Bebek Beslenmesi mama tuzağı

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
9 aydan sonra azalması çok normal, zaten artık ek gıdalara alışmış olması lazım. bence sen vermek zorunda değilsin :)

değilsin derken 1 yaşına kadar verilmesi gerekli ve 1 yaşından sonra ya devam sütü yada normal süt vermek lazım ...
ek anlamda yedirdiklerimin bizlerinkinden farkı yok.maş.

öylesine aptal,öylesine gereksiz bir konuki okurken konuyu açan arkadasın zavallılığına üzüldüm..ben bebeğime zevkle mama veriyorum! 14 aylık oğlum ve çooook şükür hala biberonu alıyor (anneyi emmeyi bırakıp biberonuda almayan bebişler gördüğüm için halime şükrediyorum)öncelikle şunu belirteyimki mama bi tuzak değil bi nimettir! içinde onlarca vitamin olan ve bebeğin günlük ihtiyacını olabildiğince karşılayan ve gerektiği kadar tüketildiğinde sağlıklı nesiller yetiştirmemize yardımcı olan bir besindir..gögüslerim iyileşmesi mümkün olmayan derecede yara oldu ve mamaya başladım hepsi bu...cuk cuk cuk cuk içti canımm oğlum karnı doydu uyudu büyüdü ve maşallah çokta akıllı..mama yedi diye gerizekalı olmadı yani :KK52: ben annemi emdimde noldu dünyanın en sağlıklı ve zeki kadınımıyım :KK1: velhasılkelam iyiki varsın aptamil yoksa bu zmanda kapıda inek beslicektik :KK1::KK1::KK1:

sütümüz vardıda biz mi vermedik ?

bıraksaydık ölsemiydi çocuk açlıktan o zaman daha cok gurur mu duyardınız acaba kendınızle :44::44::44::44::44:

mesaj yazmadan edemedim
mama vermek durumunda kalan ve bunun suçluluğunu yaşayan anneler konuyu açan arkadaşa oldukça yüklenmişler
7 sayfanın hepsini okumadım, ilk ve son sayfayı okudum ama ilk mesaja katılıyorum
ben de anne sütü veriyorum bebeğime; ama huysuzlaştığı, uykusunun azaldığı hoşnut kalmadığım birçok durumda acaba bu çocuk doymuyor mu sorusu benim ve çevremdekilerin ilk sorusudur ve tanıdığım herkeste de öyle
işte o firmalar da bunu kullanıyorlar
çok karşı olmama rağmen yetmiyor mu??? diye devam sütü alıp kullanmaya çalışmışımdır
kızım biberon tutmadığından ve sevmediğinden almadı, ama AÇ OLDUKLARI ZAMAN devam sütü almasa da ek gıdaya saldırıyorlar çocuklar
hep anne sütüne takviye diye lanse edilen devam sütleri bana ilginç geliyordu, hatta ilk aldığımda şaşırdım tozu görünce
ilaç gibi, içinde şu kadar vitamin var bık bık vık vık
çocuk doktoru arkadaşıma sordum, ek gıdayı yeterince alan bebeğin gelişiminde sorun olmaz, biz devam sütü önermiyoruz dedi rahatladım. AMA o öyle söylemese verecektim çünkü bir 'kötü his' yüzünden çocuğuma zarar veremezdim
herneyse bebeğim 6 aylık oldu, gece yatmadan vermek için aptamilin mamasından aldım sütlü pirinç unlu felan
eve gelince bir baktım, pişirilmeden hazırlanır yazıyor, aldım karıştırdım, koyulaştı, devam sütü varmış ondan galiba
mantıken, suyla birleşince koyulaşan birşeyin içinde şişiren ya da kıvam veren birşey katılması gerekmez mi???
bunun için siteye girip bir bakayım dedim insanlar ne yapıyor, başlığı görünce de paylaşmadan edemedim
velhasılı kelam en iyisi, pirinç nişastası ile kendim yapayım muhallebiyi
bu arada verdim :) vermedim değil, iğrenç bir tadı ve kokusu vardı ama sevdi iyi yedi
açtı diye düşünüyorum kullanmayacağım orası ayrı

