• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mimar - iç mimar ne kadar kazanır?

Marianihal

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
28 Mayıs 2022
766
1
1.290
43
İyi pazarlar herkese. Başarılı bir öğrencim var birkaç gündür onunla bu konuyu tartışıyoruz. Kendisi iç mimarlık veya mimarlık okumak istediğini söylüyor. Denemeleri fena değil. Ama kazanırsa ailesi şehir dışına göndermeyecek. Çevre illere belki bir ihtimal. Doğudayiz bu arada Ben de biraz araştırma yaptım. İnternette iç mimarlik mezunu işsiz kişilerin yorumlarına rastladım. Sanırım freelance calisma durumu da varmış mimarların. Bu kız kazanırsa rahat rahat iş bulur mu peki? Tamam ilgisi olan istekli olduğu işi yapsin istediği bölümü okusun ama bölümü bitirip de azıcık bir para karşılığında çalışmasını veya işsiz kalmasını da istemem. Kendisi hevesli. Bir tanıdığı varmış Instagram'da sürekli yaptığı işleri paylaşıyormus yurt dışına çıkmış falan ona özenme durumları da var galiba.
İç mimarlik yapan biri kolayca iş bulur mu? Bulursa ekonomik olarak rahat eder mi? Kızın tıp veya diş kazanacak potansiyeli var.

Mimarlık = işsizlik, iş bulursa da asgari ücret. Bence toptan geçsin. Tasarım yapmak istiyorsa bilgisayar grafiği işini düşünsün, ondan bolca iş var.
Bana diyor ki ben hem bir ofiste çalışırım hem de freelance işler yaparım. Ama o freelance işler nasıl ekonomik getirisi nasıl acaba? Çok üstüne gitmek istemiyorum ama diş hekimliğini kesin kazanir diye düşünüyorum. Garanti iş varken işsiz kalıp da üzülmesini bunalıma girmesini istemediğim için ikna etmeyi düşünüyorum

Bana diyor ki ben hem bir ofiste çalışırım hem de freelance işler yaparım. Ama o freelance işler nasıl ekonomik getirisi nasıl acaba? Çok üstüne gitmek istemiyorum ama diş hekimliğini kesin kazanir diye düşünüyorum. Garanti iş varken işsiz kalıp da üzülmesini bunalıma girmesini istemediğim için ikna etmeyi düşünüyorum

Diş hekimliği seçeneği varsa, ell becerisi de varsa bence onu tercih etsin.

Tabi ki grafik işinde bolcla freelance var, zaten bilgisayarda yapıp müşteriye gönderiyorsun paranı allıyorsun o kadar. Freellance ve evden çalışma olanağı bolca var. Yalnız memlekette iş dünyası artık çamur, paranı alamama var, acaip müşteriler var, türlü türlü saçmalık var... yine de kendi bilir ben olsam temizce hekimliği tercih ederdim.

Kesinlikle diş yazsın. Büyük şehirdeyim. O kadar çok işsiz iç mimar var ki. Ya da asgari ücretle bambaşka sektörlerde çalışıyorlar

Tamamen şans ve imkan meselesi.
Asgari ücretle çalışan da var.
Freelance tek projede yüz bin lira alan da.
Tabi yeni mezun olur olmaz projeyi teslim etmiyor insanlar, belli şirketlerde çalışıp güven oluşturmak, çevre edinmek çok önemli.
Kolay işler değil yani.

Kesinlikle diş yazsın. Büyük şehirdeyim. O kadar çok işsiz iç mimar var ki. Ya da asgari ücretle bambaşka sektörlerde çalışıyorlar
Evet de tutturmuş iç mimarlık istiyorum diye. Ona ülke şartlarından söz ettim kendi işsizlik sürecimi anlattım. Biraz düşüneceğim dedi ama sonuç yine aynı. Kendisi daha 17.5 yaşında maalesef bir bilgisi yok meslekler hakkında. Hevesinin peşinden gitmeye çalışan bir çocuk. Çok söyledim bak denemelerinde iyi puan alıyorsun hani tıp olmasa da diş hekimliği için potansiyelin yüksek hem garanti de işin olur ekonomik sıkıntı yaşamadan hemen mesleğini eline alirsin vs. ama o gördüğü bir iki örnekten yola çıkarak mimar olunca zengin olacağını sanıyor.

Bir komşum var ultra zenginler yani çevreleri çöl geniş. kızları mimar, iç mimar, inşaat mühendisi.
Babaları müteahhit. Babalarıyla çalışmak istemedikleri için iş aradılar ama bulamadılar. En son emlak ofisi, inşaat malzemeleri satan bir dükkan açtı babaları.
Kurumum inşaat üzerine bir yer. İnşaat mühendisi, mimar çalışıyor ama ben 7 yıldır burdayım hiç yeni atama olmadı bize. Yani geleceği yok derim.

