Milletçe tembelmiyiz, yoksa gerçektenmi iş yok...

depresyonnn

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
562
1
96
39
Diğer
Konu başlığından anlamışsınızdır zaten... Bu soruyu sürekli kendime soruyorum biz halkça tembelmiyiz acaba... Ama kendimden pay biçince tembeliz yönü ağır basıyor. Nassıl yaa diyeceksiniz... Ben okuldan mezun olalı 6 yıl oldu ve bul 6 yıl içinde hiç işsiz kalmadım nedenmi çünkü iş beğenmemezlik yapmadım...Aslında bende evde oturabilirdim, ii bir iş bulmak için aylarca çalışmayabilirdim, fakat bu sefer kredi borçlarım, parasızlık beni daha çok depresyona sürükleyecekti... Her zaman 0'dan başlayıp yukarılara çıkmayı becerdim, bir çoğunuz belki kızıyor bana sakın yanlış anlamayın bunları kendimi övmek için falan söylemiyorum. Aç kalmamak için gerekirse bir lokantaya girip bulaşık bile yıkarım, bu tecrübesizliğimdenmi kaynaklanır, hayır sadece o an için aç kalmamak için bu işi yaparım...
Şu bi gerçek ülkemizde iş var fakat ii iş bulmak çok zor, ama kim ne derse desin asla aç kalınacağına inanmıyorum ben, hele İstanbul gibi bir yerde Türkiyenin yarı iş sahasını kapsayan bir şehirde işsizim param yok diyene tembel derim ben... Aslında işverenlerede çok kabahat buluyorum hepsi tecrübeli eleman arıyor e tecrübesizler nasıl tecrübe kazanacak? Aynı zamanda yeni mezun olup hemen en yüksek mevkide çalışmak isteyip bu nedenle iş bulamıyorum diyenlerede kızıyorum, ya kardeşim tamam mühendissin ama Türkiyenin şartları belli torpilin yoksa ii işi kazanmak için uğraşman gerekiyor, başla sekreterlikten, yada az maaşta olsa seni eğitecek bir firmadan, en azından sana tecrübesiz demesinler, bu arada ya yeni bir iş ararsın yada firmanda yükselmeye çalışırsın... Çok gördüm mühendislik okumuş fakat simit satan insan, üzüldüm durumlarına fakat aynı zamanda gurur duydum onlarla nedenmi, ben mühendisim evde otururum diyip çoluk çocuğunu başkalarına muhtaç etmiyorlar... Benim babam yıllarca çok az maaşa çalışmış (birazda tecrübesizlik ve ii niyetin sonuçları ama) kaybettim babamı ama hala onun emekli maaşını yiyoruz, hala sskmız devlet haklarımız var az fakat en azından bizi başkalarına muhtaç etmiyor. En azından hasta olduğumuz zaman hakkımızla gidip muayenemizi olup ilaçlarımızı alabiliyoruz, ameliyatımıza binlerce lira dökmek yerine ücretsiz ameliyat oluyoruz... Evet Türkiyede insana saygı yok, ama bence biz istediğimizde ekmeğimizi taştan çıkarabilecek bir milletiz...Neden hep iisini arıyoruz biz, rahatı neden arıyoruz?
İstisnai konular dışında ben iş bulamıyorum diyene inanmıyorum ben arkadaşlar...
Uzun oldu ama içimi dökmek istedim...
Eminim olumsuz değerlendirecekler vardır, haklı yere işsiz olanlar vardır, ama şu yukarıda bahsettiğim, iş bulamıyorum diye yakınan insanlar tembeldir...

amaç çalışmaksa gerçekten ille de kafanızdaki iş olana kadar bekleyip de kendinize işsiz demezsiniz bence tembellik çok:hulya:

Bende ya o kpss sınavı oss vs girmediğim çalışmadığım sınav kalmadı ama amacıma ulaştım. Gerçekten insanlar armut piş ağzıma düş yapıyorlar bayram günü bile herkes bayramlaşmaya giderken ben oturup sınava çalışıyordum. Karşılığınıda aldım. Ha ben sınavla istediğime ulaştım başkası limon satarak başarıya rızkına ulaştı her halükarda çalışmak gerek. Bazen görüyorum özellikle erkeklerde bitirmiş ataması olmayan öğretmenlikleri bölümleri bekliyor 30 yaşına kadar hala sınav kazanacak babassından harclık alıyor ya erkeksin git çalış yok beğenmiyor. Bana göre pazarda çorap mendil satan ilkokul mezunu adam bundan bin kat iyidir tüketen değil üreten olmak gerek. Bayanlar maalesef çalışma ortamları konusunda problem yaşıyor yani heryerde çalışılmıyor

noktasına virgülüne kadar katılıyorum sana..özellikle ıstanbul'da yasayanlar için "işsizim" kelimesi komik kacıyor..