mesaj yazmadan edemedim
mama vermek durumunda kalan ve bunun suçluluğunu yaşayan anneler konuyu açan arkadaşa oldukça yüklenmişler
7 sayfanın hepsini okumadım, ilk ve son sayfayı okudum ama ilk mesaja katılıyorum
ben de anne sütü veriyorum bebeğime; ama huysuzlaştığı, uykusunun azaldığı hoşnut kalmadığım birçok durumda acaba bu çocuk doymuyor mu sorusu benim ve çevremdekilerin ilk sorusudur ve tanıdığım herkeste de öyle
çok karşı olmama rağmen yetmiyor mu??? diye devam sütü alıp kullanmaya çalışmışımdır
kızım biberon tutmadığından ve sevmediğinden almadı, ama AÇ OLDUKLARI ZAMAN devam sütü almasa da ek gıdaya saldırıyorlar çocuklar
hep anne sütüne takviye diye lanse edilen devam sütleri bana ilginç geliyordu, hatta ilk aldığımda şaşırdım tozu görünce
çocuk doktoru arkadaşıma sordum, ek gıdayı yeterince alan bebeğin gelişiminde sorun olmaz, biz devam sütü önermiyoruz dedi rahatladım. AMA o öyle söylemese verecektim çünkü bir 'kötü his' yüzünden çocuğuma zarar veremezdim
herneyse bebeğim 6 aylık oldu, gece yatmadan vermek için aptamilin mamasından aldım sütlü pirinç unlu felan
eve gelince bir baktım, pişirilmeden hazırlanır yazıyor, aldım karıştırdım, koyulaştı, devam sütü varmış ondan galiba
mantıken, suyla birleşince koyulaşan birşeyin içinde şişiren ya da kıvam veren birşey katılması gerekmez mi???
bunun için siteye girip bir bakayım dedim insanlar ne yapıyor, başlığı görünce de paylaşmadan edemedim
bu arada verdim :) vermedim değil, iğrenç bir tadı ve kokusu vardı ama sevdi iyi yedi

bizim çocuk doktoru da 6 aydan sonra o devam sütlerini ve mamaları önermiyor. ilk 6 ay anne sütü almıyorsa olabilir dedi ama sonrasında inek sütünü sulandırsanız daha makbule geçer dedi. kaşık mamalr dediğin gibi. suyla kıvamlanıyor. mutlaka bir şey vardır içinde. ben de pirinç unuyla yapıyorum ama arı falan değil. bildiğin sade pirinç ununu mesela bugün şekersiz kaynattığım hoşafın suyuyla pişirdim. içine azcık da kavun ezdim. bayılarak yedi oğlum.

canım sen bazılarının vicdan azabı ile yazdığı yorumlara bakma ,bu güzel ve aydınlatıcı paylaşımından dolayı sana teşekkürü bir borç bilirim .

canım sen bazılarının vicdan azabı ile yazdığı yorumlara bakma ,bu güzel ve aydınlatıcı paylaşımından dolayı sana teşekkürü bir borç bilirim .

İçim acıdı sizin bu yazdığınız cümleyi okurken.....
3 aylık yavruya inek sütü mü vereyim,ek gıda mı vereyim,yoksa olmayan sütle emzirmeye çalışarak aç mı bırakayım hı ?
Ne tavsiye edersiniz ????
Mama verdiğimiz için vicdanımızı rahatlatmaya çalışıyormuşuz pehh....
Yine de iyi niyetle yaklaşarak "inşaallah sen yavruna mama vermek zorunda kalmazsın" diyorum o kadar !

