Marmara Bölgesi Mutfağı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.270
603.343
43

MARMARA BÖLGESİ MUTFAĞI


marmara-bolgesi-5143.jpg

Kim hayır diyebilir ki, şöyle usta ellerden çıkmış, üzerini yoğurt ve kırmızı biberli tereyağının süslediği İskender kebaba.Bu kebap ilk kez 19. yüzyılın başlarında İskender Usta tarafından yapılmıştır.Sırf İskender kebabı yerinde yiyebilmek için ayda bir gün Bursa ‘ya gidenler vardır. Ya da tatil haritasını birazcık değiştirip Bursa ‘ya uğrayan ve kestane şekeri alan insanlar.Üstelik, bir kez Bursa ‘da İskender yediniz mi, bu insanların pek de haksız olmadıklarını görürsünüz siz de.

Tarihi M.Ö 4000 yıllarına kadar dayanan Bursa, 1326 yılında Orhan Gazi tarafından alınmış ve 1335 yılındaysa başkent yapılmıştır. Orhan Gazi uzun bir kuşatma döneminden sonra aldığı Bursa ‘da pek çok önemli yapı yaptırmış ve kentin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Hani bir yerin tarihi ve kültürel yapısı oranın yemek kültürünün şekillenmesinde pay sahibi ya, deminden beri yaptığımız bu tarih gevezeliğinin sebebi de bu. Yani, Bursa, zengin yemek çeşitleriyle donanmış mutfağını ve dünyaca ünlü tatlarını bu tarihe borçludur biraz da.

E, mümkün mü, bir süreliğine bile olsa Osmanlı İmparatorluğu gibi bir imparatorluğa başkentlik yapıp onun o muhteşem mutfağından pay çıkarmamak.İskender kebaptan söz ediyoruz durmadan. Sanılmasın ki, Bursa mutfağının tek bahsedilmeye değer yemeği.

İskender. 19. yüzyıl başlarında Balkanlardan göç edenlerin kentin mozaiğine ve dolayısıyla yemek kültürüne katkısı büyüktür. Bu insanlardan yadigardır İnegöl köfte.1930 ‘larda Mustafa Besler, açtığı dükkanda bu küçük lezzet toplarını yapmaya başlamış ve bundan sonra da bu köfte İnegöl adıyla birlikte anılmıştır.

Peynir, un, irmik ve yumurtayla yapılan Kemalpaşa tatlısı da Bursa ‘nın vazgeçilmez tatlarındandır. Hazır tatlı tatlı konuşmaya başlamışken, kestane şekerinden de bahsetmemek olmaz. Anavatanı Avrupa ve Akdeniz olan kestane şekerini Yugoslavyalı Ali Şakir Tatveren getirmiş ve 1930 ‘larda da açtığı dükkanda satmaya başlamıştır.

Çok sayıda meşhur yemeği mutfağında barındırmak öyle kolay bir iş değildir. Bu kadar zengin bir yemek kültürüne sahip olmasının sebeplerinden biri de Bursa ‘nın iklimidir. Kentin simgelerinden olan Uludağ ‘ın Marmara kıyılarının yumuşak havasını sertleştirip güneyde ikinci bir iklim yaratması Bursa ‘da yetişen ürünlerin çeşitliliğini arttırmıştır.

