• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maddi acida gecinmekte zorlanmaya başladik

İki ortalama üstü gelirli bi aileyiz. Kiraciyiz. Ev sahibi evi saticakmis. Biz başka bı eve çıkmasına çıkarız da gün gelir birimiz çalışmaz da o kirayı ödemeye nasıl gücümüz yeter diye korkuyoruz. Bu yüzden kalabildigimiz kadar başımıza belası bı turlu eksik olmayan bu evde kalicaz. Şuan zengin olanlar bile malının degeri düşecek diye evlerindeki kiraciyla beraber panik satışı yapıyor. Ev almak istedik birkaç ay önce alabiliriz gibi düşündüğümüz evler iki katı olmus. Eskiden herkese kredi veren bankalarda para bitti kredi kuyrukları var zar zor veriyolar. İyi ki kendi evinizdesiniz. Belki bu yıl zorlanırsınız ama keşke ben de bir ev sahibi olabilseydim. O kadar çok kötü emlakciyla ev sahibiyle tanıştım ki... İnsanlığa inancım kalmadi
vakıfbank bugün kardeşime 150 bin veriyoruz krediyi fazlasını vermiyoruz demiş
milyondan aşağı ev yokken...

kardeşimin maaşı 20 bine yakın kaç yıllık memur, kredi puanı çok çok yüksek, ama durum bu.
Ben de şu kafede oturanlara laf atanlara tilt oluyorum. Kafede otururken izin mi isticez birilerinden 😂 ya da kafede oturmak varlık gostergesi mi gerçekten. Kendimden örnek vereyim 23 yaşındayım kpssye hazırlanıyorum malum iptal oldu bı daha giricez evdeyim yani. Erkek arkadaşımla ya da bir kız arkadaşımla kafede oturup sohbet etmekten daha ucuz ne yapabilirim? Eve cagirsan ev müsait mi ailem müsait mi saatlerce ev temizleyip ikramlık hazırlamak lazım e o da para. Arkadaşıma gitsem aynı şey onun içinde geçerli, zaten evden eve insan boğuluyor.

Arada pikniğe gidelim desem arabam yok otobüslerde sırtında kamp sandalyesi kolunda termoslu piknik sepeti perişanlık oluyo bı de ona yiyecek hazırla saatlerce. Ee sinemaymis, etkinlikmis daha da pahalı, vitrin gezsen almıyosun avel avel bakıp gözüm kaliyo biz şimdi ne yapalım? Ben şimdi nasıl egleneyim? Bu arada fikri olan varsa fikirlere de açığım.

sanırım biraz üstünüze alınmışsınız
konu sahibi bakıyorum kafeler dolu demiş diye bu konuda yazıldı ama mesela ben "özellikle gençler oturuyor çünkü tek yapabildikleri şey bu zaten, onu da mı yapmasınlar" minvalinde yazdım. 100 milyon insanın olduğu yerde kafelerin dolmasının bir ölçü olmayacağını da yazan bir sürü kullanıcı olmuş.
Kusura bakmayın amacım didismek değil merak sadece 14 yaşında evden ayrılıp reşit bile değilken neler yaptınız nasıl hayatınızı kurdunuz. Reşit bile değilken ne işte çalışabilirsin, ne bir otelde kalabilirsin bilet bile alamazsın. Bir de kafede oturan insanlara neden mana verdiniz ki kafede oturup telefona bakmak hatalı bı davranış mi çok tuhaf bı yorum bence

14 yaşından evden ayrılan bir nesil var işte bu ülkede sizin bilmediğiniz zamanlarda :D

mesela biz liseyi yatılı okuduk, tam burslu olarak. herşeyimizi okullar karşıladı. eve ancak evci izinlerimizde gittik kışa gelirdi o zamanlar bayramlar. bayramlarda gittik. üstüne dünya ayarında eğitim aldık...2şer 3er tane yabancı dil öğrendik. ben 17 yaşında üniversiteye başladım yine tam bursluydum ama uçak bileti almak için ve annemin ihtiyaçlarını almak için ekstradan çalışırdım. stajlarımı yurtdışında yaptım 18 ve 19 yaşındayken sonra da işe yurtdışında başladım. tüm eğitim hayatımı hiç harçlık almadan bitirdim kısacası. yurtdışında değil de ülkede kalmış da olsa benim çevrem çok yüksek oranda evden o yaşlarda (hatta bazısı 11 yaşında) evden ayrılmış, burs almış, sonra da hem çalışmış hem okumuştur. ortaokulda lisede de çalışan dünya kadar insan biliyorum. (ben lisede yazın tarla işi hariç çalışmadım çünkü yurttan çıkamazdım). harçlık mefhumunu bilen %10dur yani.

mesela kpss hazırlığı için 2, 3, 5 sene evde kalan çocuklar var şu zamanda, benim zamanımda hayal edilemeyecek bir şeydi bu .ailesinden çok küçük yaşta ayrılan da artık fazla kalmadı.

maalesef şu anda 20lerin başlarında olanlar (sanırım o yaşlardasınız) bilmiyor böyle şeyleri onlar için anca youtuber olacaksın influencer olacaksın...eğitim bitti, işsizlik de aldı yürüdü çünkü... doğal olarak özendikleri hayatlar bunlar. o yüzden kafede oturup ekran kaydırmak diyorum. bu kötü diye değil, aradaki farkı anlatmak için kullandığım bir tanım.

