Merhabalar

Ameliyat öncesi süreçte bu siteden çok faydalandım ve ameliyata hazırlıklı girdim. Neredeyse çoğu bilgiyi burası ve sizler sayesinde biliyordum. Bu sebep ile ben de sürecimi paylaşıp sizlere destek olmak istedim. Henüz çok yeni ancak aklıma geldikçe yazı eklemeyi düşünüyorum..
Yazı içeriklerini başlıklar halinde yazacağım ki ilgilenmediğiniz kısımları okumak zorunda kalmayın
KİŞİSEL DETAYLAR :
33 yaşımdayım. 162 boy 50 kiloyum.
6 yaşında bir kız çocuğu annesiyim ve emzirme sürecinde çok sıkarak sağdığım için göğüslerim bir hayli deforme olmuştu, doku vardı ancak sarkıktı. Özellikle sütler tamamen çekildikten sonra oluşan sarkık ve çatlak görüntü üzerine areola’nın da çok fazla koyulaşıp genişlemesi maalesef göğüslerimi takıntı yapmama sebep oldu. Doğum öncesinde küçük ama dik göğüslerim vardı. O zamanlar küçük diye sütyen takardım. Doğum sonrası büyüdü ama bu seferde sarkma olduğu için sütyenlere mahkum oldum. Bir türlü istediğim kıyafetleri giyemiyor olmak ve eşimle yakınlaştığımız sıralarda göğüs konusunda özgüvenimi yitirmiş olmak canımı çok sıkıyordu. Yıllardır çok istediğim bir ameliyattı ama maddiyatı bir türlü ayarlayamadığım için 5 yıl beklemek zorunda kaldım

En sonunda canıma tak etti, para biriktiremeyeceğimi anladım ve ne olursa olsun ameliyat olmayı kafaya koydum.
DOKTOR GÖRÜŞMELERİ :
Doktor seçimi olarak bu 5 yıl içinde birkaç doktor ile görüştüm. Hem profesör olması hem de yaptığı işlemleri beğendiğim için bir doktorda kesin karar kılmıştım ancak Aralık 2023 yılında bile 150.000₺ fiyat verdiği için Mart 2025 yılında kim bilir ne kadar fiyat verecek düşüncesi ile kendisinden üzülerek vazgeçmek zorunda kaldım. Çaresiz bir şekilde araştırmaya devam ederken bir arkadaşımın ameliyat sonrası 3-4 aylık göğüslerini gördüm, beğendim. Doktorunun verdiği fiyat da benim bütçeme uygundu. Hemen görüşmeye gittim. Görüşme sırasında öncesi sonrası fotoğraflara baktım. İçime sinmeyen sonuçlar da vardı elbette ama geneli güzeldi. Kişinin isteğine, vücuduna göre değişebilen bir durum olduğunu göz önünde bulundurarak içime sinmeyenleri göz ardı ettim ve arkadaşımın ameliyat olduğu doktora karar verdim. Görüşmede nasıl bir göğüs istediğimi anlattım ve isteğime benzer görselleri gösterdim. Çok büyük istemiyordum ama olmuşken de sütyensiz kullanabileceğim boyutta olmalıydı. Daha önce kesin kararlı olduğumu söylediğim profesör ile görüşmemizde boyut olarak 300 cc , yuvarlak ve kas altı olarak konuşmuştuk. Sol göğüsüme 250cc sağ göğüsüme 300cc olarak protezleri bantlamıştı ve ben 300cc hacimini daha çok beğenmiştim. Bu sebeple ameliyat olacağım doktoruma da 300cc istediğimi belirttim. Kendisi göğüsün üst kısımının boş olması sebebi ile
yuvarlak olması gerektiğini, direkt kas altı yerine
yarı kas altı yani
dual plan tekniğinin daha doğal duracağını ve dikleştirme sonrasında areoladan çıkarılacak derinin fazla olması sebebi ile göğüs içinde yeteri kadar yer kalmazsa 300 cc’nin dikişleri zorlayabileceğini , açılma yapabileceğini, bu sebep ile önce 300cc deneyip olmazsa daha küçük takacağını söyledi. Ben de sağlık açısından problem olacaksa tabiki zorlamamasını, fiziğime en uygun ne olacaksa onu yapabileceğini söyledim. Asla iki tane top koymuş gibi bir göğüs istemiyordum zaten. Dual plan tekniğini araştırınca da içime sindi çünkü üst kısımı kas altında kalacağı için , kasın yaptığı baskı sebebi ile yuvarlak silikonun da damla formunda görünmesini sağlıyormuş. Marka olarak da doktorum 3 marka ile çalışıyordu birini hatırlamıyorum ama diğer ikisi mentor ve motiva idi. Aralarındaki farkı açıkladı. Mentorun bir tık daha sert olduğunu ve daha pütürlü yüzey olduğunu, motivanın daha pütürsüz ve daha yumuşak olduğunu hangi hastada hangisinin daha uygun olacağını konuştuk. Bana ikisi de uygunmuş seçimi bana bıraktı. Ben de burada okuduklarımdan yola çıkarak motiva tercih ettim. Çünkü mentorda dalgalanma sorunu olabildiğini, daha ele gelir olduğunu , tırtıklı yüzey sebebi ile kapsül oluşumunun daha olağan olduğunu okumuştum.
Motiva Round olarak netleştik. Böylelikle ameliyat tarihine karar verdik ve ameliyattan bir gün önce hastanede testlerimi verdim.
AMELİYAT GÜNÜ:
22 Mart 2025 saat 11:30 hastaneye giriş.
Doktor ile tekrar görüşme, ölçü ve çizim.
13:00 gibi ameliyata giriş , 16:00 gibi çıkış.
Ameliyattan çıktığımda sedye ile odaya götürülürken hemşirelerin adımı seslenmesi ile uyandım. Gözümü açamıyordum, çok bulanık görüyordum ve göğüsüme öküz oturmuş gibiydi afedersiniz

