En tiksindiğim şey şiddetin normalleştirilmesi.
Babanınki de aynı derecede, çocuğun da. Çocuk da madem baba vurmaya kalktı, üzerine yürüdü, kitle kendini odana, ya da çekil koş git evden. Bir babanın da çocuğa vurmasını, çocuğun da karşılık olarak -gerekçesi ne olursa olsun, hormon vs- kabul edilebilir görmek çok ilkel bir bakış açısı.
Hepimiz ergen olduk, hepimizin ailesinin saçma sapan davranışları ergenlikte bizi son noktaya getirdi. Hele de o dönemde sınavlar, kurslar vsler varken, ailesi tarafından başkasıyla kıyaslanmayan, yetersizlik hissettirilmeyen (motivasyon, ders verme adı altında) ergen yoktur. En azından benim çevremde, yaşıtlarımın anıları bunlar ile dolu. Ama maksimum bağırdık, çağırdık bir iki cevap verip odamıza geçtik ya da küstük. Sonuçta her ne yaşarsak yaşayalım içimizde onların ailemiz olduğunu biliyorduk. Bir çocuk annesine, babasına vuramaz, vuruyorsa net hastadır. Hayal edemiyorum ya anneme babama vurduğumu...
Şiddet sarmalı denilen şey aynı ailede normalleşiyor. Yok kim başlatmış, yok hormonlarmış. O halde çocuğunuz yarın bir gün onu aşağılayan, ona kötü söz söyleyen, pislik yapan herkesi dövsün malum "HORMONLAR". 2 yıla dershane yerine hapishaneye iç çamaşırı götürürsünüz artık.
Onbinlerce ergen var, hepsi her çatışmada bunu yapsa, okullarda her gün birileri diğerlerini makineli tüfekle tarardı sanırım. Demek ki hormonlar tek başına şiddetin gerekçesi değil.
Ergen, hormon diyen herkes bunu normalleştiriyor, dışarıda da biri çocuğunuzun üzerine yürüyüp laf atarsa çocuğunuz çeksin bıçağı bıçaklasın. Ha diyorsanız zaten yasalar önünde de çocuk. 18 yaşına gelince bu bireyin aniden değişeceğini düşünüyorsanız siz bilirsiniz.
Bu şiddet olaylarında haklı/haksız konuşmalarını şaşkınlıkla okuyorum.
Beni de, eşimi de, arkadaşlarımı da ergenlik döneminde neredeyse katil olacak kadar sinirlendirenler, üzenler olmuş; aile, arkadaş, öğretmen vs. Ama hepimiz duracağımız yeri bildik.
Eşinize zaten diyecek laf yok. Onun hakkında konuşmadım çünkü bir umut görmüyorum. Ama çocuğunuz ve küçük olan çocuğunuzun da bu şekilde yetişmemesi için bence acil profesyonel destek almalısınız.