Bebek Beslenmesi mama tuzağı

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

esmacan86

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Haziran 2010
73
11
benim bebeğim bir yaşına girecek, çok şükür daha ağzına mama girmedi.bu yüzden çok gururluyum.yalnız ilk 5 ay yalnızca anne sütüyle beslediğim için çok zorluydu ,günde 4 litre su içerek geçirdim 5 ayımı.annelerin bilmesi gereken bir konu var:

MAMA TUZAĞINA DİKKAT!

Share on facebookShare on twitterShare on googleShare on liveMore Sharing Services0
“anne sütünün yerini, kar amacıyla hazırlanmış hiçbir besin tutamaz..”

anne sütü, heyecanla bebeğinin doğmasını bekleyen annenin, yavrusuna vereceği en değerli armağandır ve bebeğin ilk aşısıdır. Günümüz teknolojisinin üstün imkanları ile üretilen bebek mamaları tüm çalışmalara rağmen anne sütünün yerini tutamamaktadır; çünkü anne sütü türe özgü bir salgıdır. Başka hiçbir salgı anne sütünün bebeğe sağladığı yararı sağlayamaz. anne sütünün içeriği sabit değildir, zaman içinde bebeğin gereksinimine göre bileşimini değiştirir. Emzirmenin başındaki süt ile sonuna doğru gelen süt bileşimi de farklıdır. Emzirmenin sonuna doğru sütteki yağ oranı artar. Bu, bebeğin doyma hissi ile emmeyi bırakmasını sağlar. Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebeklerde şişmanlık daha az görülür.

anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyan doğal bağışıklık faktörleri içerir. Bu nedenle anne sütü alan bebeklerde ishal, solunum ve idrar yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihapları daha az görülür ve bu bebekler astım, egzama gibi allerjik hastalıklar, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları ve kabızlığa daha az maruz kalırlar. anne sütü ile beslenen bebeklerin zeka gelişimi ve okul başarısının, almayanlara oranla daha fazla olduğu, yine bu çocukların daha sosyal ve daha kolay iletişim kurabilen çocuklar olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte emme işlemi çocuğun psikososyal gelişimine de katkıda bulunmakta, bebeğin duygusal gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. anne sütü her zaman taze, temiz, uygun ısıda verilmeye hazırdır ve ekonomiktir.

Hazır mamaların süte benzer yapıdakilerine formül süt denilmektedir. Bunlar inek sütü modifiye edilerek üretilirler. İnek sütü bir şekilde anne sütüne benzetilmeye çalışılmaktadır. Eksik olan maddeler eklenmekte, fazla olanlar azaltılmaktadır. Bebekler için ideal besin maddesi anne sütü olduğu için bebekler kullanılan formül mamalara farklı şekillerde reaksiyon gösterebilirler, çünkü onlar “anne sütü” için programlanmışlardır. Fazla miktarda kusma, dışkının sayıca ve kıvamca değişmesi, sancılanma, huzursuzluk ve ağlama, deri döküntüleri, derinin renginin ve yüzeyinin pürüzsüzlüğünün değişmesi, kilo artışının uygun seyirde olmaması, bebek mamalarının görülebilen yan etkilerindendir.

Unicef desteğiyle Türkiye’de 1991 yılından bu yana sağlık Bakanlığı tarafından “anne Sütüyle Beslemenin Yaygınlaştırılması ve Bebek Dostu Hastane (BDH) Programı” sürdürülmektedir. Bu program, bebeklerin doğum sonrası en kısa zamanda anne sütüyle buluşmasını, özellikle ilk 6 ayda, mama ve diğer ek gıdaların bebeklere verilmemesini esas alarak hazırlanmıştır ve annelere yönelik emzirme eğitimleri programın belkemiğini oluşturmaktadır. doğum servisi olan hastaneler gerekli koşulları yerine getirdiklerinde, “bebek dostu hastane” ünvanı almaktadırlar. Bu koşullar arasında, annelere emzirme eğitimi verilmesi, bebek mamalarının özendirilmemesi, mama reklamlarının hiçbir şekilde hastanelerde yer almaması, bebek maması firma temsilcilerinin hastanelerde tanıtım yapmaması sayılabilir. Bu program ile siyasal erk, anne sütünü ve emzirmeyi teşvik ettiğini kamuoyuna beyan etmiştir. Tüm bu çabalar sürerken, ulusal sağlık programlarını uygulayan ve denetleyen sağlık Bakanı’nın, mama fabrikası açılışına katılarak, elinde mama ile poz vermesi şaşırtıcı ve kaygı vericidir.