Ne ara uyudum ne ara uyandım anlamaya çalışırken yatağa geçirildim. Eşimin, annemin ve hemşirelerin konuşma sesleri arasında tekrar uykuya dalmışım. Gözümü açtığımda saat 19:00 olmuştu. Bir saat sonra yiyip içmeye başlayabileceğim söylendi. Ağrı kesici yapıldı. Yarı sersem bir halde bir saati daha geçirdikten sonra yemeğim geldi. Bilirsiniz tatsız tuzsuz bir çorba ve şekersiz hoşaf. Tabiki içemedim , tuvalete kalkmak istedim ve idrarımı yaparken midem bulandı, annemin çöp kovasını tutması eşliğinde istifra ettim. Narkoz sonrası beklenen durumlarmış. Biraz daha iyi hissedince dışarıdan çorba söyledik onu içtim, meyve yedim. Tabiki üstüne türk kahvemi ve sigaramı da içtim. Maalesef 23 yıllık
sigara kullanıcısıyım ve bir tek buna iradem sıfır. Eğer bırakabiliyorsanız içmeyin , ben ciddi anlamda içmeden dayanamıyorum.
İlk gece hastanede kaldık. Damar yolu ile verilen ağrı kesiciler sayesinde dayanılabilir bir ağrı vardı ama öyle bile az diyemezdim. Demek ki ağrı kesici olmasa felaket olacak diye düşündüm açıkçası. Dikişlerde ve göğüs altımda hiç ağrı acı hissetmiyordum. Sadece koltuk altıma yakın olan bölgedeki dren’lerin acısı ve göğüs üstümde şiddetli bir kas acısı vardı. Sanki hiç ısınmadan bir anda 100 kilo ağırlık kaldırıp kas yırtılması yaşamışsınız gibi, çok
şiddetli bir kulunç acısı. Dual plan olduğu için kas içinde kalan üst kısım ağrılı , kas dışında kalan alt kısım ağrısızdı. Demek ki kas üstü olanların pek ağrısı olmuyor diye düşündüm. Ama full kas altı olanların ağrısını da tahmin etmekte zorlanmadım. Yarı kas bile böyle ise diyerek ..
Amacım elbette korkutmak değil ama kolay bir ameliyat değil arkadaşlar , hazırlıklı olun lütfen ki beklediğiniz kadar olmazsa zaten rahatlarsınız. Bir de eğer
grip nezle gibi bulgular varsa ameliyatı erteleyin. Benim 1 hafta oldu diye erteletmedim, kendimi iyi hissediyordum. Ama ameliyathane soğuk malum , tekrarlamış olacak ki bunca ağrı arasında bir de burun tıkanıklığı ve öksürük ile cebelleşiyorum. Öksürmek resmen işkence, göğüs kafesim parçalanıyor sanki
Eki Görüntüle 3565378
Eki Görüntüle 3565379
Sabah 07:00 gibi gözümü açtım. Zaten yarı oturur vaziyette uyuduğum için ara ara hep uyanmıştım. Eşimden hemşire çağırmasını ve ağrı kesici yapmalarını istedim. Normalde acı eşiğim yüksektir ama ağrılar şiddetlenmeye başlar başlamaz korkudan hemen ağrı kesici talep ediyordum ortalama 3-4 saatte bir yani. Zaten bu süreçte kollarınız kullanım dışı kalıyor , sırtınızdan ittirilerek kalkabiliyorsunuz. Çamaşırımı bile kendim çekemiyorum doğru düzgün , sifona basamıyorum. Bir boş bardak bile çok ağır geliyor

