evet sevgili arkadaşım, öncelikle geçmiş olsun diyorum. ve seni çok iyi anlıyorum. bu konuda yapılmış çok araştırma olmadığı için internette pek yanıt bulunamıyor. bende senelerce araştırdım ve sonunda bu riski almaya karar verdim, çünkü mecburdum. ne zaman ilaçlarımı azaltmaya karar verdiysem 1.5 ay sonra kötüleştim. ve tekrar başlamak zorunda kaldım. burada tüm deneyimlerimi paylaşıyorum ki benim durumumda olanlar faydalansın diye. 2008 yılında ilaçlarımı yazdırmaya gittiğimde bir genel cerrah bana "bu ilaçları kullanarak hamile kalmayı düşünmüyorsun değilmi? kesinlikle teratojenik bunlar, çocuğun 100% sakat doğar" demişti ve ben o zaman nişanlıydım. Günlerce ağladım ve araştırma yapmaya karar verdim.
Gelelim sorunuza, evet hamilelikte kullanılabilecek antidepresanlar var, buradan ilaç ismi yazamıyorum maalesef, özel mesaj atma hakkım da henüz yok sanırım. Ama benim çok yakın bir arkadaşım da 10 yılı aşkın bir süredir depresyon tedavisi görüyordu ve hamile kaldı, ve ilaçlarını kesemedi. Doktorların gözünde "asla kullanılmaması gereken X grubu olan" X---x ilacını yani sizin kullandığınız ilacı günde (2 mg olarak)mecburen içerek üstünede günde 1 paket sigara içerek nur topu gibi bir oğlan doğurdu ve oğlu şu anda 3 yaşında. Ve çok sağlıklı. İnanılmaz değilmi? Ve bu içtiği ilaçlardan sadece 1 tanesiydi. Bende şu anda 4 adet ilaç kullanıyorum, hepsi C grubu. İsimlerini buradan yazamıyorum maalesef. Ama hamileliğimi kadın doğum uzmanı ve psikiyatr birlikte kontrol ediyorlar, ve gebelik 4 ayına ulaştığı zaman detaylı ultrason ile beyini ikiye bölen zara kadar, ve ileride genetik olarak yaşayabileceği tüm hastalıklar size söyleniyor. Mesela benim oğluşumun ileride annesi gibi manik depresif olmayacağını biliyorum. Demekki genleri babasına çekmiş. Bunu bile şimdiden biliyorum. Tıbba olan güvenim şimdi daha da arttı.
Sizin ve benim durumumda olan tüm arkadaşların yanındayım. Çünkü durumu ciddi olan hiçbir hasta gebelik döneminde ilaçsız ve tek başına bırakılmıyor. Bunu unutmayın. Çünkü annenin psikolojik olarak iyi olması hamileliğinin iyi ve sorunsuz geçmesi için çok önemli. Psikolojisi kötü olan anneler depresyon tedevisini yarıda bıraktıkları zaman, anneden bebeğe geçen kan akışı yavaşlıyor ve anne kilo alsa bile bebek zayıf oluyor ve beslenemiyor. İşte tüm bunları düşündükleri zaman doktorlar mutlaka bir tedavi yolu öneriyorlar.
bu konuda şimdilik yazacaklarım bunlar, başka sorunuz olursa yine buradayım ben, gelen sorular olurmu diyede hergün bakıyorum. Hepiniz Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın... Görüşmek üzere...