• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

KPSS Matematik Soru çözüm sayfası

emptychild

Keşkelerle geçen bir ömür
Kayıtlı Üye
7 Ekim 2011
494
5
46
Diğer
matematikten anlamıyorum mu diyorsunuz?

yoksa lanet olsun o kadar çalışıyorum öyle sorular var ki kafamı allak bullak ediyor arkadaş mı dedin?

biri olsa da şu soruları çözse ben de yöntemini ögrensem mi diyorsun?:53:

o zaman tam yerindesiniz!!!!

takıldıgınız matematik sorularında biz varız.

bu sınav hepiniz matemetikte otuzda otuz yapacaksınız.

yapmanız gereken tek şey soruyu yaz çözümü al bu kadar kızlar.:21::21:

tanıtımı yaptıktan sonra özetleyeyim.matematikte yapamadıgınız sorulara yardımcı olmaya çalışacagım hanımlar elimde geldigince umarım faydalı olurum sizler için.:17::17:

arkadaşlar arada internet baglantısında sıkıntı yaşıyorum ama internetim olup burada oldugum sürece cevaplarım sorularınızı

Son düzenleme:
şahanesin canım bende yenı yenı mat calısmaya baslayanlardanım sözelcıyım.yanı oyle komık sorular yazarsam gulme ne yapıyım yapamıyoruuuuuuuuum:::::::::::::::::::::::::)

süpersin yaa.kpss de tek korkum matematik.bende sihirli bir değnek arıyordum anlayabilmek için:)

matematiğim iyidir lakin yinede illaki takılıyor insan bazen..benimde bugun matematik ders çalışma günümdü hadi bakalım ..güzel olmuş...hem bu şekilde soruları bizde görüp çözme imkanımız olur..topiğimiz hayırlı olsun kızlar

faktöriyel konusundayım ilk soruyu ben sorayım o zaman.
a ve b pozitif doğal sayılar olmak üzere 720=a!/b! olduğuna göre atb toplamının en büyük değeri kaçtır?(cevap 1439)

faktöriyel konusundayım ilk soruyu ben sorayım o zaman.
a ve b pozitif doğal sayılar olmak üzere 720=a!/b! olduğuna göre atb toplamının en büyük değeri kaçtır?(cevap 1439)

öncelikle içler dışlar çarpımı yapıyoruz.

a!/b!=720 ise a!=720.b! dir. (bu eşitlikte ardışık sayıların açılımı gibi düşünecegiz. yani 720!= 720.719.718.....1 gibi)

dolayısıyla a!=720.719! olacak buradan da b=719 olur.

a!=720.719!
olduguna göre de

a!=720! olur. buradan da a=720 olur

sonuç olarak da a+b
720+719=1439
olur.:32::32::32:

CANIM BENDE SÖZELCİYİM..HİÇ ANLAMIYORUM..ÇOK SEVİNDİM BÖYLE BİR KONU AÇTIĞIN İÇİN TEŞEKKÜRLER

a en küçük ve c en büyük olmak üzere a, b ve c sayıları ardışık doğal sayılardır. [ (c-a) . (c-b) ] / (b-a) işleminin sonucu kaçtır?

CANIM BENDE SÖZELCİYİM..HİÇ ANLAMIYORUM..ÇOK SEVİNDİM BÖYLE BİR KONU AÇTIĞIN İÇİN TEŞEKKÜRLER

a en küçük ve c en büyük olmak üzere a, b ve c sayıları ardışık doğal sayılardır. [ (c-a) . (c-b) ] / (b-a) işleminin sonucu kaçtır?

bak bu soru çok basit bir şekilde yapılabiliyor.

önce ardışık sayılar ne onu bilmek gerekir.

1,2,3,4,5,.....diye sıra sıra giden sayılar ardışık sayılardır.(bu tamam:34:)

şimdi bize denmiş ki a en küçük olacak herhangi bir sayı ver a için misal 4 olsun.

