• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maddi acida gecinmekte zorlanmaya başladik

Arkadaşım, senin lüks anlayışınla bizimki bir değil.
Pizza hambuger işte benzeri türevi yemek bana sıradan hatta dışarıda yemek değil.
Dışarıdaki yemekten kastımız mesela kuver ücreti olan restoranlar, sıradan pideci kebapçı hiç değil.
Kusura bakma yani, sen öyle doğdun büyüdün yaşıyorsun diye biz öyle değiliz, dışarıda aldığım bir kahve günlük rutinimden lükse girecek, bak bak😂
E karın doyurmak ne zaman lükse kaçacak acaba, onu da yarı aç kalkalıma gelir miyiz 3 senede?
Ankaralı mısın bilmiyorum, Trilye var buralarda. Güzel bir iş başardığımda, iyi işler aldığımda kutlama gibi oraya giderdim annemle, kendime jest olsun maksat. Şimdi oraya gitmem için o iyi işlerden 4 tane bitirip hesabı öyle ödemem lazım :D

vakıfbank bugün kardeşime 150 bin veriyoruz krediyi fazlasını vermiyoruz demiş
milyondan aşağı ev yokken...

kardeşimin maaşı 20 bine yakın kaç yıllık memur, kredi puanı çok çok yüksek, ama durum bu.

sanırım biraz üstünüze alınmışsınız
konu sahibi bakıyorum kafeler dolu demiş diye bu konuda yazıldı ama mesela ben "özellikle gençler oturuyor çünkü tek yapabildikleri şey bu zaten, onu da mı yapmasınlar" minvalinde yazdım. 100 milyon insanın olduğu yerde kafelerin dolmasının bir ölçü olmayacağını da yazan bir sürü kullanıcı olmuş.

14 yaşından evden ayrılan bir nesil var işte bu ülkede sizin bilmediğiniz zamanlarda :KK70:

mesela biz liseyi yatılı okuduk, tam burslu olarak. herşeyimizi okullar karşıladı. eve ancak evci izinlerimizde gittik kışa gelirdi o zamanlar bayramlar. bayramlarda gittik. üstüne dünya ayarında eğitim aldık...2şer 3er tane yabancı dil öğrendik. ben 17 yaşında üniversiteye başladım yine tam bursluydum ama uçak bileti almak için ve annemin ihtiyaçlarını almak için ekstradan çalışırdım. stajlarımı yurtdışında yaptım 18 ve 19 yaşındayken sonra da işe yurtdışında başladım. tüm eğitim hayatımı hiç harçlık almadan bitirdim kısacası. yurtdışında değil de ülkede kalmış da olsa benim çevrem çok yüksek oranda evden o yaşlarda (hatta bazısı 11 yaşında) evden ayrılmış, burs almış, sonra da hem çalışmış hem okumuştur. ortaokulda lisede de çalışan dünya kadar insan biliyorum. (ben lisede yazın tarla işi hariç çalışmadım çünkü yurttan çıkamazdım). harçlık mefhumunu bilen %10dur yani.

mesela kpss hazırlığı için 2, 3, 5 sene evde kalan çocuklar var şu zamanda, benim zamanımda hayal edilemeyecek bir şeydi bu .ailesinden çok küçük yaşta ayrılan da artık fazla kalmadı.

maalesef şu anda 20lerin başlarında olanlar (sanırım o yaşlardasınız) bilmiyor böyle şeyleri onlar için anca youtuber olacaksın influencer olacaksın...eğitim bitti, işsizlik de aldı yürüdü çünkü... doğal olarak özendikleri hayatlar bunlar. o yüzden kafede oturup ekran kaydırmak diyorum. bu kötü diye değil, aradaki farkı anlatmak için kullandığım bir tanım.
Araştırırsanız ziraat bankasi 500bine kadar kredi veriyo. Evet 20lerin başındayım. Ortam sartlar bu şekilde işte yoksa kimse senelerce oturup kpss çalışmak istemiyo ama zorundayiz

