Miras meselesi..

Larsvontrier

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
22 Mart 2022
185
218
28
Merhaba ben 26 yasındayım, bekarım.
21 yasındayken annemi kaybettim maalesef, borcundan baska bir şeyimiz yoktu sadece annemin maasını devlet memuru emeklisi oldugu için alabiliyorum.
Asıl sorum şu, annemle babam ben 1 yasındayken bosanmıs. Yıllarca annemle yasadım ve nafaka talebımız olmadı babamdan. Hiç ilgilenmedi, annem vefat ettikten sonra sadece ayda yılda bir aramaya basladı ama maddi manevi asla destek olmadı bende bir talepte bulunmadım zaten. Kendisi uzak bir şehirde yaşıyor evli ve 17 yaşında bir kızı daha var.
Kızını özel okullara gönderdiğini, şuanda hem emekli maaşı aldığını, hem kendi işini kurduğunu aylık 30-40 bin gibi bir geliri olduğunu biliyorum. Bir de evleri arabası, tarlası vs var. Ama yıllardır maaşını eşinin eline verdiğini, edindiği malları eşinin üzerine yaptığını, altına dönüştürdüklerini bir şekilde duyuyor ve biliyorum. Babamla yıllardır görüşememe sebebimizden bir tanesi karısının beni istememesi, bir kaç defa küçükken gittiğimde kavga dövüş çıkması. asla kabul etmiyor beni evinde babamda boyun eğiyor böylece yıllar oldu ben hiç gitmedim.
İleride bir vefat durumunda, bütün gelirler ve taşınmaz varlıklar kadının üstüne olacağı için, ben miras hakkımı nasıl talep edebileceğim? bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi. Bugünlerde bu konuyu çok düşünür oldum. İleride hakkımı istiyorum, zaten bugune kadar manevi ve maddi olarak cok hakkım yendi.. babam dediğim insanla zaten toplasanız 3 ay yan yana durmamışımdır ben. duygusal bir bağım hiç yok.. teşekkürler şimdiden

Belli ki size birşey kalmaması için malları babanız başkalarının üzerine yapmış( ya da karısının zoruyla), nasıl bir vicdansizlik.
Bence dişli bi avukat bulun, umarım bi yolu bulunur.

21 yasındayken annemi kaybettim maalesef, borcundan baska bir şeyimiz yoktu sadece annemin maasını devlet memuru emeklisi oldugu için alabiliyorum.
Asıl sorum şu, annemle babam ben 1 yasındayken bosanmıs. Yıllarca annemle yasadım ve nafaka talebımız olmadı babamdan. Hiç ilgilenmedi, annem vefat ettikten sonra sadece ayda yılda bir aramaya basladı ama maddi manevi asla destek olmadı bende bir talepte bulunmadım zaten. Kendisi uzak bir şehirde yaşıyor evli ve 17 yaşında bir kızı daha var.
Kızını özel okullara gönderdiğini, şuanda hem emekli maaşı aldığını, hem kendi işini kurduğunu aylık 30-40 bin gibi bir geliri olduğunu biliyorum. Bir de evleri arabası, tarlası vs var. Ama yıllardır maaşını eşinin eline verdiğini, edindiği malları eşinin üzerine yaptığını, altına dönüştürdüklerini bir şekilde duyuyor ve biliyorum. Babamla yıllardır görüşememe sebebimizden bir tanesi karısının beni istememesi, bir kaç defa küçükken gittiğimde kavga dövüş çıkması. asla kabul etmiyor beni evinde babamda boyun eğiyor böylece yıllar oldu ben hiç gitmedim.
İleride bir vefat durumunda, bütün gelirler ve taşınmaz varlıklar kadının üstüne olacağı için, ben miras hakkımı nasıl talep edebileceğim? bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi. Bugünlerde bu konuyu çok düşünür oldum. İleride hakkımı istiyorum, zaten bugune kadar manevi ve maddi olarak cok hakkım yendi.. babam dediğim insanla zaten toplasanız 3 ay yan yana durmamışımdır ben. duygusal bir bağım hiç yok.. teşekkürler şimdiden
Aklı yerindeyken yaptığı devir işlemleri geçerli. Mirastan mal kaçırma olayı değil bu. Herkes anne baba olamıyor malesef. Talep edebileceğiniz bir şey yok. Adınıza üzgünüm.

Benim dedem bütün mallarını dayımın üstüne yaptı kızlarım almasın diyerek yıllar boyunca. Bir zaman sonra da vefat etti zaten. Annem de hiçbir şey almadı.

Babanızın vefatından sonra dava açabilirsiniz, evlilik sonrası edinilen mallar eşinin üstüne bile olsa evlilikte yüzde 50 pay olduğu için kalan yüzde 50 üzerinde hakkınızı dava açarak alabilirsiniz ama iyi bir avukat tutmanız lazim , bu konuda uzman avukatlar var , dava uzun sürebilir ama sonucunda hakkınızı alirsiniz

Aklı yerindeyken yaptığı devir işlemleri geçerli. Mirastan mal kaçırma olayı değil bu. Herkes anne baba olamıyor malesef. Talep edebileceğiniz bir şey yok. Adınıza üzgünüm.

