KPSS-Genel Kültür gerekli-gereksiz bilgiler...

****Fatihin portresini yapan İtalyan sanatçı Gentille Bellin dir. Sinan paşa tarafından fatihin gül koklayan resmi yapılmıştır.

****Karadeniz de ki Rus doğal gazını ege denizinin kuzeyine ileten projenin adı; Güney Akım Projesidir.

****İlk kadın başbabakanımız Tansu Çiller

Büyük elçimiz: Filiz Dinçmen

Uluslararası yargıcımız: Ayşe ışıl karataş

sakarya savasından sonra ingiltere ile esır değişimi, fransa ile ankara, ermenistan gürcistan azerbaycan ile kars, ukrayna ile dostluk antlaşmaları imzalanmıştır. Yunanistan ile imzalanan herhangi bir antlaşma yoktur.

Bir ülkede birden çok saat dilimi kullanılması için, ülkenin doğu - batı doğrultusunda en az 2 saat dilimini kapsayacak kadar geniş olması gerekir.

Osmanlı Avrupadaki gelişmelerden olan Reform Hareketlerinden olumlu yönde etkilenmiştir. Dinde reform hareketleri avrupada iç karışıklıga sebep olmuş (mezhepler arasında) osmanlı iç karışıklıkdan faydalanarak avrupa içlerinde ilerlemiştir.

Türklerin atı evcilleştirmeleri ve tekerleği kullanmaları uzak bölgelere göç edilmesini kolaylaştırmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti, Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı’nın hazırlanmasında teknik ve ekonomik desteği SOVYET RUSYA dan almıştır (2012 Kpss Lisans sorusu)
*benzer bilgiler görürseniz n aklınızda tutmaya çalışın:KK66:

faydalanmandan sevındım canım, tesekkurler. matematık nasıl gıdıyor

Cnm iyi gidiyor ama ağır gidiyorum:KK1: rasyonel sayılarda çarpma ve bölmeye geldim daha başlamadım şu an coğrafya ders videosu dinliyorum... takıldığım yer oluesa akşam sorarım :KK1:

1930 da etabli sorunun çözümü ile yunanistan ile başlayan dostluk 1954 yılında yaşanan kıbrıs sorunu ıle ilişkiler yeniden gereilmiştir.

1946 yılında kurulan demokrat parti adnan menderes onderliğinde kurulmuştur, adnan menderes ve arkadaslarının chp den ayrılmasının nedenı toprak reformu yasasıdır.
*adnan menderes toprak agasıdır.

seçimler 1946 yılına kadar çift dereceli olarak yapılmaktaydı, 1946 yılında ilk kez tek dereceli seçimler yapıldı.
1950 yılında yapılan tek dereceli seçimde ilk kez kapalı oy açık sayım yöntemi uygulanmıştır.
1946 da ilk kez çok partili seçimler yapılabilmiştir(dp kurulmuştur) ancak açık oy gizli sayım nedeni ile dp yeterli oyu alamamış ılk kez 1950 de yapılan kapalı oy açık sayımdan sonra ilk kez iktidar değişmiştir başa dp gelmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk değerlerini koruma yasası Adnan Menderes (1950-1960) döneminde çıkarılmıştır.

Türkiye BM kararıyla 1950 de Kore ye asker göndermiştir. Türkiye nin koreye asker göndermesı 1952 de Nato ya üye olmasını sağlamıştır.

Atatürk'ün şahsi meselem dediği Hatay meselesi sağlığında çözüme kavuşmuştur (1938 Hatay Cumhuriyeti nin kurulması ile) lakin Hatay'ın Türkiye ye bağlanması (1939 Hatay Cumhuriyeti yapılan oylama ile Türkiye ye bağlandı) Atatürk ün vefatından sonra olmuştur.

$599502_349695845113058_702023873_n.jpg $480724_349692865113356_1455018929_n.jpg $528803_349694518446524_1810950998_n.jpg

Hükümetin kuruluşu:
cumhurbaşkanınca başbakanın atanması
başbakanın bakanlar kurulu listesini cumhurbaşkanına sunması
cumhurbaşkanının bakanları ataması
bakanlar kurulu listesinin TBMM ye sunulması

Osmanlıyı paylaşma tasarılarında İtalya'ya verilen İzmir'in daha sonra Yunanistan'a verilmesinin nedeni italyanın akdenizde güç kazanmasına engel olmaktır

cumhuriyetin ilk yıllarında sanayileşmeye gerekli sermayeyi sağlamak için kooperatifçilik yaygınlaştırılmışşşş

X