Konya nasıl bir şehir ?

Ben de şu argümanı anlamıyorum: Tutucu insan her yerde var deniyor. Doğru, tutucu insan her yerde var ama çoğunluk diye de bir şey var. Bunu neden anlamak istemiyor insanlar, ben de bunu anlayamıyorum. İstisnalar kaideyi bozmaz diye boşuna dememişler. Konyada rahat insanlar da olabilir ama bu, Konyanın çok büyük çoğunluğunun tutucu olduğu gerçeğini değiştirmez. Sırf insanların kendi memleketleri diye gerçekleri gözardı etmelerini anlamıyorum. Mesela ben de İzmirliyim ve kabul ediyorum, buralı insanların çoğunluğu kapalılığı, dindarlığı sevmiyor.
O ARGÜMANI! Size şöyle açıklayayım: Konya insanlarının çoğu muhafazakardır bunu herkes gibi hemşerilerim de bilir ve kabul ederiz. Bizim karşı çıktığımız Konya insanlarına yobaz denmesi. Sanki oraya başka memleketlerden gelip rahat yaşayanları sözle ve davranışla taşlıyorlar gibi vahşice anlatmaları. Konya insanı muhafazakardır ama bu kendi içlerinde aile akraba ilişkilerinde böyledir. Kimsenin ne giydiğine karışmaz kınar gözle bakmazlar. Bir iki kişiye böylesi denk geldi dye tüm Konya insanı böyledir denilemez denilse bile öyle olmadığı gerçeğini değiştirmez. Önyargı olarak kalır sadece. Diğer yorumlarda belirttiğim gibi ben İstanbul’da normal kıyafetlerimde tacize maruz kalabilirken Konya’da yaşadığım süre boyunca asla böyle bir durumla karşılaşmadım. Nasıl ki sizin memleketiniz İzmir’de çoğunluk kapalılığı sevmedikleri için Gavur İzmir yakıştırması yapmak çirkinse Konya’ya da yobaz denmesi aynı ölçüde çirkindir! Saygıyı hoşgörüyü sadece kendimize istememek lazım. Biz saygı gösterelim ki saygı görebilelim. Batısıyla doğusuyla Anadolusuyla biz bir bütünüz. Önce kendi içimizde birbirimize saygı sevgi gösterelim.

bu saydıklarınızdan sadece eskişehir içanadolu. Kusura bakmayın. Anadolu diye belirtirken aslında nedense ege akdeniz marmara düşünmedim hiç ben. Onlar kurtarılmış bölgeler gibi.
Eskişehir de malum İçanadolu nun incisi 😂
Tabi ki onlar da anadolu. İstanbul dışındaki tüm şehirler anadolu sayılıyor.

Tabi ki onlar da anadolu. İstanbul dışındaki tüm şehirler anadolu sayılıyor.
Trakya dışındaki her yer Anadoludur. diyelim. Anadolu neresi biliyorum. Sadece benim kastım ege akdeniz gibi kurtarılmış bölgeler değildi yanlış ifade etmişim ☺️
İçanadolu da mini etek giyilen bir yerleşim merkezi var mı diyelim? Güneydoğuda, doğuda? Karadenizde? Tek tük istisnai yerler vardır tabi. Üniversitelilerin yaşadıkları yerler mesela.
Konya da da üniversitelerin olduğu bölgede giyebilirsin. Konya eski konya değil. Orası da değişti.
Ama normal halkın yaşadığı yerlerde biraz sıkıntı her yerde.
Bir de bence İzmir de çok yobaz. Kendinden olmayana hoşgörü sıfır.
Dipnot. Göçmenim. Makedonyadan İzmire göçmüşüz. İzmir doğumluyum. Ailem İzmir de :)