Sizin dnyadan haberiniz yok heralde....
Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı açıklıyor verileri.. Sendikalar açıklıyor hepsi istatistiki ve araştırmaya dayalı veriler... ışsizlik oranı %8 den %17e çıktı...
En yoğun kulanılan iş-eleman arama sitesi olan kariyer.net açıkladı iş ilanlarında %58 düşüş var diye..
Siz bu verilere rağmen nasıl işvar ama insanlar tembel diyorsunuz.... Çalıştığım şirket için bir eleman ilanı verdik. ofisboy olarak çalışacak... Başvuran adaylardan 2 tanesi mühendisti 3-4 tanesi öğretmenlik mezunu ataması olmamış kişilerdi, 6-7 tane işletme iktisat mezunu vardı... 20-25 tane de lise mezunu aday vardı... Yani toplam 35-40 tane adaydan sadece 1 tanesini asgari ücret + yemek+ ssk ile işe alacaktık... Ben başvuruları görünce utandım yaa...
Merak etmeyin kimse sizin zannettiğiniz gibi iş beğenmemezlik yapmıyor... ış yok iş...
Fabrikalar kapanıyor, işyerleri iflas edip kapılarına kilit vuruyor... Siz hala iş var ama iş beğenmiyor insanlar diyorsunuz..
Bence ülke gerçeklerine o gözünüzdeki pembe gözlükleri çıkarıp bir kez daha bakın...
Bir belediye 50 kişilik eleman alınacağını duyurduğunda 1500 kişi başvuruyor.. Açıkta kalan 1450 kişi iş beğenmemiş mi oluyor yani....
Uzun zaman önce bir haber vardı itfaiye kontenjanında 15-20 kişilik bir açık varmış.. şehrin bir ucundan öbür ucuna kadar başvuru kuyruğu uzamıştı....
Bu insanlar iş beğenmiyorlarsa niye başvuruyorlar.. E başvurduklarına göre iş beğeniyorlar demektir ama içlerinden sadece 20 tanesi işe alındı diğerleri hala işsizler....

işsiz hiç bir şekilde iş bulamayandır.daha yeni gazetede okudum en büyük ayakkabı üreticisi 1500dü yanılmıyosam eleman almak istediklerini ama işçi bulamadıklarını söylüyordu çünkü herkes masa başı iş arıyormuş.tabi ki mühendis öğretmen gidip garson olmasın o ayrı ama aç kalıp evde işsizim demektense de olurum garson yeri geldiğinde