Medyada çıkan bebek maması ilgili kimi haberler, firmaların masumiyetini de sorgulamaktadır. Alman mama üreticisi Humana, 2003 yılı Kasım ayında İsrail'de satılan ürünlerinde, reklamlarındakinin aksine yeterli B-1 vitamini bulunmadığını itiraf etmiştir. Açıklamada, üretim sürecindeki bir hata nedeniyle mamada olması gerekenin onda biri oranında B1 vitamini bulunduğu belirtilmiştir. B1 vitamini (tiamin); eksikliğinde, ağır ishallere ve ölümcül beyin hasarına yol açan bir vitamindir.

Bebek mamalarının pazarda yaygınlaştığı 1960 ve 1970’li yıllardan itibaren, bebeklerin anne sütüyle beslenme oranları dramatik bir şekilde düşüşe geçmiştir. UNFG (Birleşmiş Milletler Gıda Grubu) raporlarına göre, anne sütüyle beslenme oranı, Meksika’da % 100’den % 40’a, Şili’de % 90’dan % 5’e, Singapur’da %80’den % 5’e gerilemiş durumdadır.

Aslında mama firmaları da ürünlerinde, bebeklerin ilk 4-6 ay anne sütüyle beslenmesini öneren yazıları bulundurmaktadır. Ancak gizil amaçları, özellikle ilk 6 ay içersindeki maksimum sayıdaki bebeğin mama ile beslenmesidir. anne sütü, bir “sıçrama tahtası” olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de bir yıllık bebek maması tüketimi Haziran 2004 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 47'lik bir artış göstermiştir. Geçen yıl Haziran itibarıyla yaklaşık 41 milyon Euro olan bebek maması tüketim hacmi bir yılda 60 milyon Euro'ya ulaşmış bulunmaktadır. Firmalar, mamalarının, “anne sütünün olmadığı” veya “yetersiz” olduğu durumlarda kullanılması gerektiğini söylemekte. Oysa iddiaların aksine, anne sütünün yetersiz kalması gibi bir durumun doğal yaşamda bulunmadığı bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. "Anneler ancak zihinleri mamalar ve benzeri başka alternatiflerle karıştırılıp, emzirmelerinin yetersiz kalabileceği düşüncesi yaratıldığında bu alternatiflerin arayışına girmekte ve bunları önce anne sütüne ilave ederek, kısa zamanda da onun yerine geçirerek emzirmekten vazgeçmektedirler. Yine bilinmektedir ki, anneler emzirme alternatiflerine medya veya vitrinler yoluyla ne kadar yüz yüze gelirlerse, o kadar sık özgüven sarsıntısı ve alternatif arayışlar içine girmektedirler.”

Son veriler, doğumdan itibaren ilk 3 ay içinde sadece anne sütüyle beslenen bebek oranının % 10’lara, ilk 6 ayda beslenme oranının ise %1,3’lere gerilediğini bildirmektedir. anne sütünü teşvik eden tv programlarına daha fazla yer verilmesi, mama reklamlarının yasaklanması ve medyada biberonla beslenen sağlıklı bebek görüntülerinin yer almasının engellenmesi, marketlerde mama satışına izin verilmemesi, “anne sütü yetersizliğine” yalnızca çocuk hekiminin karar vermesi ve bebek mamalarının sadece hekim reçetesi ile satılması, tüm bu verilerin düzeltilmesini sağlayacak başlıca koşullar olacaktır. Bu bağlamda doğum servislerinde görevli tüm personel ve özellikle çocuk hekimlerine önemli görevler düşmektedir.

