Yöresel Tarif Kurzunuş(Piçek)-Dağıstan mantısı (Resimli)

Yöresel Yemekler

smeagol

Nirvana
Kayıtlı Üye
21 Şubat 2007
3.720
1.441
Hamur için;
1 kg kadar un
1 yumurta
Tuz
Su

Kıymalı yapılacaksa;
Yaklaşık yarım kg
kıyma
2 orta boy kuru
soğan
1 limon suyu
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Tuz

Patatesli yapılacaksa;
3-4 tane haşlanmış
patates
2 kuru soğan
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Tuz

Beyrim sos için;
4-5 diş sarımsak
Haşlama suyu
Kızdırılmış tereyağı

Yoğurt

Hamuru yoğurup,kulakmemesinden biraz sert bir hamur elde edin.Üstünü nemli bir bezle örterek 30 dk dinlendirin...(Ben dördümüz için yarım kilo undan yaptım tadımlık.Size vereceğim ölçü 1 kg un içindir.)

Tarifin Hazırlanışı
Kıymalı iç için kıyma,ince doğranmış kuru soğan,karabiber,tuz,pulbiber,kimyon ve limon suyuiyice karıştırılırPatatesli iç için haşlanmış patatesleri rendeleyin ya da çatalla iyice ezin.Bir tavada ince kıyım kuru soğanı yağda pembeleştirin.Patatesi,tuzu,karabiberi,pulbiberi,k iyonu ekleyin.Biraz çevirip altını kapatın.İçler hazır.Dinlenen hamuru 3'e bölün.Mantı hamuru gibi açın,geniş bir bardağın ağzıyla yuvarlaklar kesin.Ortalarına bolca iç yerleştirin.Yarım ay şeklinde kapatacakmış gibi tutup baş ve işaret parmağınızla saç örgüsü gibi pileler yaparak hamuru sıkıca kapatın.Unlanmış bir tepsiye dizin..Pişireceğiniz zaman geniş bir tencereye su doldurup içine tuz ve sıvıyağ ekleyerek kaynatın.Kurzunuşları tek tek içine atın.Yaklaşık 10 dk kaynattıktan sonra servis tabağına alın.Bir tavada tereyağını eritip pulbiberi ekleyin.Beyrim sos için bol sarmısak dövün.İçine kızdırılmış pulbiberli tereyağından ve bir miktar haşlama suyundan ekleyip karıştırın.Ayrıca sarımsaklı yoğurdu da hazır edin.(İsterseniz yoğurdu sade olarak tercih edebilirsiniz.)Kurzunuşların üzerine erimiş biberli tereyağı döküp yanında beyrim sosu ve yoğurtla servis yapın..
Afiyet olsun..

Son düzenleme:
ben bunun patateslisini yaptimda yiyemedim ya nebileyim bi yavan geldi bana alisik olmadigimdan sanirim ama yapimi kolaydi:)

ben bunun patateslisini yaptimda yiyemedim ya nebileyim bi yavan geldi bana alisik olmadigimdan sanirim ama yapimi kolaydi:)

Haklısın persembecim,herkesin damak tadı farklıdır,belki soslu denememişsindir, ondandır.İlk defa duyuyorum beğenmeyen birini...yerimseniben

evet soslu denemedim ben gocmen mantisi adi altinda okuyup yapmistim goruntu ayni patatesli sadece uzerine yogurt ve tereyagi gezdirmisdim ama bence o sarimsakli sos guzellestiriyordur bilmiyorumkismile
o tarifde oyle bisey yoktuda burda var

evet soslu denemedim ben gocmen mantisi adi altinda okuyup yapmistim goruntu ayni patatesli sadece uzerine yogurt ve tereyagi gezdirmisdim ama bence o sarimsakli sos guzellestiriyordur bilmiyorumkismile
o tarifde oyle bisey yoktuda burda var

Bence sen bir de bunu dene,mantı seven biriysen eğer,beğeneceğini umuyorum..yerimseniben
Yalnız malzemeyi kısma,tereyağını ve sarımsağı bol tut,tadı öyle çıkıyor...kaydirigubbakcemile3

ayy enfes görünüyor eline sağlık canım.. menünde gördüm az önce aramaya çıktım neymiş diye yine seni buldum...kaydirigubbakcemile3
teşekkürler bizimle paylaştığın için...

bende menünde görünce merak etmiştim. kaydettim deneyeceğim ellerine sağlık.

ayy enfes görünüyor eline sağlık canım.. menünde gördüm az önce aramaya çıktım neymiş diye yine seni buldum...kaydirigubbakcemile3
teşekkürler bizimle paylaştığın için...

Paylaşacağız ki daha çok şey öğrenelim arkadaşım.Sen benden ben senden,mutlu olalım ne güzel işte..opuyorumnanaktan

bende menünde görünce merak etmiştim. kaydettim deneyeceğim ellerine sağlık.

Umarım beğenirsin,gerçi sizin kayseri mantınız gibi emekli değil ama..kaydirigubbakcemile5

ayyyyy nasıl bir görüntü böyle
Ellerine sağlık bana mantının herhali güzel geliyor gerçi

elinize sağlık.
Çok nefis görünüyor.
Beyrim sos nedir acaba?

Çok teşekkür ederim yorumuna..opuyorumnanaktan
Beyrim sos tarifte de belirttiğim gibi ezilmiş sarımsak,kızdırılmış tereyağı ve mantının haşlama suyundan oluşuyor..yerimseniben

hımm özbek mantısına çon benziyor. şekil aynı hatta ama özbek işi buharda pişiyordu.
ellerine sağlık bu arada..
şekil verebileceğimi bilsem denerdim ama sanki şekil vermek zorrrr

hımm özbek mantısına çon benziyor. şekil aynı hatta ama özbek işi buharda pişiyordu.
ellerine sağlık bu arada..
şekil verebileceğimi bilsem denerdim ama sanki şekil vermek zorrrr

Evet özbek-kazak, o tarafların mantısına benziyor ama hem iç harcı farklı biraz, hem sosları.Kazak arkadaşımın bize ikram ettiği kremalı mantının tadını asla unutamam.Ayrıca onların mantı tencereleri de farklı oluyor. Keşke bulabilsem de o tencereden yapabilsem..boshayallersmile
Şekline gelince, el alışınca çok basit,gözünde büyütme..yerimseniben

benim kuzenım eşi özbek..

o tencerelerin bir numarası yok canım. bildiğin buharda pişrme tekniği ..
tefal nutri cook ya da şu buharlı pişiricilerle falan aynı lezzeti elde edersin bence..

bu arada senden cesaret aldım, gözümü karartıp denıycem senın mantıyı

Hadi inşaallah,resimlerinin bekliyorum.Bak ben dün yine yaptım..yerimseniben

biz çeçenizz:) en sevdiğim çeçen yemeklerindendir kurzunuş.ama biz yumurta koymuyoruz. ellerinizee sağlıkk

Çok memnun oldum uğurböcüğü..Haklısın koymayanlar da var ama sanki biraz daha garantili oluyor yumurta konunca..Çok teşekkür ederim yorumuna...yerimseniben

harika görünüyor canım ellerine sağlık. denemek isterim ancak kapatma işini yapamam gibi geliyor...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…