• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nöroloji - Beyin ve Sinir Hastalıkları MS hastası olmak ya da olmamak.?

çok geçmiş olsun... bebeğiniz de hayırlı olsun inşallah :)
3 günlük ilaç dediğiniz şu meşhur mavi serum sanırım... hastaneye yatma sendromu diyor annem bu korkuya... ağrılarını kendinden saklıyor zaman zaman,ya atak geçiriyorsam ya yine kortizon verirlerse diye çocuk gibi inatlaşıyor bizimle... ama o kadar çok hikaye gördükten sonra yine kendi karar veriyor gitmeye,bazen 6 aylık kontrolleri bile beklemiyor... çok ince bir çizgi bu, hem rahat hem evhamlı olmak gerekiyor...

swank diyetini araştırıp,doktorunuzla fikir birliği içinde olursanız uygulamanızı öneririm...
bir de tek doktor ya da tek hastane takibinden yanayım ms tedavisi sürecinde...

üç günlük ilaç dediğim kortizon işte :) ama 3 gün yeter demişlerdi...

Ben de bu konuda tecrübelerimi aktarmak istedim. Migren için 4.kez farklı doktora gittiğimde doktorun benden MR istemesi ile başladı hikayem... Mr sonucu beynimde yaşıma oranla fazla lezyon olduğu tespit edildi. ardından ilaçlı MR istendi.tabi eşim ve ben bir sürü doktor araştırdık ve iyi bir profesör bulduk. ilaçlı MR,Vep/Sep ve farklı kan tahlillerin sonucu "MS değilsin ama her an olma ihtimalin var 6 ayda 1 kontrol edelim"oldu. geçtiğimiz haftalarda yine korka korka ilaçlı MR'ımı çektirdim ve doktora gittim. Bu sefer sol yanımda olan lezyon kaybolmuş ama sağ tarafımda bir lezyon oluşmuştu. Klinik bulgularımda ise hiçbir belirti yok. ne uyuşma/ne çift görme ne de MSte bulunan diğer ayrıntılar ...buna rağmen doktorum belden sıvı alınsa (BOS) iyi olur dedi. geçtiğimiz salı günü cerrahpaşada belden sıvımı verdim,yine kan verdim.bugün cuma ve hala oturamıyorum. oturunca yada ayaklanınca müthiş baş ağrısı zonklama yapıyor. BOS sonucu pozitif çıktı. Henüz doktora göstermedik sonucu. beni sormak istediğim MS hastalığından Atak esas değil midir. Yüzlerce yazı okudum hepsinde ataktan bahsediliyor. Her an atak mı geçiriyorum korkusu ile yaşamak ölümden farksız. Benzer bir hikayesi olan varmı ?

Ben de bu konuda tecrübelerimi aktarmak istedim. Migren için 4.kez farklı doktora gittiğimde doktorun benden MR istemesi ile başladı hikayem... Mr sonucu beynimde yaşıma oranla fazla lezyon olduğu tespit edildi. ardından ilaçlı MR istendi.tabi eşim ve ben bir sürü doktor araştırdık ve iyi bir profesör bulduk. ilaçlı MR,Vep/Sep ve farklı kan tahlillerin sonucu "MS değilsin ama her an olma ihtimalin var 6 ayda 1 kontrol edelim"oldu. geçtiğimiz haftalarda yine korka korka ilaçlı MR'ımı çektirdim ve doktora gittim. Bu sefer sol yanımda olan lezyon kaybolmuş ama sağ tarafımda bir lezyon oluşmuştu. Klinik bulgularımda ise hiçbir belirti yok. ne uyuşma/ne çift görme ne de MSte bulunan diğer ayrıntılar ...buna rağmen doktorum belden sıvı alınsa (BOS) iyi olur dedi. geçtiğimiz salı günü cerrahpaşada belden sıvımı verdim,yine kan verdim.bugün cuma ve hala oturamıyorum. oturunca yada ayaklanınca müthiş baş ağrısı zonklama yapıyor. BOS sonucu pozitif çıktı. Henüz doktora göstermedik sonucu. beni sormak istediğim MS hastalığından Atak esas değil midir. Yüzlerce yazı okudum hepsinde ataktan bahsediliyor. Her an atak mı geçiriyorum korkusu ile yaşamak ölümden farksız. Benzer bir hikayesi olan varmı ?
Merhaba
Öncelikle geçmiş olsun. Belden sıvı alındıktan sonra 2-3 gün yatıp bol sıvı almanız halinde sonraki günlerde bir sıkıntı yaşanmıyor. Eminim sizi de o şekilde yönlendirmişlerdir.