Dr. Çağatay Acar*, Dr. Erdem Gönüllü*

(*) Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

bu tarz yazıları paylaşmak birçok anneyi rencide ediyor.:KK19::KK19::KK19:bende dahil.yaşayan bilir ben iki çocuğumuda doya doya emziremedim.bu benim seçimim değildi.6-7 ay kendi çabamla ancak emzirebildim.sonrası yok.insan kendini eksik hissediyor anne sütü olmayınca.insanlar ise anlamadan dinlemeden ve en önemlisi ise hiç düşünmeden ileri geri konuşuyor.ben ikinci bebeğime mama vermeyecem die hasta ettim.çünkü sütüm yavrumu doyurmuyormuş.sarılık oldu yeterli besin alamadığı içinde kilosu doğum kilosunun altına düştü.ama ben emzirecem die die beslemeyen su gibi sütümü vermekte direktim.doktorumuz ise senin yavruna garezin var galiba sütün yeterli beslemiyor bebek kilo alamıyor sarılığı geçmez ve günlerce hastanede kalırsınız dedi ama ben yinede mama vermeyecem die direndim.en sonunda annem dayanamadı ve bebeğime mama verdi.ben yinede emzirdim son damlasına kadar.hal böleyken sölermisiniz bu yazıyı yazan dr bey kaç çocuk doğurmuş ve emzirmiş????hayat öle bilimsel yürümüyo maalesef.sütü gelen hangi anne yavrusuna mama vermek ister sorarım size???yaşayan bilir.ben bu sebepten lohusalık depresyonuyla beraber bide mama vermeyecem die psikolojim altüst oldu.annem ve eşim halimden korktular benim.ağlama nöbetleri geçirdim.bu drun ne yazdığı bilimin ne dediği inanın umrumda değil.ben mamayı savunmuyorum ama mecbursanız yapacak bişede yok.ona kalırsa seninde günde 4 lt süt içmen hiç normal değil.su içseydin daha faydalı olurdu.şimdilerde sütüde tavsiye etmiyo doktorlar.hiç bişe yemememiz her yiyeceğimizi kendimiz üretmemiz gerekir.anneler yavruları için en doğru ne ise en sağlıklısı ne ise onu yapıyolardır emin olun.oğlum şuan 10 aylık ve ek gıda+mama ile besleniyor.1 yaşına girmemiş bebeğe inek sütü verecek değilim.:KK20::KK20:

benim bebeğim 5 aylık,allah a çok şükür sütüm yetiyo ve emziriyorum hiç mama vermedim,amaaaaa sütü olmayan anneler ne yapsınlar,hiç bir anne sanmıyorumki bebeğini keyfi olarak mamayla beslesin,mecbur kalmasa verir mi mamayı,bebeğini kolayca emzirmek varmak işin zor tarafını mamayı seçer mi??? sütü gelmediği,bebeğine mama vermek zorunda kaldığı için ağlayan arkadaşlarım var,bence bu insanların haklarını yemeyelim,öyle yazarak,tavsiye üzerine bebek büyümüyo malesef...benim ilk bebeğim normal doğum yaptım ama sütüm 4.gün geldi ,emziriyim mama vermeylim diye cahillik ettiğim için bebeğim kilo kaybetti ve sarılık oldu,sağolsun doktorumuz ilk 3-4 gün mama +anne sütüyle bebeğimin toparlanmasını sağladı,ondan sonra sütüm çoğaldı çok şükür ve hala emziriyorum,allah izin verirse 2 yaşına kadar da emzirmek istemiyorum,ne ağlamıştım benim sütüm olmayacak bebeğim mamayla beslenecek diye,yani canım hiç bir anne mamayı seve seve vermiyo,mecburiyetten veriyo,süt olmayınca neyapsın bebeği aç mı bıraksın daha mı iyi,bence lütfen böyle yazılar paylaşıpta sütü olmayan bebeğini emziremeyen anneleri üzmeyinn,ayrıca süt olmayınca istersen günde 5 litre su iç olmayınca olmuyo,yakın arkadaşlarımdan biliyorummm,mamayla anne sütünü hiç kimse kıyaslayamaz zaten,anne sütünün ne kadar faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz ama lütfen bebeğine mama vermek zorunda olan anneleri üzmeyelimmm

Gerçi sevfurkereym ve s.m18 gayet güzel ifade etmiş ama cevap vermeden duramadım..

Ben mamayla büyümüşüm, hiç anne sütü almadan..Annem hala aklına geldikçe üzülür, "keşke süt verebilsedim sana" diye..Ama çok şükür benim süt açısından bir sıkıntım olmadı..Bebeğim 6 aylık ve ben hala süt veriyorum..Ama açıkçası gurur falan da duymuyorum..Zira yaptığım gurur duyulacak birşey değil, zaten olması gereken bu..Buna kesinlikle eminim ki her anne bebeğine mümkün olduğu kadar anne sütü vermek ister ama eğer elinde olmayan sebeplerle bunu yapamamışsa bu onu yetersiz bir anne yapmaz..Her anne bebeğini en iyi şekilde beslemek, büyütmek ister..Meme veren de öyle, mama veren de..Mama bir seçim değil, bir zorunluluktur..