evet vicdan azabıyla yazıyoruz,litre litre sütümüz varken biz salak gibi mamalarla besledik çocuklarımızı.ilk bebeğimde; doğduğunda 4000gr olan kızım her istediğinde emzirmeme rağmen 1 aylıkken 3500 gr olunca çocuk doktorunun tuzağa düşürmesiyle başladık mamaya.ikinci bebeğimde;doktora bırakmadım işi, her saat emzirmeme rağmen aylık 400 gr alınca emzirmeyle birlikte mama verdim.
konu çok gereksiz ve saçma olmuş çünkü yeterli sütü olmayan veya sağlık sorunları sebebiyle emziremeyen anneler zaten yeterince üzgün oluyor,hatta bebeklerini anne sütüyle besleyemedikleri için günlerce ağlıyor.konu sahibinin sütünün bol olması sebebiyle,sütü yeterli olmayan anneleri salakmışlar,kandırılıyorlarmış gibi muamelede bulunmasını gerektirmez.kendi sütü olmasaydı bebeğine ilk 6 ay ne verecekti acaba?

hangi konuda aydınlandığınızı öğrenebilirmiyim??mama veriyodunuz da bu topikteki konuyu okuyunca aaaaaa artık veremem deyip çöpe mi attınız mamaları?süt annefalanmı buldunuz?

mesaj yazmadan edemedim

bence 7 sayfanın hepsini okuyun,faydalı olur.ayrıca pirinç nişastasını ve inek sütünü marketten alıyorsanız,içinde mamalardan çok daha fazla katkı maddesi olduğunu unutmayın.

yine aynı tepkiler. vicdan azabı değil suçluluk duygusu demiştim
o da anneliğin verdiği yersiz bir duygu, zira süt yoksa çocuğu bir şekilde beslemek lazım
yapısal birşey bazısının sütü olur bazısının olmaz
sütü olmak da övünülecek birşey değil, Allah veriyor sen yaratmıyorsun sütü, çocuğun şansına bağlı
inek sütüyle değil suyla yapmalı 1 yaşından önce
nişastada da daha fazla katkı maddesi olduğunu zannetmiyorum

Ben 2011 aralık ayında sezeryenle doğum yaptım. 3. gün süt geldi ama bebeğim memeyi almadı, sadece kafasını sallıyordu, bir türlü odaklanıp memeyi alamıyordu, meme başı problemim de var. Biz de süt var, emsin diyerek bebeğime mama vermedik. ama bebek emmemekte ısrarı. Silikon göğüs ucu kullanarak emzirmeye çalıştım, onu da bir aldı bir almadı. Bu şekilde 2 hafta geçirdik. doktora da götürmedik, ama yeterli beslenemediği için kilo kaybı oldu ve 2. hafta mikrop kaptı. Parmaklarında iltihaplı yaralar çıktı, mikrop kaptığından dolayı.... Anne sütü var ama bebek memeyi almıyor. Bu tarz problemlerle de insan karşılaşabiliyor. Keşke mama verseydim de böyle bir problem yaşamasaydık diyor insan. mikroptan dolayı 12 gün hastanede yattık, antibiyotik tedavisi vs. Üzüntü... 3. hafta bebek emmeye başladı ama başta emmediğinden süt çekildi, bu defa süt az geldiği için 1 saat memede kaldığı var. hastaneden çıkınca mama takviyesi ve emzirme beraber devam etti, sonra mama günde sadece 1 kereye düştü... Diyeceğim şu, sadece süt gelmediğinden dolayı problem yaşanmıyor, bebek memeyi almaya da biliyor. Aç bırakmaktansa mama çözümdür. Ben Aptamil ile başladım, bazı zamanlarda bebek mamayı hiç almak istemedi, yesin yesin diye ısrar ettik ama yanlış, mama bazen koku yaptı. bebek de bu kokuyu alıp mamayı reddetti. O yüzden anne sütü veya meme problemi olanlar mamayı versinler, çocuğu hastalandırmasınlar, hala vicdan azabını çekmekteyim.
Allah çocuklarımızı hastalıktan korusun..

