- 26 Mart 2018
- 608
- 408
- 53
- Konu Sahibi Tipsylalapoo
-
- #21
bende oglumi geçen sene kreşe verdim daha doğrusu babası ben doğum yaptim ikinci bebekle zor olur diye yazdırmıştı zaten göndermeyi düşünüyorduk ama oğlum sabah yataktan kalkamıyordu gitmemek için yarım saat ağlıyordu gidince güzel vakit geçiriyordu ama gelimce çok yorgun üzgün oluyordu orda annemi çok özlüyorum onlar evde me yapiyor tarzi konuşmalar yapmış ve üstüne çok kötü hastalandi eve geldiginde ateşi 40 derece olmuştu bakmamışlar bile aylarca ateşli hastalıkla ugrastik kronik faranjit oldu ben çok pişman oldum keşke gondrmeseydik diye istemiyorsa zorlama canım ama yinede sen bilirsin.
evet canim kreşte bakmamışlar su istemiş onu bile vermemişler 1 sene olacak hala söylüyor çocuğum yani gittiği okul çok iyi biryerdi ama su bile vermemisti öğretmeni sürekli altını islatmaya başlamıştı okulda yaklaşık 1 ay kadar gitti ama çocuğum 1 senede geriledi benimde düşüncem devlet okuluna gitmesi yönündeydi ama bu şekilde bi başlangıç yapti bence bu senede bekleyin hem hastalik açısından çok zor oluyor ilk sene cocuklar fazla hastalaniyo senin iki bebegin daha varmış her defasinda onlarda hasta olacakNasıl yani? Kreşte mi bakmamışlar? Benim de korkum bu yönde aslında. Acaba kızım ilgisizlik gördüğü için mi gitmek istemiyo yönünde. Kreşten vazgeçip direk ilkokul dönemini mi beklesem acaba
olabilir canım seni özlemeside çok normal birde kardeşleri evde kendini dışlanmış hissedebilir Allah yardımcın olsun seninde kimseye guven yok rabbim esirgesin cocuklarimiziBunları düşünücem canım çok sağol. Rabbim sana da oğluna da kolaylık ferahlık versin. Kızımla daha detaylı konuşmayı deniycem. Gerçi kaç kere denedim hepsinde kaçamak cevaplar gibi ama seni özlüyorum diye cevapladı. Başka bişey var ama söylemiyo
Öncelikle konumla ilgilenip cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Emin olun söylediklerinizin hepsini yapıyorum kızıma karşı netim okul konusunda. Tedirginliğim kendi içimde. Acaba doğru mu yapıyorum diye kendi içimde savaşıyorum. Yarın tekrar gidicez okula. Yine aynı şekilde davranıcam. Sen çıkana burda bekliyorum beni özlersen camdan bakabilirsin diyoruz ama kızım okuldan içeri bile girmiyo. Pandemiden dolayı bizi de içeri almıyolar. Yarın nasıl olacak nasıl tepki verecek bilmiyorum. Umarım herşey yolunda gider ve bu duruma az da olsa hazırlanmıştır. O girmiycem seni özlüyorum deyince ben de kendimi çok hissediyorumMerhaba, ben okul öncesi öğretmeniyim. Bu bahsettiğiniz süreç çok normal bir süreç. 4 gun boyunca girmedigini soyluyorsunuz, o halde baska bir şey ne olabilir, aklinizda tam olarak ne var? Bu gibi durumlarla her yıl, her sınıfta en az 2-3 çocukta rastlıyoruz. Öncelikle karşılaştığımız durum, anne ve babanin tedirgin olmasi, kararlı ve tutarli olmamasi ile ilgili oluyor. Durumu, süreci, içeride ne gibi zaman dilimleri olacağını, hangi aşamalar yaşanacağını ayrintili ve emin bir şekilde anlatın; 'okula herkes gider ve sen de doğru gelişmen için gitmelisin. Orada oyun saati, deney saati, sanat saati, hikaye saati gibi cok önemli zamanlar var. Biz seni sen kendini rahat hissedene ve bize git diyene kadar burada bekliyor olacağız. Senin yanındayız, seni seviyoruz, nerede olursak olalim kalbimiz seninle. Bak simdi avcunu ac sana bir öpücük konduracagim, ne zaman özlersen avcundaki öpücüğü hatırla. Sonra da seni tam bu saatte alacağız.' sonra da okulda ayrilma suresini kisa ve net tutun. Uzatmayın. Kararli olun. Aglaman normal, seni anliyoruz ve yanindayiz deyin. Bu durumun diger en onemli sebebi de elbette evde kardeslerinin ve sizin kalıyor olmaniz. Bu süreç cok normal. Ayrica cocugunuz bu yasta yalani bilmiyor, söyledikleri de yalan değil anlik durumu kurtarma icin uydurma. Yalan ne demek farkinda bile degil henuz. Bu durumu yalan söyleme diyerek degil de, her kosulda doğruları söylemeliyiz, kızilacagini bilsen bile en önemli davranis dogrulari söylemektir gibi anlatin. Bir de çocuklar illa baska bir cocuktan ogrenmez, hayal dunyalari genistir ve kendileri de bu sekilde davranabilir.