Ve siz, hala daha neden alıntıladığınızı anlamadığım bu yazıyla anneleri gereksiz şekilde üzüyor ve sanki itham ediyorsunuz..Diyebilirsiniz ki " ben bu yazıyı sütü olduğu halde mama verenler için alıntıladım"
O zaman yazının başında bunu açıkça belirtmeniz gerekirdi..Ama "ben süt verdiğim için gururluyum" pek doğru bir tabir değil..
Üstelik bende meme veriyorum 6 aydır ama hiç zorlu falan da değildi..İyi beslendim, mümkün olduğu kadar dinlendim ve stres yapamdım..Hepsi bu..Ama en önemlisi KISMETLİYDİM..Bazen ne kadar çaba da göstersek bazı şeyler olmayabiliyor..Sizin sözünüz " süt vermeyen anneler yeteri kadar çabalamamış" olarak anlaşılabilir..Bunu hiç düşündünüz mü yazarken?
Ayrıca her 4 litre su içenin sütü olsa inanın bana bugün bu "mama tuzağı" yazsını alıntılıyor olmazdınız zira her anne bebeğini sütle besliyor olurdu..

Çok iyi niyetle dahi yazıyor olsanız lütfen ifadelerinize dikkat edin..Yoksa manasız yere kalp kırar ve tepki toplarsınız..Oysa ki bunu yapmak istemediğinize eminim..

Hangi anne mama vermek istesin ki....Sütü olmayınca ne yapsın bebek aç mı kalsın? Benim de ilk günler sütüm yoktu 2-3 kez mama verdik. Mecburduk sütüm gelmemişti, memeyi de almıyordu, sarılık da olmuştuk. Ne yapsaydım mama vermeyip aç bırakıp sarlık değeri daha da çok mu artsaydı? Şimdi 21 aylığız hala emiyoruz. Keşke her anne 2 yaşına kadar emzirebilse ama olmayınca mecbur mama vericeksin. Ayrıca böyle yazılar emziremeyen anneleri çok kırıyor ve canını acıtıyor. Yapmayın bu kadar acımasız olmayın....:KK20:

...bu yüzden çok gururluyum..... ne kadar kırıcı...

40 hafta bekledim kızım gelsin diye gelmedi sezeryan oldum.. ilk andan itibaren sütümde gelmedi.. içmediğim su çay taze meyve suyu yemediğim şey kalmadı.. bir yada iki kez oda 30cc geldi zorlaaaaaa.. ağlıyordum hergünn gözlerim şiş dolanıyordum etrafta kızımı anne sütüyle besleyemediğim için. mama verdim mecburen.. ilk haftalarda her mama verdiğimde kendime lanet ediyorum ağlıyordum.. psikolojim yerledeydi.. sonra doktorum abartılacak bir olay olmadığını bunun için benim elimden gelen ekstra bişi olmadığını artık mamalarında anne sütüne en yakın formüllerde hazırlandığını söyledi.. her kontrole gittiğimde endişe ve korkuya kapıldım kilosu boyu normal olmayacak diye..ama allaha şükür 3 aylık 62 cm ve 6,050 gram..

şimdi burdan yazıyosunuzya emziyorum çok gururluyum falan .. başkasını bilmem ama benim için kırıcı.. hoş değil böyle şeyler.. tabiki anne sütü çok önemli ama gelmeyince gelmiyor..

bence gururunuzu kendinize saklyın kendi içinizde yaşayın ve benim gibi olan anneleride etkilemeyin......

