Kontrat süresi dolmadan evi satacağım diyen ev sahibi

Hanımlar iyi akşamlar hepinizi öpüyorum 😘
bayadir konu acmamistim kısmet buymuş 🤦kısaca anlatmaya çalışayım.

Anneannem 2020 Aralık'ta ev kiraladık.
bir aylık depozito verdik,eve tasindigimiz günde elden kirasını verdik ev sahibinin.

Bu sene 2021 Haziran'da zam yapıldı.
Aralık'ta yapmadı ev sahibi hem doğalgaz faturası,hem emekli zorlanır diye.
Mart ayında emekli maaşlarına zam gelince malum zam yaptık.
tefe Tüfeden fazla zam yapıldı ama zaten heryer çok pahalı diye kabul ettik.

bu akşam ev sahibi annemi aramış.
evi satacağım,zor durumdayım 2 aya kadar taşının demiş.
ev bulamazsanız çıkartın köyüne götürün demiş.annem tabii şok içinde bişey diyememis kapatmışlar beni aradı
önce panikle ev baktım ama 3000 den aşağı kiralık ev yok.

Ev sahibinin üslubuna ayrı sinirlendim,hakkı olmamasina ayrı.
kirayı her ay bankadan gönderiyorum,anneannem tek yaşıyor,evi temiz,komşularla sorunu yok.
ev sahibinin bu evden başka 1 kirada birde oturduğu ev var.

simdi ben ne yapayım.
yarın arayıp evden çıkmıyoruz istediğiniz işlemi başlatın,yasal hakkınızı kullanın demeyi düşünüyorum.
siz ne dersiniz 🙏

anneannemin emekli maaşı 2.160 TL oldu yeni zam ile üvey kızıyla ortak hisseli maaş alıyorlar o yüzden az.
biz destek oluruz ama yine de çok zor olacak taşınmak ve yüksek fiyatlı ev tutmak.
edit'evin satılacağını düşünmüyoruz,asla satmaz,yüksek fiyattan kiraya verecek eminiz'
Siz icindeyken evi satabilir bunun icin cıkarmasına gerek yok ki..
Ha belki kiracılı evi.satmak biraz daha zor olabilir ama netice de icindeki kiraci varken satar mı satar.. alacak kişiler evi gezmede sorun yaşamazsa sizi cikarmasina gerek yok.. taşınma durumlarını da yeni ev sahibiyle aranızdaki mesele olack artık.. eski ev sahibi satmiş olacagı icin cıkip cıkmamaniz artık onu baglamayacak( ilgilendirmeyecek) Tabi yeni ev sahibi kendi oturmak isteyebilir bu durumda mevcut kontratınız da onu bağlamaz haliyle taşinmak zorunda kalırsınız

Ayyy bizimde vardı böyle manyak bir ev sahibimiz..her ay eve 10 kere farklı emlakçılar gelirdi en sonunda çıldırdım..elin adamı benim yatak odamı görmek zorunda mı dediğim de bide küçücük beyniyle ev alında görmesin dedi..o binada 8 sene oturdum her gelen emlakçıya 2 senelik diyordu bende şu kadar senelik diye düzeltiyordum..güneş görmezdi ev her yer güneş görüyor dediğinde her yer kör nokta diyordum😂😂😂😂..derdi bizi çıkartıp 5 katı fiyatla evi kiraya vermekti..ev aldıktan sonra anahtarını almak için oğlu geldi hakkınızı helal edin deyince asla hakkımı helal etmiyorum inşallah bana yaptıklarının 10 katını anneniz Yaşar dedim anahtarı verdim çocuk bişey diyecekken ben döndüm gittim..tüm evleri gitmiş elinden daha da beter olsun..cemoosum arayın hakkınızı o pislik yapacağına siz yapın

Son durum nedir konu sahibi?
Konuştum ev sahibiyle.
İhtarname çekerim ama uğraşmak istemiyorum,güzellikle halledelim dedi.
Burun çekin dedim ama şuanda bu evde çıkamam dedim
Diğer kiracımi da çıkartıyorum o evi de ya satacağım ya kiraya vereceğim,çok uyguna oturuyor dedi
Sizde çıkarsanız kardeşimin kirası çok zamlandi o oturabilir,önce ailemiz gelir değil mi dedi
1-2 ay ev arayın bulamazsanız zam yapalım %50 daha dedi.
Yani açıkçası ya zam yaparsınız ya çıkarsınız dedi
Uzun uzun konuştuk.
Şuan bekliyoruz boş boş.
Bilerek ev aramıyorum ogrenciler yerleşim herkes ev işini halletsin sonra evi bosaltacagim.
40 metrekare evi 2.500 bine kiraya veremesin.

