İşte normal doğum düşünenler için doğum öncesi ve sancı sırası tavsiyecikler :
**
Doğumdan 10 gün önce o bölgeye (vajina) zeytinyağı uygulayın. Zeytin yağının gerçek olması ve katkı kesinlikle içermemesi gerekmekte. Dıştan içe doğru ne kadar çok uygularsanız o kadar gevşetici etkisi olacaktır.
**
Hurma gerçekten mucizevi bir şey ve bende çok severim. Hem doğumun doğal yollarla olmasını (suni sancı almadan özellikle) hemde doğumdan hemen sonra sütün gelmesini ciddi anlamda sağlıyor. Şimdiden günlük 3-5 tane yiyorum ama son ay düzenli olarak günlük çok çok tüketmeyi düşünüyorum. aç karna ve yemeklerden 20 dakika yarım saat önce öneriliyor. Bununla ilgili detaylı bilgilere ulaşınca konu açacağım :)
** Hamileliğiniz boyunca bol bol yürüyüş yapın. Hamilelik bol yürüyüşle ve hareketli geçtiği zaman normal doğum çok daha kolay oluyor.
**
Son 2-3 hafta merdiven çıkın. Tabi bacakları epey ayrık tutarak ve ağır ağır. Son haftalarda merdiven çıkmak, bebeğin karnınızda aşağı doğru yerleşmesine yardımcı olarak doğumu kolaylaştırıyor.
** Hamileliğiniz boyunca günde 3 kere 15 “kegel” egzersizi yapın. Kegel egzersizleri, yani pelvik taban egzersizleri, rahim, vajina ve idrar kesesini destekleyen kasların kuvvetlenmesini sağlar. Kasmanız gereken kaslar, idrarınızı yaparken yarıda durup tutmak için kullandığınız kaslardır. Otururken, yatarken, vs. bu egzersizi yapabilirsiniz.
** Doğum sırasında pilates topu ve/veya doğum taburesi kullanın. Pilates topu veya doğum taburesi üzerinde çömelme pozisyonu, bebeğinizin doğum kanalında ilerlemesine yardımcı olacak, ve sancılarınızı rahatlatacaktır.
** Oturarak çalışıyorsanız hamileyken sırtınız arkaya yaslı ve bacaklarınız açık oturmaya dikkat edin. Çalışırken, yemek yerken vs. kambur oturmanız ve bacaklarınızı kapalı tutmanız bebeği sıkıştırır, ve bebeğin normal doğuma elverişsiz bir pozisyona dönmesine sebep olabilir.
** Hamileliğiniz boyunca bol su için. Doğumun doğal zamanı gelmeden bebeğin suyunun azalması, doğumun erken başlamasına sebep olabilir ve vücudunuz henüz hazır olmayabilir. Veya sezaryen gerekebilir.
** Bebeğin ters dönmesi durumunda ona zaman tanıyın, ve bebeği döndürme egzersizleri deneyin.
** Cesur olun, güçlü bir kadın olun! Her yıl dünyada 100 milyondan fazla kadın normal doğum yapıyor. Siz niye yapamayasınız? Kendinizi psikolojik olarak hazırlayın. Adı üstünde normal ve doğal olan doğum şekli bu ve bebeğinizin ve sizin sağlığınız için en iyisi bu. ** Verilmiş tarihe 10 gün daha ekleyin Çünkü insanlardaki hani şu sorma merakı sizi strese her zaman sokacak.. En azından bende olur çünkü emin olun çok bilenlerimiz çeşitli yorumlar yapacaktır. Halbuki bebişlerin normal süreci 38-42. haftalarda gelmesidir. İllaki 40. hafta dedimi pıt diye gelmez yahu :) İşte verilen tarihe 10 gün eklemek, doğum başlangıcıyla olabilecek sorunları kabul etmenizi sağlar. Geciken her doğum için doktorlar biraz huzursuz olurlar. Bu nedenle de size büyük ihtimalle sancı iğnesi teklif ederler. Doktorunuz böyle bir şeyi önerirse bunun nedenini sorun. Eğer güçlü biriyseniz büyük olasılıkla sancı iğnesi yerine beklemenizi tavsiye edecektir. Doğum eğer kendi rutin doğasında ilerlerse daha kısa ve kolaydır. Uzmanlar, annelere doğumun olması gereken günden sonra geçen her günü bonus olarak görmelerini ve bebek doğduktan sonra yapamayacakları şeyleri yapmalarını tavsiye ediyor.
