- 30 Kasım 2010
- 9.574
- 19.171
KesinlikleTek büyütmek çok avantaj.
Ben kurbanda bir eş ailesine gittim.
Orada insan çok.
Hepsi her kafadan bebeğe birşey diyor
Hepsi şöyle böyle.
Kendi çocukları ortada zaten laftan anlamıyor bardabas birakmislar.
Onlar için çocuk olsun kafası var.
Eğitim önemsiz.
Kötü korkulan bir insan demek istemedim. Hep alttan alarak tüm otokontrolu cocuga vermek cocuk odakli yetistirmek sorun olur dedim. Arada bizim sert bakisimizin oldugunu, nerede durmasi gerektigini sözlü bir sekilde evde dile getirmek. Gidilen yerde taskinliga mahal vermeden sadece bir bakış yeterlidir.Sertlikle cezayla, bir ebeveynin kötü korkulan insan olmasıyla çözülmez. Aksine gizli saklı yapmayı öğrenir. İnanın okulda başka evde başka olurlar. Ne kadar bastırırsanız o kadar farklı yerden patlıyor ki…
Okuyan ebeveynKonu sahibi, yaşı gereği çok normal. Henüz ufak. Kendini ispat etme döneminde, empati de kuramıyor. Defalarca sıkılmadan neden yanlış olduğunu anlatacaksınız. Ceza vermek daha da kötü yapıyor, bir süre sonra o cezalara bağışıklık kazanacak ve daha da arttırmanız gerekecek dozu. Bunun yerine sakinliğinizi korumalı anlatmalısınız. Ben etkin anne baba olmak kitabından çol faydalandım. Mesela bir kriz anında sakince neden yapmaya çalıştığını anlıyorum.
Örneğin arkadaşımla buluştuk, bizimkinden ufak kızı var ve benimkiona bağırıp elinden oyuncal alıp korkuttu. Bağırmak ceza vermek aşıp eve götürmek yerine sordum. Neden bağırıyorsun diye önce cevap vermedi, bağırmaya devam etti. Sanırım ondan daha fazla ilgi görmek istedin, o ufak oldupu için daha çok ilgilendik gibi geldi değil mi dedim. Hayır ona şu oyuncakşa nasıl oynanacağını göstermek istedim ama o bakmıyor. Bakması için yaptım dedi. Ben de bakması için daha kibar yollar fa var dedim. Bir kaç şey söyledim. Uzlaştık ve sakinleşti mesela
Sizi taktir ettim gerçekten. Cok tesekkur ediyorum yorumunuz icinde gercekten yol gosterici şeyler. Sanırım bende kitaptan faydalanabilirim. Insallah işe yararKonu sahibi, yaşı gereği çok normal. Henüz ufak. Kendini ispat etme döneminde, empati de kuramıyor. Defalarca sıkılmadan neden yanlış olduğunu anlatacaksınız. Ceza vermek daha da kötü yapıyor, bir süre sonra o cezalara bağışıklık kazanacak ve daha da arttırmanız gerekecek dozu. Bunun yerine sakinliğinizi korumalı anlatmalısınız. Ben etkin anne baba olmak kitabından çol faydalandım. Mesela bir kriz anında sakince neden yapmaya çalıştığını anlıyorum.
