Ya arkadaşlar aniden bir yerde bir tanıdıkla karşılaşıp konuşmak zorunda kaldığımda asgari düzeyde iyi bir diyaloğ kuramadığımı düşünüyorum giriş gelişme sonuç bı saçmalık oluyor bir noktasında. Okumuş bir insanım kitap okuyan da bir insanım panikle konuşamıyorum, toplum önünde konuşma fobimsi bir şey var sanırım
sonrasında pişman oluyorum öküz müsün diye. Yeterince güler yüzle konuşmuyor da o insana kötü bir enerji veriyorum gibi geliyor
bunu numaradan da olsa yapma becerimi hiç geliştirememiş hissediyorum.
o esnada belki çok ciddi bir minikle kalıyorum.
aynada insanlarla konuşma provası yapsam çok mu saçma olur
Dışardan canı sıkkın olduğumu belli etmesem keşke mesela
var mı böyle fobileri olan.
Sadece çok yakın uzun yıllardır tanıştığım insanlarla gerilmiyorum ama sağlıklı iletişim bu değil bununda farkındayım :/
Mindfulness yapın, anda kalabilmek ve o anın hakkını verebilmek konusunda kişisel farkındalık eğitimi. Eminim işinize yarar.
Mindfulness (farkındalık), anda kalmayı ve mevcut anın farkında olmayı amaçlayan bir uygulamadır. Zihni geçmişin pişmanlıklarından ve geleceğin kaygılarından uzaklaştırarak şimdiye odaklanmaya yardımcı olur. İşte mindfulness pratiği yapmak için temel adımlar:
1. Rahat Bir Ortam Seçin
Sessiz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer bulun.
Rahat bir şekilde oturun veya uzanın.
2. Nefesinize Odaklanın
Derin bir nefes alın ve nefesinize dikkat edin.
Havanın burundan girip çıktığını fark edin.
Nefes alışverişiniz doğal bir ritim bulana kadar sakinleşin.
3. Duyularınızı Fark Edin
Çevrenizdeki seslere, kokulara, ve vücudunuzun temas ettiği yüzeylere dikkat edin.
Düşünceler aklınıza geldiğinde onları yargılamadan gözlemleyin ve tekrar nefesinize dönün.
4. Bedensel Farkındalık (Body Scan)
Ayaklarınızdan başlayarak vücudunuzun her bir bölümüne dikkat edin.
Gerginlik hissediyorsanız, derin nefes alarak bu gerginliği bırakmaya çalışın.
5. Şimdiki Anı Kabul Edin
Şu an nasıl hissettiğinizi, ne düşündüğünüzü ve bedeninizin nasıl hissettiğini fark edin.
Olumsuz bir düşünce veya his geldiğinde, onu değiştirmeye çalışmadan sadece gözlemleyin.
6. Günlük Hayatta Uygulayın
Yemek yerken, yürürken veya bir iş yaparken tamamen o ana odaklanın.
Örneğin, bir yemeğin tadını, dokusunu ve kokusunu fark edin.
Mindfulness Egzersizleri
Meditasyon: Her gün 5-10 dakika sessiz bir yerde oturup sadece nefesinize odaklanın.
Yavaş ve Bilinçli Yürüyüş: Adımlarınıza, nefesinize ve çevrenizdeki doğaya odaklanın.
Farkındalık Günlüğü: Gün sonunda hissettiklerinizi ve o gün fark ettiğiniz şeyleri yazın.
Mindfulness, düzenli pratikle daha etkili hale gelir. Her gün küçük bir zaman ayırarak başlayabilirsiniz. Bu, stresinizi azaltmaya, odaklanmanızı artırmaya
ve genel yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olur.