Benim dedem bütün mallarını dayımın üstüne yaptı kızlarım almasın diyerek yıllar boyunca. Bir zaman sonra da vefat etti zaten. Annem de hiçbir şey almadı.
Anneniz dava acsaydi hakkını alirdi

Belli ki size birşey kalmaması için malları babanız başkalarının üzerine yapmış( ya da karısının zoruyla), nasıl bir vicdansizlik.
Bence dişli bi avukat bulun, umarım bi yolu bulunur.
Evet bu bilinçli yapılan bir şey. Eşi hiç bir zaman çalışmadı hani bir katkısı olsa da benden mal kaçırıyorlar desem öyle bir şey yok evi geçindiren edinilen malların gelir sahibi hep babam olmasına rağmen.. bir de hala sağ iken harekete de geçemem illa ki bir vefat durumunda avukat ile görüşmeliyim sanırım..

Akıl sağlığı yerinde olan herhangi biri malını istediğine satma devretme hakkına sahiptir. Kimse soramaz neden diye.
Yanlış biliyorsunuz , vefat durumunda kardeşler arasında mal kaçırmaya giriyor tek bir çocuğun üzerine mal varlığını vermek , bununla ilgili dava hakkı var annenizin , benden mal kaçırmak için oğlunun üstüne yaptı diyerek dava açabiliyor

Dava açtı mi anneniz?

Akıl sağlığı yerinde olan herhangi biri malını istediğine satma devretme hakkına sahiptir. Kimse soramaz neden diye.
Bakın google da iki saniyede bulunabilecek bir sonuc
Bir avukatın sayfasında aynısı sorulmuş ve cevabı kopyaliyorum

Miras hakkı ve mirasçılık sıfatı miras bırakanın ölümü ile başlar. Siz tek başınıza veya diğer kardeşle beraber ancak babasınızın ölümünden itibaren bu satış işleminin aslında diğer mirasçılardan mal kaçırmak için yapılan göstermelik (muvazaalı) bir işlem olduğu gerekçesiyle dava açabilirsiniz. Satış bedelinin düşük tutulması, aile içinde satış olması, alıcı kardeşinin kendi parasının olmaması, satış bedelinin bankadan ödenmemesi, erkek kardeşin aile içinde baba tarafından kayrılması gibi konular bu satışın göstermelik bir satış olduğu yolunda kanıtlardır. Bu dava için herhangi bir zamanaşımı süresi yoktur. Her zaman açılabilir.

Muris muvazaasına dayalı bu davayı açtığınızda ayrıca mahkemeden tedbir kararı isteyerek evin başkasına satışını engellemelisiniz. Yoksa ev kardeş tarafından iyiniyetli bir üçüncü kişiye satıldığında sizin hakkınızı almanız çok güçleşir.

Ayrıca siz veya kardeşiniz babanın ölümünden itibaren bir yıl içinde saklı pay davası (mahfuz hisse- tenkis- davası) açabilirsiniz. Saklı pay davası evin satımıyla sizin yasal miras payınıza bir tecavüz olması halinde sözkonusu olur.

Çocuk, eş gibi miras bırakanın en yakınları miras hukukunda yasal mirasçılar olarak adlandırılır. Siz annenizle birlikte mirasçı olduğunuz için annenin payı dörte birdir, diğer üç kardeş de kalan dörtte üçü eşit olarak paylaşır, yani sizin miras payınız dörtte birdir. Bu paya yasal pay denir. Miras bırakan sağlığında yaptığı işlemlerle, mesela bir vasiyetname ile, bağışlamayla, ancak böyle işlemlerle bu yasal payın yarısına kadar geçerli işlem yapabilir. Yarısını aştığında saklı paya tecavüz edilmiş olur ve miras bırakanın ölümünden sonra bu işlemler iptal edilebilir. Siz ve miras bırakanınız Belçika´da oturmanıza rağmen miras bırakan, yani babanız Türk vatandaşı olduğu için Türk hukukunun yukarıda açıkladığımız kuralları uygulanır.

Av. Şerif Yılmaz/Osnabrück

Yanlış biliyorsunuz , vefat durumunda kardeşler arasında mal kaçırmaya giriyor tek bir çocuğun üzerine mal varlığını vermek , bununla ilgili dava hakkı var annenizin , benden mal kaçırmak için oğlunun üstüne yaptı diyerek dava açabiliyor
Dava açamadık çünkü bütün işlemler için akıl sağlığı yerindeyken kendi isteğiyle başvurdu. Belirli bir yaştan sonra akıl sağlığı raporu istiyor noter bilgisi edindim. İşlemler ile vefat arasında da neredeyse 10 sene var. Yani nerden tutsak elimizde kaldı

Ölüm hak miras helal demişler durun bakalım daha adam ölmemiş ki. Şuanda yapılabilecek bir şey yok malesef.

Dava açamadık çünkü bütün işlemler için akıl sağlığı yerindeyken kendi isteğiyle başvurdu. Belirli bir yaştan sonra akıl sağlığı raporu istiyor noter bilgisi edindim. İşlemler ile vefat arasında da neredeyse 10 sene var. Yani nerden tutsak elimizde kaldı
Konunun akıl sağlığıyla hiçbir ilgisi yok , yanlış bilgilendirmisler sizi
Zaman aşımı olmadığı için o mallar duruyorsa hala dava açma hakkı var annenizin

Bu da saçma mantığa yatmıyor. O zaman dişli evlat bütün mirası alır herseferinde. Bunun bir you vardir kesin.

Aklımda kaldığı kadarıyla ön bilgi olarak açıklayayım, siz yine de bir konunun uzmanına danışın.

Size miras kalabilmesi için önce kadının ölmesi gerekiyor. Bu durumda mallardan baba 4/1 pay alıyor. Yalnız bu pay da baba ölmeden pay edilmezse, öldükten sonra diğer kardeşlerle paylaşılıyor. Baba önce ölürse miras hakkınız ortadan kalkar diye biliyorum.

Aklımda bu şekilde kalmış,

X