O ARGÜMANI! Size şöyle açıklayayım: Konya insanlarının çoğu muhafazakardır bunu herkes gibi hemşerilerim de bilir ve kabul ederiz. Bizim karşı çıktığımız Konya insanlarına yobaz denmesi. Sanki oraya başka memleketlerden gelip rahat yaşayanları sözle ve davranışla taşlıyorlar gibi vahşice anlatmaları. Konya insanı muhafazakardır ama bu kendi içlerinde aile akraba ilişkilerinde böyledir. Kimsenin ne giydiğine karışmaz kınar gözle bakmazlar. Bir iki kişiye böylesi denk geldi dye tüm Konya insanı böyledir denilemez denilse bile öyle olmadığı gerçeğini değiştirmez. Önyargı olarak kalır sadece. Diğer yorumlarda belirttiğim gibi ben İstanbul’da normal kıyafetlerimde tacize maruz kalabilirken Konya’da yaşadığım süre boyunca asla böyle bir durumla karşılaşmadım. Nasıl ki sizin memleketiniz İzmir’de çoğunluk kapalılığı sevmedikleri için Gavur İzmir yakıştırması yapmak çirkinse Konya’ya da yobaz denmesi aynı ölçüde çirkindir! Saygıyı hoşgörüyü sadece kendimize istememek lazım. Biz saygı gösterelim ki saygı görebilelim. Batısıyla doğusuyla Anadolusuyla biz bir bütünüz. Önce kendi içimizde birbirimize saygı sevgi gösterelim.
Bazı yorumlarda Konya muhafazakar denince itiraz edilmiş, o yüzden. Muhafazakar olduğunu kabul ediyorsanız iyi o zaman. Tabi ki biz bir bütünüz. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum: Böyle genellemelere İstanbul ve Ankara şehirleri dahil edilmemeli. Çünkü İstanbul ve Ankara kozmopolit şehirler, gerçek yerlisi yok denecek kadar az. Örneğin İstanbul'da tacize uğradım diyorsunuz. Bunu yapan kişi çok büyük olasıklıkla İstanbullu değil. Belki İzmirli, belki de Konyalı. Bilemeyiz. Aynı şey Ankara için de geçerli. Yani demek istediğim: İstanbulda veya Ankarada kötü bir olay yaşandığında bunu İstanbullular veya Ankaralılar yaptı diyemeyiz. Çünkü bu şehirlerde yerli insan neredeyse hiç yok. Umarım anlatabilmişimdir.

Trakya dışındaki her yer Anadoludur. diyelim. Anadolu neresi biliyorum. Sadece benim kastım ege akdeniz gibi kurtarılmış bölgeler değildi yanlış ifade etmişim ☺️
İçanadolu da mini etek giyilen bir yerleşim merkezi var mı diyelim? Güneydoğuda, doğuda? Karadenizde? Tek tük istisnai yerler vardır tabi. Üniversitelilerin yaşadıkları yerler mesela.
Konya da da üniversitelerin olduğu bölgede giyebilirsin. Konya eski konya değil. Orası da değişti.
Ama normal halkın yaşadığı yerlerde biraz sıkıntı her yerde.
Bir de bence İzmir de çok yobaz. Kendinden olmayana hoşgörü sıfır.
Dipnot. Göçmenim. Makedonyadan İzmire göçmüşüz. İzmir doğumluyum. Ailem İzmir de :)
Evet ben de İzmirliyim. Hatta tam yerini söyleyeyim, Menemenin bir köyü. Mesela benim babaannem kapalı bir kadın değildi, koyu da Cumhuriyetçi bir kadındı. Ama namaz da kılardı, dua da ederdi. Çoğu yerlisi de öyle.

Evet ben de İzmirliyim. Hatta tam yerini söyleyeyim, Menemenin bir köyü. Mesela benim babaannem kapalı bir kadın değildi, koyu da Cumhuriyetçi bir kadındı. Ama namaz da kılardı, dua da ederdi. Çoğu yerlisi de öyle.

bizimkiler de çeşme ye yerleştirilmiş 1960larda gelip enteresan şekilde. Başörtü asla bağlamazdı babaannem ama dindar bir aileydik. Kadın erkek bir arada eşit muamele görürdü. Namaz da kılmazlardı ama alkol almazlardı oruç tutarlardı değişik işte.
yobazlıkları şu başörtülü birini görünce çok aşağılarlardı. Yüzüne değil belki ama hoşgörü göstermediklerini belli ederlerdi. İnsan ayırırlardı. Hala da öyle davranılar. Üzücü. Bizimkiler göçmenlikten öyle de izmir genel anlamda böyle yobaz. Hoşgörü sıfır.
İç anadoluda mini etek giyememek gibi bir şey bu.