4'ten sonra hangi sayı gelir. tabi ki 5 o zaman b=5 olur

5'ten sonra gelen sayı kaç 6 o zaman c=6 olur.dikkat edersen c'nin altı olması en büyük sayı oldugunuda gösterir.

şimdi yapacagımız tek şey sayıları yerlerine koymak.

a=4 b=5 c=6 (köşeli parantezim yok >< köşeli parantez olarak düşün lütfen)

<(c-a).(c-b)>/(b-a)

yani;

<(6-4).(6-5)>/(5-4)

burada ki işlemi yaptıgımızda da
<2.1>/1 buluruz.

dolayısıyla
sonuç=2'dir.

empty,
canım öncelikle gerçekten yararlı bi topic olmuş.
matematikte sadece soru çözerek ilerlemeyi düşünüyorum ve çözemediklerim oldukça burdan yardım almayı umuyorum.
aşağıdaki soruları başka bi başlıkta arkadaşlar sormuş çözümsüz kalmıştı. senin mat çok iyi anladığım kadarıyla:nazar:(bölüm ne acaba:26:?).bu soruları sen çözer ve anlatabilirsen çok sevinirim.(çözümsüz sorular bende takıntı yaratıyor da es geçemedim :1::1:)

soru-1: 45ten küçük ve 45 ile aralarında asal kaç tane pozitif tam sayı vardır ?
soru-2: 25!/6^a)+(25!/4^b) sonucu tam sayıysa a ve b tam sayılarıı toplamı en çok kaçtır?
soru-3: 122 sayfalık kitabın sayfalarını numaralandırmak isteyen bir yazar toplam kaç tane rakam kullanır ?(cvp:258 miş)

şimdiden çook teşekkür ederim :32: :34:

Son düzenleyen: Moderatör:
canım Allah senden razı olsun matematık ogretmenımısın ? henuz tarıh ve cografyayı bıtırmedım bitirince mantematıge gececegım matematıkten anlamıyorum matematıge baslayınca bu topıkte bol bol gorusuruz :52:

empty,
canım öncelikle gerçekten yararlı bi topic olmuş.
matematikte sadece soru çözerek ilerlemeyi düşünüyorum ve çözemediklerim oldukça burdan yardım almayı umuyorum.
aşağıdaki soruları başka bi başlıkta arkadaşlar sormuş çözümsüz kalmıştı. senin mat çok iyi anladığım kadarıyla:nazar:(bölüm ne acaba:26:?).bu soruları sen çözer ve anlatabilirsen çok sevinirim.(çözümsüz sorular bende takıntı yaratıyor da es geçemedim :1::1:)

soru-1: 45ten küçük ve 45 ile aralarında asal kaç tane pozitif tam sayı vardır ?
soru-2: 25!/6^a)+(25!/4^b) sonucu tam sayıysa a ve b tam sayılarıı toplamı en çok kaçtır?
soru-3: 122 sayfalık kitabın sayfalarını numaralandırmak isteyen bir yazar toplam kaç tane rakam kullanır ?(cvp:258 miş)

şimdiden çook teşekkür ederim :32: :34:

matematikte soru çözerek ilerlemekte mantıklı ama dikkat et gözden kaçan sorular olmasın.

aman diyeyim matematik sorusu çözebilen nöronlarımıza zarar gelmesin inşallah.bölümüm iktisat benim.

benim de öyle takıntılarım vardır illa çözecegim diye çok kafayı yemişimdir.ama matematikte kör nokta diye bir şey vardır ne kadar ugraşırsan o kadar gözden kaçırdıgın bir şey olur.tavsiyem bildigin bir soru üzerinde çok çabaladın olmadı mı bırak o soruyu bir süre bakma sonra tekrar dene yapabilirsin emin ol.şimdi gelelim cevaplara

son sorudan başlayacagım.

bir düşünelim bakalım 122 sayfalık bir kitabımız var.çok güzel ilk 9 sayfasını ele alalım.ilk dokuz sayfada kaç rakam olur?