Örneğin arkadaşımla buluştuk, bizimkinden ufak kızı var ve benimkiona bağırıp elinden oyuncal alıp korkuttu. Bağırmak ceza vermek aşıp eve götürmek yerine sordum. Neden bağırıyorsun diye önce cevap vermedi, bağırmaya devam etti. Sanırım ondan daha fazla ilgi görmek istedin, o ufak oldupu için daha çok ilgilendik gibi geldi değil mi dedim. Hayır ona şu oyuncakşa nasıl oynanacağını göstermek istedim ama o bakmıyor. Bakması için yaptım dedi. Ben de bakması için daha kibar yollar fa var dedim. Bir kaç şey söyledim. Uzlaştık ve sakinleşti mesela
Muhtemelen kardeş gelecek diye yapıyor.Merhabalar o kadar uzgun ve kotu hissediyorumki kendimi sizlerle paylaşmak istedim.. 4 yaşında bi kizim var son 3 aydir tanıyamıyorum. O kadar şimarik o kadar saygısız ki . Bir ortama giremiyoruz ailecek. Eskiden utangac sakindi utangacligini yensin isterdik simdide hic kimseden utanması kalmadı.bir yere gidiyoruz kapidan girdigi anda aaaaaa diye bir ciglik atiyor 15 20 saniye sürüyor o ciglik ardindan herkese dil uzatmalar basimi sisirdiniz gidin burdan diye kovmalar siz ne bicimsiniz demeler. Tek kaldigimizda annecim canim annem seni cok seviyorum diyor beni dinliyor bir nebzede olsa.en azindan zaptedebiliyorum. ama kapidan çıkınca sozumuz geçmiyor. Kimseye saygisi yok korkusu yok. Her gun konuşuyorum saygi sevgi kucuklugunden beri aşılamaya calistigim seyler. Bi anda boyle oldu anlam veremedim. Aile dostumuzun cocugu boyleydi 2 kere gorustuk ondanmi etkilendi bilmiyorum . Konusup anlatiyorum ozurler diliyor 5 dk sonra yine ayni.neyin ne oldugunu anlıyor biliyor ama inatlasiyor sanki.Mola yöntemini denedim olmadi. Ödül olmadi. Ustelik hamileyim 2 aylik agir geciyor ilk zamanlar . Ama bu simariklik hamileligimden once başladı. Pedagoga goturmeyi dusunuyorum ama oncesinde tecrubeli annelere danışmak istedim.
Bende öyle düşünüyordum da aileye bağlı benceAslında okuduğum çocuk gelişim kitaplarında da insanların sosyal varlıklar olduğu için farklı çeşitlilikte pek çok insanla büyütülmesinin faydalı olduğu yazıyor. Anneanne babanne teyzeler amcalar komşular aile dostları uzun vadede çocuğa farklı iletişim şekillerini tecrübe etmesini sağlıyor.
Biriniz iyi polis biriniz kötü polisi oynayin. Baba kötü polis olsun. Sert bakış bu kapidan ciktigimiz anda bir tek taşkınlık geri dönmemiz demek. Net kısa anlaşılır. Haaa yapti mi? Derhal sert bir bakış ve demek verilen sözler havada ha.. Eve geri dönün.
Dört çocugum var. Tek büyüttüm. Herkes över. Ben utanırım inanin bu durumdan. Övgü hakli bile olsa biraz kızarırım. Inanin sadece net oldum çocuklarıma. Avm den bir tekinin taskinligi sebebiyle döndük onca yolu. Simdi inanilmaz rahatiz. Cok şükür
Ama o dediğiniz kişiler nasıl insanlar önemli. Misal benim aile çocukları çok simartiyor öz bakım meselesinde bile bana karisiyorlar ... Oraya gittik mi kızım beni düşman görüyor. O yüzden kendi anneme gitmek istemiyorum. Babam ve annem sürekli sen nasildin çocuk o, bize çok cektirmistin beter ol kafasıyla yaklaşıyor ve çocugun şekli değişiyor.Aslında okuduğum çocuk gelişim kitaplarında da insanların sosyal varlıklar olduğu için farklı çeşitlilikte pek çok insanla büyütülmesinin faydalı olduğu yazıyor. Anneanne babanne teyzeler amcalar komşular aile dostları uzun vadede çocuğa farklı iletişim şekillerini tecrübe etmesini sağlıyor.
