Merhabalar, geçmiş olsun öncelikle. Başlığı gördüm geldim. Konuyu okumadım. Kesin tanı konuldu mu? Ms diyebilmek için MR da spesifik plakların görülmesi gerekir.
Tanı kesinse, bildiklerimi yazayım.
Genelde genç kadınlarda görülen bir hastalık. Otoimmün bir temeli var. En sık görülen semptomlar halsizlik ve parestezi ( uyuşma, karıncalanma vb ) oluyor genelde. Tutulan yere göre görmede bozukluk ( skotomlar şeklinde genelde) , bazen idrar kaçırma, yürürken denge bozulması, zaman zaman unutkanlık vb olabiliyor.
En sık görülen formu ataklar ve remisyonlarla ( yatışma-gerileme) seyreden tip oluyor. Ataklarda Spesifik ilaçlar kullanılıyor. Ve genelde semptomlar yatışıyor. Günümüzde kullanılan ilaçlarla yaşam kalitesi büyük oranda korunuyor. Bir de bildiğim kadarıyla gebe kalmaya, çocuk sahibi olmaya engel değil ms. Ancak ebeveynlerin birinde ms varsa çocukta da olma ihtimali yanılmıyorsam yüzde 3-5 civarındaydı. Normalde ms olmayan ebeveyn çocuklarında bu oran binde 1-2 civarında diye hatırlıyorum.
Toparlayacak olursam, yaşam tarzı değişiklikleri ve spesifik ilaçlarla, kaliteli bir yaşam sürebilme şansı yüksek olan bir hastalık. Geçmiş olsun
** tıbbi tavsiye değildir.