi öğretmenlik yapar mı yapmaz mı ona döndü birden..makas yorumlarla tartışmaya girmeyelim rica ediyorum..yoksa elektrik elektronik mühendisi bir eşim olduğundan sektör analizini bende yapabiliyorum..siz bana neyin çıkışını yapıyorsunuz..rica ediyorum son kez söylüyorum madem iyi okuyabiliyorsunuz ilk yaptığım yoruma bir bakın ben öğretmene kızdım ve en kötü ihtimalle bölümü okursa EN KÖTÜ İHTİMALLE öğretmenlik yapabileceğini söyledim..

lütfen anladınız mı evet ya da hayır deyin.:KK53:

Elektronik okuyup ne yapacaksın bir de böyle bir gerçek var yazmışsın.sonra da mühendislik okuyup mühendislik yapamazsın. Ben ona cevap verdim :KK66:

Elektronik okuyup ne yapacaksın bir de böyle bir gerçek var yazmışsın.sonra da mühendislik okuyup mühendislik yapamazsın. Ben ona cevap verdim :KK66:
ordaki soru kökeninin amacı..amacın nedirdi zaten yazdım herkesin ifade edişi farklı diye..bunu kadının çalışması gerektiğini okuması gerektiğini düşünen ben zaten dersem kendime ihanet ederim..evet bir gerçek var ataerkil bir ülkede en bait meslekte bile kadının sorun yaşadığı bir ülkedeysek ince elenip sık dokunulmalı..ve daha sonra gene ilave ettim,mesleklerin ve okunulan bölümlerin kontenjanları sebebiyle bazı yerler ütopik farklılıklar gösteriyor..ve elektrik elektronik mühendisi bir kadın kendini kanıtlarsa sektörde ciddi kazançlar elde edebilir öbür türlü bölümü okuyup kendi mesleğini yapamayabilir..ülkenin pozisyonunuda dikkate alarak gelecek kaygısıyla tercih yapmalı..benim görüşüm bu..yoksa bende okudum hatta 3 yıl kendi alanımda koşturdum durdum baktım olmadı hiç alakam olmayan bir yerde çalışıyorum ha garanti miyim evet mutlu muyum hayır ama insanların çoğu zaten çalıştıkları yer itibariyle mutsuzlar maalesef..
yani aslında benim yorumumla ilgili bir sıkıntı yok..asıl sıkıntı maalesef ki mesleki istihdam seviyemizde..iş bulursak buna da şükür modundayız..kendi adıma söyleyeyim sen yapmazsan ben yapmazsam kim değiştirecek bu düzeni diyebilirsiniz..vallahi ben değiştiremem kabullendim :KK70: :KK66:

X