Sütünüz çok ve bebeğinize yetiyor anladığım kadarıyla,, fakat sizin anlayamadığınız bir durum mevcut bence... Her bayandan gelecek süt miktarı farklı farklıdır.. Eğer süt yoksa, bir şekilde kesildi ve gelmiyorsa; Anne napsın??? bebeğini aç mı bıraksın. mama vermesin. gelen sütü versin, bebek doymasın, kilo kaybı ve benzeri bir sürü sorun akabininde gelsin ama mama vermediği için '' iyi anne '' rolünü kapsın.. Böyle bir mantık var mı ya ????
İyi annelik süt veya mama vermekle veyahut vermemekle bağlantılı değildir arkadaşım.. Evladının iyi yünde,, yani menfaaati doğrultusunda hareket etmektir.
Hani eskiler der '' Bekara karı boşamak kolaydır '' diye sen süt konusunda sorun yaşamadığın ve bizlerin çektiği sıkıntıları çekmediğin için,, orda yazmışsında yazmışsın.. Sen bir annenin sütü bebeğine yetmediğinde, bebeği açlıktan ağladığında çektiği ızdırabı bilebilir misin ? Hayır bilemezsin..
Senin o tuzak dediğin mamalar, sütle beslenemeyen bebeklerde Şifa'' anlatabildim mi?
Bir çok yerdede söyledim.. Keşke süt olsada verebilsek ama yok bu bebekler kuru fasulye pilav yiyemezler.. Tüketebilecekleri şey bebek mamasıdır,, bebek mamalarına fare zehiri muamelesini yapmayı bırakın artık. kimse mamayı savunmuyor bende,, ama naçar kaldığımız durumlarda bebeklerimiz o besin öğeleriyle gelişimlerini tamamlıyabiliyorlar.
Şimdi bir daha bence yazdığınız yazıyı okuyun, ve idrak etmeye çalışın.. Ve kimsenin bu tarz yazılarla gönlünü kırmayın,, '' İyi anne olmak, iyi insan olmaktan geçer sevgili arkadaşım...

Oglum emmeyi birakali 2 ay oldu hala emzirmek dendi mi cigerim sizlar.sadece 4 ay o da msma destekli emdi.mastit oldum.2defa gigsunden operasyon gevirdim.gunlerce hastsnede yattim.1 ay boyunca dayanilmaz acilar cektigim pansumanlara gittim.yinede sag kalan mememden cikan on cc sutu vermek icin cabaladim.iki aylik yavrumu sargili gogsumden kucagina alanadim.annem aldi bebegimi boynuma dayadi koklastik.o agladi ben agladim.tum yaralarimi bi anda desen 'gururlu anne' gururunu bilmemde gaddarligindan eminim.okuyan ne cok annenin canini yaktin dusunmeden..

Ahhhhhhhhhhh ahhhhhhhh benimde yaram deşildi şimdi gece gece, kızım neredeyse 5aylık oldu, ben hiçmi hiç emziremedim
ılk gunler sutum coktu ama kanallar tıkalıydı sonra kanallar acıldı sutum cekıldı zaten bebegım mememı hıc almadı boş memeyı cekmek ıstemedı yavrum neler neler yaptım zaten forumda konumda var ama olmadımı olmuyo makına aldım sureklı sagdım 15dakkada 10cc anca gelıyordu oncelerı sonraları oda gelmez oldu:KK5:necok istemiştim yavrumu emzirmeyi ama olmadı hergun gogsume yapısarak sallar uyuturum ağzındada yalancı memeyı ceker ben sankı benı emıyomuscasına tatmın olur sevınırım o duyguyu yaşatmaya çalışırım kendıme bunun nedemek olduğunu sadece benım gıbı yavrusunu emzıremeyen anneler anlar:KK43:bebegımı emzıremedıgım için kendımı eksık hıssedıyordum kendınızle gurur duymakta haklısınız...