Ev sahiplerinin ihtarname çekti diye yarın kiracının çıkması gerektiği kanaatine varmalarina hayranım gerçekten.
İhtarname çekerim diye tehdit eder gibi konuştu ama ben daha yumuşak konuştuğum için konuyu kapattı,uzatmadi.
keske ihtarname cekseydi diye düşünüyorum.

İhtarname çekince kiracının çıkması lazım diye düşünüyorlar ama inanın ki öyle bişey yok. Bunu bir tehdit olarak kullanması o kadar gülünç ki. Bakın bir avukat olarak söylüyorum, kafana göre gidip yarın ihtarname çekerek kiracıya süre veremezsin. İhtarname çekmenin bile belli başlı süreleri var. O süre içinde çekmezsen dava acamiyorsun. Benim dava acmak için beklediğim o kadar çok dosya var ki. Tamam ev sahibi çıkartmak istiyor ancak ihtarı yanlış zamanda göndermiş. Canin kiracıyı çıkartmak istiyor diye bugün dava acamazsin ki.

Bizim milletimiz danışmaya para vermek istemez. O yüzden ihtarı görünce korkup taşınmazı tahliye eder genelde. Halbuki ev sahibi kafasına göre ihtar çekmiştir yalan yanlış. O ihtara dayanarak dava dahi acamaz.

İhtarname çekince kiracının çıkması lazım diye düşünüyorlar ama inanın ki öyle bişey yok. Bunu bir tehdit olarak kullanması o kadar gülünç ki. Bakın bir avukat olarak söylüyorum, kafana göre gidip yarın ihtarname çekerek kiracıya süre veremezsin. İhtarname çekmenin bile belli başlı süreleri var. O süre içinde çekmezsen dava acamiyorsun. Benim dava acmak için beklediğim o kadar çok dosya var ki. Tamam ev sahibi çıkartmak istiyor ancak ihtarı yanlış zamanda göndermiş. Canin kiracıyı çıkartmak istiyor diye bugün dava acamazsin ki.
Ne yazikki bu durumda kalan kiracılar bu korkuyla hemen çıkalım diye düşünüyorlar.
Bizim ev sahibimiz kontrat süreniz bitti diye diretiyor 1 senelik yaptık yenilemedik ben haklıyım dedi ama tabii ihtarneme de çekmedi.
Bu kiralar,ev sahibi konusu daha çok uzar gibi geliyor bana.
Tanıdığım avukatlar bizde dosyaları bekletiyoruz diyor 🤷

Bizim milletimiz danışmaya para vermek istemez. O yüzden ihtarı görünce korkup taşınmazı tahliye eder genelde. Halbuki ev sahibi kafasına göre ihtar çekmiştir yalan yanlış. O ihtara dayanarak dava dahi acamaz.
Kesinlikle haklısınız.
Ben ev sahibini aramadan önce buradan da istim sonra eşimin arkadaslari avukat onlara gidip görüştüm.
En son aradım sakin şekilde konuştum ama ev sahibi pek anlayışlı değil.
Yasal haklarımızı hepimiz kullansak sorun olmayacak ama genelde olaylar büyüyüp kötü olmasın diye sessiz kalınıyor.

Konuştum ev sahibiyle.
İhtarname çekerim ama uğraşmak istemiyorum,güzellikle halledelim dedi.
Burun çekin dedim ama şuanda bu evde çıkamam dedim
Diğer kiracımi da çıkartıyorum o evi de ya satacağım ya kiraya vereceğim,çok uyguna oturuyor dedi
Sizde çıkarsanız kardeşimin kirası çok zamlandi o oturabilir,önce ailemiz gelir değil mi dedi
1-2 ay ev arayın bulamazsanız zam yapalım %50 daha dedi.
Yani açıkçası ya zam yaparsınız ya çıkarsınız dedi
Uzun uzun konuştuk.
Şuan bekliyoruz boş boş.
Bilerek ev aramıyorum ogrenciler yerleşim herkes ev işini halletsin sonra evi bosaltacagim.
40 metrekare evi 2.500 bine kiraya veremesin.
Anladım peki tekrar zam yaptığında kaç para olacak kirası? Civardaki evler ne durumda, taşınmaya kalksanız daha mı masraflıya gelir? Derdi para gibi duruyor.

Anladım peki tekrar zam yaptığında kaç para olacak kirası? Civardaki evler ne durumda, taşınmaya kalksanız daha mı masraflıya gelir? Derdi para gibi duruyor.
Mayıs ayında zam yaptı 1000 liradan 1750 lira oldu kira.
Şimdi 2.100 yapalım o zaman diyor.
Taşınma masrafı 6 binden başlıyor, depozito,abonelik ücretlerini saymadım.
Kiralar 2.500 dan başlıyor.
En baştan beri derdinin para olduğunu biliyordum burada da söyledim ama değişen bişey yok.