Hazır Marmara Bölgesi ‘nin güneyine inmişken bir de Balıkesirlilerin mutfağına konuk olalım ve bakalım bize neler ikram edecekler. Bir kere, Balıkesir konumu itibariyle hem Ege hem de Marmara ‘nın iklim özelliklerini almıştır. Dolayısıyla yetişen ürünlerin sayısı artmış ve muz ve çay dışında hemen her çeşit meyve ve sebze yetiştirilir olmuştur Balıkesir ‘de. Bu ürünlerin belki de en önemlisi zeytindir. Çünkü Türkiye ‘de zeytin denince akla hemen bu kentin adı gelir. Kentin kuzeyinde ve doğusunda üretilen tahıl, yemek kültürünü de tahıl merkezli yapmıştır.
$berfend-bal%u0025C4%u0025B1kesir-mutfag%u0025C4%u0025B1-beyaz+peynir-400x.JPG
Kenti iklim ve yemek kültürü bakımından ikiye ayırmak mümkündür. Batıda Ege mutfağının özelliklerini barındıran Körfez mutfağı, doğudaysa daha çok hamur işine dayanan mutfak.
$berfendber-bursa-mutfa%u002525C4%u0025259F%u002525C4%u002525B1-11-400.jpg
Güney Marmara ‘da yer şekilleri, Marmara Bölgesi ‘nin diğer bölümlerine göre çok daha fazla çeşitlilik gösterir ve mutfak kültürü de bu çeşitlilikten etkilenmiştir. Balıkçılıktan, sebze meyve yetiştiriciliğine, hayvancılıktan, tahıl ambarlarına kadar yemeğe malzeme olabilecek her tür ürünü bünyesinde barındırır bu bölüm. Yoksa, Susurluk ‘tan geçen hiç kimse muhteşem keçi peynirinin lezzet kattığı tostu yemek ve o müthiş köpüklü ayranı içmek için can atmazdı değil mi?
$berfend-aksaray-mutfa%u0025C4%u00259F%u0025C4%u0025B1-400x.JPG $berfend-ayran-01-500.jpg
Marmara’nın batısı, yani Trakya için ekleyeceğimiz son not, bölgedeki yoğurt ve peynir kültürünün zenginliğidir. Et, sebze, kuru baklagiller, dolmalar, makarnalar, patlıcan ve biber kızartmaları gibi birçok yiyecek, burada sarımsaklı yoğurtla servis edilir. Bununla birlikte hamur işlerinde sıklıkla kullanılan peynir ya da çökelek (ulaşık) de bölgenin vazgeçilmezlerindendir. Hayvancılığın gelişmiş olması ile süt ve süt ürünlerine bağlılık nedeniyle bölgede yetkin bir mandıracılık sistemi de kurulmuştur..
$berfendber-bursa-mutfa%u0025C4%u00259F%u0025C4%u0025B1-08-1-400.jpg
Bursa’nın en meşhurları İskender Kebabı ve Kestane Şekeri’ni anmadan geçemeyiz. Geniş ovaları, verimli toprakları, Uludağ kaynaklı bol suları ile Bursa, tarihin ilk dönemlerinden itibaren ayrıcalıklı bir bölge olmuş. Pek çok kültüre ev sahipliği yapan Bursa, hep söylediğimiz gibi bu kültürlerin getirdiği beslenme alışkanlıklarından zengin bir mutfak kültürü oluşturmakta zorlanmamış. Bursa mutfağında; çorbalar, et ve sebze yemekleri, tatlılar önemli bir yer tutarken, Bursa’ya has saray yemekleri bile bulunuyor. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun araştırmasına göre Topkapı Sarayı mutfağında, sultanların şahsı için ayrılan Helvahane’nin Has Mutfak bölümüne, Bursa’dan her yıl; ekmek, et, pirinç, sade yağ, bal, kahve, tavuk, yumurta, tuz, nohut, soğan, piyaz, sirke, peynir, yoğurt, karabiber, sakız, zencefil, şeker, badem, kişniş, fıstıkB, nar, limon suyu, elma, süt, un, nişasta, turşu, kuzu eti, toklu koyun eti satın alınıyormuş.
$berfendber-tekirda%u0025C4%u00259F-mutfa%u0025C4%u00259F%u0025C4%u0025B1-marmara-03-400.jpg
Otantik lezzetleri de yok değil; örneğin “Yatgeber yemeği”… Sadece uzun kış gecelerinde yenen bu yemeğin yanı sıra doğumda hayırlı olsuna gelene, loğusa şerbeti, armut kurabiyesi, cevizli lokum ikram edilirken, bebeğe ve anneye hediyelerle birlikte süt, lokma, helva gibi yiyecekler getirilir.


Velhasıl Bursa dediğimizde bir çırpıda aklımıza gelen lezzetleri sıralarsak: İskender Kebabı, Kestane Şekeri, tahinli pide, cantık, cevizli lokum, pideli köfte, Kemalpaşa tatlısı, İnegöl Köfte, süt helvası, Mihalıç peyniri, çardak kebabı, damat paçası, gerdanlı akıtma, çullama, sakızlı kebap, sazan dolması, kul aşı, hamur bamyası, pilimen çorbası, şipsi, çıngıllı mantı, kartalaç, köbete, cimcik hamuru, bezelye kavurması, lalezar, kavata, soğan karıştırması, yumurtalı patlıcan, ayva galyası…
$images.jpg

