Şu zamanlarda önümüzü görmek çok zor gerçekten ama böyle gideceğini de sanmıyorum çünkü gıda bile alamaz hale geldik en temel ihtiyaç. Çoğu kişi sizin durumunuzda ancak kafaya bu kadar takınca bir süre sonra hastalıklar baş gösterecek ben çok düşündüm hep stres mideme vurdu. Eğer bir şekilde imkan varsa yurt dışı çok iyi bir fırsat ama yoksa da elimizden geleni yapacağız başka yol yok.
böyle gideceğini sanmıyorsunuz da
mesela ne olacak da düzelecek ona dair bir fikriniz var mı?
korkunç borçluyuz, korkunç dışa bağımlıyız, hiçbir şekilde güven vermiyoruz, üretmiyoruz. ürettiğimizin hammaddesi dışarıdan geliyor. anca sigortasız kaçak işçiyle, belli başlı birkaç sektörde ucuz üretim yapabiliyoruz. sonra da işsizlikten kırılıyoruz. azcık kalifiye herkes kapağı yurtdışına atsam diye uğraşıyor.
hani mesela "ayy yazık bunlar temel gıda bile alamıyor durayım artık ben burada" diyecek bir enflasyon ya da kur diye bir icat da yok.
arjantinin parası 2011'de 1 dolar 3 pesoyken 2021de 101 peso olmuş. yani 10 senede 30-35 kat filan...bunun bir üst sınırı yok. "ay yeter durayım" demeyecek dolar kuru, misal. 3 seneye dolar 101 lira olursa, dünyada ilk de olmuş olmayacağız bu "başarıda". yani sadece ekmek alıp su içmekle günler geçirebiliriz, halkın büyük kısmı böyle yaşamak zorunda kalabilir. dünyada böyle ülkeler var. avrupa bile böyle zamanlar yaşamış,(evet o zamanlar dünya savaşı varmış, biliyorum) ama olmamış, olmayacak şeyler değil ki bunlar. bizim asla böyle şeyler yaşamayacağımıza dair o güven nereden geliyor? neye dayanıyor? ben onu anlamıyorum.
keşke böyle gitmese, keşke... ama şu anda gidişatın değişmesi için bizim çoooook büyük şeyler yapmamız lazım. e kimsenin de kılı kıpırdamıyor. nasıl olacak o iş?
oturduğumuz yerden sanmakla ummakla olsa keşke.
ben öyle gideceğini sanıyorum valla. çünkü gitmemesi için bir sebep yok. ülkeyi soyup soğana çevirdiler, hukuku da katlettiler, bizler de misler gibi oturduk izledik...sonuç çok beklendik bence. ya ne olacağıdı?
daha temel gıdada dolar 12-13 liralarda filan, daha dolar 18 fiyatlanacak sonra asgari ücret fiyatlanacak, şubatta filan görmek lazım temel gıdayı.