Hanımefendi öğrenciyken yaptığım şeyleri su anda yapamıyorum diyorum, öğrenciyken bir maaşım yokken çok rahat aldığım şeyleri alamıyorum bu cidden normal mi sizin için?
Ayrıca “eksiye girmeden yaşayınca yarı aç yarı tok olunmuyor” diyorsanız ekonomi normal, siz beceremiyorsunuz demiş oluyorsunuz

Zaruret dışında, keyfi olarak ayağını yorganına göre uzatmayan kimsenin sızlanmaya hakkının olmadığını düşünüyorum. Eğer gelirinin yetmediği şeyleri almak istiyorsan ya gelirini artırmak için çabalarsın, ya da sürekli borç sarmalının içinde yüzüp durursun.
zeten 2 iş yapıyor eşlerimiz artık.gene yetmiyor.ne yapsın adamlar ?düttürü dünya filmindeki kemal sunal gibi geceleri de pavyonda müzik aletimi çalsınlar ayol? :KK53: bu gelir nasıl artırılır sizden fikir alalım?

Senelerdir tamamlayıcı sigortamız vardır ailece, bu sene yaptırmadık:)
Şuan yeni bebek bekleyen, küçük bebek büyütenleri gördükçe içim acıyor.
Çocuklarım 6 ve 5 yaşına geldi, onların mama bez emzik giyim masraflarını, hastane olaylarını düşününce o zaman bile asgari ücretin kaç katına denk geliyordu, şuanı hayal edemiyorum.
Onları büyütene kadar herhalde 500 den fazla emzik aldım, tanesi 100 olmuş, bunu görmek bile şaşı yapıyor gözlerimi.
Şu an emzik sayınla beni üzdün 🥹 2 tane alayım yeter diyordum hayaller . İnsan da heves ediyor almak iÇin heves bile bırakmadılar

İki tane bekar yetişkin insanın, net 15 bin lirayla kıt kanaat geçinebilmesinin şu ekonomik koşullarda dahi tek açıklaması "israf ediyorlar"dır ancak. Bende hayatın içindeyim az çok görüyorum neyin ne olduğunu. Ayağını yorganına göre uzatmayan insanlar hep eksiyle yaşıyorlar. Tabi işin içine çocuk veya çocuklar girince iş değişir, o zaman anlarım yetmemesini.

O dediğiniz rakamla kira fatura derdim olmadan tek başıma yaşıyorum ve tek olduğum halde zor geciniyorum, israf etmeye param kalmıyor.
Sigaram alkolüm yok şu hayatta iki zevkim vardı makyaj malzemeleri almak ve kahve . Bakın şu an ikisi de lüks derecesinde her zaman aldığım kahvenin muadili alabiliyorum yalnızca. Makyaj malzemesi deseniz yılbaşından beri 2 ruj aldım yalnızca. İse gitmesi gelmesi benzini, kitabı, yemeği derken içeriye girmiş buluyorum kendimi ay sonunda. Ki öyle luks bir harcamam aşırı bir alışverişim yok bile.
Bence siz yarı aç yarı tok kalmayı normalleştirmişsiniz. Azıcık bile keyif almaya çalışan insanı israfci ilan edeceginize hayat standartları neden böyle neden ben gönlümce bir şey alamıyorum diye bir düşünün
Tartışmanız çok saçma. Belki ki hayat standartlarınız çok farklı.

Zaruret dışında, keyfi olarak ayağını yorganına göre uzatmayan kimsenin sızlanmaya hakkının olmadığını düşünüyorum. Eğer gelirinin yetmediği şeyleri almak istiyorsan ya gelirini artırmak için çabalarsın, ya da sürekli borç sarmalının içinde yüzüp durursun.
İyi de 5 sene önce yaptığım, günlük rutinim içinde olan şeye şuan ciğerci kedisi gibi bakıyorsam, zamanında yaptıklarımın hayatımın en büyük zirvesi, görüp görebileceğimin en iyisi olduğunu biliyorsam, hayata hangi motivasyonla devam edeceğim ben?
Hangi disiplin ile daha fazla çalışıp geliri arttıracağım, eskisinin yarısına tamah etmek için mi?
4 5 gün de olsa tatilime gideyim diye iş hayatı dışında gelir mi arayacağım?

Bu düzendeki saçmalık insanda mı şimdi?