oğlum 10 aylık şuan ,arkadaşlarımın 1 yaşını geçmiş bebekleri var ve ben onları bebeklerini emzirirken gördükçe hala ağlıyorum ve üzülüyorum.eşimde kızıyor bana ki ne kadar çabaladığımı gördü;hemde psikolojimi bozacak şekilde uğraştım.çevremdeki insanlarda yaa nasıl olmaz sütün diebiliyor.çok ama çok kırıcı.bana bile bile 10 aydır emziriyomusun hala aaaa mamamı yiyo aman aman olsun ver bari dienlere ve daha neler dienlere kul hakkımı helal etmiyorum.çocuklarım gayet sağlıklı çok şükür.
inanın sarılıktan hastanede yattığımızda hemşire gitti pompa buldu geldi.ya hiçmi süt gelmez memeden.bi kaşık zor çıktı.hemşire şaştı kaldı.gögüslerimin ucu morardı ama ben belki bi umut die zorladım gelir die ama nafile :KK14::KK14::KK14:doktor hemşire zorlamanın gereği olsa zaten bu pompayla gelirdi üzülme dediler.doktorda yeni doğan doktoru ve tecrübeliydide.ilk yattığımızda biberon almadılar içeri emzireceksin demişti anlatamamıştım olmadığı.kendi gözleriyle görünce özür dileyerek biberonu kendi elleriyle verdi.doğum yapalıda 4 gün olmuştu hastanedede 4 gün yattık.neler yedim neler içtim kim ne faydalı dediyse netten neler araştırdımsa bulduk aldık yedim içtim olmadı.....bunun suçlusu ben değilimki;kimsenin haddinede değil zaten bebeğimi nasıl beslemem gerektiğini söylemek.

bi arkadaşı doğru sölemiş..mama vermek zorunluluktur die.evet ben mecburdum ve bebeğimi besledim diede kimse bana bunları söleyemez.bende bebeğimi beslediğim için grurluyum çünkü insanım çünkü ben bi anneyimmmm

Anne sütünün yerinin hiççbişeyin tutmayacağını herkes biliyor merak etme ama kusura bakma da gerçekten sütü olmayabnlar hiç gelmeyenler de var senin sütün çok olmuş olabili r ama bir de ne yaparsa yapsın gelmeyenler az olan ve yetmeyenler var onlar napıcak böyle yazıp o insanları da üzüyorsun kimse mecbur kalmadığı sürece mama vermez biraz da kendinizin dışındakileri düşünseniz herkes malesef ki sizin gibi şanslı olamayabiliyor ki bunlardan biri de benim!!!!

çok bencilce bir paylaşım yapmışsınız..başlığınız da mama tuzağı bunu kim açıp okuyacak çoğunlukla mama veren anneler ve yazıyı okuyunca nolacak kendilerini bir kez daha kötü hissedecekler...sayenizde yaralarım tekrar depreşti..bunu yapmaya hakkınız yok..diğer arkadaşlarım gerçekten çok güzel ifade etmiş duygularıma tercüman olmuş ama ben sizi bir kez daha kınamak istedim.

benim oğlum 6 aylık 3 aydır mama veriyorum..ciddi bir rahatsızlık geçirdim...şu an sağlıklı olup oğlumun yanında olabildiğime şükrediyorum bu bence anne sütü verebilmekten daha önemli birşey..bilip bilmeden konuşmak ne kadar kolay değil mi? lütfen insanların kalbini özel hayatınız da dahil kırmayın...konuşmadan önce bir düşünün...

evet yorum yapan diğer arkadaşlar gibi benim de yaralarım depreşti,

ben bir diyetisyenim ve bugüne kadar anne sütüyle beslenme konusunda bir sürü eğitim aldım ve verdim. ama teorik ile pratik birbirini her zaman tutmuyor, doğumdan sonra 2 gün küvözde kalan yavrum ilk yarım saatte salgılanan ve altın değerinde olan kolostrumu içemedi, bunun üzüntüsünü hala içimde taşırım, şanslıydım ki daha sonra emmeye başladı ama bu da çok uzun sürmedi 4 ay sadece anne sütüyle besleyebildim ve 8,5 aylıkken emmeyi tamamen bıraktı, şu an 10,5 aylık kızım ve formül süt kullanmaktan başka çarem yok. bir arkadaşın dediği gibi tuzağa düşmeyelim diye inek sütü verecek veya süt namına hiçbirşey vermeyecek halim yok.

gebe ve emziren annelerin her zamankinden daha çok psikolojik desteğe ihtiyacı oluyor bunu hepimiz biliyoruz. siz kendi yavrunuza olması gerekeni yaptığınız ve bununla övündüğünüz için, bugün bizim yavrularımız daha üzgün, morali bozulmuş annelerle karşılaşacak, biraz daha hassasiyet lütfen...

