Konuşma tarzı

Geçen otobüs bekliyorum yaslica bir teyze geldi kızım öyle sıritma orada dedi

Benim bildiğim siritmak gülmek gibi bir şey

Teyze ben siritmiyorum ki dedim kadın hala yok siritiyosun diyor

En son dedi ki gel yoruldun ayakta siritma otur

Meger siritmak demek ayakta durmak anlamına geliyormuş onların orada

Konusmada ses tonu,vurgu,mimik,cumleleri dogru kullanmak butundur.
Lehce kucuk yasta ediniliyor kastikca hata yaparsiniz.
Ben mesela.cumleleri dogru kullaniyorum ama hizli konusuyorum yavas konusayim diye kastikca ne soyleyecegimi unutuyorum.
Nasil soyledoginiz kadar ne soyleodginizde onemli cok kasmayin doggalik herzamaN daha iyidir

Arkadaşımın annesinde ağır İç Anadolu ağzı olmasına rağmen çocuklarında yok. Yani istemezseniz öyle konuşmayabilirsiniz. Aileniz ''nördün gıı'' der, siz ''ne yaptın'' dersiniz. İlla onlar yöresel ağızla konuşuyor diye siz de konuşmak zorunda değilsiniz. Onlar öyle yapıyor. Sıkıntı yok :)

Trabzonluyum. Sülalem şiveli konuşur.
Hiç sevmem. Komikte bulmuyorum.

Özellikle eğitimli insanlar kesinlikle kelimeleri düzgün telaffuz etmeliler.

Şiveli konuşan Prof. gördü bu gözler. Bu tip insanlara saygım azalıyor.

Duzgun konusan insan sayisi azaliyor malesef.Degisik yoresel agizlari taklit etmeler bana cok itici gelmistir hep.
Ama siveniz neyse onu aile icinde konusun sorun olmasin bu size cunku ozunuz o taklit yok.
Ama toplum icerisinde zorlayin kendinizi Istanbul Turkcesi icin.

Benim sivem olmadigi icin nasil duzelirsiniz bilemiyorum ama bir arkadasta yazmis Turkce yazildigi gibi okunmaz.Alacagim yazilir ornegin alicam diye telaffuz edilir bunlara dikkat edin.

Ya kendini bu konuda geliştirmek istiyorsanız YouTube da zeki müren videolarını izlemenizi tavsiye ederim .kadife gibi bir ses ve çok düzgün bir Türkçe

Konu sahibinin söylemek istediği özellikle tane tane konuşmak, yumuşak konuşmak sanırım, değil mi? Bence tamamen kişilikle alakalı. Bir insan şiveli konuşarak da o etkiyi yaratabilir bende. Bilmiyorum konudaki herkes şiveye karşı ama nedense bana şive zenginlik gibi geliyor. Değişik gibi geliyor belki de.. Bizde pek şive yoktur ama babamın memleketine gidince babamın dahi konuşması birden değişiyor çok şaşırıyorum, hoşuma da gidiyor açıkçası.

Son düzenleme:
ahah ben kv min söylediklerini 5 sene sonra falan anlamaya başladım:)) ki komşu memleketiz.. eşimin abisinin hala söylediklerinin yarısını anlamıyorum
Aynisi bende de var hic anlamiyorum kari koca vizir vizir konusuyo sanki arkalarindan atli geliyo sanirisin

Ağam yoorumm neding yav anglat hele. Bu antep sivesi.

Edee notinn? Bu da maras sivesi.
Bana cok samimi gelir severim siveli konusan insanlari ama her ortamda degil tabii.
Diksiyon kurslari var gitmek isterseniz.

Lisede dil ve anlatim dersine giren bir hoca vardi evet cok düzgün konusurdu ama cok yapmacik yani dogal degil belli kasıyor kendini. Boyle yavas yavas seçe seçe konusuyordu. Cok sıkılırdım onu dinlerken.

Çok var aslında ama aklıma gelmedi. Sigortayı söyleyemeyen duymadım, nasıl diyorlar ki?
Benim deli olduğum "nişanlılandı" var bir de, duydum mu saçlarım diken diken oluyor.
ya sive neyse de bu kelimeleri yanlis kullanma beni de bitiriyor. Gecen birinden bahsediyorduk kv ile. Onun kizi nişanlılı dedi ya

ya sive neyse de bu kelimeleri yanlis kullanma beni de bitiriyor. Gecen birinden bahsediyorduk kv ile. Onun kizi nişanlılı dedi ya

Ağzına ıslak tuvalet terliğiyle vursaydın.

Nereli kayınvalide. Ben bunu bi tokatlı bi de çorumlularda duyuyorum hep. Yöresel bişey mi merak ettim.

Ağzına ıslak tuvalet terliğiyle vursaydın.

Nereli kayınvalide. Ben bunu bi tokatlı bi de çorumlularda duyuyorum hep. Yöresel bişey mi merak ettim.
Kahramanmarasli. Bi de halbuki demesini anlatabilsem.. yazamam yani o kadar farkli bisey cikiyor ki halbindekine gibi bisey :))
Benim bildigim şivede kelimeler kisalir benim kv uzatiyor daha cok.

yanlış kullanılmasına benim de tahammülüm yok.
bir arkadaşım vardı, ısrarla bungalov evlere, mongolof evler derdi, ayy nefret ederdim.
birde "yapcak bişey yok" bunu duymaya tahammül edemiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…