Öncesinde yazılmış birtakım düşüncelere katımamız mümkün değil. Bunlar ancak bir kişinin kendi düşünceleri olabilir.
Ana babanın çocuğuna güzel bir isim belirlemesi çocuğu üzerinde ilk ve en önemli görevlerinden bir tanesidir.
Çünkü Müslümanız. (Çocuğa güzel isim vermek, dinini öğretmek ve vakti gelince evlendirmek, evladın babası üzerindeki haklarındandır.) [Ebu Nuaym] Biliyoruz ki belirlenen isimde çocuğun hiç bir etkisi yoktur Çünkü bu isim belki o daha dünyaya gelmeden belirlenmiştir.
Sonradan bu ismi beğenmiyorum değiştiriyorum demesi pek mümkün olamıyor. Özellikle mahkeme işleri külfetli işlerdir.
Sonradan değiştirilmeside bu kadar zor olan, ismin önemi çok büyüktür.
Yakışmayan bir isimden tabiki ebeveyn mesuldur.
Çünkü isim sadece bu dünyayı değil 60-70 senelik bu yaşamdan sonraki ebedi yaşamıda ilgilendirmekte ahiret için güzel bir isimin, bankaların müşterilerine özel imkanlar sunması gibi imkanların verilmesine sebep olacağı hadisi şeriflerden anlaşılmaktadır.
(Allahü teâlâ buyurur ki: İsmi, Ahmed, Muhammed, Mahmud gibi Habibimin isminden olan mümine azap etmekten haya ederim.) [R. Nasıhin]
(Oğlunun adını Muhammed koyan, çocuğu ile Cennetlik olur.) [A. Rufai]
İbni Abbas hazretleri, (Kıyamette, “adı Muhammed olan müminler gelsin” denilir, hepsi Cennete götürülür) buyurmaktadır. Dinimiz tüm hayatımızı düzenlemektedir.
Yemek içmemizden, alışverişimze, mirasın bölüşülmesinden çocuklarımıza hangi isimlerin nasıl verilmesine kadar tüm hepsi rehberimiz efendimiz tarafından bizlere bildirilmiştir.
O bir rehber ve yol gösterici olmuştur.
Dinde kıyas vardır. Bir hükme göre benzer olaylara çözümler getirilir. Bir çok alim bu yola başvurur bu zorunluludur.
Bir ismi efendimiz değiştirmiş mi diye bakmak onu kısıtlı hadislerde arayıp bulamadığını söylemek ve bu ismi ona göre vermek yanlış olur.
Yüzlerce, binlerce isim mevcuttur. O zamanda böyle şimdide.
İslam tüm dünyaya gelmiştir.
Önemli olan nasıl isim verilmesi gerektiğini öğrenmektir. Nasıl isim vermeliyiz - İlk olarak bakılması gereken önerilen isimlerdir.
- Hadislerden anlaşıldığı gibi Muhammed (ahlak ve kişilikleri ve efendimizin sevgisine itafen,sevgilerinden istifade etmek için)
- Diğer peygamberlerin isimleri (ahlak ve kişilikleri ve sevgimize itafen,sevgilerinden istifade etmek için)
- Abdullah, Abdulrahman (Direk hadiste geçmekte gene benzer Rabbimize kulluğu ifade eden isimler) Abd kul demektir Abdullah: Allahın kuludur. Abdurrahman:Rahmanın kulu Rabbimizin isimleri için bknz:Esma ül Hüsna, 99 Güzel İsim
- Rabbimizin sevgisini kazanmış olanların isimlerini Sahabe Ehli Beyt, Tabiin, Evliya, Alim, Şehit (sevgilerinden istifade etmek için) Kız isimleri için yol gösterici olabilir.
- Anlamı güzel isimlerin seçilmesi - Kız isimleri için yol gösterici olabilir.
Verilmemesi gerekenler, - Hadislerde verilmemesi gerektiği söylenenler (Harb (Savaş), Mürre)
- Din düşmanlarının, kafirlerin isimleri (Kuran-ı Kerimde geçtiğinden her geçen isim olarak alınmaz)
- Helak olmuş kavimler (Kuran-ı Kerimde geçtiğinden her geçen isim olarak alınmaz)
- Anlamı kötü olanlar (Kuran-ı Kerimde geçtiğinden her geçen isim olarak alınmaz)
- Rabbimize mahsus isimler
- İnternet isim bankaları çoğu yanlış (birbirinin kopyası, banner reklam çekme hit amaçlı hazırlanabileceklerini ve sizi yanlış yönlendirebileceklerini unutmayın) Özellikle anlamı bilinmeyen yeni çıkan isimlere cennetle ilgili yakıştırmalar yapılarak cezbedici hale getirmekte oldukları başka sitelerde de konu olmuştur. Cennete yağan ilk yağmur damlası gb
Sahih hadis kitabı olan 6 kitapta geçen hadislere bir bakalım isterseniz.