Arkadaşım, senin lüks anlayışınla bizimki bir değil.
Pizza hambuger işte benzeri türevi yemek bana sıradan hatta dışarıda yemek değil.
Dışarıdaki yemekten kastımız mesela kuver ücreti olan restoranlar, sıradan pideci kebapçı hiç değil.
Kusura bakma yani, sen öyle doğdun büyüdün yaşıyorsun diye biz öyle değiliz, dışarıda aldığım bir kahve günlük rutinimden lükse girecek, bak bak😂
E karın doyurmak ne zaman lükse kaçacak acaba, onu da yarı aç kalkalıma gelir miyiz 3 senede?
Tamam hanımefendi, bir değil, pekala. Öyleyse size bankalarla borç alışverişi yaptığınız hayatınızda başarılar. Geçinememek ve borç içinde yaşamak da sizin ve bu düşüncedeki insanların hayatlarının ayrılmaz bir parçası olarak kalmaya devam edecek artık.

Tamam hanımefendi, bir değil, pekala. Öyleyse size bankalarla borç alışverişi yaptığınız hayatınızda başarılar. Geçinememek ve borç içinde yaşamak da sizin ve bu düşüncedeki insanların hayatlarının ayrılmaz bir parçası olarak kalmaya devam edecek artık.
Bir an önce “yahu normal olan bu değil, insanlar normal ihtiyaçları için, sosyalleşmek için bankaya borçlanmamalı” demezseniz hayatınız normale döndüğünde ve sosyal biri olduğunuzda üzüleceksiniz, benden söylemesi.
Seviyeli tartışmanız için ayrıca teşekkürler.

Tamamlayici sigorta yaptiracaktim 6bin teklif gelmisti 3gun erteledim 9bintlye cikardilar 3 gunde fiyati o yuzden vazgectim
Bol puan yeni uyelik bonusu net takibi nedir detay verebilirmisiniz kkredi kartimi
ben 4 ay once kizima yaptirdim nn sigortadan anne kiz paketmiydi oyle birseydi gayet uygundu baktiniz mi?
sorunuza gelince gecinemiyoruz her ay baska bir lüks dedigimiz ama gayet insani ihtiyac olan bir seyden vazgecmek zorunda kaliyoruz.
kizim bu sene okula basliyor hastalanirsa vs bakacak kimse yok diye evden part time home office islerine basvurdum ama henuz ses yok.
allah herkesin sonunu hayir etsin diyecegim ama icimden gelmiyor ne yalan söyliyim

soğan 9 tl patates 12 tl idi 10 a indi sevindik bahhhhh.yağsız kızartma yapan cihazımda yapayım dedim ı ıhhh.elektrik pahalı bu seferde.ekmek arası salça daha mantıklı. :KK45:
Oda patates fakir yemegiydi eskiden. Alırlardı cuvalla her türlü yemegini pişiridi annem .Şimdi patates hepsinden pahalı. Bugun manava sipariş ettim patates biber domates yemek yapcam abi yemeklik gönder dedim 30 TL koydum sepete 3 patates 4 biber 5 domates 4 tane de sogan yollamış akamfklaf

Malesef yalnız değilsiniz.Biz de gerçekten zorlanmaya başladık.Eşim geçen gün oturdu hesap kitap yaptı.Sadece 3 sene ya 3 sene önce eve giren parayı dolara çevirince 7 bin dolarmış.Yani alım gücünü düşünün.Çok rahattık.O zaman da eşim maaş artı özel dersleri vardı.Benim de maaş ve özel derslerim.Şimdi tek eksik benim maaş.Nerdeee 7 bin dolar.Yarısının da altında.Alım gücümüz inanılmaz düşmüş.Evet bebek oldu masraflar arttı ama alım gücü bu kadar düşmemeli.Başka faktörler var ülkede olan ve seyrettiğimiz ama ne yazık ki burda yazamıyorum…

Bu arada gelen parayı of be ne para kazanıyorlar diye nispet amaçlı falan asla değil.3 sene önce ile şimdi arasındaki uçurumu anlatmak için örnek vermek istedim.Yani şimdi yok isteyince geçinilir falan denmesin.Ekonomiden biraz anlayan ortamın neye döndüğünü çok rahat görür.

evladınız yok bilmiyorsunuz.düzgün eğitim alsın diye kredi çekip koleje yazdırdım.iyi ki yapmışım.iyi ki borçlanmışımm.ev araba ertelenebilir ama evlat ertelenemiyor.bir gün siz de anlarsınız.bu tartışmalarımızı hatırlarsınız o zaman.