Son düzenleme:
arkadaşlar kendimi yanlış ifade ettiğim için oldukça fazla tepki toplamışım.aslında şunu ifade etmek istemiştim. tanıdığım bir kaç tane anne sütünün olmadığını söyleyerek bebekleri bir kaç aylıkken mamaya başladılar.bende bir tanesine su içmesini tavsiye ettim, ne dedi biliyor musunuz? ''günde 2-3 bardaktan fazla su içemem! '' işte benim anlatmak istediğim buydu.ne demek su içemem . su içmezsen neredeyse yarısınsan fazlası zaten su olan sütü vücut nasıl üretsin? insan bebeği için kendisini biraz zorlayamaz mı ?ama ne düşünülüyor?nasıl olsa alternatif var (mama var) inanın ilk bir kaç hafta benim bebeğim de sürekli ağlıyordu doymadığı için, hemşireyle konuştum ve bana günde muhakkak 4 litre su içeceksin dedi kolay mı 4 litre su içmek 20 bardak ediyor, tuvaletle mutfak arasında mekik dokuyordum.ama mama vermeden attattım o dönemi.
emzirmek için çabalayan uğraşan annelere hiç kimse birşey diyemez. sonuçta kimisinin su içse de olmuyor. ama çabalasa uğraşsa sütü olacağı halde boşveren, mamayı alternatif olarak gören anneler belki biraz kendilerini zorlarlar.yoksa bunun için çok çabalayan ama ZORUNLU olarak mama veren anneler; lütfen kendinizi bu kadar üzmeyin, ve de lütfen üzerinize alınmayın tekrar belirtiyorum, bu yazı anne sütünü önemsemeyip, bebeğine alternatif olarak mama veren anneler içindi.yine de kırıldıysanız, özür dilerim.

bu msjı gorunce bırden yumusayıverdım oysakı cok kızmıstım sıze:KK1:kotu nıyetlı olmadıgınızı anladım

Benim sutum var da ne oluyor. Oğlum daha 1 haftalık,; memeyi tutmuyor. Sütü sagarak veriyoruz biberonla mecburen ona alisinca doymak da bilmiyor. Hastanede hareketleri cok yavas beslensin dediler ilk gün süt olmayinca mecburen mama verdik. Belki alisir diye umudum vardı ama memeyi görünce cildiran çocuğa ben ne yapabilirim diye nette çare ariyorum anca :KK43:

Bebek emmiyorsa yada ne yaparsan yap süy gelmşyorsa aclıktan ölecek hali yok ben mamayla buyudum masallah pek hastalanmam bagısıklık sistemim cok kuvvetlıdır aptalda değilim basarılı bır ogrencılık ve iş hayatım var anneme anormal düşkünğm ve aramızdakı bağ cok kuvvetlıdır tabıkı anne sutu önemli ama olmayınca olmuyor ve turkıyede emzır emıyormu sutun varmı onu ye bunu ıc dıye lohusa kadınların paıkolojılerını alt ust edıyor cevre faktoru.. Rahat olun yaa sütü az olup mama vermemeye calısırkırn bebekde olmadık hasarlar olabılır oyuDen mama kotu kaka değil gerekırse verın cok verın ac yatmasın yavrucaklar amerıkadar anneler emzırmıyorlar hatta hastnede emzırcenmı mamamı verecen dıye soruyorlar lohusa annelerın bu tarz olaylarla bunaltılmaması lazım

benim bebeğim bir yaşına girecek, çok şükür daha ağzına mama girmedi.bu yüzden çok gururluyum.yalnız ilk 5 ay yalnızca anne sütüyle beslediğim için çok zorluydu ,günde 4 litre su içerek geçirdim 5 ayımı.annelerin bilmesi gereken bir konu var:

MAMA TUZAĞINA DİKKAT!