Son olarak Çanakkale ve Çanakkale mutfak kültüründen de kısaca bahsedelim. Ege Denizi’ne komşu Çanakkale’nin zeytin başkenti olduğunu söylememiz, bölgenin beslenme alışkanlıklarını özetlememize yetecektir. Bununla birlikte bir kıyı kenti olarak Çanakkale’de yoğun bir balık kültürü, Bozcaada ve Gökçeada’da ise yüzyıllardır süre giden bir şarap kültürü bulunuyor. Bir geçiş noktası olan
Çanakkale’nin mutfağı deniz ürünleri kadar Ege’nin ot yemekleri ve Rumeli’nin damak çatlatan tatlarıyla bütünleşmiştir. Hatta Tekirdağ ile aralarında husumet oluşturan bir peynir helvası vardır ki tadı dillere destandır.
$peynir-helvasi2.jpg
Tarihi çok eskilere dayanan bir lezzet olan peynir helvasının bir türünü Balıkesir’de de höşmerim adıyla görüyoruz. Ancak Çanakkale’nin peynir helvasına “bunun adı höşmerim değil mi” deme gafletine düşmeyin, çünkü kesinlikle değil…

ALINTIDIR...
 
PEYNİR HELVASI -HOŞMERİM
$Peynir_Helvasi_Hosmerim.gif
Malzeme Listesi:

•2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir (tuzsuz ve yağlı olacak) (2 su bardağı dolusu tuzsuz lor peyniri de kullanabilirsiniz).
•50 gr tereyağı
(bitkisel margarin de kullanabilirsiniz).
•3 adet yumurta.
•1 yemek kaşığı irmik.
•1,5 yemek kaşığı un.
•1 su bardağı tozşeker(şekeri 1,5 su bardağı da kullanabilirsiniz).

Üzeri İçin:
•1/2 su bardağı soyulmuş iç badem(fıstık da kullanabilirsiniz).

Yapılışı:

•Tuzsuz peyniri rendeleyin.(taze lor peyniri de kullanabilirsiniz) Bu helvaya lezzet veren şey peynirdir, onun için yağlı tuzsuz peynir kullanmanızı tavsiye ederim.
•Peynirin üzerine yumurtaları kırıp iyice karıştırdıktan sonra kısık ateşte kızdırdığınız teflon tavaya aktarın. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak en az 5-6 dakika pişirin.
•Peynir erimeye başladığında unu ve irmiği de ekleyin. Yine sürekli karıştırarak 5 dakika kadar daha hepsini kavurun. Yağı ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.
•Son olarak, tozşekeri kavrulan helvanın üzerine aktarın. Helva, şekeri katar katmaz sulanacaktır. Siz karıştırarak 3-4 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
•Sıcakken servis tabağına boşaltıp üzerini soyulmuş bademlerle ya da fıstık tozuyla süsleyin ve ılık olarak servise sunun.

ALINTIDIR...
 
ULUDAĞ USULÜ CİĞER
$uludag_usulu_ciger.gif

Malzeme Listesi:

•2 adet kuzu ya da dana ciğeri.

Kızartmak İçin:

•1/2 su bardağı un.
•2 çay kaşığı tuz, kırmızı tozbiber.
•50 gr tereyağı.

Salata İçin:

•2 adet orta boy kuru soğan.
•1 demet maydanoz.
•3 adet taze soğan.
•1 çay kaşığı tuz.
•1 tatlı kaşığı sumak, kırmızı pul biber.
•1 adet limonun suyu.

Yapılışı:

•Kuzu ya da dana ciğerini uzunlamasına ince ince dilimledikten sonra yıkayıp süzün ve bir kenarda bekletin.
•Diğer taraftan, un, tuz ve kırmızı tozbiberi bir tabakta karıştırın.
•Tereyağını orta boy bir tavada kızdırın. Ciğer parçalarını unlu karışıma iyice bulayıp kızgın yağda önlü arkalı kızartın.
•Salatayı yapmak için; taze soğanları ince ince doğrayın. Kuru soğanları yarımay şeklinde dilimleyin. Üzerlerine tuz, kırmızı pulbiber, sumak ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip elinizle hafifçe yoğurarak ovalayın.
•İncecik kıydığınız maydanozu ekleyip limon suyunu da ilave edin.
•İyice karıştırıp yanında kızarmış ciğerle birlikte servise sunun.
ALINTIDIR..
 
