- 3 Eylül 2018
- 59
- 86
Hiç bir konuda genelleme yapmamak lazım.çocuğun sadece sevgiye ihtiyacı var, zorla kreşe yollanan çocuklarda, ilerde ne tramwalar oluşacak acaba..
bende size saygı duyuyorum ama, bu zorla bırakmalar, tramwa sebebi değilmi...tanıdıklarım var mesela 1- kaç senedir kreşe gitmesine rağmen, hala orayı sevmeyen...annesi evde kaldığında mutluluktan havalar uçan...Hiç bir konuda genelleme yapmamak lazım.
36 ay sonrasında gelişimi normal seyreden ve ayrılık kaygısı taşımayan çocuklar kreşe, anaokuluna çabuk uyum sağlarlar ve istekli devam ederler.
Gelişim bireye özgüdür.
Her çoçuğun gelişimi, ihtiyacı ve tepkileri kendisine özeldir.
Kreşe uyum sağlamada sorun yaşanıyorsa altta yatan sebepler irdelenmeli.
Konu sahibinin çoçuğunda da anladığım kadarıyla farklı sıkıntılar var ki uzman da kreş önermiş.
Kaliteli okul öncesi kurumlarda alınan eğitimin çocuğa sağladığı yararın bizzat şahidiyim yıllardır.
Fikrinize saygı duymakla birlikte size katılmıyorum.
Kreşe başlama aşamasını hatalı buldum.merhabalar herkese.
subat 2015 dogumlu 3.5 yasini gecmis kizim var.. 2.5 yasina dogru tuvalet egitimini 1 gunde tamamladik kendi istegi ile. birdaha ne gece ne gunduz altina kacirmadi..
2 hafta kadar once yipraticak duzeyde asiri hareketli olmasindan dolayi pedagog yardimi almaya basladik. gelisim testi yapti, zihinsel ve fiziksel yasinin 4 yas 6 ay cocuguyla ayni oldugunu, ogrenmeye acik oldugunu soyledi. hiperaktivite belirtileri yuksek ama okul oncesi yasta tam teshisini koyakiyoruz dedi. lakin artikulasyon bozuklugu olduguna dikkat cekti. ğ,z gibi harfleri tek soylerken soyluyor. ama kelime icinde bozuluyor.
alici dilde sikinti yok herseyi anliyor ama verici dil de kendini iyi ifade edemedigi icin bu kadar hircin olabilecegini soyledi.
kesinlikle krese gitmeli . akranindan ogrenmeli dedi. tamam dedik arastirdik iyisi olmasina gayret ettik yolladik..
sali gunu basladi. ilk gundu.. yogun enerjisinden dolayi duz duvara bile tirmanabilme kapasitesi olan bir cocuk. kaydiraktan atlamak istemis kendini sskatlamis ayagina yan basmis tarak kemigini zedelemis.
carsamba yollamadim . persembe ve cuma da gitti ama erken aldim bahcede vakit gecirdim vs..
sali gununden beri buyuk tuvaletini altina yapiyor. gece kalkip altina yspip ben yaptim diye geliyor odasindan. cok saskinim cok uzgunum cok yorgunum. ne yapsak olmuyor cocuga.. sali kosturarak gidiyordu okula. persembe cuma aglayarak gitti. cunku odaklanma yok, birseye heves edip bir kere yapinca ona doyuyor. sureklilik arz edince sinirleniyor..
oryantasyon surecinde diye hos karsiliyorlar ama 1 ogretmen sadece kizimla ilgileniyor. herkes oturmus boyama yaparken bu bahceye cikiyor yanlarina gitmiyor. onlar oyun oynarken cani sıkılıp oyun parkina gidiyor vs. cok basina buyruk..
birde alt kacirma olayi cikti, cok bezdim hayattan. herseyini iyi yapmaya calisiyoruz olmuyor olmuyor.. enerjisi, yerli yersiz anlamsiz istekleri,tutturmalari gecmiyor. cok bunaldim sabahin nurunda yaziverdim okuyanlara tesekkurler.
Elbette zorla bırakmak travma sebebi olabilir ama burada iki şeyi birbirinden ayırmak lazım.bende size saygı duyuyorum ama, bu zorla bırakmalar, tramwa sebebi değilmi...tanıdıklarım var mesela 1- kaç senedir kreşe gitmesine rağmen, hala orayı sevmeyen...annesi evde kaldığında mutluluktan havalar uçan...
