bana biraz ilginç geldi. 50 binle.
baktım TED koleji ilk okul ücreti kitap yemek servis hariç 70 bin bandında, aylık 10 binden aşağı çocuğun masrafı olmaz bu durumda.
ayda yatılı temizlikçi sigortasıyla filan 12-13 binden aşağı olmuyordur- hiç temizlikçi almadım ama normal işçinin asgari ücretlinin masrafı maaş + sigorta + yemek 8-9 bin zaten.
2 arabanın benzini bakımı ayda 8- 10 bin yapar her ay tatile de arabalardan biriyle gitsinler uçağa filan binmesinler dedim. (çünkü benim uçakla tek başıma gidiş-gelişim 3500 TL de bodruma)
her tatilde de bodruma gitmesinler de arada amasraya gitsinler ya da kış tatiline hep uludağa değil de kayseriye filan gitsinler tatilleri 2 şer gün diye bile alsak 2 yetişkin 1 çocuk 2 gece 5 bin liradan aşağı yine çıkmazlar. (çadırda pansiyonda kalmayacaklardır)
yani burası 35 bin filan yaptı
kalıyor 15 bin filan.
ev kendilerinin olsun kredi de olmasın.
faturalar var daha? o sitenin aidat 2bin liradır şimdi zaten
mutfakta haftada 2 gün dışarıda yemelerine birşey demiyorum ben de 2 gün dışardan yerim ama ev yemeği filan yerim...bunlar çok boğazlı olmasınlar hadi şarap balık filan da yemesinler, normal yesinler 5 binden az yine olmaz. normal ailenin market alışverişi 5 bin zaten. (ki böyle bir ailenin beklentisi organik filan olmalı aslında?)
e bunların özel sağlık sigortası olması gerekir, (bir diş temizletmek 500 lira olmuş bu arada), ne biliyim bi düğüne bi d.gününe 100 liralık bir şey götüremezler, onu geçtim makyajı parfümü, kılığı kıyafeti, kuaförü, hiç mi arkadaşları misafirleri gelmeyecek bir yere gitmeyecekler, bir sinema, konser?
evdeki beyaz eşya hiç bozulmayacak mı, kimse telefon bilgisayar yenilemeyecek mi? yani normal bir ailede genelde şey oluyor çocuğa tablet alıyorsun, 6 ay sonra kadının telefon suya düşüyor sizlere ömür, 6 ay sonra kurutucu alalım ya olmuyor böyle deniyor, o bitiyor airfryer alınıyor o bitiyor başka birşey. çocuk büyüyor odası değişiyor. kısacası neredeyse sene boyu hep birşeyin taksiti/ödemesi oluyor, demek istediğim o.
tüm bunlar için geriye 15 bin kalıyor, yani normal ailelerin artık yetişmiyor dediği miktar...normal aile yetiştiremiyorsa bunların nasıl yetişecek ?
çocuğun okulunu filan dede-nine ödüyorsa. tatile gidip kendi yazlıklarında kalıyorlarsa, tatile gitmek dışında başka bir sosyallikleri yoksa, ahlatlıbelde kahvaltıcılara at binmeye filan hiç gitmiyorlarsa, ne biliyim çocuğu da TED'e yolluyoruz başka kurs murs gerekmez diyorlarsa belki o zaman.