Şimdi ev sahibinin savunduğu şey
Siz eve tasindiginizda şeker,yağ,un,süt,yumurta,benzin bu fiyata değildi.
Hepsine %200 zam geldi ama biz bir buçuk senede %100 zam yaptık.
Bu evin değer 500 binse ben aldığım kirayla bu evin masrafını cikartamam.
Vergiye de zam geldi sonuçta.

Peki bu şekere falan gelen zam kiracıya da gelmedi mi ?
Kiracı mi yaptı zammı kiracıların suçu ne dedim

Kiracının suçu yok ama çalışana hem ocakta hem Haziran da maaş zammı yapıldı.
Devlet kiraları %25 de sabit tuttu neyimize yetecek 25 zam dedi.

Biz zaten %25 zam yapmadık 75 istediniz öyle yaptık dedim.
Kardeşimin de ev sahibi çok fazla zam yaptı size cikartirim kardeşim gelir eve dedi.
Sonuçta ailemiz daha önce gelir dedi

Birde Aralık ayında 1 yıllık kontrat süreniz bitti yeni anlasma yapmadı şuan yasal olarak haklıyım dedi

Bende anlaşma yenilenmesi ama fes edilmedi kira düzenli ödendi o yüzden kontrat devam eder dedim.
İhtarname çekerim,uğraşırım dedi buyrun uğraşın dedim ama hemen yan çizdi.

Hemen ev bulamam,annemin evini satışa çıkarttık,anneanneme ev alacağız ama ne zaman olursa o zaman çıkarım dedim.

2 ay arayın, araştırın sonra bulamazsanız zam yapın öyle oturun dedi.
Sonuç Eylül ayında zam yapacağız,Aralık ayında taşınmayı düşünüyoruz.

Ne yazikki bu durumda kalan kiracılar bu korkuyla hemen çıkalım diye düşünüyorlar.
Bizim ev sahibimiz kontrat süreniz bitti diye diretiyor 1 senelik yaptık yenilemedik ben haklıyım dedi ama tabii ihtarneme de çekmedi.
Bu kiralar,ev sahibi konusu daha çok uzar gibi geliyor bana.
Tanıdığım avukatlar bizde dosyaları bekletiyoruz diyor 🤷
Kira sözleşmesinde 1 yıl yazması 1 yıl dolunca çıkmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Ev sahibi ancak 10 yıllık uzama süresi sonunda gerekçe göstermeksizin tahliyeyi sağlayabilir. Yani 1 yıl doldu artık sözleşme hükümsüz gibi bı durum mevcut değil

Yüzde 25 olgusuna katılmıyorum. Evet enflasyon dünyalar kadar ancak kira artış oranı yüzde 25 olarak belirlendi. Ve doğru asgari ücret 5500 TL ye çıktı. Ev sahibi çalışmıyor olabilir, asgari ücretin artışından yararlanmamis olabilir. Bence ev sahibine yüzde 25 i diretmek mantıklı değil ancak yüzde 100 zam da mantıklı değil. Makul fiyatta anlaşılmalı kanaatindeyim

ne zmn göndermesi gerekiyor ihtarnameyi.doğru zaman ne zmn oluyor?

Mayıs ayında zam yaptı 1000 liradan 1750 lira oldu kira.
Şimdi 2.100 yapalım o zaman diyor.
Taşınma masrafı 6 binden başlıyor, depozito,abonelik ücretlerini saymadım.
Kiralar 2.500 dan başlıyor.
En baştan beri derdinin para olduğunu biliyordum burada da söyledim ama değişen bişey yok.

Anlaşmaya varmışsınız ancak yine de bir yorum yapalım.

Tabi ev sahibinin önceliği para zira evi sattığı zaman aynı değerde yeni bir alıp yüksekten kiraya verebiliyor.
Öbür türlü eski kiracıyı çıkarmak çok daha zor.

Evi siz içindeyken de satabilir, evi satıyorum hadi çıkın diyemez. Ev satıldıktan sonra yeni alan kişi koşulsuz çıkartabilir ancak 6 ay sonra çıkmanız için resmi ihtarname göndermesi gerekir. Tabi yeni alan kişiyle anlaşıp oturmaya devam etmek de bir seçenek.

Kira sözleşmelerinde 1 yıl sonra otomatik yenilenerek devam eder.

Ev sahibi eğer evi kiracısı olmadan daha yüksekten satmak istiyorsa o zaman kiracı ile anlaşacak, taşınma masrafları vb konularda destek olacak. Karşılıklı konuşarak çözülecek, yasal olarak bu durumu zorlama yolu yok.

Yasal haklarınızı kullanın
Gereğini yapın deyin

Çok zor durum artık bu ülkede ev sahibi olmak imkansız hale geldi

Ev sahiplerinde de hiç vicdan yokmuş

Herkes 2 kuruş daha fazla kazanmak için birilerini harcama peşinde

Hakkınızda hayırlısı

X