PATLICAN TÜBYAZ
$patlicanli_tubyaz.gif
Malzeme Listesi:

•4 adet orta boy patlıcan.

İçi İçin:
•200 gr orta yağlı beyaz peynir.
•3 adet yumurta.
•1 adet büyük boy domates.
•1/2 demet maydanoz.
•4 yemek kaşığı sıvıyağ.
•1 çay kaşığı tuz, karabiber.
•4 yemek kaşığı galeta unu.

Yapılışı:

•Patlıcanları soymadan uzunlamasına ikiye bölüp kaynayan tuzlu suya aktarın.Hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.Ilık hale gelmelerini bekleyip çay kaşığı yardımıyla çekirdekli kısımlarını çıkarın.
•Çıkardığınız kısımları incecik doğrayıp derin bir kaba aktarın.Üzerine ezilmiş beyaz peyniri ve yumurtayı ekleyin.incecik kıydığınız maydanozu, rendelenmiş domatesi ve sıvıyağı ilave edip malzemeleri kaşıkla iyice karıştırın.
•Tuz ve karabiberi serpip tekrar karıştırdıktan sonra iç harcını patlıcanların içine doldurun.
•Patlıcan dolmalarını yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine galeta unu serpiştirin.
•5 dakika önceden 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri iyice kızarıncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın. Domates ve sivri biber dilimleri ve maydanozla süsleyerek servise sunun.

ALINTIDIR..
 
ÇERKEZ TAVUĞU
$Cerkez_Tavugu.gif
Malzeme Listesi:
•1 adet bütün tavuk
(en küçük boylardan kullanın).
•1 adet küçük boy patates.
•1 adet küçük boy kuru soğan.

Sosu İçin:

•2 dilim bayat ekmeğin içi.
•4 diş sarımsak.
•2 su bardağı tavuk suyu.
•1/2 su bardağı süt.
•10,5 su bardağı ceviz içi.
•1 çay kaşığı tuz, karabiber.

Üzeri İçin:
•1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber.
•3 yemek kaşığı zeytinyağı.

Yapılışı

•Tavuğu yıkayıp tencereye yerleştirin.Soyulmuş soğan ve patatesi dörde bölüp ekleyin.Üzerine 5 su bardağı su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzüp derisini ayıkladıktan sonra çok ufak parçalar halinde didikleyin. Patates ve soğan parçalarını atmayıp kenarda bekletin.
•Diğer taraftan, bayat ekmek içini, ceviz ve sarımsakları mutfak robotunda püre haline getirin.Kenarda bekleyen patates ve soğanları da ilave edip robotta tekrar çekin. Üzerine 2 su bardağı ılık tavuk suyu, 1/2 su bardağı ılık süt, tuz, karabiber (varsa toz kişniş de katabilirsiniz) ekleyip karıştırın.
•Hazırladığınız bu harcı didiklediğiniz tavuk parçalarının üzerine aktarıp iyice harmanlayın.(karışım çok katı kıvamlı olursa bir miktar daha tavuk suyu ekleyebilirsiniz).
•Arzu ederseniz, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını küçük bir tavada kızdırıp üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber ilave ederek 1 dakika kadar pişirdikten sonra yemeğin üzerine gezdirebilirsiniz.
ALINTIDIR..
KAYNAK:Güngör Hanım
 
BEYOĞLU PAÇANGA BÖREĞİ
$beyoglunun_pacanga_boregi.gif

Malzeme Listesi:

•2 adet hazır yufka.
•100 gr çemensiz pastırma.
•200 gr rendelenmiş kaşar peyniri.