**Anneannelerimizden bu yana işe yarayan bir yöntem. Sancılarınız başladığınızda etrafınızı telaşa vermeyin. Ancak kendinizi de kapılar arkasına kilitlemeyin. Bunların yerine sanki hayat normal devam ediyormuş gibi davranın. Hatta bir film koyup izleyin. Ilık bir duş alın..Erken doğumlarda sancıların şiddeti daha azdır ve dayanılabilinirlerdir. Uzun süre devam edebilirler. Çoğunlukla 24 saatten fazla... Bu durumda eğer vücudunuz sizin katılımınızı talep etmiyorsa, bunun için acele etmeyin. Sancılarınıza aldırmayın, dayanabildiğiniz kadar dayanın. Sancınız yokmuş gibi davranın. Enerjinizi, gerçekten ihtiyacınız olacak anlar için saklayın.
** Ne kadar sakin ve rahat olursanız vücudunuz da o kadar fazla yaşamsal doğum hormonu salgılar. Sancılar artar ve sonra doğum gerçekleşir. Evdeyken her şey yolundaysa (su gelme, kanama vs yok ise) sancılar 5 dakikada bir olana dek evde kalın.
** Doğum sancılarınız sırasında masaj isteyin.Sancılarınız süresince yanınızda olabilecek bir yakınınızdan (mesela eşinizden veya annenizden), sancı sırasında siz öne doğru eğilerek bir masaya veya duvara yaslanırken belinize bastırarak masaj yapmasını isteyin.
** Bekleme veya sancı odasından uzak durun ! Ben şahsen o amaçla olan bir yerde strese gireceğimi düşünüyorum.. Doğum sancıları hep hastaneye gidince başlar. Tedirginlik oranı artar ve bu da salgılanacak olan oksitoksin hormonunu olumsuz etkiler. Bunun anlamı da sancıların gelmesini ertelemesi demektir. Anne adayı odaklanıp nefes alıp vererek sancılarını kontrol edemiyorsa rahatsızlık baş gösterir. İşte o zaman problemin kesinlikle kendinde olmadığını, çevresi yüzünden böyle olduğunu kendine telkin edebilir. Normal ilerleyen bir doğum için hamilenin özelinin olması gerekir. Her şey doğal olmalı ve kontrol edilebilmeli. Hafif aydınlatılmış, birinin sizi gözetlemediği, eşinizin size destek verebileceği bir yer bulun. Ya da kendinizi battal boy bir yorgan ya da battaniyeye sarın. Dış dünyaya kendinizi kapatın, hatta kulak tıkacı, göz maskesi takın. Ancak bu şekilde tüm dikkatinizi sancılarınıza verebilir ve düzgün ritminizin bozulmamasını sağlayabilirsiniz.
**Sancılar sırasında en önemli şeylerden biri de bol su içmeniz. Peki, bardaktan içerken oluşabilecek sakarlıklardan nasıl korunursunuz? Emzikli bir su şişesi en kolay yoldur. Ama dikkatli olun. Günümüzde bu sancılar sırasında gerektiğinden daha fazla su içiliyor ve bunu kimse fark etmiyor. Bu konuda yanınızdaki yakınınızın sizi gözlemlemesini ve uyarmasını rica edin.
** Uzmanlar birine serviksinizin ne kadar açıldığını sorarsanız, sancıların nasıl ilerleyeceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz diyor. Her doktor, serviksin açıklık derecesine göre farklı sonuç çıkarır. Bir kadının serviksi 3 cm'den 10 cm'ye kadar açılabilir. Doğum öncesi 3 saat içinde 9 cm'ye kadar açılabilir ve sonraki 5 saat daha doğum yapamayabilir. Bu olanların tümünü bir yarış gibi görmek yerine tamamen sancılarınıza odaklanın. Bu performans baskınızı yükseltir ve adrenalin salgılarsanız, doğumunuz da kolay olur.
** Her hamilenin doğumda kaçınamadığı ortak bir noktası var; çığlık atmak. Sancılar artmaya başladığı anda hafif iniltiler, gırtlaktan çıkan garip inlemelere dönüşür. Birçok kadın, bu inlemelerin kendilerine yardımcı olduklarını söyler. Bırakın sesler sizin sancınızı azaltmaya yardım etsin. Uzmanlar, nefes ve beraberinde çıkan seslerin çok doğal reaksiyonlar olduğunu söylüyor. Nefes alıp bağırdığınız zaman içinizi boşaltırsınız. Nabzınızın artışı, gelen sancıyla düzenlenir.
*** Sizi paniğe sokacak kimseler yanınızda olmamalı.. Örneğin her şey yolunda da olsa anne veya eşlerimiz kıyamadığından hadi sezaryen ol kurtul diyebilir.. Önceden kafanızda kimin destek olacağını belirleyin.. Benim ikisi de yufka yürek hele eşim oturup ağlar
*** Mümkün olduğunca sancı varken yürüyün sakın yatmayın..