Memur olmayı düşünen mimarlar!!!

Şu an devlet özel sektöre göre daha iyi.Bursa da en iyi müdür konumundaki mimar (büro sahibi olmayan) 2000 alıyor.O da şirketin işler kötü giderse paranı alamıyorsun ,sigortan sıkıntılı oluyor yatmayabiliyor. Devlete o yüzden çok talep var.Bu arada sınavda Türkçe ters köşe yaptı beni.Zaman sıkıntısı yaşadım resmen.Panikleyince soruları anlamakta da zorlandım bi ara .İyi bir puan alsam iyi olacaktı.Bursa dışına çıkamam çünkü.

Aslında benim kafam memurluk konusunda çok karışık kızlar.Eşim ısrarla özel sektörü tamamen silmememi atanamazsam yada memurlukta aradığımı bulamazsam daha kötü hissedeceğimi söylüyor.Bense tasarım yapmayı sevmeme rağmen piyasada karşılaştığım yalan dolan , dolandırıcılık , hakkını alamama , aldığının çok görülmesi , makine gibi üretim yapmamızın beklenmesini kaldıramıyorum.Yatağa yatınca kafam rahat olmuyor.Gün içinde huzurum olmuyor.2- 3 ay maaş almak için beklediğimi biliyorum.Küçücük yavrum ne kadar çabalasam da etkileniyor ...... Siz neler düşünerek memurluk düşündünüz? Hangi kurumlar daha iyi?

Örneğin Ankara Vakıflar Müdürlüğünde çalışan arkadaşım çok bıkmış. Restorasyon projelerine imza atıyorlarmış.Proje üzerlerine zimmetleniyormuş. Talimatlarıyla müteahhitlere yapılan ödemeler müfettiş denetiminde uygun görülmezse maaşlarından % 10- 15 kesinti oluyormuş.İstifa edip gidenler olmuş.Restorasyon bana çok uzak geliyor .Kurumlar ve o kurumlarda mimarların işleri ve sorumluluk sınırları hakkında bilginiz var mı?

benim çok bilgim yok o konularda.. neden memurluk istediğime gelince ben meslekten çok soğudum okul dönemi...
aslında memurluk diyoruz da genel olarak özel sektör sıkıntımız var.. bi şekilde bu çözülmeli.. sendikası yok mu mimarlığın?
özel sektör sorunları çözülse kimse kpss ile uğraşmak istemez...

benim çok bilgim yok o konularda.. neden memurluk istediğime gelince ben meslekten çok soğudum okul dönemi...
aslında memurluk diyoruz da genel olarak özel sektör sıkıntımız var.. bi şekilde bu çözülmeli.. sendikası yok mu mimarlığın?
özel sektör sorunları çözülse kimse kpss ile uğraşmak istemez...

Ben de mimarlık eğitiminin verdiği psikolojik bozulmayı 7 yıl oldu hala atlatabilmiş değilim. Bir aile ile ilgili sorunlar ekleniyor , iş yaşamı derken hakkaten kendimi sıkışmış hissediyorum. Dışardan bakılınca odtü bitirmiş (babası okutmuş) iyi bir mesleği olan üzülmesine gerek olmadığı halde üzülen biri gibi algılanıyorum sanırım.Eğitimime rağmen büyüklenmediğimi söylerler.Zaten üniversitede burnumuzu öyle sürttüler ki öz güven yerlerde hayata atılmak zorunda kaldık.7 yıl geçti hala mimarlık eğitiminin çok yanlış şekilde verildiğini , hocaların öğrenciye göre değişen tutum ve davranışlarının çok çok haksız olduğunu düşünürüm.Mimarlığa verilen bu emekle doktor olunur,toplumda saygın bir yere gelinir ,gelir garantisi de olur ama ne yazıkki mimarlıkta böyle bir garanti yok.

Özel sektörün değişmesi mümkün gelmiyor bana.Kaldiki şartları iyileşse bile (maaş ,Sigorta) yapılan iş fabrikasyon üretime dökülünce bünye bunu kaldırmıyorki.

düşünüyorum da mimarlar odası kesinlikle bir sendikanın yapabileceği işi yapmıyor..
diğer iş kollarında insanların bu kadar hakkı yeniyor mu bilmiyorum..
iş fabrikasyon bile olsa şartların uygun olduğunu düşünmüyorum..
1000tl ile işe başlıyor olmak utanç bence özel sektör için.. çünkü mc donalds'da işe başlasan çok bi farkın yok:KK55:
ve bu konular hakkında hakkımızı arayabileceğimiz bi kurum yok.. mimarlar odasının o işlevi var mı bilemeyeceğim ama ben çok faydası olduğunu görmedim, duymadım...

okul hayatım benim yaşadığım çok zor zamanları içinde barındıran bir süreçti...
ve dönüp bakıyorum, ne öğrendiğim hakkındaki fikrim şu: mesleği yapmaya yetecek bilgim yok, okul bunu kesinlikle sağlamadı..
kendimle ilgili de şunu söyleyebilirim, başlarda mesleğimi seviyordum ve yeteneklerimi törpülemeselerdi şu an devlet düşünüyor olmazdım..
okullarda genel bişey zaten bu.. yeteneklerimizi törpülüyorlar, sanki çok iyi imkanlarla bize bişeyler öğretmişler gibi..
çoğu arkadaşım özgüven yerlerde başladı iş hayatına..
bu insanların hakkını yemek kolay ki zaten.. ağzını açmaya hali hangimizin var veya vardı ilk mezun olduğumuz dönemlerde..
böyle işte...

