off... çok geçmiş olsun ya... çok üzüldüm.
aynı şey değil ama bir arkadaşım kaza geçirip, sürüklenmişti ve sürtünmeye bağlı yanıklar oluşmuştu göğüs, bacak ve yüz bölgesinde, baya kötüydü.
onun yanıkları 2. derece derin yanıktı ve kabuk bağladıkça (ölü dokuları temizlemek için) sürekli kabuklarını soymuştu doktoru. bu arada da bazı kremler falan kullanmıştı. 2 yıl oldu, pek bir iz kalmadı. güneşe çıkması yasaktı, solaryuma falan girmesi de.
yanıkların dereceleri vardır:
1. derecelerde iz kalmaz zaten.
2. derece yüzeyel yanıklar da iyi tedavi edilirse iz bırakmazlar.
2. derece derin yanıklar hastanede uygun bir tedaviyle çok az iz bırakırlar (yani ölü dokuların soyulması, dezenfekte edilmesi, vs.).
2. derece derin yanığın varsa kesinlikle güneş ışınlarından uzak durmalısın. dışarı çıkarken yüksek faktörlü bir güneş koruyucu kullanmalısın.
yaranın iyileşme döneminde kaşınman olacaktır, kesinlikle kaşımamalısın. güneş koruyucu ve doktorun önerdiği ürünler dışında hiçbir kozmetik ürün kullanmamalısın.
yanığın iyileştikten sonra da o bölge hassas olacaktır (deri inceldiği için), kaşınabilir, hatta su bile toplayabilir. böyle durumlarda yine kaşımaktan kaçınmalı, mümkünse iyotlu bir solüsyonla temizlemelisin. istersen antihistaminik (kaşıntı önleyici) bir hap da kullanabilirsin bu dönemde.
bana senin yanığın 2. derece yüzeyel gibi geldi. ilk müdahae önemli aslında. serum fizyolojikle temizlenmesi iyi olurdu, sonrasında şayet su toplaması varsa onun çekilmesi gerekirdi.
fakat sanırım evde müdahale ettin ve tedaviye de evde devam ediyorsun. bir doktora görünebilmen sözkonusu değilse öncelikle antibiyotikli bir pomad kullanmalısın; furacim pomad olabilir mesela. bir de steril likid vazelin'in yara iyileşme sürecini hızlandırdığını biliyorum. bunları her eczaneden edinebilirsin. kullanımlarını da sana anlatırlar.
güneşe çok dikkat et, koruyucu kullanmayı unutma. ilk olarak yapman gereken bunlar. sabırlı ve itinalı olman gerekiyor. allah daha beterinden korusun, bunlar gelip geçici şeyler, üzülme.
iyileşme sürecini bir atlat da sonrasında iz kalırsa kalan izi birtakım pigment kremleriyle falan halledersin.
ama 2. derece derin bir yanığın olduğunu düşünüyorsan vakit kaybetmeden bir doktora görün derim ki sonrasında pişman olma.
tekrar çok geçmiş olsun, biraz sabır ve özenle içimizde ve dışımızda iyileşmeyecek yara olmadığına inanıyorum ben.