Mimar veya iç mimar olarak firma bünyesinde sözleşmeli çalışması durumunda freelance dışarıya çalışma çok hoş görülen bir şey değil, bulduğu işten de atılma durumu olabilir. Eğer böyle bir planı varsa freelance çalışmadan tek firma ile çalışacağı durumları da düşünüp karar verirse sonradan sürpriz yaşamaz bence. Karar vermeden önce kariyer sitelerindeki yeni mezun mimar ve iç mimarlar için açılan iş ilanlarına da bakabilir, bildiğim kadarıyla bir çoğu yeni mezunda bulunması zor olan tecrübe istiyor.

İyi pazarlar herkese. Başarılı bir öğrencim var birkaç gündür onunla bu konuyu tartışıyoruz. Kendisi iç mimarlık veya mimarlık okumak istediğini söylüyor. Denemeleri fena değil. Ama kazanırsa ailesi şehir dışına göndermeyecek. Çevre illere belki bir ihtimal. Doğudayiz bu arada Ben de biraz araştırma yaptım. İnternette iç mimarlik mezunu işsiz kişilerin yorumlarına rastladım. Sanırım freelance calisma durumu da varmış mimarların. Bu kız kazanırsa rahat rahat iş bulur mu peki? Tamam ilgisi olan istekli olduğu işi yapsin istediği bölümü okusun ama bölümü bitirip de azıcık bir para karşılığında çalışmasını veya işsiz kalmasını da istemem. Kendisi hevesli. Bir tanıdığı varmış Instagram'da sürekli yaptığı işleri paylaşıyormus yurt dışına çıkmış falan ona özenme durumları da var galiba.
İç mimarlik yapan biri kolayca iş bulur mu? Bulursa ekonomik olarak rahat eder mi? Kızın tıp veya diş kazanacak potansiyeli var.
İyi niyettesiniz yardımcı olmak istiyorsunuz ama fazla yol gosterici olmamanizi tavsiye ederim. Çünkü Türkiye de herhangi bi iş yokki oku da kesin iş buluyosun çok güzel maaşla çalışma koşullarıyla diyebileceğimiz (pilot vs belki). Siz yonlendirirsiniz memnun kalmazsa size tepki gösterebilir. İnşallah en doğru seçimi yapar.

15-20 bin yine iyi bence. Asgari ücretten bahsedenler var. Hiç iş bulamayanlar var. Bilemedim.
Kardeşim uzun süre işsizdi, Bursa’da iş bulamadığı için İstanbul’a gitti. Nişanlısı da öyle. Ayrıca ikisi de dil biliyor ve İTÜ mezunu bunlar. 🫠 Anadolu’da iş bulmak sıkıntı. İstanbul’da bir şekilde bulunuyor ama geçim zor orada da.

Ortalamanın bayağı üstü para kazanan meslek grupları: Yazılım mühendisleri ve yazılımda kariyer yapmış bilgisayar, matematik, elektrik elektronik mühendisleri, diş hekimleri, pilotlar, doktorlar özellikle cerrahlar. Mimarlar, iç mimarlar çoğu boştalar.

Son düzenleme:
İyi niyettesiniz yardımcı olmak istiyorsunuz ama fazla yol gosterici olmamanizi tavsiye ederim. Çünkü Türkiye de herhangi bi iş yokki oku da kesin iş buluyosun çok güzel maaşla çalışma koşullarıyla diyebileceğimiz (pilot vs belki). Siz yonlendirirsiniz memnun kalmazsa size tepki gösterebilir. İnşallah en doğru seçimi yapar.
İste ben de bu yüzden biraz çekimser kalmaya çalışıyorum ama elimde değil. İstediğin bölümü oku ama işsiz kal ne anladım bu işten :( kızın ailesi çocuğu doğu dışında bir yere göndermeyecek. Kısaca çok iyi bir okul okuma imkanı yok kazansa da. E iyi okul olmayınca özel sektörde de pek şansı yokmuş. Söylediklerinizde haklısınız ama. Ben tam yönlendirmeden rehberlik servisiyle de iş birliği yaparak son kez konuşayım sonra ne isterse onu yapsın. Bu kadar üstüne düşmemin sebebi ise kiz son dört denemeden 450-500 arası puan aldı. Kursa da gidiyor daha da yükseltebilir. Heba olmasını istemiyorum.

Back