bizimkiler de çeşme ye yerleştirilmiş 1960larda gelip enteresan şekilde. Başörtü asla bağlamazdı babaannem ama dindar bir aileydik. Kadın erkek bir arada eşit muamele görürdü. Namaz da kılmazlardı ama alkol almazlardı oruç tutarlardı değişik işte.
yobazlıkları şu başörtülü birini görünce çok aşağılarlardı. Yüzüne değil belki ama hoşgörü göstermediklerini belli ederlerdi. İnsan ayırırlardı. Hala da öyle davranılar. Üzücü. Bizimkiler göçmenlikten öyle de izmir genel anlamda böyle yobaz. Hoşgörü sıfır.
İç anadoluda mini etek giyememek gibi bir şey bu.
Benim babaannem köylü kadını olduğu için yemeni atardı başına. Ama türban nedir bilmezdi. Saçları önden gözükürdü, saç örgüsü yemenisinden çıkardı. Dini bir amaçla örtmüyordu yani. Anlatabilmişimdir umarım. Ve türbanlıları garipserlerdi. Ayrımcılık yaptığını görmedim ama mesela babaannem bir keresinde İstanbula geldiğinde türbanlı kadınları gördüğünde şaşırmıştı. Ama ona da hak vermek lazım, o da köyünde ne gördüyse onu biliyor. Köyde hiç türbanlı kadın olmadığı için garipsiyor haliyle.

Bazı yorumlarda Konya muhafazakar denince itiraz edilmiş, o yüzden. Muhafazakar olduğunu kabul ediyorsanız iyi o zaman. Tabi ki biz bir bütünüz. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum: Böyle genellemelere İstanbul ve Ankara şehirleri dahil edilmemeli. Çünkü İstanbul ve Ankara kozmopolit şehirler, gerçek yerlisi yok denecek kadar az. Örneğin İstanbul'da tacize uğradım diyorsunuz. Bunu yapan kişi çok büyük olasıklıkla İstanbullu değil. Belki İzmirli, belki de Konyalı. Bilemeyiz. Aynı şey Ankara için de geçerli. Yani demek istediğim: İstanbulda veya Ankarada kötü bir olay yaşandığında bunu İstanbullular veya Ankaralılar yaptı diyemeyiz. Çünkü bu şehirlerde yerli insan neredeyse hiç yok. Umarım anlatabilmişimdir.
İnsanları memleketine göre kategorize etmem. Konya’da yaşamayı düşünen bir üye orada yaşamın nasıl olduğunu sormuş bende yaşam kalitesi bakımından İstanbul’la kıyasladım. Çünkü uzun süre iki şehirde de yaşadım nasıl olduğunu biliyorum. Bir iki gün görmeyle ya da tanıdığım bir iki kişi üzerinden değerlendirme yapmıyorum pek çok üyenin yaptığı gibi.

Hanımlar,
rica ediyorum dini veya siyasi sayılacak yorumlar yapmayın ve yine rica ediyorum şehirleri kategorize edip yaftalamayın, sonra yıkılamaz önyargılar oluşuyor ve insanlar şehirlerinin kendilerinin üzerindeki bu önyargıyı yıkmak için çabalamak zorunda bırakılıyorlar.
Öyle kutuplaştırıcı oluyor ki bazen, afetlerde dahi şehrine göre üzülmeye kadar varıyor iş.

Yıllar evvel İstanbul'da yaşarken alt katımızdaki daireye henüz 18 yaşında bir kadın geldi, yeni evlenmiş eşinin işi sebebiyle İstanbul'a gelmişler, hem küçük hem de İstanbul'u hiç bilmiyor diye yardımcı olmaya çalıştım kendimce, dönüp bana abla sen (onun söylediği gibi direkt yazmayacağım ama siz o harfiyle başlayan adlı adınca söylediği lafı anlarsınız) kötü yola düşmüş bir kadın değilmişsin dedi, şok oldum afalladım ne demek istiyorsun dedim, doğup büyüdüğü şehirde İstanbullu kadınların hepsi için onlar kötü yola düşmüş kadınlar, sakın onlarla yakın olma, arkadaşlık etme, kocanı elinden alırlar seni de kötü yola düşürürler demişler.

Önyargı böyle fena bir şeydir.

Back
X