Son düzenleme:
Mimari projelerde çok fazla indirim yapılıyor. Eskiden elle çizilirmiş ama hiç indirim yapılmazmış.% 40 indirim yapıldığında %40 vergi çıktığında % 20 karla büro eleman maaşları , dönem dönem proje olmamasından dolayı kenarda tutulması gereken para derken eleman maaşları kuş kadar kalıyor.Bir de mimarlar hangi paraya anlaşırsa anlaşsın mimarlar odasının belirlediği fiyat üzerinden vergi ödemek zorunda .Müteahhitler yapılan işe 2 resim çizmek ve çizgi çizmek olarak bakınca sektör yerlerde oluyor haliyle.Mimar 15 gününü harcar etüd beğenilir ama müteahhit finansman bulamadı diye iş iptal olur.15 günde sıfır lira.Bir avukatın durumu böyle değil.Örneğin oğlumun diş doktorunun 1 dk boş vakti yok.Zorla randevu alıyoruz. 15 dk 90 lira alıyor.Çalıştığı herdk sı paraya dönüşüyor.Ama mimara bir görüşmeye geldik , fikir almaya geldik diye saatlerini günlerini hiçe sayabiliyorlar.Eğitimden sonra böyle sıkıntılar var bu sektörde.Asıl temel sorunlar tek başımıza çabalayıp elimizden tüm geleni yaptığımız halde piyasa şartlarına göğüs gerecek donanımda mezun olmamız.Ben 2005 te 400 liraya başlamıştım.Olsun tecrübe olur demiştik ailecek.Bitmeyen sorunlar....Anlat anlat sayfalar dolar...Memurluğun yolları taştan ...

kızlar netleriniz nasıl?
ben 81.5 yapmışım net..
sizce bizde puanlar ne alemde olur?:26:
moralim bozuldu düşük gelecek diye :KK14:

Soruları çok hızlı cevapladım türkçe yüzünden.Bazı soruları o anda ne cevapladım bilemiyorum. Özellikle Türkçe de. Puanları bekliyorum. 81.5 net gayet iyi bir net. Moralin bozulmasın. Hem sınav da zordu. En azından süre konusunda herkes sıkıntı yaşamış. Ankara Vakıflar Müd. de bir arkadaşım mimarlar çok çalışmıyor 80 lerde alsan yeter istediğin yere yerleşmen için demişti. Puanlar gelsin bi bakalım duruma.

Soruları çok hızlı cevapladım türkçe yüzünden.Bazı soruları o anda ne cevapladım bilemiyorum. Özellikle Türkçe de. Puanları bekliyorum. 81.5 net gayet iyi bir net. Moralin bozulmasın. Hem sınav da zordu. En azından süre konusunda herkes sıkıntı yaşamış. Ankara Vakıflar Müd. de bir arkadaşım mimarlar çok çalışmıyor 80 lerde alsan yeter istediğin yere yerleşmen için demişti. Puanlar gelsin bi bakalım duruma.
bakalım artık.. yarın ya da bu hafta içinde açıklanır herhalde.. saçma sapan bir sınavdı ben de buna katılıyorum..
hakkımızda hayırlısı olsun
Uzun süredir işsiz olan var mı aranızda?
ben yeni girdim ama uzun süre işsizdim.. noldu ki?:KK55:

kızlar slm internetim olmadığı için düzenli giremiyorum:KK50:..biraz geç oldu ama ben de 80-90 arası bi net bekliyorum..istanbul olsun die istiyordum ama zor galiba:KK50:..sonuclar yarın yada çarşamba açıklanır die düşünüyorum..inşallah güzel bi puan alırız da istediğimiz yere atanabiliriz..:KK16:

mimar alımı çok, puanıda görece düşük oluyo genelde..istanbul 84 ankara 88 civarı alıyoo onun dışında puanlar düşük bence..

bu seneki puanları sıralamaları ben çok merak ediyorum.. neler olur bilemem ama bana bu sene puanlar düşücek gibi geliyor bilemem tabii..kızlar inşallah girelim hepimiz..:18: sonuçlar da hala açıklanamadı zaten..

Son düzenleme:
X