alla sen bir örnek vermişsn kendi tezini doğrulayan ben de kendi tezimi doğrulayan biri kendi işyerim olmak üzere iki örnek verdim.. Ve işsizlik oranının arttığına dair de veriler sundum....
ıstihdam kanallarının son 1 yıldır kapanmakta olduğunu halihazırda çalışan kişilerin bile işten çıkartıldığı bir dönemden geçiyorken sizin hala insanlar iş beğenmiyr aslında işsizlik diye bişey yok diyebilmenize gerçekten çok şaşırıyorum....
Size bir örnek daha sunayın o da kendi yaşantımdan... Bundan bir yıl öncesine kadar aralık 2008e kadar Türkiyenn en büyük üretici firmalarından birinde çalışıyordum. Bu firma ilk 500 sanayi kuruluşu listesindeilk 100 arasındaydı... 1300 mavi yaka (yani masabaşı olmayan) ve 250 civarı beyaz yaka (idari kadro) toplamda 1500 civarı çalışanı olan bir holdingdi.. Holdink kapısına kildi vurdu. 1500 kişi işsiz kaldı.... Bunlrdan biri de bendim... Ve ancak 4ay sonra iş bulabildim.... Ünversite eğitimine ek olarak yüksek lisans yapmış 3 dil bilen 8 yıllık dışticaret deneyimi olan biri olarak kimse kusura bakmasın ama garsonluk yada tezgahtarlık yapamazdım... Kendi iş alanımda iş aradım, 4 ay sonra ancak bulabildim.. Ben şanslıydım, hala iş bulamamış olan arkadaşlarım var... Bu arada 1300 civarında maviyaka çalışan içinde aile geçindirmelerine çoluk çcukları olmasına rağmen hala iş bulamamış arkadaşlarımız var... Pazarda ıvırzıvır satıyorlar ama tabii bu işten sayılmaz.. düzenli bir kazanç değil sonuçta.. Ve 12 yıllık elekronik ustasının pazarda limon satabiliyor olması iş bulduğu anlamına gelmez sadece para kazanabildiği anlamına gelir...
Her yıl yaklaşık 15 üniversitenin eğitim fakültelerinden 250 adet çeşitli branşların öğretmenlik bölümünden mezun olan kardeşlerimiz var bu her yıl ülkemizin niversitelerinden 3000 civarı öğretmen adayı mezun oluyor demektir ama açılan kadro sayısı 1500 kişilik.... Açıkta kalan 1500 öğretmen adayı var... Şimdi bu işsizlik değil de nedir.

ışte tüik (türkiye istatistik kurumu) verileri aşağıda:
2007 Aralık ayında işsizlik oranı yüzde 10.6 olmuştu.

ışsiz sayısı bir önceki yılın aralık ayına göre 838 bin kişi artarak 3 milyon 274 bin kişiye ulaştı. 2007 Aralık ayında ise 2 milyon 436 bin kişi işsizdi.

Genel işsizlik oranındaki 3 puanlık artışa karşın tarım dışı işsizlik oranındaki artış 4.3 puana ulaştı. Türkiye genelinde tarım dışı işsizlik yüzde 17.3'e çıktı. Bunun en önemli nedeni sanayi ve hizmet sektörlerinde işini kaybedenlerin köyüne dönmesi.

çevremdeki bir çok insan tembelliği ve iş beğenmemesi yüzünden işsiz kaldı

üniversite mezunları zannediyor ki herkes onlara hemen müdürlük verecek

evet ülkemizde işsizlik had safhada bunu kabul ediyorum

ama tembellik yapan ve iş beğenmeyen insanlarda bir o kadar fazla

bazı insanlar maaşı az bulup evde oturmayı tercih ediyor.

tabi verilen maaşlar gerçekten insanca yaşamaya müsait olmuyor ama bir insanında bunu bile istemeyip evde oturması da bana ters.

Son düzenleme:

size katılmıyorum..ben sokağa cıktıgımda en basidinden her magazanın girişinde "eleman aranıyor" yazısı görüyorum.herkes masa başı iş istiyor.okuyan da okumayan da..herkes kolay yoldan para kazanmak istiyor ama ne yazıkki mümkün değil..sizin örneğinizin bir yana ben de size bir örnek vereyim..bir magazamız var ve eleman arıyorduk,bu olay daha gecen kış oluyor...tabi tüm gün ayakta durması gerekiyor.skk+yemek ve 900 tl maaş verecektik..inanın bir çoğu geldi 2 gün calıstı ve ayrıldı işten,bunların bir kacı lise mezunu bile değildi.çevremde böyle cok örnek var..tezgahtarlıgın kolay oldugunu iddia etmiyorum.ama insan işsiz kalsa ve ihtiyacı olsa emin olun herşeyi yapar..