Drenlerin rahatsızlığı da cabası..
12:00 gibi doktorumun asistanı geldi.
Yüksek Profil olarak
Sol göğüsüme 275cc sağ göğüsüme 295cc takılmış eşitleme amaçlı. Bunu da odaya koydukları protez kutularından anladım. Henüz doktorumu göremedim bu benim için dezavantaj oldu. Pazara denk geldiği için ancak kliniğine kontrole gittiğimde görebileceğim. Asistan korseyi açtığında neredeyse boğazıma kadar gelen sert bir şişlik , ödem vardı geceden daha fazlaydı. Bu sebeple de yamuk , biçimsiz, kötü görünüyordu. Ters T ve lolipop şeklinde olan (eriyen) dikiş yerleri de bantlıydı. Bir an önce ödemlerin inmesini , şeklinin oturmasını umarak asistanı dinledim. Drenler ile birlikte taburcu oldum. Drenleri her sabah aynı saatte boşaltmadan önce fotoğrafını çekip atmamı istediler. Ne zaman açık renk ve çok az sıvı olursa o zaman çıkarılacakmış. Ve antibiyotik yazdılar. Bu arada araba yolculuğu hiç de hoş değildi
Evde ilk gece biraz zor oldu. Hastanedeki ağrı kesiciler ve yatak konforu evde olmuyor. Bana ev için arvales yazmışlardı ama aşırı sancılı Regl dönemlerimde kullandığım cataflam daha iyi geldi. 4 saatte bir içtim. Aynı zamanda ödem için günde 1 tane solgar bromelain ve iyileşmeye destek amaçlı C vitamini tablet içiyorum. Asistan içebilirsin demişti, sizler de sormadan kullanmayın derim çünkü herkesin yapısı farklı.
Benim sormadan kullandığım tek bir şey var o da Reparil Jel. Bu ilaç kas ağrıları, ezilmeler, ödem ve şişlik için çok iyi geliyordu bana hep.Ameliyat sonrası da sadece boynuma kadar gelen şişliklere , göğüs aramdaki şişliklere falan sürdüm. Dikişlere, bantlara asla gelmeyecek şekilde uyguladım. Faydasını görüyorum. Ama lütfen sizler sormadan kullanmayın. Bunlar haricinde soğuk kompress çok iyi geldi gerçekten. Çok bastırmadan da parmak uçlarımla piyano çalar gibi masaj yapmak iyi geliyor