Kızartmak İçin:

•1/2 su bardağı galeta un.
•1 çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:

•Çemensiz pastırmayı doğrama tahtası üzerinde keskin bir bıçakla tavla zarı formunda küp küp doğrayın.Rendelenmiş kaşar peyniriyle birlikte derin bir kaba alıp karıştırın.
•Diğer taraftan, yufkaları tezgaha üst üste serip eşit büyüklükte sekiz adet üçgen parça elde edecek şekilde kesin.Böylece 16 adet üçgen yufka parçası elde etmiş olacaksınız.
•Üçgen yufka parçalarının uzun kenarlarına pastırmalı peynirli harçtan birer yemek kaşığı kadar koyup, kenarlarını içe doğru katlayarak sıkıca sarın.Sigara böreği gibi sardığınız böreklerin uçlarını yapıştırmak için suya batırın.Hazırladığınız börekleri geniş bir kaba yan yana sıralayın.
•Ufak bir kaseye 5 yemek kaşığı soğuk su koyun. Sudan yemek kaşığıyla alıp böreklerin üzerine gezdirin(Suyu böreklerin üzerine elinizle de serpiştirebilirsiniz).Böreklerin suyu çekmesi için yaklaşık 10 dakika bekleyin.
•Suyunu çeken böreklerin her tarafını galeta ununa bulayın.
•Börekleri derin bir tavada kızdırdığınız sıvıyağda altın sarısı oluncaya kadar, çevirerek kızartın.
•Servis tabağına yerleştirdiğiniz börekleri isterseniz yanlarına sarımsaklı yoğurt koyarak servise sunun
ALINTIDIR...
 
İSTANBUL USULÜ İÇ PİLAV
$istanbul_usulu_ic_pilav.gif

Malzeme Listesi:

•2 su bardağı pirinç.
•1 yemek kaşığı bitkisel margarin(tereyağı da kullanabilirsiniz).
•200 gr kuzu ciğeri.
•1 adet küçük boy havuç.
•1 kahve fincanı dolmalık fıstık.
•1 kahve fincanı kuş üzümü.
•3 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm).
•1 çay kaşığı tuz, karabiber.

Yapılışı:

•Havucu soyup yıkadıktan sonra boylamasına dörde bölün ve tavla zarı formunda doğrayın.
•Ciğeri yıkayıp süzdükten sonra kesme tahtası üzerinde kuşbaşı et formunda doğrayın.
•Diğer taraftan, yağı pilav tenceresinde kızdırın.Ciğeri kızgın yağa aktarıp 2-3 dakika kadar kavurun.Üzerine havuç, dolmalık fıstık ve yıkayıp süzdüğünüz kuş üzümünü hemen ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
•Sıcak suyu da aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirin.Su kaynamaya başlayınca, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte, pilav suyunu çekmeye başlayıncaya kadar pişirip ocaktan alın.
•Yaklaşık 20-30 dakika dinlendirdiğiniz pilavı tahta bir kaşıkla karıştırarak servise sunun

ALINTIDIR..
 

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA PİLAKİ

$zeytinyagli_barbunya_pilaki.gif
Malzeme Listesi:

•1 kg taze barbunya fasulye.
•1/2 su bardağı zeytinyağı.
•2 adet orta boy kuru soğan.
•7-8 diş sarımsak.
•1 adet orta boy kereviz.
•1 adet orta boy havuç.
•5 çay kaşığı dolusu domates salçası.
•1 yemek kaşığı tozşeker.
•2 çay kaşığı tuz.
•1/2 adet limonun suyu.

Yapılışı:

•Taze barbunya fasulyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın. Eğer kuru barbunya kullanacaksanız, barbunyayı yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
•Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir çelik tencereye aktarın. İncecik yemeklik doğradığınız soğanları ve ikiye böldüğünüz sarımsakları ekleyin.
•Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak soğan hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kadar kavurun.
•Üzerine, soyup tavla zarı formunda küp küp doğradığınız havuçları ve kerevizleri ilave edin.
•Salçayı da katın. Yine sık sık karıştırarak malzemeleri 2-3 dakika daha kavurun.
•Son olarak, barbunyayı da tencereye aktarıp 2-3 dakika daha kavurun. Tozşeker ve tuzu serpiştirip 3 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, barbunya iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
•Yemeği ocaktan alıp limon suyunu ilave ettikten sonra kendi tenceresinde soğumaya bırakın. Servis tabağına aktarıp isterseniz incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
•Barbunya bu şekilde pişse bile rengi çok canlı olmayabilir. Bu barbunyayı pişirdiğiniz tencereye bağlıdır. Benim bu iş için aldığım önlem; çelik tencerede pişirip sıcakken cam ya da porselen kaba boşaltmak. Üzerini de sıkıca kapatıp, soğumaya bırakıyorum. Annelerimiz kendi tenceresinde soğutup sonra servis tabağına aktarırdı. Ama artık barbunyalar çok değişti ben de sistemi değiştirdim

ALINTIDIR..
KAYNAK:Lezzet uzmanı
 
KABAKLI BOŞNAK BÖREĞİ
$kabakli_bosnak_boregi2.gif

Malzeme Listesi:

•3 adet hazır yufka.
•1 su bardağı sıvıyağ.