Neden polemik çıkarayım yahu? Bahsettiğimiz tutar şu anda asgari ücret olması gereken tutar. Ki bunu da “ayyy İskandinav ülkesinde şöyleymiş kızzz” edasıyla söylemiyorum bakın. Bu ülkenin birkaç sene öncesinde böyleydi. Eğer birkaç yıl önceki ekonomiyi yaşıyor olsaydık şu fiyatlarla asgari ücret 15 bin idi. Allah aşkına bir yorum yaptınız diye diretmeyin, siz de biliyorsunuz söylediğimin doğru olduğunu. Siz de o dönemleri yaşadınız bugünleri yaşıyorsunuz. Ya da tamamen iyi niyetlisiniz ve fiyat algınız oturmamış, bende de vardı bu. Bir proje alacağım zaman 4000 TL’ye falan “wooow” diyordum. Halbuki hiçbir şey değil artık. Size de bence 15 bin çok gibi geliyor, alışkanlıktan. Ama değil.
Tek başına yaşayan bir kişi için 15 bin çok değil zaten ben çok demiyorum. Ama ''ekstra harcama da yapmıyorum, her şeyimi kısıtlamama rağmen eksideyim'' denecek bir tutar da değil. Şu ekonomide bile değil. Çocuklu ailelere 15 bin tabiki yetmez şu durumda ama tek başına bu parayı kazanıp da yetmiyor diyeni haksız buluyorum.

Aynen ekonomist. Sistemin açığını buldun😍😍😍 tebrikler yüs puan 💅💅

İşte sorun da o, hiçbir şeye gelirimiz yetmiyor. Benim mesela ayda 3 kg kırmızı ete, somona yetmiyor. Gelir de artmıyor ekonomi malum. Borç sarmalı mı şimdi çözüm?

Oysho sabahlıklarımı satmaya çalışıyom kalbim küt küt her beğeni aldıklarında
Ya ben de her şeyi dağıtır ya da atardım ilk defa dolap uygulaması açtım .Elbet düzelir diye düşünelim 🌹 hepimiz farkındayız beterin beteri var ama illa bi lokma suya muhtaç mı olmak gerek .

Benim maaşım 11 bin olucak bu ay eşim avukat onun sabit geliri yok ama pandemide cesaret edip 2 ev almıştı kredisinde önce zorlandık şimdi kendi kredisini ödüyor.Bizde de 2 çocuk okulları kursları derken inanılmaz bir gider var ben bu kadar zamları hissediyorsam asgari ücretlinin Allah gerçekten yardımcısı olsun.Okullar açılınca amacım 2 öğrenci okutmak , Kiminin kırtasiye masrafına yardım etmek,imkanı olanlar çevrelerindeki öğrencilere bebeklere yardım etseler bence insanlar çok güzel hayır yapmış olurlar.Bir defter bile alamayan için çok kıymetli,bir bebek için bez

Merhabalar bu siteyi yeni keşfettim üyelik açtım derdimi anlatmak ve fikir almak için yardımcı olursanız çok sevinirim.

Ben 26 yaşındayım, 2 yıldır kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum. Tek yaşıyorum, 2 yıl boyunca hep evden işe işten eve hayatım oldu öyle gezip tozmayı sosyalleşmeyi pek seven biri değilim.
şunu şuraya iliştirelim de sosyal minnoş üye arkadaşlar sorun bizde mi diye düşünmesinler🫠🫠 asosyalliği de övmezsiniz ya param elde kalıyo diye 🫠🫠

Hanımefendi siz özellikle anlamak istemiyorsunuz anladım 😂 herkes diyor ki 2-3 yıl önceki asgari ücretle alnınla bu yıl alınmıyor diyorlar yanı o zaman alınan yorgan şimdi alınmıyor. Siz diyorsunuz kısa yorgan alın bacağınızı da içinize çekin.

İşte sorun da o, hiçbir şeye gelirimiz yetmiyor. Benim mesela ayda 3 kg kırmızı ete, somona yetmiyor. Gelir de artmıyor ekonomi malum. Borç sarmalı mı şimdi çözüm?
Evet, almak istiyorsanız borç sarmalı tek çözüm. Somon yemek insani hakkım, ben insanca yaşamak istiyorum diyorsanız, buyurun borçlanın o halde.

Şu an emzik sayınla beni üzdün 🥹 2 tane alayım yeter diyordum hayaller . İnsan da heves ediyor almak iÇin heves bile bırakmadılar
Dişler çıkana kadar askılı biberonlu emzik takımları alırdım kıyafetlerine uygun, önlükleri de olurdu.
Emzik, aksesuarın bir parçasıydı yahu.
Dişler çıkınca e 1 haftada ısırılarak delindiğinden mecburen yeniri alınırdı, hatta kriz yaşanmasın diye 2 li paketten 10 tane sipariş ederdik vs.
Niye, 28 30 liraydı ikilisi😂
Fii tarihi değil ha, 2018 2019 bunlar.

Şöyle bir 8 sene önceye gitsek, hepimiz paçayı kurtaracağız, öyle hissediyorum.

Back