çocuğun sadece sevgiye ihtiyacı var, zorla kreşe yollanan çocuklarda, ilerde ne tramwalar oluşacak acaba..
Bu bahsettiğiniz şeyler farklı konular.çevremdeki çocukları görüyorum..hepsi sinirli agresif....herşeyi ağlayarak yaptırıyorlar...kreşte çocuk disiplin öğreniyor ama,
evinde yapmıyor...şahsen ben daha hiç görmedim, kendi odasını toplayan, oyuncaklarını toplayan, annesi birşey dediğinde hemencecik yapan...tek öğrendikleri büyüklere karşılık vermek...
ne cabuk sinirleriniz bozuluyor böyle, tartışabilmek erdemdir...Hem ’tramva’ yazmanız hem de bu kadar her şeye hakimmiş gibi konuşmanız da bende ‘travma’ yarattı doğrusu. Fikirlerimizi söyleyebiliriz elbette, uzman olmak zorunda değiliz ama siz en doğrusu sizin düşüncenizmiş gibi diretip insanları eleştiriyorsunuz. Sinir bozucu bence..
Konu sahibi size gelince, çocuğunuz alışacaktır elbet. Ayrıca Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri benim de biraz dikkatimi çekti. Ama şuan bu tanıyı koymak için uygun yaşta değil maalesef.
ne cabuk sinirleriniz bozuluyor böyle, tartışabilmek erdemdir...
farklı görüşleride empati yapmalı...sizede iyi günler...Siz bekaret konusunda da aynı şeyi yaptınız, tek amacınız insanları kışkırtmak.. Böyle bir profille tartışmayı tercih etmiyorum. Size iyi günler.
insallah name'm..Denoşum günaydın
Anlattıkların gayet olabilecek şeyler
Sen büyüğü kreşe gönderdin küçükle evdesin ve bunun farkında
Sabırlı olacaksın ve kreşe gitmesi için teşvik ediceksin.
Şuan yaptığı herşey sana tepki amacı seni üzmek
Bu oyuna gelme biliyorum sinirlerin iyice bozuldu ama geçecek
ilk gun kucuk kizimin rahatsizlanmasindan dolayi erken gidemedim esimin de is yerinde denetciler vardi cikamadi. persembe cuma almaya gittim, erken.aldim yarim gun gitti. bahcede diger cocuklara gorunmeden biraz vakit gecirdik. kardesi cok sevdi orayi. hayvanlar vs var. ama onun oynamasini istemedi cekistirerek goturdu..ne diyosun? Benim oglum o zaman 4 yasindaydi galiba o da heves edip kardesine kakasini yapiyodu gece :) bunlar o kadar normalki. Bu tarz seyler cocugun olaylara karsisi tepkisi aslinda, korkulacak birsey yok bence. Daha 3,5 yasinda, elinden bu kadari geliyo:)
Ilk gunler hatta ilk haftalar boyle geciyo erken aliyosun, kac defa kustu benimki erkenden gidip aldim. Mecburen alisacaklar bunu idrak ediyolar bi zaman sonra seviyolarda
Ayrica normal bi sekilde veda et el salla ve git. Biraz oynayacaksin gelip alicam seni diye. Cocukkarin bu yasta zaman kavrami yok.. bu sekilde once 1-2 saatle baslayarak cogaltabilirsin. Aglamasina cok kulak asma silahlari cunku. Haricinde uzun sure yaninda kalmanada gerek yok
yok cok sakiniz ona karsi. ben icsel dunyami paylastim.. altina kaka yapmasina dair tek bir laf etmedim.. tesekkur ederim ilginize. umarim guzel gelismeler olur..Çocuklar bir şeyler kendilerine göre ters gittiğinde gelişim olarak bir önceki aşamaya dönerler. Yani herhangi bir travma, deprem, evebeyn ölümü vb durumlarda kendi suçu olduğunu, bir daha kimsenin onunla ilgilenmeye eği ve unutulacagı endişesiyle önceden yaptığı şeyleri yaparak ilgi çekmeye çalışır( alt ıslatma, parmak emme, devamlı alama, konuşmak yerine susarak kendini anlatmaya çalışma vb) .
Çocuğunuz sizi çok yordugu için artık onu devamlı kreşte bırakacagınızı düşünüyor olabilir.
Artık onu sevmediğiniz için kreşe gönderdiğinizi düşünebilir.