İç Malzeme İçin:
•1 kg yeşil dolmalık kabak.
•2 adet orta boy kuru soğan.
•1 demet maydanoz.
•1 demet dereotu.
•2 adet yumurta.
•1 su bardağı süt.
•2 çay kaşığı tuz, karabiber.

Yapılışı:
•Hazır yufkaları üst üste koyup ikiye bölün.Böylece 6 adet yarım yufkanız olacak. Yufka parçalarının üzerine kaşıkla sıvıyağ gezdirin.
•Diğer taraftan, kabakları soyup derin bir kaba rendenin büyük delikli tarafıyla rendeleyin.Rendelenmiş kabağı avuçlarınız arasına alıp sıkın.Sıktığınız kabağın suyunu daha sonra kullanmak üzere saklayın. Soğanı da kabağın üzerine rendeleyin.
•Üzerine sütü ekleyip tuz ve karabiberi serptikten sonra çatalla iyice karıştırın. Üzerine yumurtaları kırıp incecik kıydığınız maydanoz ve dereotunu ekleyerek iyice karıştırın.
•Yufkaların uzun kenarına kabaklı iç harcından 6-8 yemek kaşığı kadar koyun. Yufkaları sarıp rulo yapın.
•Diğer taraftan, 35-40 santim çapındaki fırın tepsisini 3 çay kaşığı bitkisel margarinle ya da sıvı margarinle iyice yağlayın.
•Rulolardan birini kendi etrafında sararak gül şekli verin ve yağlanmış tepsinin tam ortasına yerleştirin. Diğer ruloları gül şeklindeki böreğin etrafında dolayarak içeriden dışarıya doğru yerleştirin.
•Börekleri 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın.
•Ayırdığınız kabak suyunu 1 su bardağı sütle karıştırıp sıcak böreğin üzerine gezdirin. Böreği sıcak fırına koyup fırını yakmadan 5 dakika daha bekletin ve çıkarın. Ilık hale gelince pizza gibi dilimlere ayırıp servise sunun.
ALINTIDIR..
KAYNAK:Lezzet uzmanı
 
TRAKYA USULÜ SULU KÖFTE
$trakya_usulu_sulu_kofte.gif

Malzeme Listesi:

•300 gr az yağlı kuzu ya da dana eti.
•1 adet yumurta.
•2 yemek kaşığı pirinç(kırık pirinç kullanmanızı öneririm).
•1 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber.
•1 çay kaşığı kuru kekik, kimyon.
•2 tepeleme yemek kaşığı un.
•1 adet orta boy havuç.
•1 adet orta boy patates.
•Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ.
•1 yemek kaşığı domates salçası.
•6-7 su bardağı sıcak su.
•1 adet limonun suyu.
•1 adet yumurta sarısı.
•1 adet küçük boy kuru soğan.
•1 çay kaşığı tuz, karabiber.

Yapılışı:

•Kıymayı, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve yumurtayı derin bir kaba koyun. Baharatları serpip sıkıca yoğurun.
•Hazırladığınız köfte harcından misket büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Köfteleri un serptiğiniz bir tepsiye koyup una bulayın.
•Köfteleri buzdolabında 30 dakika kadar bekletip sertleşmesini sağlayın.
•Havuç ve patatesi soyup tavla zarı formunda doğrayarak kararmaması için suda bekletin. Soğanı da soyup incecik doğrayın.
•Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy tencerede kızdırıp salçayı ve soğanı ilave ederek 2 dakika kadar kavurun. Havuç ve patatesi ekleyip 3 4 dakika daha kavurduktan sonra 6-7 su bardağı suyu ilave edin ve kaynamasını bekleyin.
•Önceden hazırladığınız köfteleri kaynamış olan suyun içine atıp, tuzu ekledikten sonra 15-20 dakika pişirin.
•Diğer taraftan, limon suyu ve yumurta sarısını bir kasede çırpın. Sosu kaynayan yemeğe katıp hızlıca karıştırın. 10 dakika daha pişirdiğiniz yemeği ocaktan alın.
•Yemeği sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber de serpiştirebilirsiniz.
ALINTIDIR..
KAYNAK:Lezzet uzmanı
 

Bulgurlu Hayrabolu Köftesi

$bulgurlu_hayrabolu_koftesi.gif
Malzeme Listesi:
•2 su bardağı un.
•1 adet yumurta.
•1/2 su barağı su.
•2 çay kaşığı tuz.

