Selam, uzun ve yorucu bir iş gününden sonra insanların hayatına dokunacak birşeyler yapmak çok güzelmiş :) bana güvendiğin ve dinlediğin için teşekkür ederim.
İşte beklenen sihirli formüllll
Yakınlarınla olan ilişkilerinde çok önemli bir kanun vardır. Onlardan ne beklersen o şekilde davranırlar.
Yani neye odaklanırsan, gerçek olur.
Örneğin bir çocuğa "hiç ders çalışmıyor" dersen, o çocuk bilinçaltında kendisini "ders çalışmayan tembel bir çocuk" olarak görür. Eğer "hep ders çalışır bu çocuk, çok başarılıdır" dersen, o çocuk hayatta hep kendisinden bekleneni vermeye çalışacak ve başarılı çalışkan bir birey olacaktır. Aynı şey yetişkin insanlar için de geçerlidir. Birisiyle ilgili olumsuz bir beklenti oluşturursan, beklediğin davranışı o kişide görürsün. Olumlu bir beklendi oluşturursan da, insanlar o beklentiyi karşılamak için kendilerini geliştireceklerdir.
Mesela bir arkadaşına "hep gülümsüyorsun, ne güzel" dediğinde, morali bozuk bile olsa seni görünce gülümseyecektir.
Eşin hakkında bir sürü şikayetin olabilir. Bu şikayetleri etmek için de elinde bir sürü kanıt olduğundan eminim:
-Sana hiç yardımcı olmuyordur.
-Çocuğun yükünü senden hiç almıyordur.
-Seninle hiç ilgilenmiyordur, hatırını sormuyordur.
-Eve gelir gelmez telefonu eline alıp sen hiç yokmuşsun gibi davranıyordur.
-Doğru düzgün para kazanmıyordur.
-Sadece canı seks çektiğinde yanına geliyordur.
-Bu erkeklerin hepsi böyledir zaten şekerim.
-vs vs vs
Daha bir sürü örnek sayabilirim.
"Hiç çocuğa bakmıyorsun" demek işe yaramaz. Üstelik olumsuz beklenti oluşturmuş olursun. O beklentiyi yerine getirmek için, çocuğa bakası olsa bile buna yanaşmaz, tv izlemeyi tercih eder. Çünkü o artık "çocuğa hiç bakmayan bir adam".
Peki ne yapmak lazım? Ne yapalım da bu adam akşam eve geldiğinde huysuzluk yapmadan kendi isteğiyle çocuğu senden alsın, sana da nefes alma imkanı doğsun?
1. Şikayet cümleni belirle:
Senin durumunda bu "kocam çocukla hiç ilgilenmiyor". Tabii başka bir şikayet de seçebilirsin. Bu sadece bir örnek.
2. Şikayet cümleni tersine çevir. Yani onu bir
dilek cümlesi haline getir.
"Kocam çocuğuyla kendi içinden gelerek ilgilenir, sayesinde kendime vakit ayırabiliyorum"
Buna "iyi koca kehaneti" diyebiliriz :) ya da "iyi olacak koca dileği" :)
Burada dikkat etmek gereken bir nokta var. Dilek cümlene olumsuz bir ifade sokma, mesela "kocamın çocuğa ilgisizliğinin düzelmesi" falan gibi bir cümle olmamalı. Bu sadece şikayetin başka bir versiyonu olur.
3. Dilek cümleni yüksek sesle söylemeye başla. Mesela bir gün eşin işten eve geldiğinde (hemen değil tabi, bi soyunsun dökünsün adamcağız) birşeyler ile meşgul olmaya başla. Ama ev işi olmasın. Ne bileyim bir dergi aç oku mesela, ya da sana keyif verecek başka birşey yap. Yapmaya mecbur hissetmediğin birşey olsun. Çocuk ilgisiz kalsın bir süre (kaç yaşında bilmiyorum, çok küçük ise önce söylenmesine rağmen of çok yoruldum deyip eşinin kucağına verebilirsin). Eşin çocukla mecburen ilgilenmeye başladığında şöyle birşeyler söyle:
"Çocukla hep ilgilendiğin için çok şanslıyım. Sayende rahatlayabiliyorum, kendime vakit ayırabiliyorum" Tabii bunu kendi tarzınla söyleyeceksin, böyle robot gibi değil :)
İşte bu kadar basit! Hem artık senin beklentini karşılamak için çocukla daha fazla ilgilenmeye başlayacak, hem de sana yardımcı olduğu için kahraman gibi hissetme zevkini tadacak!
Ben mesela hep kocama derdim ki "hasta olsam umrunda değil", "bana karşı hiç korumacı davranmıyorsun" "beni hiç merak etmiyorsun" falan filan. Tabii ben böyle söyledikçe beni hiç umursamaz hale geldi.
İnsanların beklentilere cevap verme eğilimi hakkında bu yazıları okuduktan sonra bir gün eve işten geç geldiğimde dedim ki "beni çok merak etmişsindir biliyorum, kusura bakma çok trafik vardı" Kendi söylediğim şey bana komik gelmişti, içimden "merak etmemiştir ne merak edecek" filan diyorum bir yandan. Ama şaşırtıcı biçimde bana dedi ki "evet tabii ki merak ettim, bir dahakine arayıp haber ver mutlaka!" Şaşkınlıktan ne diyeceğimi bilemedim, ama çaktırmadım tabii. Ondan sonra da her geç kaldığımda aramaya, mesaj atmaya başladı.
Böyleyken böyle, umarım işine yarar
Ben çoook faydasını gördüm.