1,2,3,4,5,6,7,8,9 degil mi? yani 9 tane rakam var.sakın 0'dan başlayayım deme hiç bir kitap 0'dan başlamaz çünkü.bulunan dokuz bir köşede dursun biz kalan sayfalara bakalım.

sırada 10 ile 99.sayfamız var.10 ile 99 sayfa arasında kaç sayfa vardır.

basit bir terim sayısı bulma işlemiyle bunu bulabiliriz.

(99-10/1)+1=90 degil mi? 90 sayfanın her birinde 2'şer rakam kullanılmış.
dolayısıyla
2.90=180 olur.bu da bir kenarda dursun.

gelelim 100 ile 122.sayfalara

yine terim sayısını bulalım

(122-100/1)+1=23 sayfa varmış.bu 23 sayfanın her birinde 3 rakam kullanılır.ve biz n'apıyoruz?

23.3=69 diyoruz.

şimdi hangi grupta kaç rakam kullanılmış bulduk ama bizden istenen hepsinde kaç rakam kullanıldıgı

onun içinde bulduklarımızı topluyoruz

9+180+69=258'
dir.

diger sorularını cevapları 1-)31

2)11 mi?

canım Allah senden razı olsun matematık ogretmenımısın ? henuz tarıh ve cografyayı bıtırmedım bitirince mantematıge gececegım matematıkten anlamıyorum matematıge baslayınca bu topıkte bol bol gorusuruz :52:

allah kalbi temiz olan herkesten razı olsun inşallah.

bölümüm ne yazık ki matematik degil olmasını isterdim ama olmadı sadece o kadar çok soru çözdüm ki matematikte yöntemlerini biliyorum aksi halde bazen toplama işlemini bile yapamıyorum:37::37::37:

ve her zaman gelin eminim çalışmalar arttıkça burası sorular ve cevaplarla dolacak:16::16::16:

matematikte soru çözerek ilerlemekte mantıklı ama dikkat et gözden kaçan sorular olmasın.

aman diyeyim matematik sorusu çözebilen nöronlarımıza zarar gelmesin inşallah.bölümüm iktisat benim.

benim de öyle takıntılarım vardır illa çözecegim diye çok kafayı yemişimdir.ama matematikte kör nokta diye bir şey vardır ne kadar ugraşırsan o kadar gözden kaçırdıgın bir şey olur.tavsiyem bildigin bir soru üzerinde çok çabaladın olmadı mı bırak o soruyu bir süre bakma sonra tekrar dene yapabilirsin emin ol.şimdi gelelim cevaplara

son sorudan başlayacagım.

bir düşünelim bakalım 122 sayfalık bir kitabımız var.çok güzel ilk 9 sayfasını ele alalım.ilk dokuz sayfada kaç rakam olur?

1,2,3,4,5,6,7,8,9 degil mi? yani 9 tane rakam var.sakın 0'dan başlayayım deme hiç bir kitap 0'dan başlamaz çünkü.bulunan dokuz bir köşede dursun biz kalan sayfalara bakalım.

sırada 10 ile 99.sayfamız var.10 ile 99 sayfa arasında kaç sayfa vardır.

basit bir terim sayısı bulma işlemiyle bunu bulabiliriz.

(99-10/1)+1=90 degil mi? 90 sayfanın her birinde 2'şer rakam kullanılmış.
dolayısıyla
2.90=180 olur.bu da bir kenarda dursun.

gelelim 100 ile 122.sayfalara

yine terim sayısını bulalım

(122-100/1)+1=23 sayfa varmış.bu 23 sayfanın her birinde 3 rakam kullanılır.ve biz n'apıyoruz?

23.3=69 diyoruz.