İç Harcı İçin:
•1 su bardağı pilavlık bulgur.
•1 adet tavuk göğüs eti.
•200 gr az yağlı kıyma.
•1 adet orta boy kuru soğan.
•1 çay kaşığı tuz, karabiber.
•1 yemek kaşığı domates salçası.
•2 yemek kaşığı sıvıyağ.
•2 su bardağı sıcak tavuk suyu.

Ayrıca:

•2 yemek kaşığı sıvıyağ.
•15-20 adet soyulmuş badem.
•2 çay kaşığı kırmızı pulbiber.

Yapılışı:
•Tavuk etini haşlayıp süzün. (haşlama suyunu saklayın) Tavuk etini didikleyip kenarda bekletin.
•Sıvıyağı küçük bir tencerede kızdırıp incecik kıydığınız soğanı kızgın yağda, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1,5-2 dakika kavurun. Kıymayı ekleyip karıştırmaya devam ederek 2-3 dakika daha kavurun.
•Salçayı ve yıkayıp süzdüğünüz bulguru da ilave edip 2-3 dakika daha kavurduktan sonra tavuk suyunu ve didiklenmiş tavuk etini de katın.
•Tuz ve karabiberi de serpiştirdikten sonra orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp soğuması için kenarda bekletin.
•Diğer taraftan, hamuru hazırlamak için; un, yumurta, su ve tuzu derin bir kapta kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin.
•Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları yuvarlayın. Parçaları hafifçe unladığınız tezgahın üzerinde 30-35 santim çapında açın. Hamuru keskin bir bıçakla yukarıdan aşağıya 4 santim eninde şeritler oluşturacak şekilde kesin. Soldan sağa da aynı şekilde kesip kare parçalar oluşturun.
•Kare hamurların ortasına kıymalı tavuklu harçtan birer yemek kaşığı kadar koyup uçlarını tutup torba şeklinde kapatın.Hazırladığınız büyük mantıları yağlanmış fırın tepsisine yan yana yerleştirin. Mantıları 10 dakika önceden 180 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri nar gibi oluncaya kadar, 20-25 dakika pişirip çıkarın.
•Üzerine 4-5 su bardağı ılık suyu gezdirin. (et ya da t.suyu veya yağlı su kullanmanızı tavsiye ederim)
•Tepsiyi tekrar kızgın fırına koyup suyunu iyice çekinceye kadar, 10-15 dakika daha pişirip çıkarın.Sıcak sıcak servise sunun.isterseniz salçalı sos ya da sarmısaklı yoğurtla da ikram edebilirsiniz.
Alıntıdır..
kaynak:Lezzet uzmanı
 
Ciğer Sarması

$Ciger-Sarma-640x460.jpg


Malzemeler:
Kuzu Ciğer - 500 gram
Kuzu Gömleği - 1 Adet
Pirinç - 250 gram
Kuru Soğan - 1 Adet (Büyük boy)
Taze Soğan - 2 Adet ( Sadece yaprak kısımları )
Dere Otu - 1/3 Demet
Kuş Üzümü - 2 Yemek kaşığı
Kuru Nane - 1 Çay kaşığı
Tuz -
Karabiber -
Su - 2 Su bardağı (Sıcak)
Sıvı yağ - 1/2 Çay bardağı
Yumurta Sarısı - 1 Adet

Hazırlanışı:


Kuzu ciğerini iyice yıkayıp, sinirlerini ayıklayın ve küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kuş üzümünü yarım fincan suyun içinde bekletin ( Yarım saat yeterlidir ). Küp küp doğranmış kuru soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Ciğeri ilave edin üzerine biraz tuz serpin , ciğerleri 3-4 dakika kavurun . İnce kıyılmış taze soğan yapraklarını, dereotunu ,nane ve karabiberi ekleyin. 2 dakika sonra suyunu süzdüğünüz kuş üzümlerini ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve biraz daha tuz ilave edip 1 dakika kadar karıştırın. Kaynamış su ilave edin ve pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Harcımız tamam.

