Bu sayı normal mi? her yıl bukadar mı alıyorlar?
bu gün bir müteahhitle görüştüm. Müteahhit mimar savaşları bilmem kaç..... Süper bir etüd yaptım. Çift daire ayrık nizam bir arazi de. Tutturmuş yan apartmanları görmesinler pencereden. Odaları tek bir tarafa toplayalım.
KAKS TAKS merdivene giden alan , mimari hassasiyetlerim , tecrübelerim gözlemlerim ... Neyse bir orta yol bulunur o tarafa yatak odası baksın. Diğer odaları da yan cepheye alalım bu şekilde bir plan olur mu olur. Peki etüd ücreti nasıl olacak . Beğenmezsem niye para vereyim. Üzerinde ince ince düşünülmüş , çamaşır dolabından ebeveyn banyosuna , tuvaletin içinde ayrıca hilton lavabo ve ayrıca tuvalet girişine kadar en ince ayrıntıya kadar proje düşünülmüş, mutfak yemek alanı süper tasarlanmış, muhteşem bir salon mutfak teras bağlantısı , bir metre kare ziyan edilmemiş , çocuk odası 13.5 m² tutulmuş ve bunların hepsi 120 m² içinde yapılmış proje sunmuşum. 2. yi de sunacağım. İstediği şekilde revize ederek. İki dudağının arasından çıkacak beğenmedim kelimesine göre tüm tasarım bir A3 ve çizgilerden ibaret sanılıp kıymet göremeyecek. Bu müteahhitlerin ağırdan alma , zor beğeniyorum ayakları .... tahammül edemiyorum ya. Müteahhit tonlaması diye bir tabir var lügatımda artık. Pazartesiye randevu verir. O gün kesin İstanbul dadır. Yarın görüşelim deki umursamaz gevrek tavır müteahhit tonlamasıdır işte.
Etüd ücretini alsan dert almasan dert ana fikri vermişim çözmüşüm zaten projeyi. Ben sana niye hazır pastayı vereyim.? 120 m² lik daireye 60 000 e mal edip 250 - 300 e satasın diye mi?
bu gün çok sinirliyim arkadaşlar. artık memur olucam dedim ya daha da tahammülüm azaldı. Ya bi de 136 mimar alıyolarmış.
kimse gidip 350 000 verip almasın o dairleri ya
Arsasını alsın herkes 100 000 e . 250 000 malikane kondururuz o arsalara ya ...
12 yıllık emeğimin sinirini müteahhtilerden mi alsam , patronlardan mı , üniversite hocalarından mı? En iyisi sakinleşmek.
Mimarlık çok zevkli meslek diyenler not: Mimarlık güzel güzel projeler tasarlayıp parasını hemen tahsil ettiğiniz de çok zevklidir. Ağaoğlu gibi bu da değil , bu da değil diye 50 mimara proje yaptırıp , beğenmediğim şeye niye para vereyim diyen müteahhitlerle hiç zevkli değildir. Büro masrafı , aylık yol yemek , muhasebe , telefon ,aidat , ev kirası , kreş parası derken ........ Bir de % 50 indirim yapmanızı isterler ......
Ya ben proje yapmak 90 yaşıma kadar büromda çalışmak istiyodum ya.