şimdi hangi grupta kaç rakam kullanılmış bulduk ama bizden istenen hepsinde kaç rakam kullanıldıgı

onun içinde bulduklarımızı topluyoruz

9+180+69=258'
dir.

diger sorularını cevapları 1-)31

2)11 mi?

:46::46::46::46::46::46::46:
ayyy çok teşekkür ederim tatlım ya ne kadar güzel anlatıyorsun :nazar::nazar::nazar::nazar:
dediklerinide dikkate alcam.:34:
şimdi evet diğer çözümlari alaım lütfen :42:

ben yine de diger sorularını cevaplandırmaya çalışayım canım

ilk soru;

pozitif tam sayı dedigi için 1 ile 45 arasındaki tüm sayıları düşünmemiz gerekir.

ama 45 ile asal demiş demek ki 45'e tam bölünmemesi gerekir.

o zaman 45'in çarpanlarına da bölünmemeli.yani 9'a ve 5'e bölünmemeli.

bunu kafamızın bir köşesine yazalım.gelelim işleme;

şimdi 1 ile 45 arasında kaç sayı var..........tabi ki 45 sayı var :) bu birincisi.

5'e bölünmemeli dedik. o zaman 1 ile 45 arasında 5'in katsayılarını atacagız.5'in katsayıları neler?

5,10,15,...45 degil mi?

buradan kaç terim oldugunu bir bulalım yine terim sayısı formülünü uyguluyoruz(eger bu formülü bilmiyorsan lütfen ören çünkü bir çok yerde karşına çıkacak)

((45-5)/5)+1=9 tane 5 bölünen sayı var.bunu da yazalım bir kenara.

sıra 9'da 5 uyguladıgımız sistemin aynısını uygulayacagız.

9,18,27,....45

terim sayısını buluyoruz.

((45-9)/9)+1=5 bulunur.

neler bulduk biz elimizde 45 sayı var.bunun 9 tanesi 5'e,
5 taneside 9'a bölünürmüş.bize bölünmeyenler gerekli oldugundan

45-9-5=31 bulunur.

2.soru

soruda bize diyor ki 25!/6'a+25!/4'b de ki a+b nin en büyük degeri?

öncelikle ilk sayıyı alalım.

25!/6'a burada a'nin en yüksek degerini bulmak için 25 sayısını sürekli 6'ya bölecegiz.

25'i altıya böldük kaç kere var 4 kere.4 altıya bölünür mü? tabi ki hayır.o zaman a'nın en büyük degeri 4
.

gelelim diger sayıya 25!/4'b yöntem aynı yine

25'i 4 böldük 6 kere var.6'yı yine dörde bölüyoruz bakıyoruz oradada 1 kere var.demek ki toplam da 7 kere var.o zaman b'nin en yüksek degeri 7 imiş.

a=4 b=7 ise a+b=7+4=11'dir.

Son düzenleme:
önce ardışık sayılar ne onu bilmek gerekir.

1,2,3,4,5,.....diye sıra sıra giden sayılar ardışık sayılardır.(bu tamam:34:)

şimdi bize denmiş ki a en küçük olacak herhangi bir sayı ver a için misal 4 olsun.

4'ten sonra hangi sayı gelir. tabi ki 5 o zaman b=5 olur

5'ten sonra gelen sayı kaç 6 o zaman c=6 olur.dikkat edersen c'nin altı olması en büyük sayı oldugunuda gösterir.

şimdi yapacagımız tek şey sayıları yerlerine koymak.[/COLOR][/B]

a=4 b=5 c=6 (köşeli parantezim yok >< köşeli parantez olarak düşün lütfen)

<(c-a).(c-b)>/(b-a)

bu soruyla ilgili bişey sormak istiyorum..şimdi ardışık sayılar 1,2,3,4.... dedin ya a için misal 4 olsun diye...neden a için 1 değilde 4 den başladın..anlatabilidim mi bilmiyorum söylemek istediğimi???...

Son düzenleme:
Back