Selam arkadaşlar.. Sadece 1 bütünleme sınavım kaldı, mezun sayılırım artık. O yüzden yavaş yavaş da iş arama stresi sardı beni :) Çevremde aylardır iş bulamayan bir sürü insan var. O açıdan acaba hemen iş aramaya başlasam mı diyorum, belki geç kalırsam girme şansım olabilecek bir işi kaçırır mıyım acaba diye korkuyorum biraz da. Bir yandan da biraz kafamı dinleyip daha sonra mı aramalara başlasam diye geçiriyorum içimden. Siz ne kadar süre sonra iş aramaya başlamıştınız? Bu arada ailemin maddi durumu çok iyi değil ne kadar önce işe girebilirsem o kadar iyi olur aslında.
Mülakata giderken normalde cekette almayı düşünüyordum daha ciddi ve şık durur diye ama malum yaz ayı yollarda telef olurum o sıcakta ceketle. Ceketsiz falan gitsem çok mu ciddiyetsiz kaçar?
Artık her iş torpile bakıyor diyorlar. Gerçi benimde gördüğüm kadarıyla öyle. Hiç ummadığım kişiler öyle güzel yerlerde işe girdiler ki hangisiyle konuşsam mutlaka o şirkette bir tanıdığı olduğunu söyledi istisnasız. Benimse hiç öyle bir tanıdığım yok. O yüzden daha iş başvurusu yağmadan hevesim kırıldı resmen. Şöyle torpilsiz emeğiyle işi girip de bana moral verebilecek olanlar var mı içinizde ? :)
Bir de ingilizce olayı var tabi ki. Okuduğumu anlayabiliyorum, yazarak da derdimi bir şekilde anlatabiliyorum ama iş konuşmaya gelince adeta bir beginner oluyorum nerdeyse heyecandan :) Sizin işe girerken olduğunuz ingilizce sınavlar genel olarak yazılı mıydı sözlü müydü?
Ve son olarak şöyle yapsan güzel olur ya da sakın böyle bir şey yapma dediğiniz bir tecrübeniz var mı ? Şimdiden teşekkürler :)
canım öncelikle mezuniyetin hayırlı olsun..
ben devlet bankasında çalışıyorum.. 4 sene önce ilk girişimde sınavdan da mülakattan da geçtim.. HEM DE TORPİLSİZelbette birkaç tüyo var mülakatla ilgili..
öncelikle kaliteli bir takım giyeceksin.. özellikle lacivert olmasına dikkat et eğer yeni alacaksan.. siyah fazla ciddi kahverengi tonları da fazla gayri ciddidir.. ceket şart.. ben de mülakatıma ağustos ortasında gitmiştim. etek ve kısa kollu ceket takımlar var çok şık ben ondan tercih etmiştim. lacivert eteği diz kapağı hizasında ve çok dar olmayan, ceketi de kısa kollu olan.. içine hakim yaka veya yakasız gömlek tercih edebileceğin gibi açık renk bluz da tercih edebilirsin..
konuşma kısmında önce sana kendini anlat diyecekler.. doğum tarihin nerde doğduğun ilk ve orta öğrenimini nerede tamamladığın ve okuduğun üniversiteyi hızlıca söyle geç ayrıntıya girmeden. ama bu süreçte yaptığın ve sana güç katan durumlar varsa muhakkak belirt.. mesela ben 2 yaz work&travel ile amerikaya gitmiştim. 2 yaz da farklı bankalarda staj yapmıştım.. zaten üniversite hayatım boyunca tiyatro ile ilgilenmiş oynamış ve oyun yönetmiştim zira hala devam ediyorum :) ben bunları anlattığımda inan bana bölümümle ilgili hiçbir şey sormadılar çünkü benim güçlü yönlerime onları odaklamayı başarmıştım..
oturduğun yerde sırtını dayamayacaksın. dizlerin hafif yana bükülü ellerin açık bir şekilde dizlerinin üstünde ve dik oturacaksın. kendine güvenli olduğunu önce vücut dilinle vereceksin önce..
sonra başvurduğun kurum ve konum ile ilgili ayrıntılı ön bilgi sahibi olacaksın.. sana kurum ile ilgili soru sorduklarında teklemeden cevap vermen lazım.. ister özel sektör olsun ister devlet kurumu, mülakat yapanlar çalıştıkları yeri anlamsız bi sahiplenmeye girerler.. dünya birincisi ol kurumla ilgili takıldığın anda gözden düşersin..
Bölümünle ilgili de bir kaç spesifik soru sorabilirler hazırlıklı ol..
kendine güven gerisi emin ol kolay oluyor..
Mülakat tüyolarıyla alakalı falan tonlarca yazı var. Biraz gireceğin kuruma göredeğişir o tüyolar.
Ama bence, bütünlemeden çıkar çıkmaz mülakatlara koşma. Kendine 1-2 ay off ver. Biraz kafa dinle, gez dolaş falan, işe başlayınca uzun süreli tatillerin olmayacak. Gözün yine iş ilanlarında olur, çok çok iyi görünen bi ilana denk gelirsen kafa tatilini bozarsın yalnızca.
Torpil meselesi her işsizin çenesini yorar tabiri caizse, ama herkes illa eninde sonunda torpilsiz bi iş bulur, merak etme. Bulma süren sektörüne göre değişebilir sadece, ama bulursun mutlaka.
Biz geçen hafta yaptık mülakat mesela.
Ben dedim ki "kendinizde en sevmediğiniz yönünüz nedir"
Bu tarz sorulara önceden politik cevaplar hazırla. Ama hazır olduğunu çaktırma. Hımmm de, bir düşün. Bana sorsalar ben derim ki "karşımdaki insanlara çok kolay güveniyorum, sonra ben zarar görüyorum"
Halbuki doğru cevap: Başladığım işi son dakikaya kadar bekletiyorum, yumurta kapıya dayanınca yapıyorum, o zaman da istediğim gibi olmuyor, beni tatmin etmiyor, aslında daha iyisini yapabilecekken.
Tabi işverene her doğru söylenmez :)))
Teşekkür ederim yorumunuz için :) Ben en iyisi çıkabilecek mülakat sorularını bir kenara yazıp kendi kendime politik cevaplar arayayım :) Sanırım siz insan kaynaklarında çalışıyorsunuz. Yukarıda da yazdım ama size sorsam daha iyi olur sanki. Ben konuşurken böyle elimi kolumu hiç sabitleyemem strese giriyorum öyle olunca. Yani böyle olsa çok problem olur mu karşımdakinin dikkati dağılır mı mesela? Ya da kalem gibi bir şey mi alsam elime onunla oyalanırım elimde?