Ben de birçok mağazayı biliyorum (teyzem muhasebesini tutuyor). Vitrinde sürekli eleman aranıyor ilanı görüyorsunuz.. Çünkü birini başlatıp 1 ay deneme süresi diye sigortasız çalıştırıyorlar. 1 ay sonra gene deneme süresi 1 ay diye başkasını alıyorlar... Sırf sigorta primi ödememek için...
Dediğim gibi herkes kendi ne görüyor ne yaşşıyorsa fikri o şekilde gelişiyor. Sizin yaşadığınız örnekler sizin bu şeilde düşünmenizesebep olurken benim yaşadığım örnekler de benim böyle düşüneme sebep oluyor...

cok güzel bir konu...bence yeni neslin tembel olma lüksü yok...cünki önceki nesiller malesef bu tembel zihniyetle arkadan gelecekleri düsünmeden kendilerine bu hakki talep ettiler...calismak ayipti bir kadin icin...üretmek yaratmak cogu kadin icin cocuk yapmak anlamina geliyordu...tabii bu cocuklar ileride nasil yasiyacaklar bunu pek düsünen olmadi malesef...onun icin gelecek neslin gelecegi cok daha karanlik bence cünki issizlik artacak...yeterli patentler yok...bunlari öncekiler hazirlamadiki ...yeni yeni bunlar basliyor...söyle dünya genelinde patent basvurularina bakin...türkiyede bu komik derecede az malesef...onun icin issizlik cok daha büyüyecegi kesin...cin yeni dünya gücüne yükseliyor...kaplan devletlerine bosuna kaplan devletleri demiyorlar...milletimiz hep uyudu bir gün cok aci uyanacak malesef...hala sacma sapan siyasi tartismalar...koltuk kavgasi...ekranlarda düne kadar soyunan kadinlara birden siyasi görüsleri cidiye almalar...sanirim yeni nesil biraz uyanmaya basladi cünki asil onlarin cocuklari tüm bunlarin bedelini ödeyecek...bu daha bence hic bir sey degil...halada maas benyenmeyip oturanlar varsa buyursunlar bence ...kimden caliyorlarki kendi cocuklarinin geleceklerinden...

burda bir kac akkilli genc gördügüm icin cok sevindim...opuyorumnanaktan

Depresyonn cum ben de ısrarla iyi yada kötü türkiyede iş olmadığını, Türkiye istatistik kurumunun artan işsizlik oranı verileri SGK nın açıkladığı sigorta primi ödenen işçi sayısının %15 civarı oranında azaldığı (yani TR de sigortalı çalışan işçi sayısının %15i işten çıkarlmış artık primi ödenmyor) hakkındaki açıklaması ışığında söylüyorum....
ış var iyi iş yok demişsin, üstüne bir de iş beğenmiyorlar tembeller faslan demişsin... Gerçekten yanlış bunlar.... Evet iş beğenmeyenler de olacaktır, ama bu ülkemizde işsizlik oranının hızla arttığını, istihdam olanaklarının her yıl üniversitelerden meslek okullarından liselerden mezun olan gençlerimizi çalıştırabilmekten çok uzak olduğu gerçeğini görelim artık... Her yıl milyonlarce genç mezun oluyor ama onları çalıştırabilecek iş imkanları her yıl artmıyor....
ışsizlik oranını düşürebilmek için ya nüfus artış hızını düşürücez ya da ekonomimizi büyütücez... Şu an bu ikisini de yapmıyor hükümet... Global kriz ekonomiyi değil büyütmek daha da küçülttü, üstne üstün bir de başbakan en az 3 çocuk yapın gibi talihsiz bir açıklama yaptı... Çok merak ediyorum, sevgili başbakanımız kendi sözünü dinleyip de 3 çocuk yapan anne babalara çocuklarını okutmak büyütmek ve beslemek için cebinden para mı verecek...
Evet iş beğenmeyenler var ama 3 kişnin behenmediği o işe girebilme için çırpınan en az 20-30 kişi de var... Yani her halukarda işsizlik had safhada....

işsizlik had safhada evet bunu inkar etmiyorum benim anlatmaya çalıştığım şuanki şartlarda kimse aç kalmaz... parttıme bir işle bile günlük ihtiyacını karşılayabilirsin. Tabi istisnalar var, işini güvenli olarak görüp kredi çekerek, sonra işten atılan insanlarda gördük, bunlara bişey demiyorum ama işsiz olduğunu bile bile kredi kartına yüklenenlere çok kızıyorum. Canım şuan bizim sokakta bile eve iş veriyorlar evet büyük bir mebla değil ama en azından insanlar ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar, bazı kadınlarsa bu işi yapmak yerine börek çörek yapmayı tercih ediyolar sonrada para yok diye yakınıyolar. Öncesini bir düşünsene (sakın yanlış anlaşılmasın siyasetle hiçbir ilgim yoktur) annem hep anlatır insanlar tüp, ekmek, un vs. için sıraya girerlermiş şimdi ise herşey bol ama biz her zaman daha lüks olanını seçiyoruz. Çalışmak yok ama herşeyin lüksü... Canım şu söylediklerimin hiçbiri kulaktan dolma şeyler değil, çevremde görüp yaşadığım tecrübelerdir...

