35 Soruda Kazen'in KK Dünyası , İç Dünyası ve Hayal Dünyası...
İsterseniz önce sorulara Kadınlar Kulübü (KK) ile başlayalım. 1. KK 'nin başlangıç noktası neydi ? Bize KK 'nin tanımını yapar mısınız ? Türkiye’de 2000 yıllarının başında “
tüp bebek” konusunda Türkçe kaynak site yoktu. Tüp bebek konusunda paylaşımlarla başladı. Kadın üyelerimiz tüp bebekten sonra hamile kaldıkça gebelik, doğum sonrası, diyet, moda derken aldı başını gitti.
2. KK kurulmadan önce ne yapıyordunuz? KK 'yi kurmasaydınız ne yapardınız ? Özel sektörde yöneticiydim 2008 yılına kadar da devam ettim, sonrasında kendi şirketimi kurup ayrıldım. KK kurulmamış olsa şu anki yaptığım ise devam ederdim. Yurt dışına yazılım yapan özel bir şirketiz; bu hala aktif olarak devam etmektedir. Şunu hatırlatmalıyım; KK benim işim değil, hobimdir.
3. Kadınlar Kulübü domain name'inden memnun musunuz? Zamanla, ah keşke şu domain name'i seçseydim dediğiniz oldu mu? Kadınlar Kulübü markasından, isminden çok memnunum hatta 2007 yılında tescil ettirip önce marka yaptık. Sonrasında bir sürü kopyamız çıktı. Bakınız "Turkcell Akıllı Kadınlar Kulübü". Adımızı kullanan daha bir çok firma var ama hiç bizden izin alma zahmetinde bile bulunmadan kullanan sadece Turkcell var. Bu konuda ciddi mağduriyetimizde var. Turkcell Akıllı Kadınlar Kulübü’ne kızan bizi arıyor. Sonuç olarak marka olmak, taklit edilmek çok keyifli.
4. KK 'ye üye olmanın bir kadının hayatındaki tamamlayıcı faktörler nelerdir? KK'nin kadınlara sağladığı extra avantajlar ve dezavantajlar nelerdir? Bu soruya cevabı aslında üyelerden almak lazım. Avantaj büyük bir ansiklopedi, dezavantaj çekiştirdikleriniz bir gün önünüze gelebiliyor.
5. Sitenin demirbaş(mavi kürklü) yöneticileri , kurucuları kimlerdir? Türkiye'nin en büyük Kadınlar Kulübünün kurucusunun erkek olması kadın üyelerce garip karşılanıyor mu? Sanırım tek kadın administratörünüz Mune. Mune'yi seçmenizin nedeni nedir? [Şikayet ettiğimden değil, yanlış anlaşılmasın:)] Curly var o sitede sadece teknik işlere bakıyor. Kullandığınız bir çok ekstra modülü o yazdı. Birde arkada ufak bir ekip daha var. Onların sitede sadece test kullanıcıları var. Mune tek kadın editör değil ama şu an sitede ki tek kadın admin. Yaklaşık 4-5 aydır ben pek müdahale etmiyorum konulara. Sadece Mune sitede olmadığında bakıyorum ama tüm yetki Mune’de.
Tahminimce %70 gibi bir çoğunluk Kazen’i hala kadın olarak biliyor. Eskiden canım cicim dediklerinde " Ben erkeğim kelimeleri dikkatli seçelim" diye uyardığım da "hadi canım" diye tepkiler geliyordu. Hala da bu tepki devam ediyor. Sitenin iletişim linkinden telefon numaramızı alıp arayanlar erkek sesi duyduklarında "yanlış aradım" diye ilk tepkilerini zaman zaman dile getirdiler : )
Neden Mune? sorusuna gelince ben bazen aklımdan geçirdiklerimi söylememe rağmen Mune’de söylemediğim şeyleri (sanırım zihin okuyor) şu şu sebepten mi, diyerek tamamlıyor. Kalemi çok iyi, kişiliğine ve adaletine yorum dahi yapmıyorum.