Bos sonucuna ve mr sonucuna göre kesin teşhisiniz konuyor. Ama teşhis konulmuş olması size tedaviye başlanacağı anlamına gelmiyor. Doktor belirtilerin şiddetine göre takibe alıyor yada tedaviye başlıyor. Günümüzde çok iyi ilaçlar mevcut. Atak geçirmeniz halinde de kortizon ile en kısa sürede eski halinize dönüyorsunuz. Ben atak geçiriyorken sabah kortizon serumumu alıp bir kaç saat sonra işe gidiyorum. Tabi ki kötü şekilde yaşayanlarda var. Ama sayıları artık daha az. O yüzden kötüyü değil de iyi durumda olanları örnek almakta fayda var.

Ms hastalarının en büyük sorunu vücutlarındaki en ufak sıkıntıyı ms'e bağlamaları. Güneş yasak diyen bile var şok oldum. Oysa ki D vitamini ms'te çok önemli. Ama sıcak yasak olduğu için güneşe aşırı sıcak saatlerde ve günlerde çıkmamak gerekir tabi ki.

Merhaba
Öncelikle geçmiş olsun. Belden sıvı alındıktan sonra 2-3 gün yatıp bol sıvı almanız halinde sonraki günlerde bir sıkıntı yaşanmıyor. Eminim sizi de o şekilde yönlendirmişlerdir.

Bos sonucuna ve mr sonucuna göre kesin teşhisiniz konuyor. Ama teşhis konulmuş olması size tedaviye başlanacağı anlamına gelmiyor. Doktor belirtilerin şiddetine göre takibe alıyor yada tedaviye başlıyor. Günümüzde çok iyi ilaçlar mevcut. Atak geçirmeniz halinde de kortizon ile en kısa sürede eski halinize dönüyorsunuz. Ben atak geçiriyorken sabah kortizon serumumu alıp bir kaç saat sonra işe gidiyorum. Tabi ki kötü şekilde yaşayanlarda var. Ama sayıları artık daha az. O yüzden kötüyü değil de iyi durumda olanları örnek almakta fayda var.

Ms hastalarının en büyük sorunu vücutlarındaki en ufak sıkıntıyı ms'e bağlamaları. Güneş yasak diyen bile var şok oldum. Oysa ki D vitamini ms'te çok önemli. Ama sıcak yasak olduğu için güneşe aşırı sıcak saatlerde ve günlerde çıkmamak gerekir tabi ki.

tekrar merhaba çok uzun zamandır yazamadım. burada tecrübelerimi paylaşırken çok çaresiz çok perişan bir haldeydim. bos sıvısı sonuçlarımla beraber tekrar doktoruma gittim ve bana MS olmamama rağmen 6 doz kortizonlu iğne verdi.(koruma amaçlı) iğneleri olduğumda her an halime şükrettim. ve bu sırada işinde uzman yeni bir doktora görünmeye karar verdim , Mefkure Eraksyon'a gittim.Beynimde fazla sayıda lezyon olmasına rağmen belimden alınan sıvı pozitif çıkmasına rağmen MS hastası olmadığım sonucu ortaya çıktı. MR çekim olanaklarının artması sebebi ile artık bu şekilde tanı konmayan ama kafasında lezyon olan kişilerin sayısının git gide arttığını söyledi yeni doktorum. kısacası sonuçlarınız pozitif olsa bile eğer sizin hareketlerinizde,yürümenizde sorun yoksa görme kaybnız yoksa kısacası tanıyı destekleyen bir bulgunuz yoksa kimse size MS'sin dememelidir. ben yine senede 1 kez doktoruma görüneceğim kontrol amaçlı.. hayattaki en değerli şey sağlık.bunu bin kez daha anladım herkese acil şifalar diliyorum

selam,
arkadaşım kardeşini kaybetti ve baş ağrıları başladı,önceden de üzüldüğünde hafif bi baş ağrısı olurdu,strestendir diyorduk çünkü vücudunda genel olarak ağrı uyuşma ya da sürekli baş ağrısı yoktu,hastaneye gitti tomografi sonuçlarından ms den süphelendiler,bos sonucunda doktor ms dedi,ama cidden vücudunda önemli alarm veren bi ağrı fln yoktu,inanmak mı istemiyrm bilmiyorum,doktoru da ayrı bi dert okulu bırak deyip sürekli moral bozuyor.allah herkesin yardımcısı olsun ne yapabilirim onun için hiç bilmiyorum

selam,
arkadaşım kardeşini kaybetti ve baş ağrıları başladı,önceden de üzüldüğünde hafif bi baş ağrısı olurdu,strestendir diyorduk çünkü vücudunda genel olarak ağrı uyuşma ya da sürekli baş ağrısı yoktu,hastaneye gitti tomografi sonuçlarından ms den süphelendiler,bos sonucunda doktor ms dedi,ama cidden vücudunda önemli alarm veren bi ağrı fln yoktu,inanmak mı istemiyrm bilmiyorum,doktoru da ayrı bi dert okulu bırak deyip sürekli moral bozuyor.allah herkesin yardımcısı olsun ne yapabilirim onun için hiç bilmiyorum
Doktorunu degistirsin. Iyi bir dr zaten okulu birak demez hicbi belirtisi yokken. Bilakis hayata tutunmasi gerekir. Her doktora itibar etmiyorum artik