Kreşteki arkadaşları birşey demiştir, etkilenmiş olabilir.
Ama sonuç olarak bir güvensizlik var ve büyük tuvaletini altına yaparak onu fark etmenizi, kakasını altına yaptığı günlerdeki gibi ilgilenmenizi istiyor. Lütfen ona sinirlenmeyin. Sorunu çözmeye çalışın gitmek istememesi deki ne den nedir? Bu alışma sürecini biraz uzun tutabilirsiniz ama lütfen ona travma yaşatmayın. Haklısınız zor ve yıpratıcı ama az kaldı kreşe de alışacak. Zamanla geçecek endişe etmeyin..
kendi gittigimiz pedagog 3 aylik kres sonrasi tekrar goruselim dedi.. her carsamba krese uzman pedagog geliyormus bu hafta kizimla yakindan ilgilenicek gozlemlicek ardindan bizimle gorusecek..Erken çocukluk uzmanıyım.
Kreşe tepki veriyor, normal, sakin ve ılımlı olun.
Siz dirayetli olursanız alışma dönemini atlatınca tekrarlamaz.
Pedagog görüşmelerinize düzenli devam edin, kreşin psikolojik danışmanından da yardım isteyin.
hanimefendicigim ben evdeyim ev hanimiyim.. pekala krese gondermeyip yanimda da durabilir. lakin kizim ozel bir cocuk. cok hareketli ve ev ortami ona yeterli gelmiyor. ki okadar etkinlik vs yapmamiza ragmen dikkat daginikligi ve cabuk sıkılan yapisi oldugu icin gun verimli gecmiyor..ben çocukların evde yakınıyla büyümesi taraftarıyım...
:))sizde pedagog musunuz? mesleki fikriniz mi bu?
denas yıldırma politikası bu besbelli. hiç tepki verme altına yaptığında umursamaz davran bu şekilde dikkat çekemeyeceğini anladığında bırakacaktır.
sesli guldumbol kazançlar ...
Kreşe başlama aşamasını hatalı buldum.
İlk gün sadece 1 saat kalmalıydı.
İkinci gün 1,5 veya 2 saat
Sonraki gün ilk defa kahvaltı yapmalıydı aç gitmeliydi falan.
Aşama aşama geçiş öneriliyor.
Ne zaman istese sizi görebilmeliydi.
Annecim ben burada oturuyorum sen oyun oyna ile başlayan dialog ben şimdi işe gidiyorum sen de kreşe gidiyorsuna dönüşmeliydi.
Şu an kaygı yaşıyor diye tahmin ediyorum.
Üzülmeyin ama biran önce kreşin de güvenli bir ortam olduğunu, öğretmenleri ve arkadaşlarına güvenebileceği mesajını vermeniz lazım. 3,5 yaşındaki çocuk dünyanın en açıkgöz çakalıdır. O yüzden dikkatli olmakta fayda var.
Bir de güven duydukça ortama geçiş yapacaktır. Hemen muhteşem bir sosyal varlık beklemeyin. Yavaş yavaş uyum sağlar. Ama sizin en az bir ay boyunca kreşte vakit geçirmeniz lazım anlaşılan. Sizi istediğinde görsün oyuna geri dönsün gibi. Bilemiyorum öğretmenleriniz ne diyor
sanmiyorum ama ic dunyasinda elbette olabilir. kardesi ile sevdigi seyleri paylasmaz :) mesela kardesi o gun gidince orayi cok sevdi ve giderken agladi. cocugu resmen cekistirdi git burdan diye..hafif hafif bir sahiplenme var sanirim burasi benim okulum gibi..Bence çocuk mantığı annem beni buraya bırakıyor kardeşimle kim bilir ne yapıyor diye mi düşünüyor acaba. Allah yardımcınız olsun bende gelecekte böyle olabilirimbol sabırlar diliyorum size.
sesli guldum
inan sessizlikte ve hafif loş isikta ciddi ciddi yorumlari okurken, bir anda onu gormek cok guldurdu benibenim kreşe alalım senin kızı:)
2 çocuk var şimdilik ama deli deliyi görünce sopasını saklar belki belli mi olur
Imkanin varsa kardesi yaninda olmadan birak onu ve bi 5-10 dk onla oyun oyna.. sonra aglasada sizlasada el sallayip veda edin. Tekrar surekli ama seni biraz oynadiginda gelip alcam diye..insallah name'm..