6.Bir diğer administratörünüz Curly KK 'ye 2001 yılında üye olmuş, sonra siz Kazen olarak 2006 yılında üye olmuşsunuz. Aradaki bu süre zarfında KK hala var mıydı? O beş senelik zaman aralığını bize biraz açıklayabilir misiniz? 2001 yılında aktif olan bir siteydi ama 2006 yılında foruma dönüş yaptık. En eski üye tarihi 2001 yılı gözükme sebebi bundandır. 5 sene boyunca gene aktif bir site idi ama farklı bir open source uygulama kullanıyorduk.
7. KK sitesi kurulduğundan beri istenen amaca ve başarıya ulaşıldı mı? KK' nin suan bulunduğu konumdan memnun musunuz? KK , 4 ağustos 2013 tarihi itibarı ile 500.000 ziyaretçiye ulaştı. Her geçen gün daha da büyüyor, her sene neredeyse ikiye katlanarak büyümekte. Doyuma ulaşacağı nokta belki burasıdır, belki biraz daha gidebilir. Şimdiden bunu kestirmek çok zor. Elbette ki bu durumdan fazlasıyla memmunuz.
8. KK 'ye yönelik gelecek projeleri nelerdir? KK 'nin 5-10 sene sonra alacağı şablon yine aynı mıdır ? Gelecek projeleriniz yoksa , KK 'nin geldiği son optimum seviyesi bu mudur? Genelde yurt dışında ki siteleri takip edip yenilikleri sitemize uyarlıyoruz. Yeni ne çıkıyorsa siteye ekliyoruz. Sonuçta KK bir forum olarak tanındı ve forum olarak devam eder. Sitenin ön yüzünde bir portal var orası 2 senede bir değişiyor. Forumun sonu yok : ) Reklam ajansları KK’yi tanıtırken “Kadın Sosyal Ağı” diye bahsediyorken, biz KK' yi daha çok forum olarak nitelendiriyoruz ama onlar yine de KK için“sosyal ağ” olarak sınıflandırmayı tercih ediyor. Bu aslında keyifli bir sınıflandırma ama ne olduğumuzu da bilmek gerek.
Sosyal ağlarda gerçek isim soy isimle yer alırken forumda kendi seçtiğiniz bir nick ile istediğiniz her konuda yazabiliyorsunuz. Sosyal ağlarda bu kadar samimi olma imkanınız olamıyor.
Mesela, iş arkadaşlarınız sizin
meme estetiği olduğunuzu bilmemeli değil mi ? : ) Bu da Sosyal ağlar ile aramızdaki en önemli fark, KK farkı.
9. Bazı sözlüklerden gelen saldırıların üyeleri rahatsız ettiği bir gerçek. Peki, siz bu durumdan rahatsız oluyor musunuz; yoksa meyve veren ağaç taslanır mı diyorsunuz? Sahte konular, sahte uyelikler hakkında bir istatistik verebilir misiniz? Bir üyenin fake olup olmadığını nasıl anlıyorsunuz? Sözlükler ciddi derecede rahatsız edici hale geldi. Özgürlük ağzına geleni yazmak değildir. Bunun altına sığınıp liseli gençliğe kaldı sözlükler bu durum çok üzücü. Eskiden çok büyük bir keyifle takip ettiğim sözlüklere, belki 2-3 senedir hiç girmedim desem yalan olmaz. Sözlüklerin kaliteli yazar kitlesi diğer sosyal medya ara yüzlerine kaydılar.