Ciğer gömleğini ılık suya bastırın, yavaşça çözülmesini bekleyin . İnce yerlerini seçerek yemek tabağı büyüklüğünde olacak gibi bıçakla kesin ( Kare şeklinde ) , yine ılık su dolu bir kabın içine koyun. Daha sonra kestiğiniz parçaları harç ile doldurup bohça şeklinde kapatın. Üstlerine yumurta sarısını sürerek 200 dereceye ayarlanmış fırına verin ve üzerileri çıtır kıvama gelene kadar fırında bırakın( 15-20 dakika kadar). Sıcak servis yapın. Afiyet Olsun!
ALINTIDIR..
 
Tekirdağ Köftesi
$tekirdagkoftesi5-210x150.jpg
Malzemeler:

Kıyma - 500 gram
Un - 1/2 Su bardağı
İrmik - 1/2 Su bardağı
Soğan - 1 Adet
Sarımsak - 4 Diş
Yumurta - 3 Adet
Karabiber -
Kimyon -
Tuz -

Hazırlanışı:


Rendelenmiş soğan ve ezilmiş sarımsaklarla birlikte tüm malzemeyi karıştırıp çok iyi bir şekilde yoğurun.
Streç filmle üzerini kapatıp buzdolabında en az 12 saat bekletin. Geceden yoğurup buzdolabında bekletilmesi irmiğin şişmesi için önemlidir.
Ertesi gün dolaptan çıkarıp tekrar yoğurup parmak büyüklüğünde şekil verip, tavada kızdırılmış yağda kızartın. Köfte harcında irmik bulunduğu için yüksek ateşte kızartılması tavsiye edilmez. Dışı çok çabuk kızarır.

Afiyet olsun.
ALINTIDIR..
 

Çiğ Börek

$IBREK-~1.JPG
Malzemeler:

Hamurun Malzemeleri:
Un - 250 gram
Yumurta - 1 Adet
Su - 1 Çay bardağı
Sirke - 1 Yemek kaşığı
Tuz -
Harç için:
Kıyma - 200 gram
Kuru Soğan - Büyük boy 1 adet
Karabiber - 1 Çay kaşığı
Tuz -

Hazırlanışı:


Unu yoğurma kasesine eleyin ve ortasına elinizle bir çukur açın. Açtığınız çukura yumurta, su, sirke ve tuzu ekleyerek hamuru yoğurun.
Sert kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru 17-18 bezeye bölün ve üzeri nemli bir bez ile kapalı olarak 25-30 dakika dinlendirin.İç harcı için soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın. Kıyma, soğan, tuz ve biberi yoğurup kenara alın.

Tezgahınızı unlayın, bir bezeyi oklava ya da merdane yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın.
Hazırladığınız kıymalı harcı hamurun yarısına yayın ve yarım ay şeklinde kapatın. Tüm bezeler ve iç harcı bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
Önceden kızdırdığınız bol yağda kızartın. Kızaran çiğ börekleri havlu kağıt serilmiş tabakta dinlendirin. Servis tabağına alarak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.
ALINTIDIR..
 
İSKENDER KEBABI
$iskender_kebap_tarifi.jpg

Malzemeler:

Biraz bayat pide
500 gr. et
3 adet sivri biber

2 domates
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
Yoğurt



Yapılışı:
Buzdolabında bekletilen et ince ince döner gibi keselim Daha sonra bir tavanın içinde kızgın yağda etler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Pişen etlerin altı kapatıp beklemesi için kenarları alalım. Domates ve biberleri tavada ya da tost makinesinde biraz közleyelim. Tereyağını eritip içerisine salça ve suyu ekleyerek sosu pişmesi için bırakalım. Bayat pidelerimizi küçük küçük kesip fırında biraz ısıtalım. B ütün işlemler bitince tabağın en altına pideleri üzerine etleri koyalım. Kenarlarını sebzeler ile süsledikten sonra sırası ile sosu ve eritilmiş tereyağını üzerine dökelim. Afiyet olsun.
ALINTIDIR..
 
Üfff köfte ve iskender nefis.:KK56:Hayrabolu köftesi ve ciğer sarmasını ilk defa duydum.Eline sağlık canım.:KK16:
 
X