Ktb-i Sitte Hadis-i erifleri 112 - Ebu'd-Derdâ (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki:
"Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel yapın"
Ebu Dâvud, Edeb 69, (4948).
113 - İbnu Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Allah'ın en ziyade sevdiği isimler Abdullah ve Abdurrahman'dır."
Müslim, Âdâb, 2, (2132); Ebu Dâvud Edeb 69, (4949); Tirmizî, Edeb 64, (2835).
114 - Ebu Vehb el-Cüşemî (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Peygamberlerin isimleriyle isimlenin. Allah'ın çok sevdiği isimler Abdullah, Abdurrâhman'dır. En sâdık olanları da Hâris ve Hemmâm isimleridir. En çirkinleri de Harb ve Mürre isimleridir"
Ebu Davud, Edeb 69, (4950). Metin Ebu Davud'a aittir, Nesai'de muhtasar olarak kaydedilmistir (Hayl 3 (6, 218, 219))
119 - Yahya İbnu Sa'îd (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) bol sütlü bir deve hakkında: "Bunu kim sağacak?" diye sordu. Bir adam ayağa kalkmıştı ki Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) "İsmin ne?" dedi. Adam: "Mürre (acı)!" deyince, ona: "Otur!" dedi. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) tekrar "Bunu kim sağıverecek?" diye sordu. Bir başkası ayağa kalktı, ben sağacağım diyecekti. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) ona da: "ismin nedir?" diye sordu. Adam: "Harb!" diye cevap verdi. Ona da "Otur" dedi.
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Bu deveyi kim bize sağıverecek?" diye sormaya devam etti. Bir adam daha kalktı. Ona da ismini sordu. "Ya'îş (yaşıyor!)" cevabını alınca ona: "Sen sağ" diyerek müsaade etti."
Muvatta, İsti'zan 24 (2, 973). Son hadisi şeriften efendimizin yaptıracağı bir işte ismine göre seçim yaptığını, bu sevabı kazanacak kişinin ismi en güzel olduğu anlaşılabilir.
İsimlerin kişilere ve yaptıklara işlere tesirinden söz edilebilir.
ve yol gösterici olacak diğerleri; Hazret-i Âişe validemiz (Resulullah, çirkin isimleri değiştirirdi) buyurdu. (Tirmizi)
(Muhammed isimli çocuğa her yerde ikram edin, onu aşağılamayın.) [Hatib]
(Muhammed isimli kimseyi hakir görmeyin, onu mahrum etmeyin! Onun bulunduğu bir evde, bir yerde bereket vardır.) [Deylemi]
(Bir evde bir, iki veya üç Muhammed olmasının zararı olmaz.) [İbni Sâd] Ayrıca
isim nasıl verilir hangi gün verilir bunların hepsini dini kaynaklardan bulmak mümkündür. Efendimiz vasıtasıyla tüm bu konular müslümanlara aktarılmıştır.
Bize düşende gösterilen yol üzerinde haraket etmek olmalıdır.
Ayrıca büyüklerimizin çocuklarına 2 isim verdiklerinide görmekteyiz.
İmam-ı Rabbani hazretlerinin torunlarının isimlerine baktığımızda ilk isimlerinin herhalde sevgi ve ahiretteki bu fırsatlardan yararlanma gayesiyle hep Muhammed olduklarını gözlemleyebilirsiniz.
Alimleri takip etme konusunda da bir çok sahih hadise rastlamak mümkündür.
Güzel zannederek vermiş olduğunuz isim, insanların birbirini tanımayacağı duruma geleceği, birbirlerinden sevap alma derdine düşeceği, bazı fırsatlarıda hem kendinizin hemde evladınızın bu isim yüzünden kaybedebileceği, hesap zamanında oğlunuzun yada kızınızın sizi suçlayacağı bir konu haline gelebileceğini sakın unutmayın.