Sahte konular açılan konular arasında %1 gibi bir istatistiği tutmaz ama okunma oranı ve cevap verme oranı açısından oldukça yüksek bir yüzdeye sahip. Üyenin nasil sahte bir profile sahip olduğunu anladığımız sorusuna gelince; "kendi ele veriyor" diye yuvarlak bir cevap vereyim zira nasıl bulduğumuzu anlatırsam önlem alabilirler : )
10. Sahte üyelerin açtığı konularda forum içi ceza işleyişi nasıldır? Sahte konu ve sahte üyelikler için geçen sene bir yasal süreç başlattık. Konuyu açan kişiyi babası savcının önünde yaka paça dövünce bunu bir daha yapmadık. Gencecik çocuk polisin, insanların ve arkadaşlarının önünde rezil oldu ama KK ’de açtığı konuda yenilir yutulur cinsten değildi. Ruh halimize bağlı bugün hiç bir üyeyi yasal sürece vermem derim ama yarın gider 3-5 tanesini dava ederim zira açılan konular ciddi olarak sınırlarımızı zorlayan cinsten.
11. Sanıldığı gibi bazı KK 'de çete olarak tabir edilen üyelikler var mıdır? Size göre bu kişiler yeni üyelerin gelmesini engelliyor mu ya da bazı üyelerin üyeliklerin iptaline sebep oluyor mu? Çete olmaz olur mu :) Yeni üyeliklerin önünü kesemez ama yorumlarında ciddi bir kısıtlama yapabiliyorlar. Zira birine kötü yorum yapılsa, anında 3-5 kişi o konuda diğer kişinin tepesine çökebiliyor. Sanal çete kurbanı olmak insanlara üyelik iptali yaptırabiliyor tabi.
12. KK ' de yaklaşık 330 bin üye var. Üyeler arasında mutlaka anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Bazıları da gereksiz yere size cephe alabiliyor. Aralarında sizi hiç şikayet eden oldu mu? Olduysa sonucu ne oldu? Kısaca açıklayabilir misiniz? Beni sadece Allah’a havale edebilirler. Yasal süreç ise hiç yaşamadık ama bazıları şikayetvar sitesine şikayet etmiş. Reklamın kötüsü iyisi olmaz : )
13. KK üyelerinde sevdiğiniz ve sevmediğiniz özellikler nelerdir? Banlara yapılan itirazlara, itiraz ediyor musunuz? Kalemi kuvvetli olanları ve espirili olanları çok tutuyorum. Gelen şikayetlere eskiden çok tepkiler veriyordum ama şimdi cevap vermiyorum. Boş yere kendimizi yıprattığımızla kalıyoruz. Sonuçta bizler hakim veya hakem değiliz; kim haklı, kim haksız karar veremeyiz. Mune sadece site kurallarını uyguluyor, yoksa haklı haksız olarak ayırmıyor. Site kurallarımız açık ve net uymayanlar banlanıyor, şikayet etmeleri yersiz.
14. Hayatınızda hiç birini banlamaktan suçluluk duydunuz mu? 2 sene önceydi sanırım biri “sillik Caroline” yazmış anında kötü içerik geldi ve cezayı verdik. Sonra kadın ama ben kimseye hakaret etmedim böyle bir üye yok bu “öyle bir geçer zaman ki” dizisinde ki karakter diyince bizde jeton düştü. Çok güldük ve sonra özür diledik.
15. Kazen size ait tek üyeliğiniz mi ? Sizin de ikinci, üçüncü bir üyeliğiniz var mı? :) Ayrıca Kazen nickini nasıl seçtiniz? Sizin için özel bir anlamı var mı? Aktif olarak kullandığım tek üyeliğim var. Kazen sevdiğim sesli ve sessiz harflerden oluşan anlamsız bir kelime.