Peki bir doktor bos sonuçları bile belli değilken tomografiye dayanarak ms li hastaya yüzde seksen yürüyemeyeceksin diyebilir mi yani bu anlaşılabilir bi durum sadece tomografiye bakarak

Peki bir doktor bos sonuçları bile belli değilken tomografiye dayanarak ms li hastaya yüzde seksen yürüyemeyeceksin diyebilir mi yani bu anlaşılabilir bi durum sadece tomografiye bakarak
Tomografi ile bu teshis konmaz zaten.Bos sivisi sonucu kötu bile ciksa bu %100 ms oldugu anlamina gelmez. Ben yasadigim tecrubelerle bu kadar kesin konusuyorum.tum bulgularla beraber atak gecirmis olmasi gerekiyor. Atak yoksa sadece tahlil sonuclari ile ms teshisi konamaz.

Merhaba ben 4 yildir ms hastasiyim ben cok sayida atak gecirdim ama ms olup hic atak gecirmeyen cok kisi var sen kontrollerini ihmal etme

Arkadaşım teşhisten sonra ilk atağını geçirdi,sağ ayağında problem var şu an ve doktor tam bir atak sayılmaz demiş.Bu ne demek yani yarım atak nedir?Şu an hastanede ve doktor en az bir hafta daha burdasın dedi.Sağ bacağını çok az oynatabiliyor,sol bacağında sorun yok.Kalıcı hasar kalma ihtimali nedir?22 yaşında daha ve bu hastalığın sonu tekerlekli sandalye mi?Çok üzülüyorum,net bir bilgi yok,herkes farklı bir şeyler söylüyor.Tam moralini toparlıyorum,tekrar umutsuzluğa düşüp kendini benden uzaklaştırmak istiyor..

Ona inat gülüMSeyerek tir MS le yola çıkmanın sloganı .

Önce MS olduğunuzu kabulleneceksiniz , size verilen tedaviyi aksatmayacaksınız .

Etrafınızda sevmediğiniz , sizi mutsuz eden ne varsa çıkarıp atacaksınız . Mutlu ve huzurlu hissettiğiniz yerlerde ve o kişilerle beraber olacaksınız .

Her deliği yamamaya çalışmayacak , her işe siz koşmayacaksınız .

Hani dünya yansa hasırı yanmaz dediğimiz insanlar vardır , işte biraz onlardan esinlenip ; her şeyi dert etmeyeceksiniz.

Evet , herkesin MS hikayesi farklıdır .

Kiminde gelen tek bir atak , kalıcı hasar bırakır . Kiminde iki atak arası normale dönersiniz .Bazen tek bir atak ile size cee der MS ve bir daha gözükmez .

Ben MS olduğumu 6 ay önce öğrendim .

Önce mr da rastlanan plaklar , ardından BOS alımı , BOS ta oligoklonal bantlara rastlanması ... Tabii tüm bunların MS i işaret etmesi bir yana , teşhisin konulması için geçirdiğim ataklar . MS bana soldan soldan geliverdi .

Nörolojik muayene sonucunda , sol tarafımdaki (sol kol ve bacak ) güçsüzlük ve his kaybı teyit edildi.

Ataklarımı yaşarken , birden ; saniyeler içinde sol bacağım yerden kesiliyor . Boşluğa basıyorum sanki . Yürümek , yani desteksiz yürümek zorlaşıyor . En uzun atağım 3 gün sürdü . Sonrasında topallar gibi yürümeye başlıyorum ve normale dönüyorum.

BOS sonuçlarımı yeni aldım . Tedavim ona göre şekillenecek . Doktorum , bayıldığım , Allahım böyle doktorda varmış dedirten Mefkure Eraksoy .

Bundan sonra ki süreç nasıl ilerler bilmiyorum ama MS in beni hayattan alı koymaması için ne gerekiyorsa yapacağımı biliyorum .

Perşembe günü BOS sonuçlarımla beraber doktoruma gittim . Evet , zaten bildiğimiz üzere nur topu gibi bir ms im varmış.

Yine nörolojik muayenemde ve ataklarım sırasında bildiğimiz gibi sol bacak ve sol kol .

%20 ihtimal ile görme , konuşma bozukluklarından da bahsetti.