Share on facebookShare on twitterShare on googleShare on liveMore Sharing Services0
“anne sütünün yerini, kar amacıyla hazırlanmış hiçbir besin tutamaz..”

anne sütü, heyecanla bebeğinin doğmasını bekleyen annenin, yavrusuna vereceği en değerli armağandır ve bebeğin ilk aşısıdır. Günümüz teknolojisinin üstün imkanları ile üretilen bebek mamaları tüm çalışmalara rağmen anne sütünün yerini tutamamaktadır; çünkü anne sütü türe özgü bir salgıdır. Başka hiçbir salgı anne sütünün bebeğe sağladığı yararı sağlayamaz. anne sütünün içeriği sabit değildir, zaman içinde bebeğin gereksinimine göre bileşimini değiştirir. Emzirmenin başındaki süt ile sonuna doğru gelen süt bileşimi de farklıdır. Emzirmenin sonuna doğru sütteki yağ oranı artar. Bu, bebeğin doyma hissi ile emmeyi bırakmasını sağlar. Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebeklerde şişmanlık daha az görülür.

anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyan doğal bağışıklık faktörleri içerir. Bu nedenle anne sütü alan bebeklerde ishal, solunum ve idrar yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihapları daha az görülür ve bu bebekler astım, egzama gibi allerjik hastalıklar, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları ve kabızlığa daha az maruz kalırlar. anne sütü ile beslenen bebeklerin zeka gelişimi ve okul başarısının, almayanlara oranla daha fazla olduğu, yine bu çocukların daha sosyal ve daha kolay iletişim kurabilen çocuklar olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte emme işlemi çocuğun psikososyal gelişimine de katkıda bulunmakta, bebeğin duygusal gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. anne sütü her zaman taze, temiz, uygun ısıda verilmeye hazırdır ve ekonomiktir.

Hazır mamaların süte benzer yapıdakilerine formül süt denilmektedir. Bunlar inek sütü modifiye edilerek üretilirler. İnek sütü bir şekilde anne sütüne benzetilmeye çalışılmaktadır. Eksik olan maddeler eklenmekte, fazla olanlar azaltılmaktadır. Bebekler için ideal besin maddesi anne sütü olduğu için bebekler kullanılan formül mamalara farklı şekillerde reaksiyon gösterebilirler, çünkü onlar “anne sütü” için programlanmışlardır. Fazla miktarda kusma, dışkının sayıca ve kıvamca değişmesi, sancılanma, huzursuzluk ve ağlama, deri döküntüleri, derinin renginin ve yüzeyinin pürüzsüzlüğünün değişmesi, kilo artışının uygun seyirde olmaması, bebek mamalarının görülebilen yan etkilerindendir.

Unicef desteğiyle Türkiye’de 1991 yılından bu yana sağlık Bakanlığı tarafından “anne Sütüyle Beslemenin Yaygınlaştırılması ve Bebek Dostu Hastane (BDH) Programı” sürdürülmektedir. Bu program, bebeklerin doğum sonrası en kısa zamanda anne sütüyle buluşmasını, özellikle ilk 6 ayda, mama ve diğer ek gıdaların bebeklere verilmemesini esas alarak hazırlanmıştır ve annelere yönelik emzirme eğitimleri programın belkemiğini oluşturmaktadır. doğum servisi olan hastaneler gerekli koşulları yerine getirdiklerinde, “bebek dostu hastane” ünvanı almaktadırlar. Bu koşullar arasında, annelere emzirme eğitimi verilmesi, bebek mamalarının özendirilmemesi, mama reklamlarının hiçbir şekilde hastanelerde yer almaması, bebek maması firma temsilcilerinin hastanelerde tanıtım yapmaması sayılabilir. Bu program ile siyasal erk, anne sütünü ve emzirmeyi teşvik ettiğini kamuoyuna beyan etmiştir. Tüm bu çabalar sürerken, ulusal sağlık programlarını uygulayan ve denetleyen sağlık Bakanı’nın, mama fabrikası açılışına katılarak, elinde mama ile poz vermesi şaşırtıcı ve kaygı vericidir.