Bir an önce “yahu normal olan bu değil, insanlar normal ihtiyaçları için, sosyalleşmek için bankaya borçlanmamalı” demezseniz hayatınız normale döndüğünde ve sosyal biri olduğunuzda üzüleceksiniz, benden söylemesi.
Seviyeli tartışmanız için ayrıca teşekkürler.
İnsanlar normal ihtiyaçları için, sağlıklı beslenmek, iyi yerde barınmak, kıyafet almak, çocuğuna bakmak için borçlanmamalı zaten kesinlikle katılıyorum. Sosyalleşmek ucu çok açık bir kavram. O yüzden o konuda yorum yapamayacağım.

ben 4 ay once kizima yaptirdim nn sigortadan anne kiz paketmiydi oyle birseydi gayet uygundu baktiniz mi?
sorunuza gelince gecinemiyoruz her ay baska bir lüks dedigimiz ama gayet insani ihtiyac olan bir seyden vazgecmek zorunda kaliyoruz.
kizim bu sene okula basliyor hastalanirsa vs bakacak kimse yok diye evden part time home office islerine basvurdum ama henuz ses yok.
allah herkesin sonunu hayir etsin diyecegim ama icimden gelmiyor ne yalan söyliyim
Nn sigortamı . Partner sigorta diye gecşyor demi orda Meryem hanım vardı sanırım bende dogum zamanı ordan paket alıp sonra anne kız sigorta yaptırdık 900 tlydi senelik sanırım suan ne kadar bilmiyorum

Sizin inatla anlamadığınız şey, insanlar hala 5 sene önceki gibi çalışıp üzerine kıdem alıp neden o dönemdeli gibi yaşayamadıklarını, her gün daha da zorlandıklarını sorguluyorlar.
Herhalde siz hayatınızda ilk defa mı yetirdiğiniz ya da kenara attınız, bilemiyorum bunları göremiyorsunuz.
Şu ülkede orta sınıf kalmadı, çok özür dilerim ama yoksul kesimdesiniz, çoğumuz artık o raddedeyiz.
Ama değildik, ülkenin 3 te 1 olarak değildik, her şeyine bir şekilde yetişen, marka bile olsa 1 tane alıp ödeyebilen, üstüne hem kültür hem dinlenme turizmi yapabilen insanlardık, yakındaki şehri gezmeye düşünmeden giden orta sınıf işte:)
Belki buradan anlarsınız, sizin kaybınız belki yoktur da bizim çok…

Sevgili Mune, o tartışmanın ilk çıktığı nokta

Bu üyenin mesajı. Kira fatura derdi olmadan bir insan tek başına 15 binle eksiye girmesi normal mi? ''Öyle lüks, aşırı bir alışverişim yok'' demesine rağmen. Bu normal değil konu buradan başladı. Yoksa istisna durumlar fazlasıyla var elbette.
girebilir neden girmesin?
insanların yaşam biçimini bilemiyoruz aldigi paranin karsiliginda nasil bir ortamda calisiyor nerelere girip cikmak zorunda kaliyor vs.bunlari bilemeyiz.
yada şoyle soyleyim sizin luks alginiz ayda bir kilo karisik kuruyemis bir kilo pirzola yemektir onun luks dedigi hergun pirzola yemektir ve eskiden her gun yedigi pirzolayi bugun yiyemiyorsa oda kendi kulvarinda luksunden ödun vermis olur.
gecinmek demek sadece yemek icmek demek degil.