Bolca yastık kullanarak yarı dik pozisyonda uykuya dalmaya çalıştım. Zaten komple düz şekilde sırt üstü yatamıyorsunuz çok ağrınız oluyor. En azından benim öyle oldu…
İkinci sabah evimde 7 gibi uyandım.Eşimden beni sırtımdan destekleyerek kaldırmasını istedim. Ağrı kesicimi içip geri uyudum. Tekrar uyandığımda 10:00 falandı. Yok denilecek kadar az ağrım vardı. Kahvaltı, antibiyotik, dren’lerin fotoğrafını yollama ve boşaltma görevleri tamamlandı. Antiseptik mendil ile temizleyip Reparil jeli sürmesi için anneme korsemi açtırdım. Henüz 44 saat olmuştu ama boğazıma kadar gelen yerdeki şişlikler bir hayli inmişti. Ama göğüs , koltuk altı ve çevresinde çok fazla ödem var. Gerçekten yamuk yumuk berbat duruyor , ineceğini bildiğim için dert etmiyorum ama bir yandan da insan endişe ediyor tabi indiği zaman nasıl olacak nasıl kalacak diye.
Eki Görüntüle 3565380
Eki Görüntüle 3565381
Henüz ikinci günümü yeni doldurdum.
İlk gün 3-4 saatte bir ağrı kesici isterken bugün 7 saat sonra ağrı kesici ihtiyacım oldu. Sabah 7de kalkıp içtiğim ağrı kesici beni öğlen 2 ye kadar idare etmiş. Bu da iyileşme belirtisi diye düşünüyorum. Bir de ufak ufak tatlı kaşıntılar başladı. Ağrı kesici sayesinde çok yavaş hareketler ile de olsa üzerimi değiştirebildim, biraz makyaj yapabildim. Anneme oje bile sürdürdüm

Bu arada yazmayı unutmuşum, meme ucumda his var
TAVSİYELER :
Ameliyat öncesinde mutlaka duş alıp saçlarınızı toplayın çünkü sonradan toplayamayacaksınız, rahatsız edecek. Hatta mümkünse sıkı bir balık sırtı ördürün , sizi birkaç gün idare etsin 
Yanınıza 2 adet önden düğmeli pijama alın.
Tırnaklarınızda kalıcı oje , jel varsa çıkartın.
Vücudunuzda takı, piercing vs varsa çıkartın.
Regl döneminize denk gelmemesine özen gösterin , geliyorsa erken gelmesi için adet söktürücü falan kullanın. Ameliyatlı iken temizliğinize çok özen gösteremiyorsunuz ve ağrısı ödemi hassasiyeti de cabası olur.
Mümkünse bahar aylarında ameliyat olmaya dikkat edin, yazın korse çekilmez iyileşme sürecinde yazınız heba olur, kışın ise hastalık enfeksiyon riski var.
İleri dönem durumumu yine yazmaya devam edeceğim. Sevgiler
GÜNCELLEME
69. Saatten Merhaba

Gün olarak saydığımda 4.gündeyim ama saat olarak henüz 3.günüm dolmadı bile.Bu yüzden saat bazlı yazıyorum

Dün yani ikinci gün, gün içinde iyiydim ama gece tam bir işkenceye dönüştü. Bir yandan sıtma tuttu , üşüme hâli yaşadım. Bir yandan drenlerin orada ödem indikçe batmaya başladı. Bir yandan da artık sırtım, omuzlarım tutulmuştu gerinemediğim ve hep oturur pozisyonda yatmak zorunda olduğum için ağrı çekiyordum. Pozisyonum rahat olmadığı için gece 4lere kadar uyuyamadım. Eşim ile kaç pozisyon denedik, hafif yan döndüm sırtıma yastık ile destek verdi olmadı, tam sırt üstü yattım olmadı, belime yastık koyduk olmadı vs derken sinirden ağladım ağlayacağım… Pişmanlık loading….