Medyada çıkan bebek maması ilgili kimi haberler, firmaların masumiyetini de sorgulamaktadır. Alman mama üreticisi Humana, 2003 yılı Kasım ayında İsrail'de satılan ürünlerinde, reklamlarındakinin aksine yeterli B-1 vitamini bulunmadığını itiraf etmiştir. Açıklamada, üretim sürecindeki bir hata nedeniyle mamada olması gerekenin onda biri oranında B1 vitamini bulunduğu belirtilmiştir. B1 vitamini (tiamin); eksikliğinde, ağır ishallere ve ölümcül beyin hasarına yol açan bir vitamindir.

Bebek mamalarının pazarda yaygınlaştığı 1960 ve 1970’li yıllardan itibaren, bebeklerin anne sütüyle beslenme oranları dramatik bir şekilde düşüşe geçmiştir. UNFG (Birleşmiş Milletler Gıda Grubu) raporlarına göre, anne sütüyle beslenme oranı, Meksika’da % 100’den % 40’a, Şili’de % 90’dan % 5’e, Singapur’da %80’den % 5’e gerilemiş durumdadır.

Aslında mama firmaları da ürünlerinde, bebeklerin ilk 4-6 ay anne sütüyle beslenmesini öneren yazıları bulundurmaktadır. Ancak gizil amaçları, özellikle ilk 6 ay içersindeki maksimum sayıdaki bebeğin mama ile beslenmesidir. anne sütü, bir “sıçrama tahtası” olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de bir yıllık bebek maması tüketimi Haziran 2004 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 47'lik bir artış göstermiştir. Geçen yıl Haziran itibarıyla yaklaşık 41 milyon Euro olan bebek maması tüketim hacmi bir yılda 60 milyon Euro'ya ulaşmış bulunmaktadır. Firmalar, mamalarının, “anne sütünün olmadığı” veya “yetersiz” olduğu durumlarda kullanılması gerektiğini söylemekte. Oysa iddiaların aksine, anne sütünün yetersiz kalması gibi bir durumun doğal yaşamda bulunmadığı bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. "Anneler ancak zihinleri mamalar ve benzeri başka alternatiflerle karıştırılıp, emzirmelerinin yetersiz kalabileceği düşüncesi yaratıldığında bu alternatiflerin arayışına girmekte ve bunları önce anne sütüne ilave ederek, kısa zamanda da onun yerine geçirerek emzirmekten vazgeçmektedirler. Yine bilinmektedir ki, anneler emzirme alternatiflerine medya veya vitrinler yoluyla ne kadar yüz yüze gelirlerse, o kadar sık özgüven sarsıntısı ve alternatif arayışlar içine girmektedirler.”

Son veriler, doğumdan itibaren ilk 3 ay içinde sadece anne sütüyle beslenen bebek oranının % 10’lara, ilk 6 ayda beslenme oranının ise %1,3’lere gerilediğini bildirmektedir. anne sütünü teşvik eden tv programlarına daha fazla yer verilmesi, mama reklamlarının yasaklanması ve medyada biberonla beslenen sağlıklı bebek görüntülerinin yer almasının engellenmesi, marketlerde mama satışına izin verilmemesi, “anne sütü yetersizliğine” yalnızca çocuk hekiminin karar vermesi ve bebek mamalarının sadece hekim reçetesi ile satılması, tüm bu verilerin düzeltilmesini sağlayacak başlıca koşullar olacaktır. Bu bağlamda doğum servislerinde görevli tüm personel ve özellikle çocuk hekimlerine önemli görevler düşmektedir.

Dr. Çağatay Acar*, Dr. Erdem Gönüllü*

(*) Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Dilimizde siz gibilere gerzek deniyor, bir acip anlamina bakmanizi Rica ederim. Acimasiz yorumlarinizi rota yerde yapmasaniz iyi bence, hekimligin de bir jargonu oldugunu ogretselermis keske.

X