16. Din , siyaset konuları forumunuzda neden yasak? Bunun ateist olmakla bir alakası var mıdır? Cevabı ben biliyorum; fakat bunları bilmeyen üyelerimiz için bir kez daha tekrarlayabilir misiniz? Evet, bize ateist deniyormuş dini konular yasak diye ama bu da yersiz çünkü sitemizde dua edebileceğiniz bir bölüm mevcuttur. Bunun dışında polemik yaratmamak adına dini konulara yer vermiyoruz çünkü dini konularda soruları cevaplayacak bir uzman yok. Bir uzman tarafından verilmeyen cevaplar dini konular ve üyeler arasında kaos yaratabiliyor. Ayrıca Allah ile arama kimseyi almadığım için bıraksınlar ben inançlarımı istediğim gibi yaşayayım. Kimisi sözleri ile yaşar iyi reklam yapar; kimisi de içinde yaşar. İşte ben içimde yaşayanlardanım…
Şimdi özel sorularla devam edelim... 17. Bir yengeç burcu olarak duygusal olduğunuzu varsayıp , forumdaki bazı ani çıkışlarınızı duygusal olmanıza mı bağlıyorsunuz? Ani çıkışlar mı yapıyorum ? Hiç farkında değilim, sanırım sinirlerimi kontrol edebilen biri değilim sebep bu olabilir. Sonra yazdıklarımdan pişmanlık yaşadığım zamanlar oluyor.
18. Forumun üyelerce görünmeyen sadece sizin erişebildiğiniz bir kısmı var mı? Varsa neden? Sadece Mune ve benim gördüğüm bir alan var burada 2. Üyeliklerin yazıldığı bir alan ve yasal olarak başımızı ve başınızı zora sokacak konuların yer aldığı bir yer var. Görünmemesi herkes açısından daha iyi. :)
19. Mesajlarınızın silinmesi yasak deyip sizin silmenizin nedenini bunu merak eden üyelerimize açıklayabilir misiniz? Bazen polemikli konularda nokta atışı yapıp " Ben sizin bilmediklerinizi biliyorum" sözünüzün anlamı nedir? :) Silinen konular yasal olarak ciddi sıkıntı yaratacak konulardır(veya kullanıcı kocam öğrendi boşanma davasında kullanacak burada yazdıklarımı diye geliyor). Silinmesi az önce anlattığım alana taşınmasıdır -ki gün gelir çıkartırız meydana.
“Ben sizin bilmediklerinizi biliyorum” mesajı çok net : iki kişinin bildiği asla sır değildir mesajı bu : )
20. Üyeliği 4 kere iptal edilmiş biri olarak , siteye tekrar kabul edildim. O yüzden esnek biri olduğunuzu düşünüyorum [(ha zaman zaman sizi boğmak istemedim değil:)] ama bazı üyeler tarafından zaman zaman bir diktatör olarak değerlendiriliyorsunuz; bunun nedeni size göre nedir? Esneklik değil de herkesin 2. bir hakka sahip olduğunu düşünüyoruz. Kendi üyeliğini iptal ettiren istediği zaman dönebilir ama biz etmişsek malesef bu zaman alır. Diktatörlük çok söylendi ama dikta yönetim olmadan bu site 1 gün açık kalamazdı. 330.000 kadın sayısı şaka bir rakam değil.
21. Bir oğlunuz olduğunu ve oğlunuzla beraber yaşadığınızı biliyoruz. Bekar bir baba olmanın getirdiği zorluklar nelerdir? KK ile birlikte ona yeterli zamanı ayırabiliyor musunuz? Bekar babalara vereceğiniz tavsiyeler nelerdir? Oğlum sadece tatillerde bende kalıyor pek sorun yaşamıyoruz zira çok fazla ortak zevklerimiz var : ) Hazır yemeği seviyoruz, playstation oyunları, balık tutmak vs vs...
Bekar babalar bir daha evlenmesin daha ne diyeyim : ))))
22. Sokaktan bir kedi sahiplendiğinizi biliyoruz. Aynı zamanda balık tutmayı da seviyorsunuz. Başka tutkularınız var mıdır? Dünyada size göre yaşam alanını gasp ettiğimiz hayvanlar ve iyi bakmadığımız doğa açısından yapılması gerekenler nelerdir? Bir hayvansever ve doğasever olarak bize önereceğiniz özel çalışmalar var mıdır? Bir sokak kedisini sokaktan çaldım : ) İlişkimiz şimdilik iyi gidiyor, en azından ev hala temiz. Balık hobisi, olta ve zıpkın olarak devam ediyor. Birde elimden geldiğince dünyayı gezip fotoğraf çekiyorum.