En sonunda her zamanki pozisyonu uyguladık,
Unisom uyku ilacı içtim ve öğlen 11:00’e kadar deliksiz uyumuşum

Bu arada unisom normalde alerji hapı. Yan etkisi uyku. İlk defa içecek olursanız ikiye bölüp için

- Uyanınca drenlerimin fotoğrafını çekip yolladım. Nasipse yarın yani saate göre 4. Gün çıkacak. Onun da fotoğrafını bırakıyorum
Eki Görüntüle 3565984
Eki Görüntüle 3565985
Eki Görüntüle 3565907
Bir de ayıptır söylemesi narkoz ve antibiyotik sebebi ile olsa gerek, kabız oldum. Ve fazlasıyla gaz birikmiş durumda karnımda. Bu yüzden Sennalax ve Meteospasmyl içiyorum. Ödemlerim düne göre daha biçimli duruyor bunu Reparil jel ve bromelain’e mi borçluyum yoksa yapısal mı bilmiyorum. Güzel olacağına dair umudum arttı. Yarın görüşmek üzere
GÜNCELLEME:
96. Saatten selamlar

Dolu dolu 4. Günüm
Bugün drenler çıktı. Aşırı rahatladım

Korktuğum gibi değildi, acı hissetmedim.
Ameliyat sonrası yapıştırılan bantlar çıkarıldı, yenisi yapıştırıldı. 10 gün sonra çıkarıp iz için krem sürmeye başlayacakmışım. Ben iz için Siltape marka silikon bant da aldım. Gündüz krem, gece bant yapabilirsin dedi doktorum. Duş serbest ama duş sonrası bantlara fön tutup kurutmak gerekliymiş.
Dün bir tane içmiştim, bugün ağrı kesiciye hiç ihtiyaç duymadım. Yani ortalama 2 gün şiddetli ağrıya dayanmak gerek sonrasında bir hayli kolaylaşıyor.
Yavaş hareketlerle de olsa kendim giyinip soyunabiliyorum.
Eğilerek, kollarımı gövdemden çok ayırmadan saçlarımı toplayabiliyorum.
Beslenme çok daha rahatladı.
Bant yenilenme sırasında dikişlerimin fotoğrafını çektim. Şuan korkunç görünüyor tabi hem ödem hem dikişler yüzünden ama düzelecek

10 gün sonraki halini ve bakımlara başladıktan sonraki hallerini de yine paylaşırım.
Şimdilik durum stabil, kendinize iyi bakın
Eki Görüntüle 3566875
Dolu dolu 6 gün bitti.
Bugün ilk defa duş aldım, annem yıkadı. Duş sonrası bantları fön tutarak kuruttuk. Çatlamasın diye bant dışında kalan yerlere bebek yağı sürdüm. Artık ağrım sızım hiç yok. Sadece hareketlerim kısıtlı, ters ve zorlayacak hareketler yapmamaya çalışıyorum. Bir de biraz önce eğilsem bile protezlerin hareketini hissediyorum. Nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum ama löpür löpür hava kabarcıkları oluşuyor sanki içinde

ve çok rahatsız edici bir his..
Umarım zamanla bu da geçer
8.GÜN DİKİŞTE SIZINTI
Bugün sol göğüsümün alt dikişlerinde sızıntı başladı. Ters bir hareket yaptım yanlışlıkla ondan mı yoksa dren çıkarken solda biraz daha sıvı vardı o mu çıkıyor yoksa dikişler mi patladı bilmiyorum. Ne doktora ne asistana ulaşamıyorum. Neyse ki bu forum var ve acil durumda buradan öğrendiklerimi uyguladım.
Size de fikir amaçlı bırakıyorum..
Eki Görüntüle 3568680
Eki Görüntüle 3568681
Eki Görüntüle 3568682
Neyse ki dikişlerim açılmamış gibi duruyor ama sızıntı devam ederse veya iltihap kaparsa açılma ihtimali olduğu için hemen müdahale etmek istedim. Bir de akıntıda koku yoktu , zaten hala hap olarak antibiyotik de içiyordum.