Ben eğitimcilerin doğru bir yol izlediğini düşünmüyorum.
Özellikle alışma döneminde bırakan ebeveyn anında ayrılır oradan.
İkna çabası gerekiyorsa bunu öğretmen yapar.
Pandemi bu surece engel degil ki. Bizim kresimize de veliler giremiyor. Ama alıştırma sureci tek tek yapiliyordu ve 2 hafta orada durduk. Mudirenin odasinda bekledik hep arada geldi gordu vs.Kusura bakmayın içeri dışarı mevzusunu anlayamamışım :) pandemiden dolayı içeri almıyolar ve evet kreşimiz gerçekten süreci doğru yönetemiyor. Rehberlik hocası ilk gün geldi sadece sınıf öğretmeni zaten umrunda değilmiş gibi soğuk davranıyo. Bilmiyorum ben de arada kaldım açıkcası. Acaba kızım kendini güvende hissetmediği için mi böyle davranıyo yoksa aklı bende ve kardeşlerinde mi kalıyo? Bilmiyorum.. oysaki kreş yaşadığımız şehirde herkesin tavsiye ettiği memnun kaldığı bi kreş. Ama böyle davranmalarına anlam veremiyorum. Pazartesi günü kızımla gidip rehberlik hocasıyla görüşmeyi düşünüyorum. Ama ona da durumu nasıl anlatacağım konusunda tedirginim
Yok, aksine.Bir yandan onu da düşünüyorum. Mesela acil bi işim çıkıyo anneme bırakıp çıkıyorum hemen. Annem ağlasa bile ikna ediyo oyalıyo ilgisini başka bi yere çekiyo. Ama bi yandan da hiç bilmediği bi ortam tanımadığı insanlar. Nasıl güvenip de onlarla vakit geçirmeyi kabul etsin kendini güvende hissetmez bi kere. Travmaya bile sebep olabilir Allah korusun. Bu yönden yanlış düşüncedesiniz bence
1 hafta daha deniycem. Eğer davranışlarında bi değişim ve çaba görmezsem değiştirmeyi düşünüyorumPandemi bu surece engel degil ki. Bizim kresimize de veliler giremiyor. Ama alıştırma sureci tek tek yapiliyordu ve 2 hafta orada durduk. Mudirenin odasinda bekledik hep arada geldi gordu vs.
Kresiniz gercekten sureci yönetemiyor. Bence degistirin.
Yok, aksine.
Bunun adımları var ve anladığım kadarıyla hiç bu adımlar izlenmemiş, dolayısıyla ailenin iknasına bırakılmış.
Bir çocuk bir ortama maksimum 2 haftada alışır, o da ilk günler ağlayarak, sonra o da kesilir.
Ama sizde kararsızlık ya da karşıda ilgisiz sezerse sonuna kadar kullanır.
İlk gün o içerideyken, siz de binada olacaktınız ve istediği zaman sizi görecekti.
İkinci gün içeri onu siz sokup, sınıfında el sallayıp gidecektiniz, giderken ‘geleceğiniz saati ve gittiğiniz yeri söyleyerek
Üçüncü gün kapıdan bırakıp içeri girmeyecektiniz.
Böyle bir aşamalı süreç izlenmeliydi.