konu başlığını ilk okuduğumda zannettim ki mamalarla ilgili bir problem var.Ama devamını okuyunca ne alaka dedim.Doğum yaptığımda 1,5 gün sütüm gelmedi.Bebeğim 1,5 gün açlıktan ağladı eşim mama vermek yok dedi.bebeğim ağladıkça ben kahroluyordum.Sarılık başlamıştı.Sonra eşimden gizli annemle sütüm gelene kadar mama verdik. göğüs ucumda hiç yoktu.Hemşireler bile mememi bebeğime tutturmaya çalıştı ama tutmadı.Eczaneden silikon göğüs ucu aldık meme ucum çıkana kadar öyle emzirdim ama bebeğim çok hava yutuyor diye silikon ucunuda bıraktım.Bu sefer sütüm bebeğimi doyurmuyordu.Herkes üstüme geliyordu eşim de dahil.Doktorum sağolsun çok destek oldu.hem emzirip hem mama vermem gerektiğini söyledi.Doktorum demişti ben çocuk doktoruyum ama benimde bebeğim mamayla büyüdü.Şimdiki mamalar anne sütüne yakın demişti.Hem eşimin hemde benim içim rahat etmişti.Önce bebeğimi emziriyordum sonra doymayınca mama veriyordum.zaten stresten bir süre sonra sütümde kalmadı.Sürekli ağlıyordum bebeğimi emziremediğim için.Zannediyordum ki bebeğim beni annesi olarak görmüyor.Ki ben bile kendimi anne olarak görmüyordum emzirmediğim için.Diyordum ki bir hayvan bile doğurduğunda yavrusunu emziriyor ben neden emziremiyorum.Çok kötü günler geçirdim.Halada geçiriyorum .Bir de üst kattaki komşumla aramızda 10 gün doğum farkı var.O hep emzirdi halada emziriyor.Ve ben her gün onunla yüzyüzeyim .Onun bebeğini emzirdiğini görünce ben kahroluyorum.Hem kıskanıyorum hem üzülüyorum.Bebeğimi emziriyorum çok gururluyum diye bir şey yok bence.Zaten olması gerek de o.bebeğim 1,5 ay anne sütü aldı.Şuan 9 aylık gayet sağlıklı kilosu da yerinde.Çok güzel bir evlat yetiştiriyorum bu yüzden çok gururluyum.

benimde aynı şekilde yazıyı okuyunca sinirlerim bozuldu uzun uzun hikayemizi anlatmayacağım ama çocuğum beni emmediği için bende depresyona girdim aynı dğer arkadaşlar gibi sağa sağa zorla verdim kesilene kadar 4 ay sürdü ama yetmedi sağmak mamada verdim haliyle . şimdi bu bebeğini emzirebilmiş gururlu arkadaşa sormak istiyorum bebeğini emzirmek için nasıl gayretler çabalar zahmetler gösterdin ki gururlanıyorsun hangimiz kadar uğraştın gözyaşı döktün ben bebeğimin emmemek için bas bas bağırarak ağlamalarına katlanmaya çalıştım emsin diye sandım ki bu bebek benim kokumu sevmiyo beni sevmiyo nasıl kahroldum. sen neyaptın da gururlusun allah tarafından şanslıymışsın bebeğin seni almış bunun için gururluyum demek yerine mutluyum demelisin şanslıyım demelisin . çok açık söyleyim ben ve bebeğini emzirmek için bu kadar uğraşmış diiğer arkadaşlarım asıl gurur duymalı ki vazgeçmeden aylarca uğraşmışız süt sağmak kolaymı günde 5 kere 6 kere biz sabretmişiz göğsümün ağrısından uyuyamadığım günler oldu sen niye gururlandın su içtin diye mi ?????????

