Nişan, Düğü ve Evlenme Adetleri:
Çeşmelisebil’de evlenmeden önce delikanlı, beğendiği kızı köyün sosyal faaliyetleri sırasında bağ,bahçe,harmanda görür, tanır. Oğlan ve kızın eş seçiminde, dede, nene , şayet onlar sağ değillerse anne ve baba söz sahibi idi. Bu yüzden kız kaçırma olayları görülür. Anası babası kızı istediğine vermezse oğlan kızı kaçırır. Arkadaşları kendisine yardım ederler. Kızı oğlanın yakınlarından birinin evine götürürler. Oğlan tarafı kız evine arabulucu olarak köyün ileri gelenlerinden bir grup gönderirler. Onlar arayı bulurlar. Kızın babasına başlık verilir oda bu parayı kızına masraf ederek harcar.
Uygun görülen kıza oğlan evi dünür gönderir. Büyükler kız evine giderek dünürcü olduklarını bildirirler. Kız evide kendilerine müddet isterler. Uygun görürlerse oğlanı ve ailesini sorarlar. Uygun görülmezse kısmet değilmiş ,denerek kibar bir şekilde cevap verilir. Uygun görülürse oğlan evine haber verilir.
Nişan günü oğlan koyun keser pilav dökülür. Çalgı ile kız evine gönderilir. Bu yemekler kız evinde büyük bir dernekle yenilir.
Çeşmelisebil’de düğünler eskiden Salı günü başlar, Perşembe günü biterdi. Yeni düğünler Cuma günü başlar, Pazar günü biter. Düğün başlarken düğün evine bayrak asılır. Komşulara ve çevre köylere okuntu gönderilir. Düğünde hizmet eden gençlere seğmen, düğünü idare eden kahyalara da hodul denir.
b)Doğum ve Sünnet Adetleri:
Yeni doğan çocuğa bahşiş olarak altın, gümüş, elbiselik, koyun ve koç verilir. Sünnet olan çocuğa da bahşiş olarak bağ, bahçe, tarla , koç, koyun , inek vs. verilir.
c)Asker Uğurlama Adetleri:
Askere giden gence uğur olarak para verilir. Kendisi savuşturulurken köyün dışında hoca dua eder, duadan sonra büyüklerin ellerini öperek helalleşir.
Askerden gönderdiği mektubu getirene dönüşünde müjdeciye bahşiş verilir.
c)Bayram Adetleri :
Arife günü ikindi namazından sonra mezar ziyareti yapılır Kur’an okunur dua edilir. Ramazan ve Kurban bayramlarında bayram namazından sonra mahalle odalarında toplanılarak bayramlaşılır, sofra getirilir yemekler yenir. Topluca evler dolaşılarak bayramlaşırlar. Çocuklara para şeker vs. gibi hediyeler verilir.
d)Çeşmelisebil ‘de Geleneksel Adetler ve Eğlenceler:
Çeşmelisebil yörükleri, atalarından kendilerine miras kalan kültürel ve milli değer ve gelenekleri yaşatırlar, tuluk yaparlar, sac böreği yaparak yerler , dibek döverler. Bu gelenekleri yaparlarken büyük mutluluk duyarlar.