Gluten buğday başta olmak üzere, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan bir protein grubu. Özellikle ekmek yapımında ve unlu mamullerde ağdamsı bir yapı oluşturmak için glüten proteininden faydalanılıyor.
Bende olduğu gibi bazı bedenlerde bu protein bağırsaklar tarafından sindirilemiyor ve glüten hassasiyetine dönüşüyor. Bazı kişilerde ise yine glüten hassasiyeti ile kendini gösteren fakat daha ciddi sağlık problemlerine neden olan çölyak hastalığına dönüşüyor. Üstelik sadece erişkin hastalığı değil çocuklarda da ne yazık ki görülüyor.
Gluten hangi gıdalarda var?
buğday, arpa, çavdar, bulgur, irmik, makarna, bira ve içkilerin çoğu, unlu mamullerin tümü, dondurma, soslu etler (ekmek konduğu için köfte dahil) cipsler, soslar ve daha pek çok ürün. Gluten katkı maddesi olarak endüstriyel birçok üründe de kullanılıyormuş. Bu yüzden kozmetik ürünler, şampuanlar ve temizlik ürünlerine de dikkat edilmeli.
Gluten alerjisinin (glüten hassasiyetinin) belirtileri nelerdir?
Gluten alerjisinin belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte aşağıdaki belirtilerden bazıları size ışık tutabilir. (benim şikayetlerim karın ağrısı, aşırı gaz ve şişkinlik idi.)
Karın ağrısı, aşırı gaz, kabızlık, kronik yorgunluk, halsizlik, kemik ağrısı, baş ağrısı, kemik kırıklar, Demir eksikliği anemisi, kilo kaybı, deride karıncalanma, uyuşma hissi deride yanma, kaşınma, renk değişikliği, ödem, kaygı bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü gluten alerjisinin belirtileri olabilir.
Gluten alerjisi teşhisi nasıl konulur, tedavisi nasıl olur?
Guten alerjisinin teşhisi için önce dahiliye veya gastroenteroloji uzmanına muayene olarak, hekimin yapacağı bazı testler ve tedaviler sonucunda teşhis konulabiliyor. Henüz medikal bir tedavisi yok maalesef, harfi harfine uyulacak “glüten diyeti” yani “glüten free” diyet şart. Aslında önce kanda çölyak ile ilgili bazı testler uygulanıyor ve negatif çıkarsa çölyak direk eleniyor. Ama gluten hassasiyeti bulabilmek için yapılan testler var fakat, hekimler dahi sonuçların güvenilir olmadığı görüşünde. Ben gıda alerji testi yaptırmadım, kendim denedim ve çözdüm. (10-15 gün tüm glutenli içerikleri beslenmeden çıkartarak) Sonuç olarak bizim gibi glüten hassasiyeti olan kişilerin glutenli gıdaları beslenmesinden çıkartması tedaviyi başlatıyor ve hastalıkların yansıttığı şikayetleri geriletiyor.
Kaynak:
Gluten Nedir ?