benimde aynı şekilde yazıyı okuyunca sinirlerim bozuldu uzun uzun hikayemizi anlatmayacağım ama çocuğum beni emmediği için bende depresyona girdim aynı dğer arkadaşlar gibi sağa sağa zorla verdim kesilene kadar 4 ay sürdü ama yetmedi sağmak mamada verdim haliyle . şimdi bu bebeğini emzirebilmiş gururlu arkadaşa sormak istiyorum bebeğini emzirmek için nasıl gayretler çabalar zahmetler gösterdin ki gururlanıyorsun hangimiz kadar uğraştın gözyaşı döktün ben bebeğimin emmemek için bas bas bağırarak ağlamalarına katlanmaya çalıştım emsin diye sandım ki bu bebek benim kokumu sevmiyo beni sevmiyo nasıl kahroldum. sen neyaptın da gururlusun allah tarafından şanslıymışsın bebeğin seni almış bunun için gururluyum demek yerine mutluyum demelisin şanslıyım demelisin . çok açık söyleyim ben ve bebeğini emzirmek için bu kadar uğraşmış diiğer arkadaşlarım asıl gurur duymalı ki vazgeçmeden aylarca uğraşmışız süt sağmak kolaymı günde 5 kere 6 kere biz sabretmişiz göğsümün ağrısından uyuyamadığım günler oldu sen niye gururlandın su içtin diye mi ?????????

:KK9::KK9::KK9::KK9::KK9::KK9::KK9:

biz kadınlar çok ilginç varlıklarız.birbirimizi destekliyor,birbirimize yardım etmeye çalışıyor görüntümüzün altında neler neler gizli:KK36:

bebeği uyuyan,uyumayana laf sokar gizliden.çünkü uyuması onun başarısıdır,diğeri uyutmayı beceremiyordur.
bebeği iyi yiyen,yemeyen bebeğin annesini eleştirir.çünkü yiyen bebek de annenin eseridir,diğeri yedirmeyi becerememiştir.
bebeği uysal olan,hırçın bebeğin annesini eleştirir.Allah bilir ne yapmıştır da bebek öyledir çünkü.
sütü çok olan,az olanı eleştirir.çünkü o artırmak için bir şey yapmamıştır,ya da illaki kendinden daha az çabalamıştır.
bebeği emen,emmeyeni eleştirir.şu ünlü profun da dediği gibi 'emmeyen bebek yok,emziremeyen anne vardır' değil mi?
bebeği emen gurur duysun,emmeyen utansın mı??ben de emziremedim.2 ay emdi kızım sadece.ama burdaki pek çok arkadaş gibi sağdım elimden geldiğince.kızımın uyuduğu her anı süt sağarak geçirdim.yettiği yere kadar...yetmediğinde mama da verdim evet.utanmalı mıyım?:KK50::KK50::KK50:

Basta yazan o arkadasa aslinda yorum bile yapmaya degmez umarim 2. Cocugunuda ayni sekilde gururla emzirebilir.

kaç gündür okuyup geri çıkıyorum.
malesef her annenin en hassas olduğu konulardan biri,bende emzirdim ama
neden daha fazla sütüm yok diye ağladım aylarca.oğluma hep üzülerek baktım.
haksızlık yaptığımı düşündüm.insanların söylediği laflara taktım.
onlar sütün az,aç bu çocuk dedikçe laflar içime oturdu.
hala çıkmıyor aklımdan.içimde bir yara.hiç unutamıyorum o günleri.
ki eminim ki birçok anneninde üzüldüğü şeylerden biridir.o yüzden isabetli bir mesaj olmamış.
bende üzülerek okudum.

ben bu süt meselesini gurur onur karakter meselesi yapan kadınlara gıcığım senin sütün olabilir herkesin olacak diye bişey yok ben 9 ay emzirdim mamada verdim çünkü sütüm doyurmuyordu yağsızdı yani 6 ay oldu oğlum bırakalı hala onun psikolojik sıkıntısını çekiyorum kendi içimde 2 sene emziremedim diye benim gibi bunun ezikliğini yaşayan bir dünya kadın var ayıp ya sinir oluyorum hiç emziremeyen anneler var onlarıda düşünün biraz bende mamayla büyümüşüm allaha şükür gayet sağlıklıyım mamayla büyüyenler eksik mi kalıyo sanki