Nn sigortamı . Partner sigorta diye gecşyor demi orda Meryem hanım vardı sanırım bende dogum zamanı ordan paket alıp sonra anne kız sigorta yaptırdık 900 tlydi senelik sanırım suan ne kadar bilmiyorum
ben 3.300 e yaptirdim

Ankaralı mısın bilmiyorum, Trilye var buralarda. Güzel bir iş başardığımda, iyi işler aldığımda kutlama gibi oraya giderdim annemle, kendime jest olsun maksat. Şimdi oraya gitmem için o iyi işlerden 4 tane bitirip hesabı öyle ödemem lazım :KK70:
Trilyeye en son tek çocuklu halimle gittim, o da sondu işte.
Valla düşünmek istemiyorum, geçmişimi düşününce gençlere acıyorum.
Gördük yedik gezdik öğrenci halimizle bile, sinema konser şenlikten çıkmadık, genel olarak ülke gençliği olarak yaşadık yoksulu zengini ayırt edilmeksizin.
Şuan tek bir zümreye ait görülen her şeyi yaşamış nesillerin bakışıyla, hiç görmemiş çocukların nasıl bizleri geçeceğini düşünmek istemiyorum.

Sizin inatla anlamadığınız şey, insanlar hala 5 sene önceki gibi çalışıp üzerine kıdem alıp neden o dönemdeli gibi yaşayamadıklarını, her gün daha da zorlandıklarını sorguluyorlar.
Herhalde siz hayatınızda ilk defa mı yetirdiğiniz ya da kenara attınız, bilemiyorum bunları göremiyorsunuz.
Şu ülkede orta sınıf kalmadı, çok özür dilerim ama yoksul kesimdesiniz, çoğumuz artık o raddedeyiz.
Ama değildik, ülkenin 3 te 1 olarak değildik, her şeyine bir şekilde yetişen, marka bile olsa 1 tane alıp ödeyebilen, üstüne hem kültür hem dinlenme turizmi yapabilen insanlardık, yakındaki şehri gezmeye düşünmeden giden orta sınıf işte:)
Belki buradan anlarsınız, sizin kaybınız belki yoktur da bizim çok…
Evet yoksul kesimdeyim, kabul ediyorum ve bunun bilincinde olarak yaşıyorum. ''Eskiden yapıyordum, şimdi niye yapamıyorum'' diye hayıflanıp durmak, eskiden olduğunuz ekonomik refah seviyesinde olmadığınız halde hala o zamanki gibi harcama yapmak istemek mantıklı değil.

Evet yoksul kesimdeyim, kabul ediyorum ve bunun bilincinde olarak yaşıyorum. ''Eskiden yapıyordum, şimdi niye yapamıyorum'' diye hayıflanıp durmak, eskiden olduğunuz ekonomik refah seviyesinde olmadığınız halde hala o zamanki gibi harcama yapmak istemek mantıklı değil.
yooo aynı iş de çalışıyoruz aynı yan gelirlerimiz var.ama geçinemiyoruz.

Neden istemeyelim hanımefendi?Yine çalışıyoruz,hatta belki daha fazla.Ama çok değil 3 sene önceki alım gücümüzle şimdiki arasında uçurum var.Ne değişti bu kadar?Neden kabullenelim?Ekonomi bazılarına(!)hala refah seviyesinde iken biz çalışanlara neden değil?Lütfen yaa…!

Eskisinden daha da kalifiye olup daha fazla çalışmaya rağmen daha az şey yapabilmek mantıklı mı?

ben 3.300 e yaptirdim
Aman yarrabbi🥺 yılda kac kez gidiliyor da hastaneye Allah göstermesinde yani. Benim için dogumdan sonraki ilk aylar cok iyi oldu bu sigorta koru hast de iyi bir doktorla dogum yaptım sonraki o aylık kontroller falan kalca ultrasonu vs hepsi uyguna geldi 25 er TL'ye kalca ultrasonu göz muaynesi normal pediatri vs hep bu fiyata gidiyorduk koruda.şuan ne kadar bilmiyorum da . Çok ozur dilerim 1100 tlymiş senelik. Eşim söyledi de sımdı 2020-21 yılında. Sonra doguya geldik buralar buz cocuk her hafta hasta oluyordu burda da cok sukur bu sirket özel bi hatsanede geciyordu ama bize de 3 bin gibi fiyat verdiler . Yaptırmadım ama

Back