Canım şimdi sen konuyu saptırıyorsun biraz gibi geliyor...
Evet insan aç kalmaz, illaki günübirlik de olsa bir iş bulur belki.. Ama bunu iş mi yok yoksa biz mi tembeliz diyerek genelleme yapmaman lazım....
Para yok diye yakınmaları onları haklı yapmaz tabii ki, ama sen de hak verirsin ki taşıma suyla da değirmen dönmüyor.. Günübirlik işlerle ev geçindirmek de pek mümkün değil. Güübirlik işle ancak karnını doyurursun, ama kiranı faturanı ödeyemezsin...
ış mi yok ypksa biz mi tembeliz diye bir aşlık açtığında sanki iş varmış da kimse tembelliğinden iş beğenmiyormuş gibi bir portre çizdin...
Evet iş beğenmeyenler var... Ama o birilerinin beğenmediği işe girmek için çabalayanlar da var...
Herkesin kendi tercihi, ister beğenir çalışır, ister beğenmez iş aramaya devam eder...
Sonuçta belli bir eğitm seviyesine tecrübeye ve bilgiye sahip olan insanların da bir nebze de olsa iş seçme lüksü olsun... Ben işten ayrıldktan sonra 4 ay işsiz kaldım... Evet iş vardı ama istediğim gibi bir iş yoktu, bu yüzden evde oturdum iş aramaya devam ettim.. Bu demek değildir ki ben tembelim, iş beğenmiyorum... Benim özelliklerime uygun, ve benim hakettiğim değeri bana erecek bir iş çıkmadı karşıma.. Ne yani sırf işe girmiş olmak adına 5 yıl üniv+ 2 yıl yüksek lisans yaptıktan sonra 3 dil bilmeme 8 yıllık dış ticaret tecrübemi bir kenara atıp asgari ücretli işi kabul mü etseydim... Yanlış anlamayın, o ücrete çalışmak isteyecek milyonlarca nsan var ama ben onlardan biri deilim, çünkü daha fazlasını hakettiğii düşünüyorum...
Bu bir tercih meselesi...
Haa benim ihtiyacım olur aç olurum açıkta olurum o zaman mecburen kabul ederim... Ama aksi durumda evde otururum daha iyi..
Bunun tembellikle bir ilgisi yok...
ışsiz olduğu hlde kredi kartına yüklenenlerinde işsizlikle tembellikle işbeğenmemekle alakası yok sorumsuzlukla hesapsızlıkla alakası var...
Ülkemizde yıllardır süregelen ve artarak devam eden işsizlik gerçeğini iş var ama insanlar iş beğenmiyor diye açıklamak bence çok kolaya kaçmak olur... Ülkeninher ücraköşesnde 4 yıllık üniversite açıp insanları üniv. mezunu yamanız demek o insanların beklentilerini de arttırmanız anlamına gelir...
Atığın üniversite kadar iş imkanı da yaratabiliyorsan bu bir anlam kazanır.. Yoksa insanların üniv. okumasının ne anlamı kalır ki.. Birsürü işletme mezunu arkadaşım var, bir kısmı iyi işlerde çalışırken bir kısmı işsiz bir kısmı da asgari ücretle çalışyr ve aynı işi yapan yanındaki iş arkadaşlarının bir kısmı da lise mezunu... Aynı işi o lise mezunu ile üniv. mezunu yapabiliyorsa diğeri niye paralar harcayıp yurt köşelerinde sürünüp üniversitede dirsek çürüttü... Okumayıp liseden aynı işe başlasaydı 4 yıllık tecrübesi olurdu ve ıdemi artardı...
Demem o ki insanlara eğitim seviyesi ve kalifikasyonlarıyla doğru orantılı olarak istihdam sağlamadığımız sürece kimseyi iş beğenmiyor diye suçlamaya hakkımız yoktur....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…