Kesinlikle uzak durmam(ız) gerekenler ;

Gıda olarak ; işlenmiş et ürünleri , hazır dondurulmuş gıdalar , tatlandırıcılar ve tatlandırıcı içerenler , asitli içecekler , kuzu/koyun eti , sakatat ...

Psikolojik olarak ; sevmediğim her şey ve herkes :KK62:

Fiziksel olarak ; yorucu aktiviteler , uykusuzluk veya aşırı uyku , vücudun direncini düşürecek hastalıklar (grip vs..)

Yeni atak ''merhaba'' dedi.

Sol bacak hissiz , desteksiz yürüyemiyorum 24 saattir.

Geçecek ama biliyorum .

Bacağımla konuşuyorum :rolleyes: O beni yarı yolda bırakmaz .

MS Hastalığı

25-35 yaş arasında ki kadınlar da daha fazla çok görülen ms hastalığı, sinir sistemini doğrudan etkileyen bir hastalıktır. Yaklaşık 150 yıldır bilinen bir hastalık olmasına rağmen son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde çok daha erken teşhis konulabilmekte ve gerekli tedaviler sonucunda, hasta normal bir hayat yaşayabilmektedir. Hastalık genellikle ataklar halinde gelişse de bazen doğrudan ortaya çıkarak ilerleyebilir. Multipl Skleroz (MS) teşhisi koymak oldukça uzun süren bir işlemdir. Tek bir laboratuar tetkikinden yola çıkılarak MS teşhisi konmaz. Hastanın gelişen diğer atakları da dikkate alınarak hastalık teşhisi konulabilir. Çünkü MS hastalığında görülen birçok şikâyet, diğer bazı hastalıklar ile aynıdır.

Hastalık Teşhisi Nasıl Konur?
MS Hastalığında, tek bir film ile teşhis konulamaz. Teşhis konulabilmesi için laboratuar tetkikleri, hastada meydana gelen şikâyetler ve sinir sistemi muayenesi hepsi tek tek değerlendirilerek MS teşhisi konulabilmektedir. Hatta tek bir atak geçiren hastalarda MS şüphesi ile takip edilir. Bazen 3 ay içinde bazen ise 3-4 sene içinde, yeni bir atak gelişmesi beklenerek tam teşhis konulur.

MS Tedavisi
MS Hastalığı tedavisinde ilk olarak atak tedavisi uygulanır. Bu tedavi sırsında, ilk olarak hastaya 5-7 gün içindse kortizon verilir. Bu aşamada şekersiz ve tuzsuz bir diyet uygulanması önerilir. Yan etki oluşmaması için doktor kontrolünde serum ile verilen kortizon sayesinde, hasta atakları hızlı olarak atlatmaktadır. Fakat yaşanan bazı ataklar, bu tedaviye cevap vermeyebilir.

Hastalığın İlerleyişini Yavaşlatan Tedaviler
Kesin MS teşhisi konulan hastalara uygulanan bu tedavi sonucunda hastalığın ilerlemesi oldukça yavaşlar ve atak geçirme sıklığı düşer.

MS Hastalığı İle Nasıl Yaşanır?
Günümüzde çok fazla MS hastası bulunmaktadır. Bu hastalar ise rutin kontroller dışında hayat şartlarında bazı değişiklikler yaparak, gayet normal bir hayat yaşayabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme tarzı ve stresten uzak bir hayat, MS hastasının evlenmesine ve hatta çocuk sahibi olmasına engel değildir. Fakat hayatın her aşamasında aşırı yorulmamaya özen göstermek gerekir. Anne-babadan sadece birinde MS olması, bebeği etkilemez. Bebek sağlıklı şekilde dünyaya gelir. Fakat hem anne hem baba MS hastası ise bebek yapılması önerilmez.

Son düzenleme:
Selam arkadaşlar hepimize Allah şifalar versin..Bende on beş gün geçmeyen önce ayak tabanlarımda başlayıp sonra bacaklar afedersiniz popoma kadar çıkan uyuşukluk hissizlik nedeniyle nörolojiye gittim..sonrası işte MR belden Sıvı alımı yapıldı..birde bende panik bozukluk var ..MR a giremedim ..zor günler geçirdim ..açık MR d

Açık MR a girebildim ..Lezyon çıktı ..şu günlerde hep Dr dayım çok yoruldum..belden Sıvı alımının sonucunda burdan araştırdığım kadarıyla ms de var ama romatizmalde olabileceği çıkmış ..tıp fakultesi bir sürü araştırma yapıyorlar..Romatizmal olup olmadığı araştırıyor şimdi bakalım sonuç ne olacak sizlerle dertleşmek istiyorum ..hepimize acil şifalar diliyorum

Back