Bugünümüzün neşesi, yarınlarımızın umudu, Ulusumuzun en değerli varlıkları olan Sevgili Çocuklar,
Sizler de biz yetişkinler gibi haklarınız ve sorumluluklarınızla varsınız. Bakımınızdan ve gözetiminizden sorumlu olan anne-babalarınız, aile büyükleriniz, öğretmenleriniz ve toplumda çocuklara hizmet vermekle görevli tüm çalışanların sizlere yönelik sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmeleri gerekmektedir. Sizlerin sorumluluğu ise, sağlıklı ve topluma yararlı bireyler olmanız ve sizlere verilen her türlü emeğin amacına ulaşmasına katkı vermenizdir.
Uzun yıllar sürdürülen özverili çalışmalar sonucu ortaya çıkan "Çocuk Haklarına Dair Sözleşme" Ülkemiz tarafından 1990 yılında imzalanmış, 1994 yılında TBMM.’n ce onaylanarak iç hukuk kurallarına dönüştürülmüştür.
Bu sözleşmede yazılı olan maddeler sizin haklarınız, bizim de ödevlerimizdir. Bu sebeple öncelikli amacımız, çocukların haklarını bilmesi ve bunları hayata geçirebilen bireyler olmasıdır.
Biliyorsunuz ki, çocuklar sağlıklı toplumlarda sağlıklı, güvenli toplumlarda güvenli, barışçıl toplumlarda barışçı, özgür toplumlarda da özgür olurlar. Bizlerin yarına güvenle bakabilmesi, sizlere sağlayacağımız bu olanaklarla yakından ilgilidir. Ancak, bu olanakların geliştirilip, kullanılabilir hale gelebilmesi için sizlerin çocuk haklarını öğrenme konusunda göstereceğiniz istek önem taşımaktadır.
Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ilke ve hükümleri doğrultusunda, sizlerin toplumumuza katkı verebilecek, haklarını bilen ve kullanan bireyler olarak yetişmesi en büyük isteğimizdir. Bu sebeple kendi sorunlarınıza sahip çıkmalı, çözüm yolları aramalı, haklarınızı kullanamadığınız durumlarda ise bunları ilgililere iletmelisiniz.
Haklarınızı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu olarak bizlerin sizlere sunduğu hizmetleri "Çocuklar ıçin Sosyal Hizmet" linkinden öğrenebilirsiniz.
Kendinizin veya bir arkadaşınızın "Çocuk Hakları Sözleşmesinin Çocukçası" başlığı altında sıralanan haklarına aykırı tutum ve davranışlarla karşılaştığını düşünüyorsanız öncelikle anne veya babanıza, bakım ve gözetiminizden sorumlu diğer kişilere veya öğretmenlerinize konuyu iletebilirsiniz.
Bu şekilde çözüm bulamadığınız veya bu kişilerden birinin sizlere haklarınıza aykırı tutum ve davranışlarının olduğunu düşündüğünüz durumlarda 24 saat ücretsiz hizmet veren 183 numaralı telefon hattını arayarak "Alo 183 Kadın, Aile, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı" nda görevli meslek elemanları ile sıkıntılarınızı paylaşıp yardım alabilirsiniz. .
evet.
işte bu tinkerbelle.
bir telefona bakar.
o çocukların artık şiddet görmemesi ve acı çekmemesi sadece 183 ü aramakla halledilir.
yapacağın bu arkadaşım.