Okul ve veli iş birliği aşırı önemli.Teşekkür ederim verdiğiniz bilgileri bu hafta deniycem uöarım işte yarar. Bi de içeri beraber girmeyi deniycem eğer okul yönetiminden birisi sizi içeri alamayız diye tekrar aynı tepkileri gösterirse de okulu değiştirmeyi düşünüyorum.çünkü böyle davranarak kızımı daha tedirgin yapıyolar
Peki, 27 çocuğun başladığı bir durumda, ağlayan ve alışmakta zorluk çeken 5 çocuk olma durumunda nasıl bir alıştırma planı olmalı? Ayrılma sureci uzun tutulmamali, ancak cocuk yaka paça, tak diye de goturulmemeli. Kademeli olmali bu surec, ayrilma asamasi once aile sonra öğretmenin süreci yonetmesi ile alakali.Ben eğitimcilerin doğru bir yol izlediğini düşünmüyorum.
Özellikle alışma döneminde bırakan ebeveyn anında ayrılır oradan.
İkna çabası gerekiyorsa bunu öğretmen yapar.
Yanılmıyorsam kreşte tek bir öğretmen olmuyor değil mi:)Peki, 27 çocuğun başladığı bir durumda, ağlayan ve alışmakta zorluk çeken 5 çocuk olma durumunda nasıl bir alıştırma planı olmalı? Ayrılma sureci uzun tutulmamali, ancak cocuk yaka paça, tak diye de goturulmemeli. Kademeli olmali bu surec, ayrilma asamasi once aile sonra öğretmenin süreci yonetmesi ile alakali.
Bu dogru bir yöntem. Fakat bazi cocuklar, konu sahibinin cocugu gibi ciddi tepkiler gösterebiliyor. Bagirma, aglama, siddetle karsi çıkma gibi. Ancak bu surecte once aile sizin gibi kararlı olacak, cocuklari ile aralarindaki diyalogu halledecek, sonra da okul, öğretmen, yönetim durumu ciddiye alıp benimseyerek, çözmeye calisacak. 11.yilimi çalışıyorum, her sene farkli veli, ogrenci profili var ve ben daha veli okul işbirliği ile cozulmeyen mevzu gormedim. Konu sahibinde okulda bu anlamda bir boşluk ve ilgisizlik varsa kurum değişikliği tercih edilebilir.Okul ve veli iş birliği aşırı önemli.
Tahmin edemeyeceğiniz kadar zor, bana bağımlı bir oğlum var.
Daha bu sene benden ayrı babasıyla çıkıyor, anneanneye gidiyor birkaç saat öyle söyleyeyim, siz anlayın.
Biz geçen sene 3 yaşında kreşe aynı bu etapla 1 haftada alıştırdık.
Yeri geldi okul müdürü beni aradı ‘bahçede olun sizi görmesin, çok ağlıyor ama ilgisini başka yönlere çekmeye çalışıyoruz, şuan birebir dışarıda parktayız, bizi izleyin tepkilerini ölçün’ dedi.
Yeri geldi oğlum bırakmak istemediği an beni ‘ hadi bakalım anneye kocaman bir öpücük verip sınıfımıza gidelim, arkadaşların seni soruyor kahvaltıda ne yiyecekmişsin merak ettiler’ diyerek içeri aldı.
Yeri geldi evden en sevdiği oyuncağını getirmesine müsade ettiler, alışma sürecinde bağ kurması, ona evden kopmadığını anımsaması için.
Kısaca daima adaptasyon için birebir ilgilenildi ama oğlum beni görmeden, ben onu izleyerek geçirdik bu süreci ve benden değerlendirme istediler.
4. Günde ise tamamen sorunsuz içeri girdi, ben yine okul yakınında olsam da bir kere bile endişe olmadan bitti.
Tam tamına da 2. Haftada ağlanma sızlanma olmadan okuluna gitti.
'ben egitimcilerin dogru bir yol izledigini düşünmüyorum' cümlenizi baz aldim. Yazdiklarinizin oncesi varsa bilmiyorum, okumadim. Her durumda önce aile, sonra okul-aile işbirliğidir aslolan. Devlet/anaokulu/kres farketmez. Hepsi çocuk, hepsi ayni evreden geçiyor. Benim her veli toplantisindan söylediğim ise, biz bir cemberde sizinle el eleyiz, cocuk ise merkezde. Siz benimle aynı taraftasiniz, cocukla birlikte merkezde degilsiniz. O sebeple birlikte hareket edecegiz ve cocuk için en iyisini Yapacağız. Konuda kurumla ilgili bir boşluk mu yasamislar orasini bilmyorm, hepsini okumadim.Yanılmıyorsam kreşte tek bir öğretmen olmuyor değil mi:)
Siz anaokulundan bahsediyorsunuz herhalde ya da devletten.
Konumuz bu değil...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?