ilk gun kucuk kizimin rahatsizlanmasindan dolayi erken gidemedim esimin de is yerinde denetciler vardi cikamadi. persembe cuma almaya gittim, erken.aldim yarim gun gitti. bahcede diger cocuklara gorunmeden biraz vakit gecirdik. kardesi cok sevdi orayi. hayvanlar vs var. ama onun oynamasini istemedi cekistirerek goturdu..
yok cok sakiniz ona karsi. ben icsel dunyami paylastim.. altina kaka yapmasina dair tek bir laf etmedim.. tesekkur ederim ilginize. umarim guzel gelismeler olur..
kendi gittigimiz pedagog 3 aylik kres sonrasi tekrar goruselim dedi.. her carsamba krese uzman pedagog geliyormus bu hafta kizimla yakindan ilgilenicek gozlemlicek ardindan bizimle gorusecek..
hanimefendicigim ben evdeyim ev hanimiyim.. pekala krese gondermeyip yanimda da durabilir. lakin kizim ozel bir cocuk. cok hareketli ve ev ortami ona yeterli gelmiyor. ki okadar etkinlik vs yapmamiza ragmen dikkat daginikligi ve cabuk sıkılan yapisi oldugu icin gun verimli gecmiyor..
dede-babanne vs yakin ama inanilmaz simartiliyor. kurallarin disina cikiliyor ve cocugun onlarla 1 saat gorusmesinden sonra taniyamiyorum..
kizimin konusma geriligi ve artikulasyon bozuklugu var. ve alaninda en iyi uzmanlardan biri olan doktora goturduk. kesinlikle akranlari ile vakit gecirmesi gerektigini, onlarla konusarak iletisim kurmaya calisarak konusmanin duzelecegini, egitim,kural,sabir gibi kavramlarini ogrenecegini soyledi. zihinsel gelisimi onde olan bir cocugu sirf anne yaninda buyusun diye egitim vermemek tesvik etmemek haksizlik olur.
benim ogretemedigimi orda ogretmenleri ogretecek. cunku bana nazinin gececegimi biliyor. ama orda davranislarini,isteklerini,sinirlarini kontrol altina almayi ogrenecek. sabredilmesi gereken yerlerde beklemeyi bilecek ve bunun gibi bir cok ornek..
:))
oyle yaptim hicbir tepki vermedim. umarim dedigin gibi kisa surede birakir.
sesli guldum
yukarida belirttim tesekkur ederim uzunca aciklamissiniz ellerinize saglik.. ilk gunu ben degil babasi normal saatte aldi ama diger gittigi iki gunde ben aldim kardesi ile birlikte.. orda da vakit gecirdik.. tavsanlari gosterdi sevincliydi.. ama eve gelince istemiyorum oraya gitmek diye basliyor..
biraz once mudurumuz hanimefendi ile gorustum. cok normal oldugunu oryantasyon surecinde beklenen olagan tepkiler oldugunu belirtti. suan icin sinifa girmesini beklemek vs gibo hicbir dayatma yok, sadece mutlu olsun ne yapmak istiyorsa birebir ilgilenen ogretmenimiz var onunla birlikte yapiyorlar dedi..
pes etmeyin simdi pes edersek ileride okul hayatini bile etkilicek dedi..
bu sekilde olan bir diger veli ile gorusme imkani sagladi. sagolsun oda epey icimi rahatlatti kendi oglu ilk baslangicta suan kizimin verdigi tepkileri vermis.. 1 ay zorlandik ama suan kosarak gidiyor dedi.
telefon gorusmeleri, burda okuduklarimdan sonra epey icim rahatladi.
yazan herkese sonsuz tesekkurler.
onu istemiyor.. sabah babasinin birakmasini ve onun almasini istedi simdi yatmadan once.peki kizim nasil istersen dedik.. esim birakip alacak:/Imkanin varsa kardesi yaninda olmadan birak onu ve bi 5-10 dk onla oyun oyna.. sonra aglasada sizlasada el sallayip veda edin. Tekrar surekli ama seni biraz oynadiginda gelip alcam diye..
Olsun o biraksin o zaman:)) biliyo musun esim birakinca daha kolay ayriliyodu oglum bende daha cok agliyodu:) olacak insallah sabirli ol. Sadece bi kerede cok saat gitmesi yanlisonu istemiyor.. sabah babasinin birakmasini ve onun almasini istedi simdi yatmadan once.peki kizim nasil istersen dedik.. esim birakip alacak:/