eveeettt bende dogumdan once mama´yı zehir gibi goruyordum,hatta o korkunc mama bebegi tabirini bende kullanırdım ne demekse.Asla mama vermem oyle yapmam boyle yapmam demek kolaydı tabii o zaman.Kızım 2050 gr dodgu 1850 gr dustu,benim sutum coktu ama bebegim ememiyordu.Buna inanmıyordum aslında cunku emiyor gorunuyordu,ikna olmadıgımı goren cocuk doktoru en sonunda deneme emzirmesi dedikleri testi yaptırdı.Gun boyunca her emzirmeden once ve sonra bebegi tarttılar ve 45 dk lık emzirmelerimde bile bebegimin sadece 10 ml sut alabildigini gordum ben.Yani bebegim emiyor gibi gorunuyordu ama emmiyordu bosuna caba harcıyor ve aldıgından cok kalori harcıyordu,boylece de zaten olmayan yag depolarını iyice tuketip daha da zayıf dusuyordu.Ben o gunden itibaren kızıma gonul rahatlıgı ile mama verdim,kızımın saglıgına ve normal kilosuna donmesine yarıdm ettigi icin de mamayı bulanlardan Allah razı olsun bile dedim,doktorumun dedigi gibi dusun ki mama da olmasaydı ne yapardın,eskiden insanlar sut olmayınca yada emmeyince yeni dogmus minicik bebeklere sekerli ekmek islatıp emdirirlermis,inek sutu yada yogurt verirlermis vs,biz sanslıyız ki mama var simdi.Gururluyuz mu demeliydim acaba :) evet arkadasım bu tabirin talihsiz olmus ne yazık ki,yaptıgın seyde gururlanacak bir sey yok,sadece sanslısın.6 ay boyunca da sagarak verdim sutumu,mama ile destekleyerek,ne tur iskenceler yasadıgımı ve bebegim azcık kuvvet toplayınca da tamamen anne sutune donebilmek icin direnislerimi cabalarmı anlatmayacagım bile.Sutumu sagacam diye nerdeyse gogsumun birini sakatlamak uzereyken doktorumun sagmayı yasakladıgını,pompadan farkına varmadan 3-5 milim kan bile sagdıgımı,aylarca saatlerce uykusuz ve binicik yavrunun kokusuna hasret sagma mainesinin basında gecirilen saatleri...icilen suları,bira mayalarini,cemen tohumlarını...ve daha nice cabayı...ben bile asla gururluyum 6 ay cocuguma anne sutu verebildim bunca olumsuluga ragmen demedim hic bir zaman,boynum bukuk ve sanki bir suc anlatıyormus ve acıklamak zorundaymisim gibi anlattım aaa neden emzirmiyorsun diyenlere.Oysa sana ne deyip gecmek gerekiyor bazen uzun uzun anlatıp yorulacagına.
Mama vermek zorunda olan annelerin canını sıkmasına gerek yok,ben mama niye verdim diye hic uzmedim kendimi,ben sutum oldugu halde onu doya doya veremedim diye uzuldum ama mamanın da benim bebegimin hayatını kurtardıgını soyleyebilirim.Esim ve annem bana cok destek oldular ve anne sutu diye diretmeme izin vermediler bile,mamaysa mama yeter ki cocuk saglıklı olsun ve gelissin,muhim olan o.Saglıcakla.

eminim bunu herkes biliyordur hiçbir şeyin anne sütünün yerini tutmadığını. ama bazen omayınca olmuyor. benim oğlum sezeryanla dünyaya geldi doğum ağırlığı biraz fazlaydı o yüzden aç kalmaması gerekiyormuş ama benim ilk gün sütüm fazla gelmedi mamayı vermedim ve sarılık oldu 3 gün çok fazla sütüm gelmeye başladı bir gögsümden emiyor diğer gögsüm oğlumun üstünü batırıyordu fışkırıyordu resmen ama sarılık geçmedi bir türlü kaç kere hastaneye yattık ilaç kullandık uzamış sarılık oldu ben tabi her gün ağladım anne sütü sarılığımı dediler mama verdiler ve benim süt her gün biraz biraz az kaldı sonuç kalmdı gitti ben şimdi ne yapayım insanlar hep uğraştı benimle sütün yok yok diye ama bırakmadılar ki rahatlayım gelsin ben de biliyorum önemli anne sütü ama olmuyor sağmaktan gögsümüm parçaladım yaralar oldu ama gelmedi oğlum 4 aylık ve hala uğraşıyorum gelir mi diye ama bu sürede oğluumun aç kalmasına da dayananam mama veriyorum onun yaşaması nefes alması doyması benim çok önemli. ben çok üzüldüm şahsen bunları okurken lütfen emzirebilinler bizim hangi duygular yaşadığımızı anlayamazlar o yüzden biraz daha duyarlı olalım

X