Değerli kardeşimiz;
- Bu soruda yer alan ifadelere göre, “Adet, istihaza/özür ve loğusa”akıntısının dışında, normal olarak gelen akıntıdan söz ediyoruz ki, fıkıh kaynaklarında “rutubetü’l-ferc” olarak ifade edilmektedir. Bu açıdan bu akıntıyı“normal ıslaklık” diye ifade etmek belki daha anlaşılır bir tabir olur. Bu açıklamayla konunun teşhisinde hemfikir olmamızı sağlamak istiyoruz.
- İşte bu sorunun cevabı –Hanefî ve Şafii alimlerinin görüşlerine göre- şudur:
Henefî alimlerinin görüşü:
Hanefî fakihlerine göre, ön-arka yollardan çıkan her şey abdesti bozar(bk. Reddu’l-Muhtar,1/134; Meydanî, el-Lubab, 1/17). kaynakda verdim sana bunu canım ...bu akıntı içerden dışarı çıktığı için abdesti bozar...vucuttan ne çıkarsa kan irin hatta yaradan akan temiz su bile olsa yada yanık bir ten şişer içi su toplar ve o patlasa o temiz su dışarı çıksa yine bozar temiz olmasına rağmen...alimler hocalar ve hanefi imamları bile vucuttan arkadan veya önden ne çıkarsa abdest bozulur demişse ne gerekir biz bu alimlere karşı gelip hayır bozmaz mı diyeceğiz bu akıntı temizde sayılsa sonuçta vucuttan dışarı çıkıyor abdesti bozuyor ve bunu çıkarken hissedemeyiz o yüzden kapatırız abdest alırız...
Diyanet işleri Başkanlığı İlmihalinde de şu ifadelere yer verilmiştir: “İdrar vajina ve dışkı yollarından…herhangi bir sıvının veya bir maddenin çıkması” da abdesti bozar(a.g.e, 1/199).
gelelim diyanetten baktığın soruyu kadın eşiyle beraberlik yaşadığı zaman bir müddet bekler kadının menisi çıksın diye sonra gusul alır gusul aldıktan sonra eğer erkeğin menisi spremi dışarı çıkarsa gusl abdesti bozulmaz..çünkü gerek menisi hareketli olduğunda rahimde 3 güne kadar yaşar ve ölür guslden sonra erkeğin menisi çıksa gusl bozulmazz,,,
canım benim sert yazmışlığım yok sadece bazıları çok cahilce bu davranışlar demiş kimisi kesinlikle bozmaz demiş benim derdim diğir kişiler gibi başkaları cahil görmek değil ama bilip bilmedende konuşmasınlar demek istedim 3 sene kursta kaldım ve hocayım ve bilidiğim bütüm herkes hanefi imamların bilgisine göre bu pamuğu kullanır akıntının necis yada temiz olduğundan çıktığı için değil vucuttan dışarı çıkttığı için ...arkadan ve önden ne çıkarsa abdest bozulur denmiştir ..burundan akan akıntı abdesti bozar diye bir şey mi var hayır ama kanar sa bozulur ....
vucuttan içeri giren orucu bozar dışarı çıkan abdesti bozar