O kitabı bende okuyorum .Yine kabili yetiştirmek kitabı var, o genelde oğlan çocukları için ama kızlara da uyar bence taktikler. Mesela duygularını tanımadıkları için hırçınlaştıklarını yazıyor kitapta. Hislerini anlamasına yardımcı olmak önemli. Mesela bana kızıp vuruyor. İstediğine hayır dediğim için bana kızdın, sakinleşmek için vurdun diyorum. Bunu söyler söylemez ağlayıp öpüyor hemen. Ben de her defasında sakinleşmeyi zamanla öğreneceğini vuranın kötü olduğunu anlatıyorum. Ceza versem bu sonucu alamazdım. Ceza korkutma tehdit şantaj uzun vadede işe yaramaz. Anneannem çocukla savaşma, kazanan sen olmazsın der. Buna da katılıyorum ve uzlaşmaya çalışıyorum. Artık daha az krizler yaşıyoruz. Onu anlamaya çalıştığımı bildiği için bana daha çok uyum sağlamaya başladı. O da benle uzlaşmaya başladı
Mesela ben tv açmıyorum 8 aylık daha.Ama o dediğiniz kişiler nasıl insanlar önemli. Misal benim aile çocukları çok simartiyor öz bakım meselesinde bile bana karisiyorlar ... Oraya gittik mi kızım beni düşman görüyor. O yüzden kendi anneme gitmek istemiyorum. Babam ve annem sürekli sen nasildin çocuk o, bize çok cektirmistin beter ol kafasıyla yaklaşıyor ve çocugun şekli değişiyor.
Çikolata vermem orada gizlice veriliyor, TV açık, tablet elinde.... İğrenç bir görüntü oluyor. Kendimi yetersiz görüyorum.
Offf aynı söyledikleriniz bizim durumBende öyle düşünüyordum da aileye bağlı bence
Benimkileri görsen çocuğu dag başında büyütesin gelir
Sosyallik açısından tabiki gerekli ama çocuğa anne müdahale etmeli kesinlikle.
O çocuklarla oynayacak.
Ama orada çocuklara dur deme Yok.
Dede şımartıyor aşırı.
Ayip yok.
Bence normal aileler için geçerli
Kesinlikle annem öyle bırak çocuğu evimi temizle... Ben kendi evimi temizleyemiyorum cocuklarla ilgilenmekten ona göre gideyim onun evi temizleyeyim.Mesela ben tv açmıyorum 8 aylık daha.
Gelmis dedesi nolcakki diyor.
Kurbanda kesilmiş et göstermeyi uygun görmedim orada yengesi ne anlar görsün diyor.
Onun için çocuk zaten daha.
Ya da kendi çocukları ona buna vuruyor hayır diyen yok.
Çocuklari bu ne bu ne diye sordugu dönemde hepsi azarlıyor.
İşten güçten siz fırsat bulamdiniz belki de benim.sucum.ne
Orada oturup bebeğimle ilgilenmek tuhaf.birak çocuğu iş yap mentalite bu.
Bunların içinde çocuk kaybolur.
O kitabı bende okuyorum .
Benim ailem buna uygun.Köpek gibi büyütülmüş çocuk kitabını da okuyun bence, orada topluluğun çocuk için önemini gördüm ben açıkçası. Gerçek vakalar var, benzer olayı yaşayan iki çocuktan kalabalık bir ortamda büyüyen çocuk daha kolay travmalarını atlatmış. Ki yazar da pek çok benzer gözlemden sonra bizim sosyal varlıklar olmamızın daha olumlu sonuçları olduğunu da belirtiyor. Beni çok etkiledi o kitap da aynı şekilde.
Benim kayınvalidem kayınpederimin de beğenmediğim yanları oluyor, açıkça yapılmamasını söylüyorum. Yani ben inatlaşma olacağını düşünmüyorum çok. Net bir dille kuralları anlattığımızda ama az ama çok uymaya çalışıyorlar. Sadece anne ve babayla yalnız çocuk büyütmek bana doğru gelmiyor. Sınırlarımız var, ben de 2,5 yaşıma kadar şeker çikolata verdirmedim, tv açtırmadım. Her teşebbüste söyleye söyleye öğrettim. Bu görüştürmemek için bahane değil bence. Ki annem babam ciddi anlamda dur durak bilmeden her istediğini aldıkları bir dönem de yaşadılar. Sonuç olarak çocuk arada şımartılsa da pek çok insan tarafından sevildiğini bilerek büyüyor, sevgiden zarar gelmez diyorum ben.