Aslında dediğiniz gibi biz onların yaşam alanlarını gasp ediyoruz. Bu konuda malesef çok aktif değilim. Tek yapabildiğim etrafımdaki hayvanları beslemek ve onlara su vermek. Buna ek olarak hayvanlar üzerinde test edilmeyen ürünleri kullanmayı tercih ediyorum herkese de tavsiye ederim.
23. Kadın , çocuk, parti , takım ve yemek denince aklınıza gelen şeyler nelerdir? Kadın: Nedense hep asalet gelir kadın diyince aklıma, tebessüm, bakım, kadınlar kulübü
Çocuk: Oğlum, çocuklarınız, hobilerim ve yine tebessüm
Takım: Galatasaray, 2000 Uefa Şampiyonluğu, basketbol
Parti: Futbol taraftarı gibi takım tutan insanlar topluluğu
Yemek: Sarma, zeytinyağlı taze fasulye, her türlü dolma, Arnavut ciğeri
24. Hayattan beklentileriniz var mı? Hayata dair pişmanlıklarınız, sonlandırmak istediğiniz kötü bir alışkanlığınız var mı? Beklentisiz, umutsuz yaşanmaz. Pişmanlıklarım olmadı desem yalan olur. Kötü alışkanlıklarım pek yoktur ama başkaları tarafından eleştirilen kötü alışkanlıklarım vardır. Misal, hobilerimin ilişkilerimin önüne geçmesi gibi.
25. Kendinizde beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yanlar nelerdir? Sevdiğim huyları pek bilmiyorum da sevmediğim huy derseniz, çok sivri çıkışlarım var. Bazen karşımdakilerin kadın olduğunu unutuyorum. Lakin bu site hala amatör ruhla gidiyor, profesyonel değiliz bu konuda da hoşgörü istiyorum.
26. Korkularınız ve batıl inançlarınız var mıdır? Korkular konusuna gelince korkularını yaşayan biriyimama bunların neler olduğu bende kalsın : ) dillendirme diyor sevenlerim : )
Batıl inançlarım hiç olmadı. Tık tık tık :) (burada tahtaya vuruyorum)
27. Size şu an yaşayan ya da yaşamayan iki kişiden özür dileme imkanı verilseydi , kimlerden özür dilerdiniz ve kimlere seni seviyorum derdiniz? Olaki oğlumun bana ayırdığı zamanı is ile geçirdiğim vakitler var ise ondan özür dilerim, bilmeden veya bilerek kırdıklarımdan da özür dilerim.
Sevdiklerime seni seviyorum demeye çalışıyorum ama kolay kolay bu cümleyi kuran biri değilim. Hatta bu konuda bir gerçek hikaye paylaşayım ;
Hıncal Uluç eşi ile ayrıldığı gün beraber havalanına doğru gidiyorlar. Evlilikleri bitmiş ve eşi başka bir yere yeni bir hayat kurmaya gidiyor. Eşi yolda soruyor “ya Hıncal tamam bu evlilik bitti de şunu çok merak ediyorum bana bir kez bile seni seviyorum demedin” der.
Hıncal “hiç söylemedim mi ?”diye sorar !
Eski eşi evet hiç söylemediğin dediğinde Hıncal Uluç ;
“O zaman biz seninle iyi ki ayrıldık çünkü ben bugüne kadar sana bunu hissettirememişsem sen de bunu anlayamamışsan bu evlilik iyi ki bitti” der. Bunu dinlediğimde daha 17 yasındaydım ve bu benim ilişki felsefem oldu.
Kolay kolay söylemem ama hissettiririm.
