Genel kültür eksikliği, sosyalleşme eksikliği, çocukluk çağını nasıl geçirdiği gibi faktörler yeterince incelendiyse bir ihtimal nöroçeşitliliği de göz önünde bulundurabilirsiniz. Sosyal-duygusal beceriler açısından eksiklik, odaklanamama sebebiyle konuşulanlara dikkat etmeme, dinlememe ya da parça parça dinleme gibi durumlar olabilir. Dehb ve otizmin bazı türlerinde bunlar olabiliyor. Ben dehbliyim. Ben de de tam tersi. O kadar çok konuşuyorum ki bazen ben bile kendimden sıkılıyorum
belki daha az ve öz konuşsam daha etkili olacak insanları bunaltabiliyorum. Bazen heyecanla cümleye başlıyorum ama sonuna doğru anafikri unuttuğumu fark edip konuyu zor toparlıyorum. Söz kesiyorum ve karşı tarafı dinlemekte zorlanıyorum. Özellikle ilk kelimelerinden ne anlatmak istediğini anladığımda gerisini dinlemek işkence oluyor.
Eşinizin tam tersi bir biçimde büyüdüğümü söylesem yanlış olmaz. Hem her ortamda kendimi ifade edebilme konusunda şanslıydım hem deli gibi okurdum. Belli bir yaştan sonra spikerlik vs tecrübelerimle birlikte mesleğim de kalabalığa doğaçlama konuşmaya açık. Ama nöroçeşitli olduğum için böyle sorunlar yaşıyorum. Eşiniz de kendi açısından sorunlar yaşıyor olabilir.
10 yaşındaki kızım da Dehb tanısı aldı onun da kendine göre sosyal-duygusal beceri sorunları ve farklılıkları var.