Oturduğum muhitte iyi bilinen bir iç giyim mağazası var. Hafif zihinsel engelli down sendromlu bir kızcağız ürünleri katlıyor, yerleri siliyor, mağaza sahibi gelene kadar sabahları kimseyi sokmuyor içeriye. Herkes çok seviyor onu.
Doğuştan görme engelli bir arkadaşım var Dilay isimli. O da çalışıyor.
Araba kazası geçiren ve hayatı boyunca asla yürüyemeyecek durumda olan sınıf arkadaşım mimar oldu Sinan evden çalışıyor tekerlekli sandalyede.
90'lı yıllara kadar ev hanımlığı zorlu ve meşakatli bir işti. Eskiden ev hanımları inanılmaz üretkendi. İnkar etmiyorum. Eskiler salça yapar, tarhana serer, bütün bir yıl için peynir zeytin alıp onları kış için saklanacak hale getirirdi. Meyve sebze kuruturdu, çamaşır ve bulaşıkları elde yıkardı, sabahları erken saaatlerde sobayı yakardı, banyoda suyu ısıtırdı.
Bugün herşey otomatik ! Yılın istediğiniz zamanı domates var. Çamaşır bulaşık mak. var, çocuk bezi hazır. Her taraf market ve herşeyin hazır paketlenmişi var.
Sonuç ?
Bol bol tv karşısında, forum sayfalarında, sosyal medyada vakit geçirilen, zamanlarını parayla takas etmeyen ve günümüzde gizli işsiz anlamına gelen mesleğimsidir ev hanımlığı. Aslında mesleği olmayan mesleksiz hemcinslerimin '' çalışmıyorum, işsizim '' demek yerine utandıkları için sığındıkları liman.
Batı toplumlarında ve ülkemizde 18-22 yaş arası ( hadi max. 25 diyelim ) gençlerin yaptığı geçici meslek olan kuryeciliği övüp de Türkiye'de düzenli bir işi ve geliri olan kişileri aşağılayan kişiler günümü şenlendiriyor.
Almanya'da ve diğer AB ülkelerinde kıt kanaat geçinecek bu kişilerin kuryecilikten kazandığı ev kiralamaya dahi yetmeyecek, akrabalarının yanında sığıntı fare gibi yaşamak zorunda kalacak, ayda 2000 Euro dahi kazanamayacak, işi gereği yine Türklerle muhatap olmak zorunda kalacak ve artırdığı parayı da kur farkından dolayı seve seve yine ülkesine dönmek zorunda kalarak değerlendirecek.
Bu tripleri de anlayamıyorum. Amsterdam'da İspanyol Barista kaynıyor. Almanya Avusturya Doğu Avrupalılar (Hristiyan Bulgarlar ve Arnavutlar) kuryecilik taşıma nakliye sektörünü ele geçirmiş durumda zaten müslüman halklardan kendilerince olan sebeplerden ötürü hazetmiyorlar.
Yemek sepeti otonom yani sürücüsüz teslimat robotlarını hizmete sokmaya başlayacak 2025 yılının ikinci yarısından itibaren. Hatta pilot bölge Caddebostan diye okumuştum.
'' Ne iş olsa yaparım abi '' devri bitti. Kuryecilik, kasiyerlik, çağrı merkezi operatörlüğü, çiftçilik, restoran çalışanı, perakende çalışanı bu meslekler otomasyona yenik düştü.
Elektrik elektronik mühendisi, Makine mühendisi, Yazılım mühendisi, teknisyen, cerrah doktor, tesisatçı değilseniz Avrupa'da beklenen göçmen gruplarından değilsiniz.