28. Yurt dışına hiç gittiniz mi? Gittiyseniz nereye. Türkiye dışında yaşamak istediğiniz bir yer var mıdır? Son 2 senedir senede 2 ay Amerika’da kalıyorum onun dışında tüm Avrupa ülkelerini gezdim. Bu cevapları verdiğim dakikada Pekin – Moskova hattını geçecektim fakat ekipteki bir arkadaşın sağlık sorunları sebebi ile malesef bu geziyi iptal ettik. Nerede yaşarsın, derseniz Kocaeli / Bahçecikten çok memnunum …
29. Yurt dışındaki siteleri takip ediyor musunuz? Yurt dışında KK gibi siteler var mı? KK 'nin tıklanma istatistikleri dünyada kaçıncı sırada. Bize bu konuda biraz bilgi verebilir misiniz? Forum olarak dünya çapında emsal site göremedim ama portal olarak çok başarılı siteler var. Sugar severek takip ettiğim bir site. Türkiye’de ilk 100' ün içindeyiz. Kadın kategorisinde ise en yakın rakibimizin sanırım 5-6 katı istatistiklere sahibiz.
30. Özel hayatınızla ilgili son soru, ufukta aşk var mı? :) Hayalinizdeki kadını tarif eder misiniz? :) Ufukta aşk olmaz mı ? Her bitiş yeni bir başlangıçtır. Ben biraz şekilciyim; ruhu da güzel olsun kendi de güzel olsun. Egoları yüksek olmayan dış dünya da çok güçlü ama benim yanımda çıt kırıldım bir kadın. Tüm gezilerimde benle gelebilecek, doğayı ve hayvanları seven bir kadın. Var mı böylesi ?
Biraz da farazi sorularla devam edelim:) 31. Bir ülkeye başbakan olma hakkınız olsaydı; hangi ülkeyi seçerdiniz ve neden? Finlandiya başbakanı olmak isterdim. Soğuk ülkeleri seviyorum ve oraya biraz aksiyon lazım.
32. Bir araba olsanız ; bu hangi marka olurdu? Discovery, Land Rover
33. Bir günlüğüne zaman yolculuğuna çıksaydınız; hangi yüzyıla giderdiniz ve ne için? 1900 yılı başlarına gidip Atatürk ile kurtuluş savaşına katılır, o zamanları canlı canlı yaşar, Atam ile Safiye Ayla’nın “Yanık Ömer” eşliğinde balkon sefası yapardım.
Aile soyumu biraz daha araştırırdım o yıllarda neler yapıyorlardı ? Bol bol fotoğraf çeker, bol bol balık yakalardım. O zamanlar çokmuş balık : )
34. Bir günlüğüne kadın olsaydınız ; o gün yapacağınız ilk şey ne olurdu? Bir pabuç bulur şeytana ters giydirirdim. Hiç zor olacağını sanmıyorum : )
35. Son olarak KK üyelerine söylemek isteyeceğiniz bir şey var mıdır? Ben öcü değilim. Kimileri beni öcü olarak görüyor, bazıları da sen çok iyisin şeklinde yorum yapıyor. Oysa ben ne iyiyim, ne kötü; bana nasıl geliniyor ise aynı şekilde cevap dönüyorum. Kin asla gütmüyorum, bir gün önce yaşanan tartışmayı unutuyorum. Unutmak zorundayım zira her gün ayrı bir olay var. Bu olanları saplantı haline getirseydim sanırım ciddi olarak ruh sağlığımı kaybederdim. Ruh sağlığımın da yerinde olduğu söylenemez gerçi : )
Birde elimden geldiğince empati yapmaya çalışıyorum ama aynı empatiyi de karşımdakinden görmek istiyorum.
KK 'den kalan değerli zamanınızı bize ayırıp sorularımızı samimice yanıtladığınız ve her soru serbest dediğiniz için KK Omegazin olarak size çok teşekkür ederiz. Bu sıradışı röportaj da tanımadığımız ve bilmediğimiz bir Kazen'le karşılaştık. Umarım KK üyeleri içinde yararlı bir röportaj olmuştur.
Son olarak benim de KK üyelerinden bir mesajım var:
"Ban'sız günlerde görüşmek dileğiyle...:)"