Merhaba.
Șu an içinde bulunduğum hastalık ve tedavi sürecini sizinle paylaşmak isterim.
Yurtdışında yaşıyorum. Pandemiden dolayı 2 yıldır erteledigim pop smear testimi 9 ay önce yaptırdım ve test sonucumda anormal hücre lezyonlarına rastlandı. Lezyonların hangi seviyede olduğunu tespit etmek için ilk kolposkopi işlemi yapıldı ve kolposkopi sonucunda aynı lezyonlara CIN 2/CIN 3 eşiğinde rastlandı. Hayatımın en büyük şokunu yaşadım. Doktorum eğer 20'li yaşlarımda olsaydım bağışıklık sistemimin ve biyolojik gençliğimin bu lezyonları kendiliğinden temizleyebileceğini söyledi lakin ben 35 yaşındayım, bu sebeple cerrahi ișlem elzemdi. Yaşlanıyor olduğum gerçeği tokat gibi yüzüme vurulmuştu o an :)
Doktorum ile tedavi sürecini planlarken bana "Soğuk Konizasyon" uygulayacağını söyledi, ki bu işlem doğurganlığı etkilemesi bakımından en riskli işlemdir. Raporu görmek istediğimi söyledim. Tam ekranını açtı ki hasta isimlerinin karıştığını dileyerek özür diledi ve işlemin Soğuk Konizasyon degil LEEP olacağını ifade etti. Bu ayrıntıyı vermemin nedeni, tedaviye başlamadan test sonuçlarının muhakkak 2. bir hekime de gösterilmesinin gerekliliği ve önemi.
Hemen alanında uzman başka bir doktorla iletişime geçtim. Bu doktor da LEEP önerdi. Doktoruma, kanser miyim doktor bey, dediğimde hiç unutmadığım bir şey söylemişti bana: "Endişelenme bu kadar. Kanser değilsin, ama kanser olmak üzereydin. Sevinmelisin."
Ve 7 ay önce, Temmuz ayında, LEEP operasyonu oldum. LEEP esnasında biyopsiye gönderilen parçanın cerrahi sınırları çok şükür negatifti. Bu güzel haber beni rahatlatmıștı. Doktorum bana "Șu an sağlığına geri döndün, hamile kalabilirsin, bebeğini sağlıkla dünyaya getirebilirsin, bebek HPV'den de bu işlemden de etkilenmez." dedi. Bana bu süreçte vücudumun HPV'den kurtulmasının zaman alacağını (minimum iki yıl), bağışıklık sistemimi güçlendirmem için yeşil çay tableti ile bilhassa shiitaki mantarının tabletini içmemi önerdi.
Ben sporumu aksatmayan, sigara içmeyen, beslenmesine olabildiğince dikkat eden, stresten uzak, genel hatlarıyla huzurlu ve mutlu bir hayat yaşayan biriyim. Lakin 10 gün önce yaptırdığım LEEP'ten sonraki takip ve kontrol amaçlı ilk pop smear testimin sonucu bugün geldi. HPV'nin tekrarına neden olabilecek faktörleri hayatımdan çıkarmama rağmen HPV testim pozitif çıkmış. Yani HPV 16 Negatif, HPV 18 Negatif, lakin Diğer Yüksek Riskli HPV Türleri Pozitif. Diğer Yüksek Riskli HPV Türlerini de şu başlıkta topluyorlar : 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68
Düşünün ki, 200'den fazla HPV türü var ve bunlardan en riskli olan bu lanet 14 tür, rahim ağzı kanserine yol açan öncü lezyonların mimarları. Sonucu alır almaz doktora gittim. Kendi doktorum yoktu; endişemi gören başka bir doktor ile durumu değerlendirmek istedim. 2. kolposkopinin yapılması gerektiğini söyledi ve 11 gün sonrasına bu işlem randevu aldım.
Bu arada son 7 aylık tedavi sürecimde 3 dozluk HPV aşısını oldum. (Evet yaş faktörü HPV aşısının etkinliğinde çok etkili. Yurtdışında kız çocuklarına 11 yaşından itibaren HPV aşısının yapılması için okullar ailelelere düzenli bilgilendirmelerde bulunuyorlar) ve ne acı ki 35 yaşında, üniversite mezunu bir kadın olarak bu aşının varlığından bu yaşımda haberdar oldum. Bu arada aşı benim mevcut tanı ve tedavi sürecimde bir tedavi yöntemi olmadı ama diğer HPV türlerine yakalanma ihtimaline karşı bir önlem.
2. kolposkopide sonuç ne çıkacak, doktorum hangi işlemi ön görecek bilemiyorum, herşey muamma.
Sorunuz varsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bu arada 2. kolposkopisini yaptırıp yeniden LEEP yaptırmak zorunda kalan ve benzer süreci yaşayan kişilerin de tecrübelerini bu mesaj başlığı altında dinlemek isterim.
Sağlıkla kalın, ama gerçekten sağlıkla kalın, her biriniz. Sevgi ile...